..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Anka kuþu gibi yalnýzlýðý adet edin! Öyle hareket et ki, adýn daima dillerde dolaþsýn ama seni görmek olanaksýz olsun." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Toplumbilim
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri

Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  

Atlar ve Ýnsanlar (Seviþenler Ýçin)
Ýsa Kantarcý
Öykü > Sevgi ve Arkadaþlýk

ATLAR ve ÝNSANLAR (seviþenler için) Köye yaz gelmiþti, yaz ayýnýn cidden hissedilmeye baþlandýðý ilk gündü. Ertesi gün hava bozacak endiþesi yoktu insanlarda. Gökyüzü apaçýktý. Güneþ parlaktý gün boyu. Dikkatini verirsen; dans ederek, birbirine takýlarak otlarýn, aðaçlarýn çiçeklerin arasýndan uçan mutlu kelebekleri görürdün. Bir evin önünde güneþin kýzdýrdýðý betona uzanmýþ bir kedi sýrt tüylerini yalýyor hararetle. Köyün deresinden geçen

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumbilim
121 
 Baraba Tatarlarý Hakkýnda Bir Derleme  (Can Macit)

Batý Sibirya’da, (Rusya Federasyonunun güney sýnýrýnýn, Kazakistan, Çin ve Moðolistan sýnýrlarý ile birleþtiði bölgenin kuzeyi.) Altay ve Tuva Cumhuriyetlerinin (Özerk bölgelerinin) kuzeyinde, Tomsk, Abakan, Krasnoyarsk kentleri çevresinde ve bu böl
122 
 Ýdeolojilerin Dostluk ve Düþmanlýk Anlayýþý  (Yûþa Irmak)

Batýyý kendine model almaya çalýþtýðý halde ne batýlý olabilen ne doðulu kalabilen ülkelerdeki dostluk-düþmanlýk anlayýþý ise cývýk mý cývýktýr. Tarih kitaplarýna bile bu renksiz ve kimliksiz bakýþý hepinizin okuduðuna eminim. “Düþmanlar topraklarýmýza göz dikti, Düþmanlar, ülkemizi iþgal etti, düþmanlar þunlarý yaptý, düþmanlar bize bunlarý yaptý ...” Ama, Allah için düþmanýn kim olduðunu bilen var mý aranýzda? Kurtarýcýlar, ülkeyi düþmanlardan kurtardýlarsa, düþmanlarýn iþgal ettiðinde uygulayacaklarý kanun, ahlak, eðitim vb. icraat niye onlardan daha katý ve baskýcý þekilde uygulanýr ve Ýslâm birinci tehlike ve büyük düþman ilan edilir? Bu kimliksiz yaklaþým, hangi ülkelerle dost, hangileriyle düþman olunduðu belli olmayacak solucan danslarýnýda beraberinde getirir... Faþist milliyetçilere göre dostluðun ölçüsünü elbette ki kan belirleyecektir. Ancak düþman da baþka faþistlerdir: “Türk’e Türk’ten baþka dost yoktur!”, “her þey Türk için, Türk’e göre, Türk tarafýndan!”, “Tanrý Türkü korusun!” vs..
123 
 Hangi Erkek, Hangi Kadýn  (osman demircan)

Kadýnlar tosunlarý beðenmez, onlarý öküzlerle aldatýr. Aldatmaktan imtina eden ise otlanýr. Kadýnlarýn otlanmasý mý daha iyi yoksa tosununu bir öküzle aldatmasý mý daha iyi sorusuna cevap veremeyen kadýndan da uzak durun.
124 
 Ýdeolojik Devlet Ýle Demokratik Devlet Farký  (Cemal Zöngür)

Herhangi bir devlet demokrasiden dem vurup demokrat olduðunu söylüyorsa, bu devlet kapitalist, liberal, sosyalist, komünist veya dindar ideolojiye baðlý olsa bile, ülkede farklý düþünce, dil, din, ýrk ve eþcinselleri dýþlamadan her hakkýný vermek zorundadýr. Belirtilen farklýlýklara hiçbir insani hak verilmemiþse, o düþünce ideolojik ve faþist demektir.
125 
 Gerçek Adalet, Ýnsan ve Fahiþelik  (Cemal Zöngür)

Devletlerin yaþattýðý resmi fahiþeliði, Alman Filozof Friedrich Nietzsche'nin, þu tespiti çok güzel ifade ediyor. Neitzsche derki; “Adalet devletin fahiþesi basýnda metresi olduðu sürece, devleti pezevenkler yönetir”.
126 
 Taktir Edilme ve Gösteriþ Psikolojisi  (Cemal Zöngür)

Her türlü gösteriþ bomba etkisindeyken, bir taraftan topluma mütevazi fakir edebiyatýyla akýl vermek, diðer taraftan gösteriþ, þatafat içerisinde yaþamak, dünyanýn en büyük onursuzluðudur.
127 
 Umut ve Ýnsan  (Cemal Zöngür)

Umut her ne kadar soyut kavrammýþ gibi düþünülse de kiþinin kültür ve bilincine göre somutlukta taþýr. Ýnsan doðasýna göre bunun tarifini yapmak gerekirse, doðal duygusal tepkimelerin hepsini içinde barýndýran üst yaþam sevinci olarak ifade edilebilir.
128 
 Cumhuriyet Bayramýmýz Kutlu Olsun  (Fuat Türker)

Dil bir köprüdür. Ýnanç bir köprüdür. Tarih bir köprüdür. Köklerimize inmeli ve olaylarýn böldüðü tarihimizin içinde bütünleþmeliyiz. Onlarýn (dýþ Türklerin) bize yakýnlaþmasýný bekleyemeyiz . Bizim onlara yaklaþmamýz gerekli..." Mustafa Kemal Atatürk
129 
 Roman'ýn Sonu Amerika'nýn Akibeti! - 1 -  (Mehmet CAN)

Tarihi saðlýklý analize tabi tutamayan toplumlar yada bireyler elbette kendi döneminin sorunlarýna da saðlýklý yaklaþýmlar sunmaktan yoksun veya............ bu cümleden bizler özellikle bizi biz yapan deðerlerden beslenen Muvahhidler... Ve sonrasýný size sunuyorum.
130 
 Yoksulluða Karþý Savaþta Din Görevlilerinin Önderliði  (Mevlüt Tok)

Bugün çaðdaþ toplumlar bu kimsesiz çocuklara ve yetiþkinlere sahip çýkamamýþ ve toplumun baþýna gizil bela tinerci çocuklar olarak sokaða baþý boþ salývermiþlerdir. Bunlar kendilerine sahip çýkamayan toplumlarýnýn baþýna bela olmuþlar, toplumun can ve mal güvenliðini sarsmaktadýrlar. Bazan yaþlý bir bayanýn elinde çantasýný çorla alýp kaçan, bazan para isteyip alamadýðýnda býçaklayýp kaçan korkunç bir baþ belasý olmuþlardýr.
131 
 Müslümanlaþarak Türkleþenlerin Kimlik ve Ulusal Nitelikleri - 1 -  (Cemal Zöngür)

Sömürge (Koloni) ve asimilasyonlara karþý mücadelelerin yetersiz olduðu durumlarda, sömürü altýnda olan halklarýn baþvuracaklarý iki seçenekleri bulunmakta. Birinci Seçenek: Çok uzun zamana yayýlacak olsa bile, her türlü risk ve zorluklar göze alýnarak, örgütlenip mücadele ederek özgürlüðe kavuþmaktýr.
132 
 Müslümanlaþarak Türkleþenlerin Kimlik ve Ulusal Nitelikleri - 2 -  (Cemal Zöngür)

Çeþitli nedenlerle kendi dil ve kültüründen kopmuþ, koparýlmýþ birey ya da topluluklar, kompleks altýnda zorla inandýðý dinin ýrkçýlýðýný yüceltmeden hayatta kalamayacaðýný bilirler. Böylece dinin yalancý hikayelerini yaymak için, insani deðerleri satmadan gerçekleþmesi mümkün deðildir. Ýþte insanlýðýn en çok satýldýðý toplumlar, Türkiye gibi Müslüman ülkelerde yaþanmasýnýn temel nedeni budur.
133 
 Siyasal ve Kültürel Gerçeklerden Toplumsal Kaçýþ  (Cemal Zöngür)

Din ve devletin, bilimle dinin, sosyal yaþam ile ibadetin, siyasetle dinin, ideolojiyle demokratlýðýn birbirinden ayrýlmadýðý bu ülkelerde, siyaset, kültür, din ve insan iliþkileri sürekli dejenerasyona uðrayarak yaþatýlýr.
134 
 O'na Mektuplar - 1  (Veysel Menekþe)

O'na Mektuplar
135 
 Cumhuriyet Tarihi  (Gürcan Erbaþ)

Atatürk Cumhuriyetinin yalnýz bir tane doðrusu, gerçeði ve güzeli vardýr. Lâik ve aydýnlanmacý olmak.
136 
 Gerçekten Biz Ýnsan Mýyýz? - 8 -  (Cemal Zöngür)

Her türlü kamu harcama ve masraflarýný sýký takibini yapacak ve sorgulayacak devlet üstü özerk bir denetleme kurumu oluþturulmalýdýr. Demokratik olmayan devletlerde, özerk devlet üstü denetleme ve yargýlama kurumu olmadýðý sürece, iktidara gelen her siyasi yapý, devleti kutsallaþtýrarak mutlaka hýrsýzlýk yapar
137 
 Varlýk ve Güç  (hasan tülüceoðlu)

Zira güç, dünya hayatýnýn en muhteþem parýltýsýydý.
138 
 Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih - Ermeni Sorunsalý (9. Bölüm)  (Erdað Duru)

TBMM Hükümeti Lozan Konferansý'na katýlarak Misaký Milli’yi gerçekleþtirmeyi, Türk topraklarýnda bir Ermeni devletinin kurulmasýný engellemeyi, kapitülasyonlarý kaldýrmayý planlýyordu. Anlaþma saðlanamazsa görüþmeler kesilecekti. Nitekim, 20 Kasým 1922'de baþlayan görüþmeler çýkmaza girince savaþ rüzgârlarý yeniden esmeye baþlamýþtýr.
139 
 Ticaretin Doðuþu, Kapitalizm, Sosyalizm ve Tüketici Analizi  (Cemal Zöngür)

Ýlk ticaret, deðiþim sistemine baðlý yaklaþýk 4500 yýl devam ettikten sonra, bazý kaynaklar Asurilerin bakýr, gümüþ ve altýn külçeleri paraya dönüþtürdüðünü belirtse de, Heredot'un kaynaklarýna göre M.Ö.700 yýllarýnda Lidyalýlarýn, ilk madeni parayý icat ettiði yazýlýdýr.
140 
 Türkiye Ceza Ýnfaz Kurumlarý Duygusal ve Durumsal Analizi  (suat engin yýlmz)

TÜRKÝYEDE CEZAEVÝ OLGUSU ÜZERÝNE ÇALIÞMA DURUM ANALÝZÝ

Önceki Sayfa  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  Sonraki Sayfa




son eklenenler
Devletler Nasýl Ölür?
Yûþa Irmak
Ýnceleme > Toplumbilim
C/esaret
Aziz Dolu
Ýnceleme > Toplumbilim
Hýrsýz
Yûþa Irmak
Ýnceleme > Toplumbilim

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.