..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bazen bir mýsra yaþamý deðiþtirir." -Kafka
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Felsefe
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri

Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  

Çimen
ergun tekkalmýþ
Þiir > Bireysel

bittim de yeþerdim kaç kere umursamadan insanlarýn kirli pis ayak izlerini...

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe
701 
 Köleci Sistemin Uyarýcýlarý 3  (Bayram Kaya)

Bu kabil zorunlulukla doðuma hazýr koþullar içindeki bilinçli yapýlar, kendi içlerinde birini; ilgilisi olduðu kadarla oluþan bu türden bilinçle olur durumundan ödev çýkartmakla görevlendirirler. Ödev edinilen zorunlu süreci oluþan etki de ortalama olur fikir içinde, birlikte oluþuyorlardý.
702 
 Ýttifaklardan Ne Anlamalýyýz 2  (Bayram Kaya)

Zýt durumlu, birbirine dönüþlü bu esaslar içinde ýsý hareketi mekanik harekete, kimyasal harekete, bazal ve biyolojik harekete vs. dönüþüyordu. Yani bizim dýþýmýzda bize nimet olmasa da bizsiz de bu dönüþmeler zaten vardý.
703 
 Anlamak Gerek 42  (Bayram Kaya)

Bunlar, bu türden referanslý eyleme yönelimli tutumlar bilinçli, tercihli, istekli tercihli tutum olmamasý ile analýk, babalýk da olamayacaðýna göre kendi dýþýnda referans nedenlerle güdülü bir varlýk nasýl iyi ana baba olur ki? Hem de dünyanýn en iyi ana babasý olacaktý. Ayaklarý yere basmayan düþünceler sýnýr tanýmýyordu.
704 
 Benim Kitabýmdan...  (Necat Dilaver)

Yaþayýn...
705 
 Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 9  (Bayram Kaya)

Hayat nasýl vardý? Zýtlarýn varlýðý ve birliði evrensel bir yasaydý, örneðin eylemsizlik yasasý duraðanla devimli olan zýtlarýn varlýðý ve birliði oluþla beliriyordu. Eylemin eylemsizliðe, eylemsizliðin eyleme dönüþme zýtlýðý ile direnç firen iliþkisiydi. Hayatla bunlar bir sýra bir düzen iliþkisiydi.
706 
 Muvazaa 5  (Bayram Kaya)

Çalýþmanýz üzerinde El sizin karnýnýzý doyuracak olmakla El size rýzk verecekti. El efendiye sahiplik iradesi veriyordu. Sizi de bu iradeyi tanýmaya ve onun malý olmaya davet ediyordu. Bu tutum, mülk sahibi El ile mülksüz kölelerin ahit eþmesiydi. Bu ahde göre; kolektif sahipliðiniz El’in mülküydü. Kolektif içinde kolektif saðlatma olacak karþýlanmalar da El mülkünde çalýþmanýz karþýlýðýnda karnýnýzýn doymasý olan, rýzk olacaktý.
707 
 Teslimiyet 7  (Bayram Kaya)

Oysa dýþ dünyada 1 teneke buðday = 1 koyundu. Yani 1 koyun bir lira ve bir teneke buðday da bir liraydý. Siz bir koyun ile bir teneke buðday almak için sizin iki lranýz olacaktý ve siz bir koyun ile bir teneke buðdaya iki lira ödeyecektiniz.
708 
 Erken Dönem Eþitliði 1  (Bayram Kaya)

Ön ittifaklý dönemin ve totem dönemin çaput baðlanan dilek aðaçlarý yoktu. Bu nedenle dilek aðacýna bez parçasý baðlamakla; þans, kader, kýsmet dilenen; iþsizine iþ, aþsýzýna aþ dileyen; evde kalmýþ kadýn erkek kýsmetsizlerine de þans açtýran totem dönemli dilek seanslarý yoktu. Nedendi acaba?
709 
 Groteski Ýlikten El'e Kadar Olan Aitlik 1  (Bayram Kaya)

El mana anlayýþý; kolektif üreten iliþki çevrimi içinde, bu çevrimi "mülk sahibi olana biat etme imaný üzerinde sahiplerin paylaþtýrma yapmasýna razý olmaktý (tevekküldü). Üreten yapý üzerinde kimi bencil bilincin, yeniden aitlik bilinciydi. Kolektif üretmenin tarih bilinci olmasa, El anlayýþý ortaya konamazdý.
710 
 Anlamak Gerek 30  (Bayram Kaya)

Yine ava gidenin yan savunmasý yapýlmadan, yancý savunmacýlara da geride kalmakla barýnma alanýndaki savunma yapanlara da avdan pay saðlamadan (garanti-sigorta-güvence edilmeden) kolektif giriþme olasý bile olmazdý. Sosyal grubun aciz ve güçsüzlerine bakma gibi bu türden garantilerini (sigortalarý) oluþmadan kolektif senkronu ve kolektif senkronu oluþacak seçme ayýklama süreçlerini ortaya koymanýz, olanaksýz olurdu. Kolektif yapýlar zaten bu sigortayla (bu garantiyle) vardý.
711 
 Totem Ýlah Mamon 1  (Bayram Kaya)

Daha iyi saðlýk! Daha iyi eðitim! Diyen yutturmaca ve denetimsizliklerdi. Bu söylemler demokrasinin içinin ve demokrasinin altýnýn oyulmasýydý. Parayý ve paranýn satýn alma gücünü tek ve mutlaktý olan egemen güç yapmaktan baþka bir þey deðildi.
712 
 Evren 5  (Bayram Kaya)

Ýþte biz uzaya bu toplumsa boyutla gideriz. Kolektif olaný sentezden ayýran budur. Bilerek, tasarlayarak baþlangýç enerjisini depolayýp start veren yeni bir dünyadýr.
713 
 Teslimiyet 10  (Bayram Kaya)

yi de enflasyon oraný neydi? Bunu kim belirliyordu? enflasyon neyin nesiydi? enflasyon nerede çýkmýþtý? Neye göre enflasyondu? Ýlk inþanýn ve üreten hareketin içinde enflasyon mu vardý. Enflasyon kadar faiz caizdir derken bilinç altýna enflasyon gibi bir sömürü aracýný meþru edilmiyorr muydu? Enflasyonu ekonominin olmazsa olmaz bir vaz geçilmezi kýlmanýn mesajý, bilinç altýna gönderilmiyor muydu?
714 
 Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 5  (Bayram Kaya)

Bir arada olan süreçlerle, kendisini yineleyen. Kendi eylemini tekrarlayýp kopya hareketlerle; kendisini eþleyen. Kendisini çoðaltan tepkileriyle iliþkin süreçli sentezlerin organizasyonu ile bir aradaydýlar.
715 
 Gökkuþaðý Gibi! ! !  (Gülay Zengingül)

Hayat; acýmasýz ve istikrarsýz bir yol.. o yolda; edruli yumaðýna sarýlý bedenimiz.. çözüldükçe farklýlaþan farklýlaþtýkça düðümlenen bir realite býrakmaz peþimizi.. kafa karýþtýran bir yýðýn bilmece..
716 
 Yatkýnlýk 2  (Bayram Kaya)

Böylece sürecin geliþmesine baðlý yeni durumlarla hiç beklenmedik biçimde öznel ve nesnel yeni eðim alanlarý ortaya konuyordu. Bu eðim alanlarýndan birisi mülk daðýtma yetkisiyse; diðeri de bu “mülk daðýtmayý kendisinde güç olarak görmenin haþmetini oluþan yönetici kuruntularýydý.
717 
 Tarihi Kulluk Sözleþmesi 4  (Bayram Kaya)

Ýttifak dýþýnda zaten ilah yoktur. Ýttifak içinde ilahi grup kararý, bu nedenle temsili oluþ üzerinde ittifaký karar hem kendi totem grup kararý gibi anlaþýlmakla karar yeniden hem çokladýr hem tekleþir.
718 
 Köleci Yasalar 8  (Bayram Kaya)

Toplum grup hareketi yerine yetenek ve ilgi alanlarýna göre kiþileri eðitip o sektör içine katmakla kiþiyi nitelikli emek haline getirmektedir. Sektörler totem meslekli grup hareketi gibidirler. Totem mesleði olmak yerine toplumsal üretim gücüne baðlý sektöre mesleklerdir.
719 
 Paranýn Ýcadý 4  (Bayram Kaya)

Aksi durum içinde olan barbar grup, sunu yapmayýp ta; sadece sunudan yararlanan kýrým yapýcý süreç olmasýyla geliþmeyi bir süreliðine sýnýrlayan süreç olacaktý. Ama evrensel zamanýn yönü enerji düzenlemeli baðýntý süreçler nedeniyle hep deðiþmede ileride olmadan yanaydý.
720 
 Yönetim Merkezinin Potansiyelli Oluþu  (Bayram Kaya)

Varlýk içte ve dýþta potansiyellidir. Bulut içte birikmeðe (þartlarýný oluþmaða), dýþta da þimþeklerini yýldýrýmlarýný savurmaða potansiyellidir. Yerin içi ýsýnmaða, yer kabuðu kýrýlmaða, magma da yeryüzüne fýþkýrmaya potansiyellidir. Çevre iniþli çýkýþlý, eðirilip bükülme ve düzleþmelerle topoðrafý alanlý olup; dýþtaki alanýn bu potansiyeli de sizi; yokuþta yorar. Ýniþte koþturur. Düzde bayar oluþuyla da bu alan durumlar sizleri her daimle, bu durumlar içinde üzerinize alan etkimeli kuvvet oluþlarýyla sizlere daima potansiyelli olurlar. Sular yayýlmaya ya da yayýlarak, ilerleyerek; akmaya, buz tutmaya potansiyellidirler. Bunlar bir özdeki özelliktirler. Özdeki özellikler zýtlarýn (karþýtlarýn) varlýðý ve birliði gereði oluþurlar. Söz gelimi, bir þey içine ýsý almaya ya da çevresine ýsý vermeye potansiyellidir. Yine þeyler dýþtan basýnç almaya ve dýþa da basýnç uygulamaya eðilimle, potansiyelli olurlar. Canlýlar bu kabil genel fiziksel kimyasal ortak potansiyel taþýmalarýna karþýn; istemli istemsiz oluþla da dýþa doðru ve içe doðru adeta kendilikten potansiyellidirler. Ýçte beliren cinsel bir potansiyele karþýn, dýþta bunu karþýlamaya yönelik davranýþlarý kotaran güdü ve güdüler de birer potansiyelliktirler. Ha keza duygu ve bilinç durumu olan bilgi ve ruhsallýkta sizde birer potansiyelli oluþturlar. Sabah iþe gidecek olmanýz da bir potansiyelliktir. Þartlanmalarýnýz da bir potansiyellktir. Sizi bekleyen dolmuþa müþteri oluþunuz da dolmuþçuya göre bir potansiyel durum oluþunuzdur. Otobüsün önüne atlamakta olan çocuðu tutmanýz da bir potansiyelliktir. Sizin hýrsýza yaðmacýlara iþtah oluþunuz, bir aslana av olmaða davetiyeniz de sizden çevreye karþý bir potansiyelliktirler. Bu belirtiþlerdeki amacým okura potansiyel oluþu sezdirmektir. Potansiyel oluþun sosyo toplumsal, ekonomik, ruhsal ve buhran sal oluþuyla birçok kriminal türünün derin analizlerine girip konuyu derinleþecek olan yüzüne deðinmeyeceðim bile. Bu tutum konum dýþý bir gayret olur.

Önceki Sayfa  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60  Sonraki Sayfa




son eklenenler
Ölçü 4
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 3
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 2
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 1
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Hemcinsler A
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.