Diplomayı Tanınır Kılmak

Uzun vadeli beklentiler ise Kuzey Afrikadan sonra Sahra Altı devletlerinde de faaliyet göstermek ayrıca Latin Amerika, Hindistan hatta ASEAN ülkelerinde piyasaya girebilmek şeklinde görülmektedir.

yazı resimYZ

Ülkemizin en önemli ihracat kalemlerinden biri olan yurt dışı müteahhitlik hizmetleri dünyada devam eden ekonomik dönüşüme istinaden gelişerek büyümektedir.

Yeni pazarlar, değişen alanlar ve kur farklarının Türk firmalarının lehine olmasının dışında ülkemizin coğrafi ve jeopolitik konumu gibi avantajlar devletimiz için de yeni imkânlar oluşturmaktadır. Yaklaşık 20 milyar USD tutarında yıllık taahhüt işleri üstlenen firmalarımız bugüne kadar 123 ülkede 9600 adet proje üstlenip Türkiyeye yaklaşık 380 milyar USD kazanç sağlamış durumdadır.

Mevcut koşulların da lehimize değişimi beklentisiyle yıllık alınan müteahhitlik hizmetleri tutarının 30 milyar USDye kadar yükseleceği hesap edilmektedir. Özellikle gelişmekte olan ülkelerin pazarlarında bulunan potansiyel; mevcut durumda da kendini sıralamalarda açıkça göstermektedir.

Zira Türk firmalarının taahhüt işlemleri en çok Rusya, Suudi Arabistan ve Katar piyasalarında gerçekleşmiştir ki adı geçen ülkelerden alınan işler toplam içinde % 46lık bir payı işaret etmektedir. Adı geçen üç ülke dışında en fazla faaliyette bulunulan devletler ise geçtiğimiz sene Irak ve Cezayir olarak göze çarpmaktadır.

Geçtiğimiz 30 senelik seyir içerisinde çok ülkede iş yapan işletmelerimiz için siyasi ve ekonomik sorunlardan dolayı sıralamada önemli değişiklikler olsa dahi Avrasya, Orta Asya ve Afrika pazarlarındaki bölgesel etkimiz halen devam etmektedir. Yakın zamana dair beklentiler ise mevcut pazarların geliştirilmesi özellikle Irak ve Afrika ülkelerindeki yeni fırsatları değerlendirmek şeklinde ifade edilebilir.

Uzun vadeli beklentiler ise Kuzey Afrikadan sonra Sahra Altı devletlerinde de faaliyet göstermek ayrıca Latin Amerika, Hindistan hatta ASEAN ülkelerinde piyasaya girebilmek şeklinde görülmektedir. Bu başarı ise siyaseten hükümetlerimizin, masada iş adamlarımızın ve yöneticilerin sahada ise bizzat mühendis, teknisyen, tekniker, işçi ve her seviyeden şirket çalışanlarına aittir.

Bu sayede yaklaşık 100 bin Türk vatandaşı işçinin istihdam edilmiş olduğu devasa bir pazar meydana getirilmiştir. Açıkça görülmektedir ki 1980li yıllardan bu güne yurttaşlarımız sözü edilen taahhüt işlemleri için kimlik, pasaport, özgeçmiş ve diploma çeviri belgeleri ile çıkmış oldukları 30 senelik yolculukta büyük zorlukları aşarak unutulmayacak işler başarmış durumdadırlar.

Yorumlar

Başa Dön