Fatih Sultan Mehmed, Dünya Hakimiyeti fikrini benimsemiştir. Bunun için Tunanın güneyinde ve Fırat-Toroslar sınırının batısında, Osmanlı Devletine katılmayan hiç bir yer bırakmamak, Karadeniz ve Ege Denizini birer Türk gölü yapmak, Venedik donanmasını geçerek, deniz kuvvetlerini de kara kuvvetleri gibi dünyanın birinci kuvveti haline getirmek ve bu işleri tamamen bitirdikten sonra, İtalyayı fethetmek istiyordu. Bu projesini bütün dünyada bilmeyen kalmamıştı.
Fatih Memlûk devleti üzerine sefere çıkma kararı verdi. O sırada rahatsız idi. Üsküdara geçtikten sonra rahatsızlığı arttığından birkaç gün Üsküdarda kaldı. Atla gidemeyecek derecede dermansız olduğundan araba ile yola çıktı. Bitkin bir halde Gebzeye yakın Tekir Çayırı veya Hünkâr Çayırı ordugâhına indi ve 886 Rebiulevvelinin dördüncü Perşembe günü akşama yakın (4 Mayıs 1481) elli bir yaşında vefat etti.
Fatihin ölüm haberi Romaya ulaşınca, İtalyada toplar atılıp, günlerce şenlikler yapılmıştır. Papa, bütün Avrupa kiliselerinde üç gün çanlar çaldırıp, şükür ayini yapılmasını emretmiştir. Eğer Fatih bir müddet daha yaşasaydı belki dünya tarihinin akışı, bugünkü coğrafyası değişecekti
Fatih'in Ölümüne Kimler Sevindi?
Fatihin ölüm haberi Romaya ulaşınca, İtalyada toplar atılıp, günlerce şenlikler yapılmıştır. Papa, bütün Avrupa kiliselerinde üç gün çanlar çaldırıp, şükür ayini yapılmasını emretmiştir.