Geçtiğimiz Pazar günü Göynükbelen’de, Kocayayla’da, Keles Akçapınar’da kalabalıkların birbirine yaslandığı anlar geçti. 29 Haziran’da ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in ve birçok AKP’li milletvekilinin katılımıyla 43. Keles Kocayayla Şöleni gerçekleştirildi. Şenlikler iktidar için bulunmaz fırsat ve 22 Haziran’da Sayın Çelik Orhaneli’ye nasıl koşarak gittiyse Keles’e de aynı hızda gitti. TOKİ konutlarının açılışını yaparken iş yaptıklarından bahsediyordu. Sosyal devletin Dağ Yöresi’ne daha çok gerektiğinden bahsediyordu. ‘Biz sizleri unutmadık’ havasındaydı. Keles-Bursa yolunun bitirileceğini söyledi ve Yöre’deki sivil toplum kuruluşlarına önem verdiğini göstermek için Yörük çadırlarını ziyaret etti. Mutlu oldu insanlar. Dernek yöneticileri: “Çadırımızda ‘Bakan’ ağırladık,” derken büyük bir sorunu çözmüş belediye başkanı havasındaydılar. Bakan’ı karşılarında görünce ne isteyeceklerini unuttular. Kolay mı? Yıllar sonra bir bakanla aynı zeminde ve zamanda yer alıyorsunuz.
Beklenen spor salonu sözünü de yaylada verdi. İlçeye üniversite getirdik dedi ama Mustafa Yurtkuran hocanın adını ağzına pek de almadı. Kim ne derse desin İlçelerimizi üniversite Uludağ Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran’ın ‘kişisel’ çabaları sayesinde olmuştur. Neyse! Ama Türkiye’i şantiyeye çevirdik derken haklı olmadığını söyleyemeyiz. Keles-Bursa yolu hala bir şantiye görünümünde!
6 Temmuz’da ise MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin mesajı Keles Kocayayla’ya geldi. 3 Kasım 2002 de seçim yapalım söyleminin ardından yine burada büyük bir çıkış yapması ve bazı kelamlar etmesi bekleniyordu ama çok fazla ileriye gitmekten kaçındı.
‘MHP Kurultayı’ ile Akçapınar’ın geleneksel köy hayrı da aynı tarihlere gelince, siyaseti seven yaylaya küçük bir cemiyet havası solumak isteyen Keles Akçapınar’da aldı soluğu. Burada 40 çocuk Akçader (Akçapınar Köyü Yard. Day. Derneği) yönetimi tarafından sünnet ettirildi. Dualar okundu azalan yöre nüfusuna belki de Allah’tan çözüm önerileri istendi. Baktılar siyasetçilerden iş yok. Dualarla ayakta kalmaya devam ettiler.
Bir de bırakamadığımız tuhaf bir alışkanlığımız var: Şenliklerde geç çıkan sanatçıları yuhalamak! Sunucu iyi laf söyledi ama anlayana: “Yuhalamak medeniyet göstergesidir,” Belli ki biz kendi medeniyetimizi göstergelerini yaratmakta pek de başarılı değiliz.
Yine geçtiğimiz Pazar Ankaralı Turgut Göynükbelen’de sahne aldı bu şenlik nispeten siyasetin gölgesinden uzakta kalınca daha bir şenlik havasındaydı.
Önümüzde ki haftalarda köylerimizde hayırlar ve şenlikler devam edecek. Bunların yöre için en önemlilerinden biri Belenören Kiraz-Vişne-Badem Festivali. 12 Temmuz gecesi danışık yapılacak ve ertesi günü boy boy kirazlar gelen konuklara ikram edilecek. Festival niteliğinde olan ilk köy şenliklerinden biri. Bu şenliğe gitmek isteyenler için 12 ve 13 Temmuz tarihlerinde Dikkaldırım ve Temenyeri’nden ücretsiz araba kaldırılacak. Sizlere, bizlere ve onlara bol şenlikli yazlar…
Kozalak Dergisi’ne ulaşmak için
Ünidağ’ın geçtiğimiz ay içerisinde yayına hazırladığı Kozalak Kültür Dergisi’ne ulaşmak isteyen okurlar olduğunu fakat ulaşamayan okurlar olduğunu öğrendik. Dergi tüm ilçelerimizde mevcut durumda.
Orhaneli’de Dağses’te,
Keles’te Balkan Kuruyemiş’te,
Büyükorhan’da Belediye Başkanlığında,
Harmancık’ta Güneş Gıda’da
Bursa’da ise Tahtakale’de Barış Büfe’de
Gelişmeler www.unidag.net’ten takip edilebilir.