..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir þey insan kadar yükselemez ve alçalamaz. -Hölderlin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - Akakiy Akakiyeviç
Akakiy Akakiyeviç - Eleþtiri Herþeydir.
Site Ýçi Arama:


Ýnceleme
  Rus Edebiyatý'nda Gerçekçilik Akýmýnýn Öncüsü: Gogol'un Palto'su (Akakiy Akakiyeviç) 22 Þubat 2010 Yazarlar ve Yapýtlar 

Palto’nun bir baþyapýt niteliði kazanmasýnýn nedenlerinden biri de gerçekliðinin yanýnda gerçeküstü, fantastik bir sonla bitmesi olduðu açýktýr. Ölmüþ olan memurun hayalet olarak þehrin belirli yerlerinde görülmesi ve insanlarýn sýrtlarýndan paltolarýný almalarý gayet çarpýcýdýr. Bu fantastik sonun bir nedeninin de insanlarýn zor þartlarda edindikleri nesnelerin, eþyalarýn onlarýn hayatýnda çok önemli bir yere sahip olduðu gerçeði ve kaybedildiði takdirde adeta gözlerinin arkada kalacaðý vurgulanmak istenmektedir. Akakiy Akakiyeviç’in ruhu ancak kendisini sýký biçimde azarlayan “mühim adam”ýn paltosunu aldýðý zaman huzura kavuþmuþtur. Burada bir çaresizliðin ve karamsarlýðýn var olduðu gerçeði de gözden kaçmamalýdýr. Çözümü olmayan bir durum ya da sorun ancak fantastik bir sona dayanýlarak çözüme kavuþturulmaktadýr ki, bu bir karamsarlýk, adaletsizlik ve güvensizlik göstergesidir.

  Son Otuz Yýlýn Ýdeolojisi Yeni Muhafazakarlýk (Akakiy Akakiyeviç) 22 Kasým 2009 Politika 

Yeni muhafazakar ideolojinin neo-liberal iktisat politikalarýnýn sonucu olan globalizm ya da küreselleþme süreci,bütün "azamatiyle"!fütursuzca insanlarýn çok büyük bir kesimini yoksullaþtýrmaya ve doðayý tahrip etmeye devam etmektedir.Otuz yýldýr devam eden bu yýkýmýn karþýsýna çýkacak herhangi bir ideolojik duruþ ve alternatif proje ise ufukta gözükmemektedir.

  Son Ekonomik Krizin Düþündürdükleri (Akakiy Akakiyeviç) 28 Kasým 2009 Politika 

1970’li yýllardan itibaren alternatifsiz gibi gösterilerek uygulanmaya baþlayan neo-liberal iktisat politikalarýnýn artýk sürdürülemez hale geldiði bu krizle birlikte çok net bir biçimde ortaya çýkmýþtýr. Düzenlenmemiþ piyasaya olan inanç artýk sarsýlmaya baþlamýþtýr. Kapitalist sistemin dýþarýdan bir müdahaleye gerek olmadan kendi kendini düzenleyeceði, Adam Smith’in meþhur tabiriyle “görünmez el” in sistemi regüle edeceði ve böylece her kesimin çýkarýnýn maksimize edileceði tezi iflas etmiþtir.

  "Milli Ýrade" Kavramý Çerçevesinde Türk Saðý'nýn Demokrasi Anlayýþýna Bir Bakýþ (Akakiy Akakiyeviç) 17 Ocak 2010 Politika 

1946’da çok partili siyasi hayat geçildikten sonra iktidara gelen sað tandanslý partiler tek partili siyasi hayatýn ve dolayýsýyla devletin resmi ideolojisi olan Kemalizm’ e karþý açýk ya da örtülü bir mücadeleye giriþtiler. Askeri ve bürokratik entelijensiyanýn ideolojisi demek olan Kemalizm’e karþý kendi meþruiyetlerini ortaya koymak için ‘milli irade ‘ya da ‘halk iradesi’ kavramýný öne çýkararak, geleneksel deðerlere vurgu yaparak halkýn teveccühünü kazandýlar ve iktidar oldular. Ýktidara gelme sürecinde askeri ve bürokratik entelijensiyanýn halka uzaklýðýný ve Kemalist reformlarýn halkýn bütününe ve özellikle de kýrsal kesime nüfuz edemediðini gördüler ve bu durumu çok iyi kullandýlar. Ýktidar olduktan sonra ise devlet kadrolarýnda, bürokraside geniþ kapsamlý bir kadrolaþmaya ve zihniyet deðiþine giderek Kemalist jargonla ifade edersek bir tür karþý-devrim gerçekleþtirdiler.

  12 Eylül Referandumunda Neden "Hayýr" Oyu Kullanmalýyýz (Akakiy Akakiyeviç) 25 Aðustos 2010 Türkiye 

Ýktidarýn kendi siyasal kimliðini “muhafazakar demokrat” olarak tanýmlamasý da manidardýr ve üzerinde durulmalýdýr.Muhafazakarlýk özünde deðiþime,dönüþüme karþý bir direnci ve geleneklere,geçmiþe baðlýlýðý ifade eder.Bu anlamda içinden çýktýðý siyasi yapýyý ve izlediði politikalarý göz önüne alýnca iktidarýn muhafazakarlýðý açýktýr.Ve zaten burada bir sorun yoktur.Sorun teþkil eden husus iktidarýn ayný zamanda “demokrat” olduðunu ifade etmesidir.Muhafazakarlýk mevcut durumu korumayý,demokratlýk ise korumadan ziyade daha iyi olana ulaþmayý amaçlayan ve aslýnda muhafazakarlýðý ayak baðý olarak algýlayan bir düþünüþ biçimi olduðuna göre iktidarýn kendini tanýmlayýþ biçimi de oldukça sorunlu ve inandýrýcýlýktan uzaktýr.Anayasa deðiþikliði hususunda da mevcut durumu muhafaza ederek,kýsmi demokratik adýmlar atýldýðý görülmektedir.Dönemin anti-demokratik ruhu olduðu gibi korunduðu için muhafazakarlýk aðýr basmakta ve demokratlýk sözde kalmaktadýr.

  Seçmen Davranýþlarýnýn Önemi ve Dp (Akp) 'Nin Nasýl Uzun Süre Ýktidarda Kaldýðý Üzerine Bazý Deðiniler (Akakiy Akakiyeviç) 27 Ocak 2011 Türkiye 

Bugünkü siyasi atmosferi mercek altýna alýrsak, AKP’nin neden hala iktidarda kaldýðý ve alternatifi olmadýðý þeklindeki genel kabul gören hâkim düþünce, Yakup Kadri’nin DP konusundaki düþüncesinden farklý deðildir. Aslýnda bu da göstermektedir ki, seçmen davranýþý ve siyasi analizler iyi yapýlmamakta dolayýsýyla, siyasetin hangi unsurlar üzerine bina edildiði ve nasýl tebarüz ettiði anlaþýlamamaktadýr. Siyasetin gerçek zemininde cereyan etmesini engelleyen sembolik deðerler üzerinde bir uzlaþý olmadýðý için, zýtlaþmaya dayalý siyasi kültür hâkimiyetini devam ettirmektedir.

  Çoðunluk: Türk Kimliðinin Sýradan Halleri (Akakiy Akakiyeviç) 9 Haziran 2012 7nci Sanat (Sinema) 

Çoðunluk, Türkiye toplumunda etnik ve dinsel manada sayýsal çoðunluða sahip Sünni-Türk kitleye ayna tutuyor. Son yýllarda artan toplumsal kutuplaþmanýn günlük hayat nasýl yansýdýðýný ve sirayet ettiðini gösteriyor.”Öteki” ne karþý artýk kanýksanmýþ, sýradanlaþmýþ bir tavýr alýþ þekli olan zenofobinin ( yabancý düþmanlýðý ) korkutucu boyutlara ulaþtýðýný ve toplumu militaristleþtirdiðini sarih bir biçimde ortaya koyuyor. Zenofobiye paralel olarak geliþen ve ‘sýradan faþizm’ þeklinde tanýmlanan günlük hayattaki ýrkçýlýk, dýþlayýcýlýk ve ötekileþtirme gibi tezahürler bütün çarpýcýlýðýyla iþleniyor.

 

 



Eleþtiri herþeydir.Varolan eleþtirilmeden,onun yanlýþlarý,eksikleri ortaya konulmadan yenisi ve daha iyisi inþa edilemez.



 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Akakiy Akakiyeviç, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.

 

Bu dosyanýn son güncelleme tarihi: 29.03.2024 10:31:31