..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bildiðim tek þey, ben bir Marksist deðilim. -Karl Marx
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - Cemal Zöngür
Cemal Zöngür - Makaleler
Site Ýçi Arama:


Ýnceleme
  Alevilik; Ýslam Dýþý Din Deðilse Pozitif Felsefe Midir? (Cemal Zöngür) 13 Mayýs 2020 Din 

Bilimselliðin dýþýnda; dini inanç ve siyasi düþünceler doðrudan insan psikolojisine baðlý olduðundan, dinsel, sosyal ve siyasal yapýlarýn her zaman ayný doðrularla sürdürülmesi insan doðasýna zýt bir durumdur. Bu gerçekliði bilen tek tanrýcý dinler, yalancý masallarla birlikte maddi ve siyaseti kullanýp iktidarlarýný korumayý baþarýrken, Alevi Kýzýlbaþlýk doða ve ahlaki ilkelere methiyelerle yetinmiþtir

  Türkiye Solunun Sorgu ve Özeleþtiri Kültürü Üzerine (Cemal Zöngür) 21 Mayýs 2020 Politika 

Kitap okumadan kültürlü olmak, sosyalizm, marksizm ve diyalektik materyalist felsefeyi doðru, gerçekçi þekilde kavramadan sol/sosyalist olmak, derin cahillik deðilse sola en büyük kötülüktür. Arkadaþýna, dostuna, komþusuna bir bardak çayýn hesabýný yapýp, sol görünüp orta sýnýf burjuva özentisiyle yaþamak kimliksiz, kültürsüz, sýnýfsýz, dejenere bir toplum ve kitle demektir. Bunun saðdan daha tehlikeli bir durum olduðunu, tüm samimi ve deðerli sosyalist arkadaþlarýn dikkatine sunulur.

  Türkiye Siyasetini Týkayan Etkenker (Araþtýrma Yazýsý) (Cemal Zöngür) 22 Ocak 2017 Dil 

Müslüman Türkler ne yapmýþlar? Kendi anadilleri ve kültürlerini býrakýp sürekli Farsça, Arapça dil ve Ýslam din kurallarýna göre þekillenmiþ olmalarý yüzünden, gerçek Türk ulusal ve dil yapýsýnýn varlýðýndan neredeyse bahsetmek mümkün deðildir. Kültürel gýdasýný ayný mantýktan almýþ olan Adalet ve Kalkýnma Partisi’nin (AKP) þefleri ve yöneticileri ise, “Milli Ýrade” popülizmini kullanarak yeniden Arap Ýslam bataklýðýnýn içerisine girmek için her türlü oyunu tezgahlamaktadýrlar.

  Gelin Siyasal Ýslam'ý Birlikte Tartýþalým (Cemal Zöngür) 26 Temmuz 2016 Politika 

Dinler ilk toplumsal sözleþmeler olmasýna raðmen, topluluklarý iyi þekilde yönetememiþlerdir. Bu yüzden Yahudilik ve Hýristiyanlýk reform ve rönesanslar sonucunda "Laiklik, Sekülerizm ve Demokrasiyi" kabul edip siyasal yaþamdan ellerini çekmiþlerdr. Ýslam dini neden hala siyasal dincilikte ýsraralýdýr?

  15 Temmuz 2016 Darbesinin Esas Planlayýcýsý Kimdir? (Cemal Zöngür) 2 Aðustos 2016 Politika 

Bir ülke ve bir toplum düþünün ki, her devletleþtiðin de, gerek kendi içerisinde kendi kendine, gerekse dýþarýdan çeþitli müdahalelerle adeta darbelerle mutlu olmaya çalýþmaktadýr. Ve ne hikmetse siyasal olarak asýrlardýr yaþanan bu sorunu, doðru düzgün analiz edip bir türlü önü alýnamamýþtýr. Acaba toplumda mý, devlet güçlerinde mi, yoksa coðrafyada mý bir sorun vardýr? Ýþte bu sorularýn cevabý.

  Türkiye Sosyalistleri ve Burjuvazi Artýk Konuþmasýn (1) (Cemal Zöngür) 15 Aðustos 2016 Politika 

Bir ülke ve toplumun temel dinamikleri olan Burjuvazi ve bunun karþýtý olan Sosyalistlerin, en ufak bir deðiþimi veya geliþimi, o ülke ve toplumlar da, önemli yeniliklerin yaþanmasýnýn en büyük belirleyenlerdir. Bu yüzden burjuvazi ve sosyalistler çok sýký takip edilip eleþtirilmeden, deðiþimlerin olmasý mümkün deðildir.

  Türkiye'nin Temelsiz Siyaseti ve Carablus Çýkmazý (Cemal Zöngür) 26 Aðustos 2016 Politika 

Bir ülke düþünün, sürdürmüþ olduðu her siyasi politikalarýn da, aradan bir yýl geçmeden, yüz seksen derece çark ederek sürekli tersine dönmesi ciddi bir ilkesizlik deðil midir? Ve Türkiye'nin bu siyasal politikalarýna benzer baþka bir ülkenin daha olmamasý, Türkiye'nin ne kadar boþ ve hayal perest hastalýklý yanýný göstermeye yetmektedir.

  Müslüman Türklerin Kurtuluþ Savaþý Hikayesi ve Temelsizliði (Cemal Zöngür) 7 Eylül 2016 Tarihe Yön Verenler 

Yaþanmýþ gerçek tarihi olaylarýn yerine, kültürel, siyasal ve askeri açýdan tamamen çarpýtýlarak, kendi gerçekliði ile uyuþmayan sahte hikâye ve kahramanlýklar uyduran bir toplumun baþý hiçbir zaman dertten kurtulamaz. Ýþte Müslüman Türklerde bunlardan bir tanesidir.

  Devlet Yönetimleri Varken, Siyasi Partilere Neden Ýhtiyaç Duyulur? (1) (Cemal Zöngür) 8 Ekim 2016 Toplumbilim 

Devletlerin varoluþ tarihleri, siyasi partilerden çok daha önceden gerçekleþtiði halde, devletlerin temelinde sürekli bir manevi duygu ve kudret hâkim olmasý yüzünden, zaman içerisinde otoriter emir komuta diktasýna dönüþmektedirler.

  Devlet Yönetimleri Varken, Siyasi Partilere Neden Ýhtiyaç Duyulur? (2) (Cemal Zöngür) 4 Aralýk 2016 Toplumbilim 

Piþmiþ yemeðin icadýyla, insanýn fizyolojik yapýsýnda meydana gelen deðiþimler, her þeyden önce insanýn zekâ yapýsýný daha çok geliþtirmiþtir. Çünkü insan beslenmek için yiyeceklerini piþirmeden tükettiði dönemlerde, mide bunlarý çok geç ve zor eritip sindirmekte idi. Yiyeceklerden alýnan kalori ve vitaminler midenin sindirme döneminde tükenmiþ oluyordu.

  Devlet Yönetimleri Varken, Siyasi Partilere Neden Ýhtiyaç Duyulur? (3) (Cemal Zöngür) 11 Aralýk 2016 Toplumbilim 

Sümer Uygarlýðýnýn erkeði, Ana Tanrýçalarýn onayý ile yavaþ yavaþ devlet yönetiminde söz sahibi olmaya baþlarken, diðer taraftan avlanmak, tarým araçlarýndaki yenilik, resim yazýlar ve heykelcilikte de büyük bir ilerleme kaydetmiþti.

  Devlet Yönetimleri Varken, Siyasi Partilere Neden Ýhtiyaç Duyulur? (4) (Cemal Zöngür) 18 Aralýk 2016 Toplumbilim 

Özellikle Orta Çaðda, tek tanrýlý dinlerin hüküm sürdüðü dönemlerin bilançosunu tarafsýz þekilde inceleyecek bir kurum olsa, bu dini yapýlarýn tarihte yaþanan tüm savaþ, katliam ve çatýþmalarýn bir numaralý organizatörleri olduklarý çok net bir þekilde anlaþýlacaktýr.

  Devlet Yönetimleri Varken, Siyasi Partilere Neden Ýhtiyaç Duyulur? (5) (Cemal Zöngür) 25 Aralýk 2016 Toplumbilim 

Dünyanýn herhangi bir bölgesinde gerek doðal yapýda gerekse toplumsal yaþamda deðiþikliklerin meydana gelmesinde, bölgelerin coðrafi, iklim, yeraltý ve yerüstü ekonomik kaynaklarý birinci derecede büyük bir etkiye sahiptir. Ýkinci derecede ise, bölgede yaþayan insanlarýn nüfus oranlarý, ekonomik, siyasi, dini ve sosyal olarak yürütmüþ olduklarý faaliyetler belirlemektedir.

  Halep'in Düþmesi ve Türkiye'nin Geleceði (Cemal Zöngür) 2 Ocak 2017 Toplumbilim 

Gerek bölgesel açýdan gerekse her iki ülkenin sýnýr olmasý bakýmýndan Suriye’deki tüm geliþmeler ve de deðiþimler, artýk bundan sonra doðrudan Türkiye’yi de etkileyecektir. Çünkü Türkiye yönetimi eskiden olduðu gibi günümüzde de gerçeðe ve kendi özüne dayanmayan siyasi politikasýzlýðý yüzünden sürekli bataklýðýn içerisine düþmektedir.

  Lider Kimdir; Bir Lidere Sonsuza Kadar Nasýl Güvenilir? (Cemal Zöngür) 5 Þubat 2017 Toplumbilim 

Liderlik; kiþilerin doðuþtan itibaren karakteristik yapýsýnda mevcut olan doðal bir özelliðidir. Onun için liderlik vasýflarý her insanda mevcut olmadýðý için, her öne çýkan kiþi lider deðildir.

  Kadýn Cinayetleri ve Trafik Kazalarý Neden Önlenemiyor? (Cemal Zöngür) 19 Þubat 2017 Toplumbilim 

Bir devlet yapýsýnda toplumun güvenli, saðlýklý ve mutlu yaþamasý, insanýn ve de devlet yönetenlerinin kendi ellerinde olduðu halde, dünya toplumlarýnýn büyük bir çoðunluðu neden mutsuz, saðlýksýz ve sürekli sorunlarla boðuþarak yaþamaktadýrlar?

  Þii Fars ve Araplara Neden Alevi Denilmektedir? (Cemal Zöngür) 26 Þubat 2017 Din 

Orta Asya`dan gelen Þamanist Türkler ile Ýran ve Mezopotamya`da yaþayan Zerdüþt Manici Kürtler, Ýnançlarýnýn birbirine benzemesi ve ortak dinsel kültürel özellik taþýmasý sonucunda, birleþip Kýzýlbaþ Aleviliði oluþturmuþlardýr.

  Hacý Bektaþý Veli Kimdir? (Cemal Zöngür) 4 Mart 2017 Toplumbilim 

Ve Alevilik, Kýzýlbaþlýk adýyla miladi 950 veya 1000 yýllarýnda, Ebul Baka Baba llyas Horasani tarafýndan Horasan’da kurulmuþtur. Peki Hünkârýn adýna Hacý kelimesi neden eklenmiþtir? Bu vb. sorularýn cevabýný vermek öyle çok kolay olmamaktadýr

  Avrupa'daki Türklerin Yaþamý ve Dünyaya Bakýþlarý (Cemal Zöngür) 30 Mart 2017 Toplumbilim 

Dünyanýn neresinde olursa olsun, bir insan gerek ekonomik gerekse siyasi ya da baþka nedenlerden ülkesini terk etmiþse, o kiþi daha önceden kimliðini oluþturduðu öz dil, din ve düþünce kültüründen bir þeyleri kaybetmeyi göze almak durumundadýr

  Türkler Þamanist mi Kalsaydý? (Cemal Zöngür) 18 Mart 2017 Din 

Orta Asya’dan göç eden Selçuk Bey liderliðinde yaklaþýk 12 Türk Aþireti, Müslümanlaþarak miladi 1030 yýllarýnda Büyük Selçuklu, 1177’de Anadolu Selçuklu ve 1299’da Osmanlý adlarýyla devlet kurmuþlardýr. Ancak bunlarýn hiçbirisine Türk devleti denilemezÇünkü devletin resmi dili Farsça ve Arapça olurken, din kültürü ise Arap Ýslam kurallarýna göre þekillenmiþtir. Türklükle ilgili herhengi bir baðlarý söz konusu deðildir.

  Ýslam'da Kapanma Var Mýdýr? (Cemal Zöngür) 24 Nisan 2017 Toplumbilim 

Kuran-ý Kerim’in Ahzap Surisi vb. birkaç Ayette, kadýnlarýn kapanmasýyla ilgili sadece edep yerlerinizi kapatýn diye ifadeler vardýr. Bu ifadenin dýþýnda kadýnlarýn el ve yüzleri de dahil tamamen kapatýlmasý ve de sosyal hayattan çekilmeleriyle ilgili en ufak bir bilgi bulunmamaktadýr.

  Nitelikli Toplum Olmanýn Ölçüsü (Cemal Zöngür) 30 Nisan 2017 Toplumbilim 

Eðer ki bir devlet yönetimi, gerçek demokrasiler olan “Doðrudan (Direkt) ve Katýlýmcý” (Endirekt) sistemin dýþýnda, yalnýzca Nispi þekilde bir takým oy kullanma vb. uygulamalarla toplumu idare edip yaþatýyorsa, o ülkede demokrasinin varlýðýndan asla söz edilemez.

  Ýþid'in Sonu, Kürt Referandumu ve Bölgenin Gelecek Yüzyýlý (Cemal Zöngür) 6 Ekim 2017 Politika 

Eskiden beri bölgedeki imparatorluk ve devletler derin kutsallýklar, kendine fazla güvenen, herkesten üstün olduklarýný iddia edip, her türlü olumsuzluklarý yaþamalarý, büyük bir teori ve düþünce eksikliðini göstermektedir.

  Kemalist Alevilerin Düþünce Yapýlarýnýn Analizi (Cemal Zöngür) 2 Þubat 2018 Toplumbilim 

Kemalizm diktatör ve faþistliði nedeniyle hiç kimseye konuþma hakký tanýmamasý. Kendinden baþka tüm düþünce, kültür ve anlayýþlara asla yaþam hakký vermediði gibi, en ufak eleþtiri veya alternatif oluþumlarý acýmasýzca inha etmesidir. Kemalizm farklý her kýpýrdamayý gördüðü anda, topluma derin bir korku salacak þekilde katliam uygulamasý, Alevileri düþünülenden daha derin bir korku psikoloji içerisine düþürmüþtür.

  Çaðdaþ Ulusalcýlýk Nedir? (Cemal Zöngür) 12 Ekim 2017 Toplumbilim 

Örneðin herhangi bir bitkinin yeþerip çiçek vermesi için nasýl ki uygun toprak ve iklimin varlýðý þart ise, bir toplumun çaðýn þartlarýna göre gerçek bir ulus olmasý için de, hayal ürünü olan tüm soyut þovenist saplantýlardan arýnarak, pozitif bilimsel düþünce yapýsýný ilke edinmesine baðlýdýr.

  Siyasal ve Kültürel Gerçeklerden Toplumsal Kaçýþ (Cemal Zöngür) 14 Kasým 2017 Toplumbilim 

Din ve devletin, bilimle dinin, sosyal yaþam ile ibadetin, siyasetle dinin, ideolojiyle demokratlýðýn birbirinden ayrýlmadýðý bu ülkelerde, siyaset, kültür, din ve insan iliþkileri sürekli dejenerasyona uðrayarak yaþatýlýr.

  Ýnsan ve Dilin Oluþum Tarihçesi (Cemal Zöngür) 27 Ekim 2017 Dil 

Yabancý kelimelerin yoðunluðu ve din aðýrlýklý düþünen toplumlarýn mantýk yürütme, algýlama, düþünme, yorumlama ve yenilikler üretme noktasýnda her zaman cahil ve geri kaldýklarýný rahatlýkla söyleyebiliriz.

  Kudüs, Dinler Savaþý ve Haklý Olan Kim? (Cemal Zöngür) 8 Aralýk 2017 Toplumsal Uçlar 

Ýnsanca ve akýllýca tek çözüm, her iki toplumun ortak kültürel deðerlere sahip olmasý fýrsat olarak görülüp, demokratik çaðdaþ ilkeler doðrultusunda rahatlýkla bitirilebilir. Bu formül desteklenmediði sürece, bugün Kudüs'ün baþkent olmasý bahane olur, yarýnda daha baþka bir þey ileri sürülerek, Yahudi ve Müslümanlar arasýnda din çatýþmasý asla bitmeyecektir. Ýþte bunun için haklý olan bir taraf bulunmamaktadýr.

  Ulusallaþma ve Uluslarýn Kaderini Belirleyen Güçler (Cemal Zöngür) 17 Ocak 2018 Tarihe Yön Verenler 

Uluslaþma ve geliþmenin temel kaynaklarý matbaanýn icadý, anadil eðitimi, edebiyat, felsefe, týp, askeri teknik ve ekonomik sanayi üretimi ülkelerin ululaþmasýný saðlayan ana unsurlardýr. Ýþte Avrupalýlar bu noktalara her zaman pozitif bilim çerçevesinden bakýp tüm zorluk ve engellere raðmen, kararlýlýk göstermeleri çok þeyi deðiþtirmiþtir.

  Güven ve Güvemsizliðin Ýnsan Karakterine Etkisi (Cemal Zöngür) 6 Ocak 2018 Toplumbilim 

Ýnsan beyin yapýsýnýn büyüklüðüne baðlý olarak bilinç ve düþünebilme yetisiyle, doðadaki diðer tüm canlýlarý geride býrakmaktadýr. Bu sayede tüm canlýlardan ayrýldýðý gibi bilinçli bir korku ve korunma psikolojisiyle, saðlam bir güven duygusuna ihtiyaç duyarak yaþar.

  Müslüman Bilim Adamý Olur Mu? (Cemal Zöngür) 9 Ocak 2018 Toplumsal Uçlar 

Dine ve Tanrýya inanan insanlarýn sahiplendiði ve yaþamýný buna göre düzenledikleri felsefe, Metafizik Ýlimdir. Müslümanlar buna haklý olarak bilim demezler, (Ýlim) þeklinde ifade ederler. Metafizik felseffi ilim; anlam ve kapsam açýsýndan gözle görülmeyen, fizik ötesi manevi bir güç olarak kabul edilen Allah'ýn varlýðýna inanan ve insanlýðý bu düþünce üzerine eðitip yetiþtiren bir ilim dalýdýr.

  Cem Vakfý Alevi Kurumu Mu? (Cemal Zöngür) 21 Mart 2018 Kültür Çatýþmalarý 

Alevilikle ilgili henüz Türkiye Cumhuriyeti`nde Anayasal ve yasal herhangi bir deðiþiklik yapýlmadýðý halde, sadece Vakýf ve Dernekler Kanununa dayanýlarak yürütülen tüm faaliyetlerin, Anayasal güvencesi olmadýðýný herkesin bilinmesi gerekir.

  Terör Devletler ve Ýnsanlýk (Cemal Zöngür) 6 Nisan 2018 Politika 

Terör; dünyanýn her yerinde devletlerin insanlarý hayvanca eðitip yetiþtirmesi ve yönetmesi sonucunda ortaya çýkan bir þiddet olduðunu insanlarýn artýk bilmesi gerekir.

  1 Mayýs ve Türkiye Ýþçi Sýnýfýnýn Niteliði (Cemal Zöngür) 20 Nisan 2018 Toplumbilim 

Dünyada demokrasi, insan haklarý ve insanca yaþamýn gerçek mimarlarý Ýþçi sýnýfý ve sosyalist partilerden baþkasý deðildir. Bunu saðcýsýndan liberaline kadar herkesin bilmesi gerekir.

  Ýsrail - Filistin Düþmanlýðýnýn Tarihçesi (Cemal Zöngür) 19 Mayýs 2018 Politika 

Ýnsan þu soruyu kendisine sorup yaþamý deðerlendirmeli. Ýnsan kýzý ve oðlu, akýl ve düþüncesiyle üstün bir özelliðe sahip olduðu halde, neden birbirine karþý ileri derecede düþmanlaþmaktadýr? Bu bir Allah emri midir? Ya da dinlerin uydurduklarý gibi Allah'ýn yazdýðý bir kader midir? Tabi ki bunlarýn hiçbirisi deðil. Çünkü tarihsel gerçekler ve yaþananlar insanlarýn ne kadar yalancý, çirkef, ikiyüzlü olduklarýný þu tarihsel olaylardan öðreniyoruz.

  Türkiye Siyasetindeki Yalaný Anlamanýn Zorluðu (Cemal Zöngür) 5 Haziran 2018 Toplumbilim 

Çaðdaþ bilimsel siyasetin mevcut olduðu ülkelerde devletler; sorumluluðunda olan olmayan her iþi en iyi þekilde ciddiyetle yerine getirip, tüm vatandaþlarýn mutlu, memnun olmasýna çalýþtýðýný kendisine inandýrdýðý için devlet, vatan, millet, bayrak sevgisi gibi bilim ve akýl dýþý þoven siyasete hiçbir zaman ihtiyaç duymazlar.

  Ticaretin Doðuþu, Kapitalizm, Sosyalizm ve Tüketici Analizi (Cemal Zöngür) 27 Temmuz 2018 Toplumbilim 

Ýlk ticaret, deðiþim sistemine baðlý yaklaþýk 4500 yýl devam ettikten sonra, bazý kaynaklar Asurilerin bakýr, gümüþ ve altýn külçeleri paraya dönüþtürdüðünü belirtse de, Heredot'un kaynaklarýna göre M.Ö.700 yýllarýnda Lidyalýlarýn, ilk madeni parayý icat ettiði yazýlýdýr.

  Temizliðin Toplumsal Karakterle Baðý (Cemal Zöngür) 1 Eylül 2018 Toplumbilim 

Temizlik bir eðitim ve kültür meselesidir. Toplum ve bireyde temizliðin karaktere dönüþmesi için, birçok egoist özel duygular, gerici inanç, örf ve adetlerin terbiye edilmesi ya da atýlmasý þarttýr. Bunun gerçekleþmesi de devletin doðru ve gerçek bir temizlik kültürüne sahip olmasýna baðlý.

  Ticaretin Doðuþu, Kapitalizm, Sosyalizm ve Tüketici Analizi - 3 - (Cemal Zöngür) 10 Aðustos 2018 Toplumbilim 

Sosyalizmin tüm insanlýk hareketlerini kapsayacak en açýk ifadesi, insanýn birçok egoist duygu ve düþüncelerden uzak, üst insan ahlak felsefesine göre yaþamasý demektir. Ýþte tüm ipler bu noktada kopuyor.

  Ticaretin Doðuþu, Kapitalizm, Sosyalizm ve Tüketici Analizi - 4 - (Cemal Zöngür) 18 Aðustos 2018 Toplumbilim 

Eðer insan akýl, mantýk, bilim ve doða kanunlarýna göre hareket edip, doðadaki varlýklarý gerçek ihtiyacýna göre tüketse, istisnalarýn dýþýnda hiçbir anormallik yaþanmayacak. Ve dünyamýz bir beþ milyar yýl daha bizi koruyup yaþatýr.

  Ticaretin Doðuþu, Kapitalizm, Sosyalizm ve Tüketici Analizi - 2 - (Cemal Zöngür) 3 Aðustos 2018 Toplumbilim 

Þunu herkesin kabul etmesi gerekir ki, insan doðru ve bilimsel temelde gerçek bilgilerle eðitilip yetiþtirilmediði sürece, dünyanýn en tehlikeli vahþi canavarýdýr. Bunu tarihler boyunca din ve ekonomik çýkar yüzünden, birbirine karþý yaptýðý entrika ve savaþlardan biliyoruz. Gerçek durumun bu þekilde olmasýna raðmen, her insanýn ayný düþünmediðini, üç karakter üzerinden ele alarak birbirinden ayýrmak durumundayýz.

  Kimlik ve Kiþilik Üzerine (Cemal Zöngür) 25 Aðustos 2018 Dil 

Bir toplumun unu, mayasý, ekmeði, öz anadili ve bu dille düþünerek geliþtirdiði kültürel yapýsýdýr. Bunun yerine kendi doðasýna tamamen uzak yabancý dil ve dinle mayalanmýþ toplum, hiçbir þeye yaramayan küflenmiþ ekmek ya da çöp demektir.

  Chp'nin Parti Ýlkesi ve Tabaný Arasýndaki Uçurum (Cemal Zöngür) 30 Haziran 2018 Toplumbilim 

Kemalistler, Materyalizm ve Batýnýn birçok þeyine karþý olup, teokratik düþünceye dayanan ve Osmanlý'nýn yontulmuþ þekil olan Halkçýlýk, Devletçilik, Milliyetçilik, Laiklik, Ýnkýlapçýlýk ve Cumhuriyetçiliði cilalayarak halka sevdirmeye çalýþmaktadýrlar.

  Bayrak, Din ve Lider Fetiþinin Psikolojik Analizi (Cemal Zöngür) 15 Eylül 2018 Toplumbilim 

Dünya toplumlarýndan herhangi bir lider, siyasi kiþi ve dini inanca bireyler saygý gösterip onun düþüncelerini paylaþabilirler. Ancak; arkasýndan gidilen lider, siyasi düþünce, inanç, seni ve diðer farklýlýklarý olduðu gibi kabul edip insan yerine koyarsa bu geçerlidir. Din, etnik ya da düþünce ýrkçýlýðý yapan ukala lider ve oluþumlarýn arkasýndan gitmek, fetiþistçe faþizme hizmet etmektir.

  Türkiye Siyaseti ve Alacaðý Son Þekil (Cemal Zöngür) 28 Eylül 2018 Toplumbilim 

Bilimsel Siyasi Felsefe: Doðal yapý baþta olmak üzere sosyal koþullara uygun, somut, anlaþýlýr, eþitlikçi, gözle görülen, elle tutulan, gerçekçi kurallar ve düzene göre topluma yön vermektir. Siyasal bu derinlik öyle her aklýna gelenin yapacaðý iþ olmadýðýndan, bunun temeli bilime dayanmak zorundadýr.

  Ýnsanlar Neden Kavga ve Münakaþa Yaparlar? (Cemal Zöngür) 13 Ekim 2018 Toplumbilim 

Sokrat'ýn ifade ettiði gibi “Kendini Bil”. Ýnsanýn kendini bilmesi demek, yaþamýnýn nitelikli olup olmadýðýný anlamaktýr. Toplumlarýn çoðunluðu felsefenden uzak kendi gerçekliðini bilmedikleri için, içgüdüsel süperegoist bilgiyle sürekli kavga ve çatýþma içerisinde insan olduðuna inanýr. Bu en büyük kepazelik, arsýzlýk ve utanmazlýktýr. Onun için en ufak bir kavga ve münakaþaya asla sýradan bakýlmamalýdýr.

  Mahalli Seçimler ve Ýlkesizlikler (Cemal Zöngür) 26 Kasým 2018 Politika 

Esas sorun, gerçek demokratik düþüncenin toplum bilincine yerleþtirilmeyiþidir. Bunun önündeki engelse, demokrasi ve adalet söylemini kullanan faþist sahtekarlarýn bugüne kadar açýða çýkarýlmayýþý.

  Akp Neden Hep Kaznýr ve Kazanacak? (Cemal Zöngür) 27 Ekim 2018 Politika 

O günün koþullarýna göre her yönüyle tamamen yozlaþmýþ Osmanlý enkazýndan, Batýlýlarýn askeri, maddi ve düþünceleri doðrultusunda ancak yeni Osmanlý anlayýþý oluþturabildiler. Bunun çimentosu ise yine Ýslamcýlýk, devþirme Türk Milliyetçiliði, sahte laiklik ve sahte sosyal demokratlýk olmuþtur.

  Ýslam'a Göre Kadýn Camiye Gidebilir mi? (Cemal Zöngür) 6 Ekim 2018 Din 

Ýnsan doðasý gereði yaþamýn temel noktalarýna hep ortak pencereden baktýðý için, kültürlerin büyük bir kýsmýnda bu özellik görülür. Söz konusu ortaklýk dinlerde daha belirgin þekilde göze çarpmaktadýr.

  Sinir ve Toplumsal Asabiyet Hali (Cemal Zöngür) 11 Kasým 2018 Toplumbilim 

Devlet düzelmeden toplumun asabiyet ve ahlaki açýdan düzeleceðini beklemek, kültürsüz düþüncelerin tercihidir. Çünkü Türkiye devlet yönetimi, bireyleri katbe kat aþan asabi, ahlaksýz ve iðrenç bir karaktere sahiptir.

  Dil Bilim ve Türkçe Üzerine (Cemal Zöngür) 20 Ekim 2018 Dil 

Dil üzerine kafa yorup düþünen kiþi veya uzmanlar, önce dillerindeki sesli ve sessiz harflerin uyumluluðunu tespit eder. Daha sonra halkýn yaþadýðý en ücra köþeler ziyaret edilerek, kullanýlan kelimeler ve nelere nasýl anlam verildiði kayýt altýna alýnýr. Bu iþlemin ardýndan dil uzmanlarý halkýn dilindeki ana kelimelerden yaralanarak yardýmcý veya farklý yeni kelimeler üretirler. Söz konusu kelime üretimi o halkýn duygu düþünce, maddi ve manevi sosyal aktivitelerine uygun olacak þeklide gerçekleþir.

  Türk Ýslam Milliyetçilerinin Etnik ve Etimolojik Kökenleri (Cemal Zöngür) 3 Kasým 2018 Toplumbilim 

Her insan þu bilimsel temel gerçekliði kabul etmek zorundadýr. Gerçek ulus, toplum ve insan olmanýn temeli “Anadil ve Kadýnlarýn” özgür olmasýna baðlýdýr. Bütün dünya toplumlarý neden Anadil der de, Babadil demezler? Bunun diyalektik baðý, Kadýnýn bilgi birikim ve doðal üst insani özelliðinden geldiði içindir.

  Emperyalizm Karþýtlýðýnýn Tutarsýzlýðý ve Yalancýlýðý (Cemal Zöngür) 19 Kasým 2018 Politika 

21.yüzyýlda hâlâ yüzyýl önce ortaya atýlan söylem ve düþünceyle hareket eden tüm emperyalizm karþýtlarý, ciddi þekilde sorgulanýp yerden yere vurulmasý gerekiyor. Çünkü emperyalizmin baþaktörü Amerika Birleþik Devletleri, (ABD) arkasýna aldýðý diðer kiþiliksiz ülkelerle birlikte, istediði saldýrganlýðý sürdürebiliyor.

  Dünya; Kürt, Asuri ve Ermenileri Neden Görmedi? (Cemal Zöngür) 3 Aralýk 2018 Tarihe Yön Verenler 

Ciddi bir emek ve çabalarý olmadan, altýn tepside Arap ve Balkan Devþirmelerine devletler sunulmasý, kiþiliði oturmamýþ bu kitlelerde anormalin üstünde milliyeçi faþist bir egoizm yaratmýþtýr.

  Feodalizm ve Türkiye (Cemal Zöngür) 14 Ocak 2019 Toplumbilim 

Bilgi ve teknolojik çaðda insanlar hâlâ en ufak iþlerini arkadaþ, tanýdýk, hemþehri, partili, dindaþ ve de rüþvet vererek yaptýrýyorsa, o devlet feodalist deðilse, mafyanýn elinde demektir.

  Türkiye Muhalefeti ile Fransýz "Sarý Yelekliler" Farký (Cemal Zöngür) 24 Aralýk 2018 Politika 

Türkiye'de bir iki sosyalist küçük grupsal oluþumun dýþýnda, diðer tüm muhalefet olan sol kesimden, demokratýna, liberalinden hümanistine kadar hepsinin siyasal felsefesi, bilim dýþý duygusal ve devlet endekslidir.

  Amerika, Suriye'den Neden Çekildi? (Cemal Zöngür) 31 Aralýk 2018 Politika 

Ýlkel tekniðin Orta Doðu'da baþlamýþ olmasý, tek tanrýlý dinler ve peygamberliklerin bölgede icadý, sanki tüm dünyayý bunlar yaratmýþlar. Bütün bunlarýn bilimsel analizi yerine, idealist övünmeci (Þoven) ýrkçý ve ukala duygunun bilince yerleþmesi, bölge halkýnýn geri ve cahil kalmasýndaki en önemli sebeplerdendir.

  Sosyal Medya Kültürü ve Türkiye (Cemal Zöngür) 7 Ocak 2019 Ýnternet 

Ýcat edilenlerin daha çok olumlu olmasý açýsýndan, aklý baþýndaki ülkeler þu ilkeyle hareket ederler. Halkýný doðru ve bilimsel temelde öz deðerleriyle birlikte evrensel gerçekliklere göre eðitip kültürel alt yapý saðlama alýnýr.

  Yüzyýl Önce Osmanlý, Yüzyýl Sonra Türkiye Benzerliði (Cemal Zöngür) 28 Ocak 2019 Toplumbilim 

Arap'ýn dilini ve dinini kendi kültürü olarak sahiplenip, kardeþlerini katleden Osmanlý anlayýþý ile, günümüzde Kürtler bizim kardeþimiz deyip katliam uygulayanlar arasýnda hiçbir fark bulunmuyor.

  Toplumsal Yozlaþmanýn Temel Sebepleri (Cemal Zöngür) 11 Þubat 2019 Toplumbilim 

Devlet ve dini temsilcilerin her tülü lüks ve þatafat içerisinde yaþadýðýný sorgulamayan bir toplum kör, saðýr ve yozlaþmýþ deðilse, insan olduðundan þüphe edilmeli

  Bütün Ýnsanlýða Önemli Bir Soru (Cemal Zöngür) 18 Þubat 2019 Toplumbilim 

Herhangi bir devlet iddia edildiði gibi sahtekar olmadýðýný söyleyebilmesi için, iyilerin ya da dürüstlüðün devlette ve toplum bilincinde neden hakim olmadýðýnýn doðru cevabýný vermek zorundadýr.

  Türkiye Neden Gerçek Laik Bir Devlet Olamadý? (Cemal Zöngür) 25 Þubat 2019 Toplumbilim 

Laik bir devlette, resmi din kurumu olmaz. Ayný þekilde dinin etkin ya da çok þeyi belirlediði þeriata yakýn devletlerde de laiklik olmaz. Ya gerçek laik ve seküler demokratik yapý kabul edilip, inançlar özerk býrakýlýr veya dini þeriat düzen oturtulup laiklik vb. reddedilir

  Ýdeolojik Devlet Ýle Demokratik Devlet Farký (Cemal Zöngür) 4 Mart 2019 Toplumbilim 

Herhangi bir devlet demokrasiden dem vurup demokrat olduðunu söylüyorsa, bu devlet kapitalist, liberal, sosyalist, komünist veya dindar ideolojiye baðlý olsa bile, ülkede farklý düþünce, dil, din, ýrk ve eþcinselleri dýþlamadan her hakkýný vermek zorundadýr. Belirtilen farklýlýklara hiçbir insani hak verilmemiþse, o düþünce ideolojik ve faþist demektir.

  Kadýnlar M. Ö. 2500 de Zaten Öldürülmüþtü..! (Cemal Zöngür) 8 Mart 2019 Toplumbilim 

1800 yýllarýnda kapitalist canavarlaþmayla gerçekleþen kadýn katliamlarýný gündeme getirmek yeterli olmamakta. Esas kadýn katliamlarýnýn tarihi, tek tanrýlý dinlerle baþðladýðýný herkesin görüp bilmesi gerekir.

  Her Türlü Din ve Irkçý Katliamýn Temel Kaynaðý (Cemal Zöngür) 21 Mart 2019 Toplumsal Olaylar 

Örgütlü veya örgütsüz bir kiþinin din, ýrk, ideolojik veya maddi çýkar amaçlý katliam vb. olaylarý yapmasý, bireyin bilinçaltýna yerleþtirilen egoist üstünlükçü kültürden kaynaklanýr. Bireyleri yönetip eðiten ve sözde vatana millete hayýrlý evlatlar yetiþtiren devletler olduðuna göre, suçlu devlet yönetimi deðil midir?

  Türkiye'de Solun Kavramsal Karýþýklýðý (Cemal Zöngür) 30 Mart 2019 Toplumbilim 

Sol ve Sosyalizm; insanlarýn günlük toplu faaliyette bulunma fiilinden türetilmiþtir. Bu ise birlikte yaþamanýn gereði maddi manevi tüm kültürel ve insani deðerleri savunan paylaþýmcý ilkelere sol, sosyalizm, komünizm ve sosyal demokratlýk denilmiþtir.

  Gerçekten Biz Ýnsan Mýyýz? - 1 - (Cemal Zöngür) 14 Nisan 2019 Toplumbilim 

Homo türlerden Homo Erektus, Homo Hubilas, Homo Sapien, Neandertal, Primatlar ve yeni keþfedilen Homo Luzanosis gibi türlerin düþünerek hareket etmesi, diðer hayvanlardan ayrý sýnýflandýrýlmasýna yeterlidir. Ancak düþünerek hareket etmek gerçek insan olunduðu anlamýna gelmiyor.

  Gerçekten Biz Ýnsan Mýyýz? - 2 - (Cemal Zöngür) 23 Nisan 2019 Toplumbilim 

Bilinç vasýtasýyla tüm hissel duygularýný tam olarak sorgulayýp düzenli ve doðru eðitim uygulayan insanlar, gerçek insan olma yolunda ilerler. His ve duygularýný doðru, yeterli þekilde sorgulamayan insanýn bilincinden çok, süperegosu geliþir

  Gerçekten Biz Ýnsan Mýyýz? - 3 - (Cemal Zöngür) 1 Mayýs 2019 Toplumbilim 

Gerçek ahlak ve namusun kültür olarak kavranmasýnda, hiçbir insanýn kütüphaneler dolusu kitap okuyup eðitim almasýna gerek yoktur. Tek yapýlmasý gereken þey, varlýklarýn adaletli paylaþýmý, kadýn erkek eþitliði ve evrensel ahlak namus deðerlerinin her toplumunda uygulanmasýný mecbur koþmaktýr. Bunu yapmayan toplum, devlet ve birey insanlýktan uzak canavar demektir.

  Gerçekten Biz Ýnsan Mýyýz? - 4 - (Cemal Zöngür) 9 Mayýs 2019 Toplumbilim 

Ýnsanlarýn birazcýk kendilerine saygýlarý olup tanrý, din, devlet ve kutsallarýn ne için, nasýl var edildiklerini baðýmsýz þekilde inceleseler, her þeyi net olarak anlayacaklar. Eðer tanrý ve dinleri savunup yücelten düþüncenin sahipleri gerçek sosyalistler olsaydý, tanrý ve dinler þimdiye çoktan mükemmel insan yaratmýþtý.

  Gerçekten Biz Ýnsan Mýyýz? - 5 - (Cemal Zöngür) 16 Mayýs 2019 Toplumbilim 

Doðadaki canlý varlýklar içerisinde karmaþýk, her an ne yapacaðý belli olmayan bir karaktere sahiptir insan. Ýnsana bu özelliði verense düþünce yeteneðidir. Düþünce insaný hem mükemmel yapar, hem de en vahþi hayvandan daha yýkýcýlýða sürükler.

  Kültürsüzlük, Kolay Liderlik ve Uçuk Demokrasi (Cemal Zöngür) 20 Mayýs 2019 Politika 

Ýkiyüzlü politikalardan en dikkate deðer bir örnek, Adalet ve Kalkýn Partisi (AKP) gibi Türkiye'deki tüm iktidar olanlar, cambaz politika misali her sýkýþtýklarýnda Kürdistan Ýþçi Partisi (PKK) Yöneticileriyle barýþ adý altýnda sürekli görüþmeleri. Bunu yapabildikleri kadar halktan ve kamuoyundan gizleyerek gerçekleþtirirler. Daha sonralarý her çýkmaza girdiklerinde birbirlerini suçlayarak, sen PKK'lisin, PKK ile iþbirliði içerisindesin deyip, yaptýklarý çirkinliði kendileri deþifre etmekten utanmýyorlar.

  Gerçekten Biz Ýnsan Mýyýz? - 6 - (Cemal Zöngür) 29 Mayýs 2019 Toplumbilim 

Ýslam ile medeni hukuk ilkeleri, entegrasyon ve sentez adýyla asla bütünleþtirilemez. Entegrasyon ve sentezleme, pozitif bilimsel ilkelerle somut deðerlere dayanarak gerçekleþir. Hem Ýslam hem Avrupalý gibi görünüp ikisi arasýnda kalmak, soysuzlaþarak nihilizme gidiþtir.

  Gerçekten Biz Ýnsan Mýyýz? - 7 - (Cemal Zöngür) 7 Haziran 2019 Toplumbilim 

Paranýn ticareti kolaylaþtýrmasý ve maddi varlýklarýn insan psikolojisine yaptýðý etkiyle, kiþiliðini yitiren ticaretten gelen yöneticiler istila, talan ve köleci ekonomik faaliyetle, ilk ahlaksýzlýðý baþlatmýþ oldular.

  Gerçekten Biz Ýnsan Mýyýz? - 8 - (Cemal Zöngür) 16 Haziran 2019 Toplumbilim 

Her türlü kamu harcama ve masraflarýný sýký takibini yapacak ve sorgulayacak devlet üstü özerk bir denetleme kurumu oluþturulmalýdýr. Demokratik olmayan devletlerde, özerk devlet üstü denetleme ve yargýlama kurumu olmadýðý sürece, iktidara gelen her siyasi yapý, devleti kutsallaþtýrarak mutlaka hýrsýzlýk yapar

  Gerçekten Biz Ýnsan Mýyýz? - 9 - (Cemal Zöngür) 26 Haziran 2019 Toplumbilim 

Ben merkezcilik; bencil, bireysel, egoistlikle birlikte insandaki tüm hainliklerin ana kaynaðýdýr. Ýyilikse; ortak üretip ortak tüketimi temel olan komün, insancýl olmaktýr. Demek ki, insan iki temel karakter üzerine þekillenmiþtir. Hangisi daha fazla etkin ve geliþkinse insan odur.

  Gerçekten Biz Ýnsan Mýyýz? - 10 - (Cemal Zöngür) 4 Temmuz 2019 Toplumbilim 

Dünyanýn her yerinde, halký bilimsel ve gerçek kültür deðerleriyle yaþamasýný saðlayan tek güç Aydýnlardýr. Gerçek Aydýnýn olmadýðý toplumlarda, çoðu devletler bilinçli olarak halký yanlýþ ve eksik eðitirler. Türkiye yönetimi ise, halkýn kültürsüz kalmasý için elinden gelen her türlü yozlaþtýrmayý sürdürmesi neticesinde, gerçek Aydýn kiþi parmak sayýsýný geçemiyor.

  Aleviliðin Ýnsan, Ýnanç, Bilim ve Dinle Diyalektik Baðý - 1 - (Cemal Zöngür) 12 Temmuz 2019 Din 

Kýzýlbaþ Alevilik var olduðu günden bu zamana kadar hep insaný “Üst Ýnsan” olarak temel almýþtýr. Üst Ýnsan olunmadan inanç ve diðer bütün yaþamsal kavramlarýn hiçbir anlamý olmayacaðýna inanan evrenselci bir bakýþ (Düþünce) açýsýdýr. Bu bakýþ açýsý her çaðýn özelliðine ve sosyal siyasal koþullarýn þartlarýna göre iki ileri bir geri þekilde bazen tamamen proto pozitivist olmuþtur, bazende pasifte olsa idealizme iþaret ederek Dualizmle kendisini tanýmlamýþtýr.

  Aleviliðin Ýnsan, Ýnanç, Bilim ve Dinle Diyalektik Baðý - 2 - (Cemal Zöngür) 20 Temmuz 2019 Din 

“Ýslam ve Ýslami benzetmelerle yetinmeyi düþünen Aleviler þunu bilmelidir ki, anasýna, bacýsýna ve kýzý olan Kadýný þeytan görüp aklý kýsa saçý uzun diyen Ýslam'ýn, iste Þii Alicisi olsun ister de diðer Mezhepleri, Alevi olup Alevilikten uzaklaþanlarý yarýn daha kötü aþaðýlama ve iþkencelerle yok edeceðini akýllarýndan çýkarmamalýdýrlar.

  Devrimci Kimdir, Ýnsan Neden Devrimci Olur? (Cemal Zöngür) 4 Aðustos 2019 Toplumbilim 

Türkiye devlet Yönetimi ve burjuvazinin oturmuþ bir ahlaki yapýsý bulunmuyor. Aslýnda bizim gibi toplumlarda burjuva kültürü ve ahlak yapýsý birazcýk oturmuþ olsa, inanýyorum ki, bilimsel devrimlerin yolu rahatlýkla açýlacaktýr. Çünkü halk her þeye susamýþtýr. Doðru kültür, birazcýk ahlak ve insani kiþilik her þeyi düþünülenden daha güzel yapar.

  Niteliksiz Kiþi ve Toplumlarýn Özellikleri (Cemal Zöngür) 12 Aðustos 2019 Toplumbilim 

Her türlü modern bilgi ve teknik varken, yalnýzca soyut tanrýsal dini korkuyla yaþamak, yapay zekayla çalýþan bilgisayardan daha geri zekalý olmaktýr. Bu tür toplumlarýn bilinçlerine yüklenenler cinsel ahlaksýzlýk, görgüsüzlük, sýnýrsýz maddi varlýklara sahip olmak gibi, Ýlk Çað'daki içgüdüsel süper egoistliktir. Tanrýnýn her þeyi düzelteceðini ifade eden eðitimle yetiþen toplumlarda nitelik sýfýrdýr.

  Masalsý Ayetlere Dayanan Ýslam'ýn Sosyolojisi - 1 - (Cemal Zöngür) 21 Aðustos 2019 Din 

Dünya yüzünde yaþayan yaklaþýk sekiz milyar insan, bilinç ve düþünce açýsýndan iki kategorik yapý üzerinde yaþýyor. Bunlardan birisi “bilinç ve düþüncesi geliþmemiþ yarý akýllý (Ýçgüdüsel Egoist) tapýnmacý karakter. Diðeri ise bilinç ve düþüncesini biraz geliþtirerek kullanmaya çalýþan akýllý karakterliler. Ýki insan grubunun özelliklerini þu þekilde sýralayabiliriz.

  Masalsý Ayetlere Dayanan Ýslam'ýn Sosyolojisi - 2 - (Cemal Zöngür) 29 Aðustos 2019 Din 

Diyalektik olarak doða, canlý, cansýz ve insan üzerinde devam eden sürekli deðiþim ve dönüþümler, insanlarýn yaþamlarýnda hem olumlu hem de olumsuzluklarý beraberinde getirir.

  Masalsý Ayetlere Dayanan Ýslam'ýn Sosyolojisi - 3 - (Cemal Zöngür) 6 Eylül 2019 Din 

Tek ve Gök Tanrýlý Dinlerin Irkçýlaþarak Bölünüþ Serüveni

  Masalsý Ayetlere Dayanan Ýslam'ýn Sosyolojisi - 4 - (Cemal Zöngür) 14 Eylül 2019 Din 

Arap Ýslam Irkçýlýðý, Hac Sömürüsü ve Kuran'daki Kutsal Yeri

  Allah, Din, Asker ve Maddi Gücü Olan Bir Devlet, Kadýn Katliamlarýný Neden Önleyemez? (Cemal Zöngür) 22 Eylül 2019 Toplumbilim 

Ýnsan beynindeki milyarlarca nöronun varlýðý, bunlarýn birbiriyle karmaþýk çok yönlü senfoni orkestrasý gibi hareket etmesi, insaný diðer tüm canlýlardan hem olumlu hem de olumsuz açýdan tamamen farklý kýlmaktadýr. Ýnsandaki bu özelliðe uygun olmayan eðitim, yönetim ve maddi varlýklarýn paylaþýmýndaki ahlaksýzlýk, insanýn canavar duygusunu her zaman yükseltmektedir.

  Taktir Edilme ve Gösteriþ Psikolojisi (Cemal Zöngür) 30 Eylül 2019 Toplumbilim 

Her türlü gösteriþ bomba etkisindeyken, bir taraftan topluma mütevazi fakir edebiyatýyla akýl vermek, diðer taraftan gösteriþ, þatafat içerisinde yaþamak, dünyanýn en büyük onursuzluðudur.

  Gerçek Adalet, Ýnsan ve Fahiþelik (Cemal Zöngür) 22 Ekim 2019 Toplumbilim 

Devletlerin yaþattýðý resmi fahiþeliði, Alman Filozof Friedrich Nietzsche'nin, þu tespiti çok güzel ifade ediyor. Neitzsche derki; “Adalet devletin fahiþesi basýnda metresi olduðu sürece, devleti pezevenkler yönetir”.

  Türkiye'de Toplumsal Zeka ve Akýl Tutulmasý (Cemal Zöngür) 29 Ekim 2019 Toplumbilim 

Bilimsel bakýlabilse; baþkalarýnýn dil ve din kültürüyle asla ulus olunamayacaðý gibi, dinin her þeye hükmedip hayati önem taþýyan konularda etkin olmasý, o toplumsal kültürün %99'u hayal ve yalan hikayelerden ibarettir. Üstelik dinleri baþka bir toplum icat ederken, diðerlerinin bunu sahiplenip yüceltmesi, insan psikolojisindeki yer edinme, kabul görme aþaðýlýk kompleksiyle, daha fazla yalana sarýlarak yaranma, yalancýlýk ve uþaklýðýn özüdür bu yapý.

  Müslümanlaþarak Türkleþenlerin Kimlik ve Ulusal Nitelikleri - 1 - (Cemal Zöngür) 6 Kasým 2019 Toplumbilim 

Sömürge (Koloni) ve asimilasyonlara karþý mücadelelerin yetersiz olduðu durumlarda, sömürü altýnda olan halklarýn baþvuracaklarý iki seçenekleri bulunmakta. Birinci Seçenek: Çok uzun zamana yayýlacak olsa bile, her türlü risk ve zorluklar göze alýnarak, örgütlenip mücadele ederek özgürlüðe kavuþmaktýr.

  Müslümanlaþarak Türkleþenlerin Kimlik ve Ulusal Nitelikleri - 2 - (Cemal Zöngür) 14 Kasým 2019 Toplumbilim 

Çeþitli nedenlerle kendi dil ve kültüründen kopmuþ, koparýlmýþ birey ya da topluluklar, kompleks altýnda zorla inandýðý dinin ýrkçýlýðýný yüceltmeden hayatta kalamayacaðýný bilirler. Böylece dinin yalancý hikayelerini yaymak için, insani deðerleri satmadan gerçekleþmesi mümkün deðildir. Ýþte insanlýðýn en çok satýldýðý toplumlar, Türkiye gibi Müslüman ülkelerde yaþanmasýnýn temel nedeni budur.

  Türkiye Cumhuriyeti'nin Emperyalist Öz Geçmiþi (Cemal Zöngür) 11 Aralýk 2019 Toplumbilim 

ir kiþi, siyasi oluþum, toplum ve düþüncenin, emperyalizmin her türüne karþý olabilmesi için, önce kendisini tüm ýrkçý düþünce, tutum ve davranýþlardan arýndýrmasý gerekir. Irk ve sömürücü düþüncelerden arýnmamýþ her yapý, emperyalist heves peþinde koþandýr. Bu ister büyük isterse de küçük çaplý olsun düþüncede yaþamasý, emperyalizmin uþaðý anlamýna gelir. Özet belirlemelerle Ýslam'ý en çok yücelten Türkiye Cumhuriyeti'nin, emperyalizme karþýtlýkta nasýl ikiyüzlü davrandýðýný, kendi tarihsel geçmiþine bakarak görebiliriz.

  Karakterin Oturma Sorunu (Cemal Zöngür) 19 Aralýk 2019 Toplumbilim 

Herkes kültürüne göre kendisini biraz adaletli, objektif sorgulayabilse, nerede ve hangi noktada karakterin oturmadýðý rahatlýkla anlaþýlacaktýr. Fakat dünyada kiþisel olarak verilmesi en zor karar, kiþinin kendisini objektif þekilde sorgulamaya kolayca yanaþmamasýdýr. Bu kiþilik yapýsý dünyada yaþayan insanlarýn en az %95'inde mevcut olup, kendini sorgulamaktan korktuðu kadar, düþmandan o derece korkmaz.

  Hayvan Ýle Ýnsanýn Birbirinden Ayrýlýþý - 1 - (Cemal Zöngür) 22 Þubat 2020 Toplumbilim 

Dünya, bitkiler, canlýlar ve insanýn birbirinden ayrýþma tarihçesine geçmeden, ego güdülerinin iki emel elektrondan Artý - Eksi ya da Pozitif - Negatif dinamiklerle yüklü, çok yönlü hareket eden bir canlý olduðumuzu bilmemiz gerekir.

  Umut ve Ýnsan (Cemal Zöngür) 27 Aralýk 2019 Toplumbilim 

Umut her ne kadar soyut kavrammýþ gibi düþünülse de kiþinin kültür ve bilincine göre somutlukta taþýr. Ýnsan doðasýna göre bunun tarifini yapmak gerekirse, doðal duygusal tepkimelerin hepsini içinde barýndýran üst yaþam sevinci olarak ifade edilebilir.

  Alevilere, Kürtlere, Sosyalist ve Demokratlara Çaðrý (Cemal Zöngür) 4 Ocak 2020 Politika 

Ýlk baþta uyarýlmasý gerekenler, Alevi olup korkak ve basit hesaplarla mevcut rejimim arkasýndan gidenler þunu unutmasýnlar ki, devletin ordusu ne onlarý ne de kendilerini koruyamayacaktýr. Bunun tarihteki en büyük örneðini, dünya imparatorluðu olduðu iddia edilen Osmanlý'nýn, Birinci Dünya Savaþý'ýnda nasýl mezara göüldüðü kanýtýdýr.

  Siyasi Düþüncelerin Küreselleþme Diyalektiði (Cemal Zöngür) 13 Ocak 2020 Toplumbilim 

Ýnsan su ve ekmek gibi temel gýdalarý yemeden içmeden yaþayacaðýna nasýl ki inanýyorsa, Tanrýnýn varlýðý ve doðru yolu gösterdiðinin de kanýtlanmasý ayný þekilde þattýr. Bugüne kadar kanýtlanmýþ Tanrý olmadýðýna göre, buna dayanan düþüncelerin hepsi oturmuþ profesyonel yalancýlýktýr

  Alevilerin Milliyetçi ve Þiileþmesinde Suçlu Kim? (Cemal Zöngür) 21 Ocak 2020 Toplumbilim 

Tüm bunlarýn yaþanmasýnda, Aleviliðin gerçek var oluþ tarihini ve Alevilerin sosyolojik yapýlarýný inceleyip, açýða çýkaran bir siyasi yapýnýn olmayýþý birinci olumsuz etkendir. Ýkincisi Alevilerin kendi baþlarýna baðýmsýz örgütlenmeleri, özellikle çoðu sol siyasi düþünceler tarafýndan adeta ayýp, gereksiz görülmesidir. Alevi sorunu bilinçli olarak sürekli görmezden gelinip geri plana itilmesi, Alevilerin milliyetçi ve Þiilik gibi ýrkçý yapýlara sempati beslemelerine neden oldu.

  Düþünme Yeteneði, Neden Ýnsaný Doðru Ýnsan Yapmaya Yetmedi? (Cemal Zöngür) 6 Þubat 2020 Toplumbilim 

Bir Ýngiliz Ýlahiyatçýnýn belirttiði gibi, “Ýnsan doðasý gereði dolandýrýcý ve rezildir” yoksa niye yasalara ve dine ihtiyaç duysun ki?

  Siyasal Düþüncelerin Ýnsanlýðý Getirdiði Nokta! (Cemal Zöngür) 14 Þubat 2020 Toplumbilim 

Siyaset doðasý gereði her zaman ayný doðrular üzerinde gitmeyen deðiþken, yerine göre tüm deðerleri yozlaþtýran sosyal bir araçtýr. Bu bakýmdan kutsallýklar üzerinden siyaset yapanlar ile, insanlýða deðer veren herkes, deðerlerine ihanet etmeden asla siyasal vb. özel amaçlarýna ulaþamazlar.

  Ýnsan Ýle Hayvanýn Birbirinden Ayrýlýþý - 2 - (Cemal Zöngür) 1 Mart 2020 Toplumbilim 

Modern insan; bilimsel icatlarla duygu ve fiziksel tatminde sýnýr tanýmazken, pozitif elektron yüklü insani ego duygusunu pasifize etmesi, çok tehlikeli canavarca evrimsel bir dönemece girdiðini gösteriyor. Buna sýnýr konulmazsa þayet, Koronovirüs gibi daha bilemeyeceðimiz birçok hastalýk insanlýðýn sonunu getirecektir.

  Hayvan Ýle Ýnsanýn Birbirinden Ayrýlýþý - 3 - (Cemal Zöngür) 9 Mart 2020 Toplumbilim 

Neolitik Ana Tanrýça Komünal Kültür; bencillik, üstünlük, tekçilik ve ukalalýk gibi insanlýk dýþý duygular söz konusu olmadýðý için, ahlaksýzlýklarýn yaþanmasýna fýrsat verecek hiçbir zemin býrakmamýþtýr. Ataerkil Tekçi, Cinsiyetçi Kültür; bencil, tekçi, ukala, üstünlükçü ve görmediði tanrýya tapýnmayý temel kültür edinmesi, ilkel modern her türlü ahlaksýzlýðýn doðmasýný normal görmüþtür.

  Osmanlý - Yeniçeri Ocaðý, Bektaþilik ve Kýzýlbaþlar (Cemal Zöngür) 17 Mart 2020 Toplumbilim 

Her insan þunu bilmelidir ki anadil kültürü; tanrý, din ve inançtan üstün bir deðerdir. Kiþi tanrý, din ve inancýný rahatlýkla deðiþtirip inkar ederken, anadilini asla deðiþtiremediði gibi yokta sayamaz. Ýþte bu yüzden Osmanlý, anadilini ve kimliðini inkar eden çirkin, soysuz, derin patolojik ruhsuzluktur.

  Coronanýn Hatýrlattýklarý, Dünyanýn Geleceði (Cemal Zöngür) 25 Mart 2020 Dünya 

Corona vb. hastalýk yapan birçok virüs, doðadaki her þeyin dinamiksel hareketleri sonucunda evrimleþerek ortaya çýkan mikro canlýlardýr. Virüslerin tehlikeli olmasý da doðanýn kendi diyalektik kanunudur. Ýnsan dünyada yaþadýðý sürece corona gibi virüslerle her zaman karþýlaþacaðýný bilip, saðlýk sistemini geliþtirdiðinde bütün tehlikeleri daha hafif atlatmak mümkündür.

  Her Þeye Muktedir Tanrý ve Kapitalizm Ölüm Döþeðinde (Cemal Zöngür) 1 Nisan 2020 Dünya 

Kiþi doðru eðitim, doðru kültür ve üst ahlak nitelikliðine sahip olursa, masalsý tanrý ve yalancý kapitalist sisteme ihtiyaç duymaz. Bireylerdeki her türlü niteliksizlik sosyal, siyasal, ekonomik din vb. her alanda yalancý, hýsýz, ukala kültürü oluþturmuþtur. Bu yüzden yeni dünya sisteminin adaletli olmasý, nitelikli bireylerin nicel çokluðuyla mümkündür.

  Halktan Para Dilenerek Büyük Devlet Olmanýn Hafifliði (Cemal Zöngür) 9 Nisan 2020 Politika 

“Kendi halký yardýma muhtaçken, halktan baðýþ dilenerek baþkasýna yardým yapmak, toplumun onuruyla oynamaktýr. Bizdeki devlet yöneticileri, yardým vb. konularýn ne zaman, hangi koþullarda yapýlacaðýný ya bilmeyecek kadar cahiller veya profesyonel hýsýzdýrlar”.

  Ýnsandaki Bencillik ve Yýkýcýlýðýn Ana Kaynaðý (Cemal Zöngür) 18 Nisan 2020 Toplumbilim 

Dünyanýn her ülkesinde devletler toplumlarýn üst aklý olup, insanlarýn çoðunluðu devletin bu siyaset ve adalet yapýsýna göre karakter kazanýrlar. Bir devlet yönetim sisteminde tek dil, tek din, tek ýrk, tek düþünce, tek kültür, tek kiþi ukalalýðý yaþam ilkesi yapýlmýþsa, vay haline o toplumun.! Bu tür devletlerde bencillik, yýkýcýlýk ve ahlaksýzlýða karþý olan kiþiler, hep aþaðýlanýp dýþlanýr. Dýþlamayý devlet baþlatýr toplum uygular.

  Ýnsanda Tapýnmanýn Oluþumu (Cemal Zöngür) 26 Nisan 2020 Toplumbilim 

En son tek tanrýlý dinlerin kutsal kitaplarýnda belirtildiði gibi, bundan altý ya da yedi bin yýl önce, tanrýnýn dünyayý yedi günde yarattýðý hikayenin, en ufak doðruluk payý olmadýðý gibi, gerçekle de uzaktan yakýndan alakasý bulunmuyor. Buradaki tek amaç, insanlarý bilinmeyen üstün güçle korkutup oyalayarak, sömürü iktidarlarýný devam ettirmektir.

  Düþündüðünü Düþünen Ýnsan Engelli mi? (Cemal Zöngür) 4 Mayýs 2020 Toplumbilim 

Daha açýk örnekle ifade etmek gerekirse, süperego hücreleri ne kadar pasifleþirse, düþünce hücreleri daha fazla aktifleþir. Bu da süperego hücrelerini pasifleþtirip, düþünce hücrelerini aktifleþtirmeyi þart koþuyor. Ancak insanlýk tarihi boyunca süperego hücrelerinin sürekli aktif þekilde çalýþtýrýlmasý yüzünden, tarihin büyük bölümü hep kanla yazýlmýþtýr.

  Sosyalist Devlet Baþkanlarý ve Politikalarýnýn Analizi (Cemal Zöngür) 28 Mayýs 2020 Toplumbilim 

Gerçek sosyalist ve demokratik yönetimlerin dýþýnda, diðer sistemlerin devlet baþkaný, baþbakanlarýn amaçlarý kariyer, para kazanmak olduðundan din, etnik ýrkçýlýk gibi her yalancýlýðý ilke edinen mitomani bir kültüre sahiptirler. Sosyalist liderlerin yalanla politika yapma þans ve kültürleri olmadýðýndan, yürütecekleri politika toplumun niteliði ve emperyalistlerin askeri, ekonomik etkilerine paralel gerçekleþir.

  Ana Tanrýçalar, Hz. Ýbrahim'in Tek Tanrý Masalýna Nasýl Ýnandýlar? (Cemal Zöngür) 5 Haziran 2020 Toplumbilim 

Tanrýça yaþamýnda Ana Erkil kurallarla çocuðun dayýsý adýyla kimlik kazanmasý, diðer tüm sosyal ve siyasal yapýlarý belirleyen düþüncelerin temeli demektir. Bu kimlik, erkek egoizmindeki sahip olma bencilliðini frenlerken, erkek ve kadýnýn biyolojik, cinsel dengesizliðini de eþitleyen bir kültürdür.

  Türkiye'nin Yaþam Kalitesi ve Mutluluk Tablosu (Cemal Zöngür) 13 Haziran 2020 Toplumbilim 

Mutluluk her ne kadar kiþi ve toplumlara göre görecelilik taþýsa da maddiyatta mutluluk aramak, insaný özgür deðil baðýmlý ve esir yapan en büyük hastalýktýr. Esas mutluluk, özgürlük ve yaþam kalitesi, bilimsel ilkeler doðrultusunda her þeyin bir sýnýrý olduðu bilinci içerisinde paylaþým kültürüyle mümkündür. Bu yüzden her ülkenin yerine getirmesi gereken daha birçok görevleri vardýr.

  Kapitalist Düzende, Komünist Yaþam Mümkün Mü? (Cemal Zöngür) 29 Haziran 2020 Toplumbilim 

Düþüncesine uygun hareket etmeyip, sürekli deðiþkenlik gösteren birey ve ailelerde, kültürel ya da kiþisel sorun var demektir. Bu yüzden komünist ve sosyalistlik, kapitalizmin ilkeleri süperego, lüks, özenti, kompleks, doyumsuzluk vb. hastalýklardan tamamen arýnmasýyla mümkündür. Ufak bir zaaf, kiþiyi bitiren tehlikeli en büyük virüstür.

  Alevilik Ýle Sosyalizm Arasýndaki Düþünsel Fark ve Bütünleþme Sorunu (Cemal Zöngür) 7 Temmuz 2020 Toplumbilim 

Birbirine yakýn farklý kültür ve siyasi düþüncelerin, stratejik olarak bütünleþip ortak bir sentez oluþturmasý, her yapýnýn kendi geriliklerini atarak temel noktalarda buluþmakla mümkündür. Saplantý ve geriliklerini görmeyen hiçbir düþünce kendine yakýn gördüðü yapýlarla gerçek bir bütünleþme yapamaz. Bu yüzden sosyalistler ile Aleviler birbirine çok yakýn kültüre sahipken somut, gerçekçi bir birliketlik oluþturamadýlar.

 

 



GERÇEÐE KISA BAKIÞ
Her insan yaþamýþ olduðu toplumu, kültürü, dünyayý ve sahiplendiði düþüncelerinin doðruluðunu anlaya bilmesi için, derin bir "Empati" yapmayý bilmelidir.
Ve böylece baðýmsýz bir bakýþ açýsýyla, hem kendi düþünce ve yaþam þeklini, hem de diðer dünya toplumlarýnýn neden, nasýl, niçin gibi sorularla sorgulayarak derinliklerine inmeyi bilmelidir.
Ýþte o zaman kendi yaþamýnýn ne kadar gerçekler ve doðrular üzerine kurulduðunu anlayacaðý gibi, diðer kültür ve toplumlarýn yaþamlarýnýn da büyük bir öneme sahip olduðuna karar verecektir.
Cemal Zöngür
Arþ. Yazar



 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Cemal Zöngür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.

 

Bu dosyanýn son güncelleme tarihi: 29.03.2024 09:32:32