..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Gülün dikene katlanmasý onu güzel kokulu yaptý." -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - Cemal Zöngür
Cemal Zöngür - Makaleler
Site Ýçi Arama:


Bilimsel
  Geri Kalmýþlýk ve Ýrrasyonalist Siyaset Nedir? (Cemal Zöngür) 20 Temmuz 2016 Politika 

Güncel olarak yaþanan olayýn tarihsel, siyasal ve felsefi deðerlendirmesi.

  Türkiye Burjuvazisi Artýk Konuþmasýn (2) (Cemal Zöngür) 21 Aðustos 2016 Felsefe 

Bir toplum ve bir ülke düþünün, kendi burjuvazisinin niteliklerini bilmeden, hem eleþtirmektedir hem de onun arkasýndan gitmeyi sürdürmesi, Bu yapý belki de dünyanýn en ilginç toplum ve ülke gerçekliðinin tek örneðidir.

  Þehitlik Duygusu ve Yitip Giden Canlarýn Aðýrlýðý (Cemal Zöngür) 31 Aðustos 2016 Felsefe 

Kutsallýklara sýðýnýlarak yüzyýllarca acý çekmek bir toplum için her ne kadar normal görünse de, alýp götürdüðü çok büyük deðerler vardýr. Bu deðerlerden en önemlisi öz kültürünü kaybederken, bir o kadar deðerli olan ailesini de yitirmektedir. Ýþte bu psikoloji, tüm Akademik çevrelerce yeniden sorgulanmalýdýr.

  Kariyerizm ve Kýskançlýk Kiþilik Bozukluðu Mudur? (Cemal Zöngür) 12 Mart 2017 Felsefe 

Özellikle bazý burjuva kökenli ve özentili kiþiler, Kariyerizmi bir yetenek ve baþarý sayarak, sürekli belirli kiþi ve kesimler üzerinde maddi ve manevi bir üstünlük aracý olarak kullanmaktadýrlar. Bu da doðrudan kiþilik bozukluklarýnýn ana kaynaðý olan Kýskançlýðýn en açýk yansýmasý demektir.

  Chp, Mhp ve Akp Birbirlerinden Ne Kadar Farklýdýrlar? (Cemal Zöngür) 7 Mayýs 2017 Politika 

Gerçekten insanlýk ve topluma her konuda hizmet amacýyla ortaya çýkan her siyasi parti, bilimsel bir teoriye dayanmak zorundadýr. Bilimsel siyasi teorilere dayanmadan sýrf bir yerlerde benimde adým olsun, ya da çeþitli maddi çýkarlar noktasýnda uyuþamadýðý için, karþýtlýk anlamýnda kendine ayrý parti kurup faaliyet sürdürenler, asla gerçek siyasi parti deðillerdir.

  Ana Rahminde Karakterin Oluþumu - 2 - (Cemal Zöngür) 30 Mayýs 2017 Felsefe 

Ýnsan karakterinin oluþumu, bir altýn cevherine benzemektedir. Nasýl ki, altýn cevherini her zaman ve her yerde en iyi þekilde kullanabilmek için, içerisine bakýr ve gümüþ benzeri alaþýmlar katýlarak en beðenilir þekle getiriliyorsa, insan karakteri de buna benzer sosyal alaþýmlarla meydana gelmektedir.

  Ýnsan mý Ahlaký Þekillendirir Ya da Ahlak mý Ýnsaný? (Cemal Zöngür) 14 Mayýs 2017 Felsefe 

Ahlak ve Namus her toplumda göreceli þekilde farklý kavramlar taþýsa da, Deontolojik tespitlere göre her insanýn maddi ve manevi açýdan çevresini rencide etmeden en makul þekilde yaþamasý demektir.

  Ýnsan Karakterinin Oluþumu - 1 - (Cemal Zöngür) 21 Mayýs 2017 Felsefe 

Özellikle bugüne kadar Beyin Uzmanlarýnýn yapmýþ olduklarý araþtýrmalardan, yaklaþýk olarak beyindeki hücrelerin (Nöron) sayýsýný 86 ila 14 milyar arasýnda olduðu tahmin edilmektedir. Ve bunlarýn nasýl bir sistemle çalýþtýðýyla ilgili net bilgiler henüz bulunmamaktadýr.

  Çocuklukta Karakterin Þekillenmesi - 3 - (Cemal Zöngür) 4 Haziran 2017 Felsefe 

Bir çocuðun saðlýklý, akýllý, zeki ve kendine öz güveni olacak þekilde karakter kazanmasý, önce anne ve babanýn küçük çaplý da olsa, maddi güvencesinin olmasý her þeyden önce gelmektedir. Ýkinci büyük güvence ise, devletin eðitim ve yönetim yapýsýnýn adaletli olmasýdýr.

  Türk ve Müslüman Aydýn Ýle, Batýlý Aydýn Arasýndaki Fark : (Cemal Zöngür) 30 Haziran 2017 Felsefe 

Aydýnlar toplumlarýn beyni, bilinci, gözü, kulaðý ve dili demektir. Nasýl ki bir toplumun saðlýklý ve temiz yaþamasý, o toplumun içerisinden çýkan Doktorlarýn bilgi ve hizmet anlayýþýna baðlýysa, insanlarýn doðu ve bilinçli yaþamasý da, gerçek Aydýnlarýn varlýðýna baðlýdýr.

  Chp'nin Adaleti Hatýrlamasý, Demokratlýk mýdýr Opotünizm mi? (Cemal Zöngür) 21 Haziran 2017 Politika 

Osmanlý’nýn devþirme mirasý üzerine oturup, yarým aðýzla Osmanlý’ya karþý olan bir anlayýþtan, evrensellik ve demokratlýk beklemek, insanýn kendisiyle alay etmesi demektir. Kemalizm’in gerçek siyasi felsefeye dayanan bir teorisi bulunmamaktadýr.

  Ergenlikte Karakterin Savrularak Yön Bulmasý - 4 - (Cemal Zöngür) 18 Haziran 2017 Felsefe 

Sosyolojik olarak her devlet sistemi toplumun beyni, aklý, düþüncesi, ahlaký ve vicdaný demektir. Nasýl ki bir insaný, insan yapan en büyük özelliði kafasýnýn içerisindeki “Beyin Hücrelerinin” geliþim, hareket ve eðitilme þekline baðlýysa; birey ve toplumu ortak insani ölçülerde yaþatan sistem de, devletin idari ve siyasi yönetim organý, o toplumun ortak beyin hücreleri demektir.

  Ýnsan, Üst Ýnsan ve Ýkiyüzlülük (Cemal Zöngür) 22 Eylül 2017 Felsefe 

Adýna yaþam mücadelesi deyip sürekli birbirinin yüzüne bakarak ailede, akrabada, arkadaþ, grup, çevre, din, parti, toplum ve devlet iliþkilerinde, her türlü hile ve cambazlýk oyunlarýyla ben daha üstünüm demek, asla insan olmanýn gereði sayýlamaz. Tüm bunlarýn en büyük ve tek sorumlusu devlet sistemleridir.

  Evrensel Adalet Yerine, Ýdeolojik Adalete Sarýlmak: (Cemal Zöngür) 11 Temmuz 2017 Felsefe 

Toplumlar sürekli belirli bir din, etnik ve narsist politik çerçeveden dünyaya bakýp ona göre eðitilmiþlerse, o toplumlarda en iyi teori ve düþüncelerin hayat bulmasý oldukça zordur

  Batý Emperyalizminin Doðuþu ve Destekçileri (Cemal Zöngür) 5 Aðustos 2017 Politika 

Sömürme ya da herkese ben hükmetmeliyim duygusu, her insan ve her toplumun doðasýnda var olan en büyük hastalýklý ruh halidir. Ýnsanýn doðasý gereði beyin hücre yapýsý ne kadar geliþirse, insani ve hayvani özellikleri de ayný orantýda geliþim göstermektedir. Ancak her zaman insanýn baskýn olan hayvani özelliði, (Süper Ego) insanlýða yakýþýr gerçekçi bir eðitim ve yaptýrýmlarla kontrol altýna alýnmadýðý sürece, gerek yerel düzeyde gerekse küresel ve global þekilde savaþ ve sömürüler her zaman devam edecektir.

  Ýnsan Olmak Ya da Olamamak (Cemal Zöngür) 22 Aðustos 2017 Felsefe 

Üst Düþünme Yetisi; dünya ve doðanýn fiziksel deviniminden hareketle, diyalektik olarak insanýn beyin içerisindeki hücrelerin sayýsal açýdan daha fazlasýný çalýþtýrmasýyla meydana gelen merak, sorgulama ve araþtýrma mekanizmasýdýr.

  Kavram Karýþýklýðý ve Toplumsal Gerileme (Cemal Zöngür) 30 Eylül 2017 Felsefe 

Edebiyat (Lingustik) Bilimi; düþünceleri temsil eden kelime ve cümlelerin anlamsal kavramlarýnýn, her toplumun bilgi, bilinç, özgürlük ve sosyal yapýlarýna göre zenginleþtiðini ifade eder.

  Felsefi Açýdan Yalancýlýðýn Gen Haritasý (Cemal Zöngür) 31 Aðustos 2017 Felsefe 

Öz kültür ve tarihine bilimsel bakmayan ülkeler, ilke olarak yalan, taklit ve ithal ikame yöntemle ayakta kalmaya çalýþýrlar. Devlet yapýsýnda hakim olan bu ithal ikame mantýk, doðal olarak bireylerin çoðunluðunu da ayný yalancý karaktere sürüklemektedir.

  Cennet ve Cehennemin Ýcadýna Felsefi Bakýþ: (Cemal Zöngür) 19 Temmuz 2017 Felsefe 

Ýnsanlarýn zekâ yapýlarý eskiyi çok aþmýþ olup, sahip olduklarý maddi ve manevi imkanlarýn tamamen deðiþmesi neticesinde, din gibi büyük bir hayal (Soyut) gücüne dayanan ve insanlarý sürekli cehennem fobisiyle edilgenleþtirip, hizaya getiren düþünceler çaðý çoktan bitmiþtir. Bu yüzden yeni bir din ve peygamberin ortaya çýkmasý için en ufak bir sosyal zemin bulunmamaktadýr.

  Allah; Kadýn Ya da Afrikalý Peygamber Neden Göndermedi? (Cemal Zöngür) 26 Temmuz 2017 Felsefe 

Ýnsanýn ilk atasý sayýlan Primatlar 65 milyon yýl önce Afrika kýtasý baþta olmak üzere, Asya ve diðer alanlarda yaþayarak çoðalmýþlardýr. Bu türler henüz ayaklarýnýn üzerine dikilip yürümeyi bilmiyorlardý.

  Kuzey Kore Ýnsanlýðýn Sonuna mý Ýþaret Ediyor? (Cemal Zöngür) 8 Eylül 2017 Politika 

Her çaðda olduðu gibi 21.Yüzyýlda da, gücü yeten her dini ve siyasi yapý, diðer bölge ve toplumlara saldýrarak her türlü deðerlerine el koyup, kendi hükümranlýðýný sürdürmenin peþinde koþmaktadýr.

  Siyaset ve Fetiþizm (Cemal Zöngür) 15 Eylül 2017 Politika 

Bir ülkede siyaset baþta olmak üzere toplumun tüm kültürel ve sosyal aktivitelerinin, fetiþist saplantýdan uzak, nitelikli olduðunu söylemek için, o ülkenin kuruluþ temelinin materyalist pozitif bilimlere baðlý olmasýyla mümkündür. Çünkü çað bu sayede ilerlemiþtir.

  Soyut ve Somut Düþünsel Yaþam Üzerine (Cemal Zöngür) 20 Ekim 2017 Felsefe 

Tarih ve Antropolojik araþtýrmalar ýþýðýnda, insanýn ilk atalarý sayýlan Primat ve Neandertallerin geliþim ve yaþamlarý, M.Ö.12 milyon yýllarýnda Homo Hubilas’ýn el ve ayaklarý üzerine yürüdüðü dönemle baþlamýþtýr.

  Kuran'a Göre Ilýmlý Ýslam Mümkün Mü? (Cemal Zöngür) 1 Kasým 2017 Dinbilim 

Bir düþünce veya inancýn niteliklerini belirleyen temel yapýlar, kutsal kitaplar baþta olmak üzere teorikleþtirilmiþ siyasal manifesto veya tüzüklerdir. Ayný zamanda bunlarýn gerçek hayatta ne kadar uygulanýp uygulanmadýðý, söz konusu ilke ve þartlara inanan toplumlarýn yaþamlarýna bakarak bir sonuca varabilir.

  Ýnsan Niçin Yaþar (Cemal Zöngür) 28 Kasým 2017 Felsefe 

Bu bakýmdan “Benlik” her zaman tekil deðildir. Duruma ve þartlara göre tekilleþtiði kadar kolektifleþmektedir de. Bir kiþi benliðini aþýrý decede yükseltip bu doðrultuda bir yaþam ortaya koymaya baþlarsa, süper egoya dönüþmüþ demektir. Süper egoya sahip kiþiler çoðunlukla aile ve çocuklarýný dahi düþünmezler. Onu için “Kolektif Benlik ile Süper Egoyu” birbirinden net olarak ayýrmak gerekir.

  Kadýn Katliamlarý Neden Önlenemiyor? (Cemal Zöngür) 21 Aralýk 2017 Politika 

Ne zaman ki tek ve gök tanrý anlayýþýyla birlikte, din düþüncesine baðlý devletleþmeler baþlamýþsa, cinsiyetçi erkek egemenliði kendisini her þeyin üstünde görüp ona göre bir eðitim ve plan hazýrlamýþtýr.

  Kime Göre Ahlak Neye Göre Ahlaksýzlýk (Cemal Zöngür) 29 Aralýk 2017 Felsefe 

Bireyler ya da devleti yöneten erkler insan olmanýn sýnýrlarýný, sýnýrlý yaþamaktan geçtiðini bilmedikleri ya da bunu ciddiye almayýp, bu gücümle her þeye sahip olur herkese hükmederim mantýðýyla; hayvandan daha aþaðý bir düþünceye sahip olduðu için ahlaksýzlýðýn pençesine düþülmektedir.

  Ýnsanýn Dine Ýnanýþý, Dinden Kaçýþý (Cemal Zöngür) 15 Aralýk 2017 Dinbilim 

Ateþi en az 500 bin yýl önce tanýmýþ insan, yiyeceðini piþirmeyi ve temizlenmeyi bilmediði halde, tanrý insanlarýn temizlik vb. anlayacak kadar neden akýllý ve bilinçli insan yaratmadý?

  Düþünce ve Nitelik (Cemal Zöngür) 21 Kasým 2017 Felsefe 

Ýlk insan atalarý olan Primat ve Neandertaller M.Ö. 200 ve 165 bin yýllarýnda koku, ses, korku, ýþýk iþaret dilini kullanarak, anlaþýlmaz bir düzen, duygu ve düþünce içerisinde yaþama baþlamýþlardýr. Anýlan dönemdeki insan ve düþüncenin niteliðini belirtmek gerekirse, hayvani özellikten pek bir farký bulunmamaktadýr. Bu dönemin insan düþünce yapýsýný, iç güdüsel his olarak adlandýrmak ta mümkündür.

  Ýnsanýn Süperegoya Esir Oluþu (Cemal Zöngür) 5 Aralýk 2017 Felsefe 

Ýnsanýn beyini içerisinde bulunan duyu, his, güdü gibi ruhsal ve enerjik yapýlar her ne kadar soyut þekilde düþünülse de, aslýnda bunlarýn hepsi somut birer yaþamsal pratiklerdir. Beyin denilen yapý et, damar, sinir, kas, kan ve sývýdan oluþan biyolojik duyu mekanizmasýnýn adý Ego'dur.

  Faþizmin Tarihi ve Türleri (Cemal Zöngür) 26 Ocak 2018 Politika 

Psikolojik modern düþünsel faþizm ile, sýnýr tanýmaz kara faþizmin mimarlarý, bunun üzerini örtmek için terörü bahane ederek her geçen gün insanlýktan biraz daha uzaklaþmaktadýrlar. Halbuki terör varsa? Onu da kendileri icat etmiþtir.

  Siyasal Ahlâk ve Ahlâksýzlýk (Cemal Zöngür) 11 Þubat 2018 Felsefe 

Siyasi ahlâksýzlýklarýn en çok yaþandýðý düþünce yapýlarýysa din, ýrk ve maddi varlýklara tapýnan narsist, hedonist ve ukala karaktere sahip siyasi oluþum ve bireylerde görülen bir durumdur.

  Ýnsan Beyninde Ýyilik ve Kötülüðün Düzeni (Cemal Zöngür) 18 Þubat 2018 Felsefe 

Her þeyden önce insan anatomik olarak enerji deposuna benzer þekilde sürekli ses, ýsý, ýþýk, sývý, koku, renk, tat ve özelliðini tarif edemeyeceðimiz çeþitli saydam sinyalleri alýp depolayan, ayný zamanda dýþa gönderen güçlü bir alýcý ve verici özelliðe sahip manyetik bir cisimdir.

  Ýslam'da Cinsellik (Cemal Zöngür) 26 Þubat 2018 Dinbilim 

Her mezhebin kendine göre yaratmýþ olduðu hadis ve fýkýh uygulamasýnýn yanýnda bunlarý devletlerin maddi, manevi destekleyerek toplumu sürekli dinle terbiye etmesi. Ve çeþitli olumsuzluklara sürekli göz yummasý, dini maske ve kalkan olarak kullananlara en kolay ortamý sunmuþtur.

  Ýslam Mezhepler ve Tarikatlar (Cemal Zöngür) 6 Mart 2018 Dinbilim 

Allah ve Kuran emri olduðuna inanýlýp kutsallaþtýrýlan Ýslam ve mezheplere tapýnanlar, sürekli savaþarak cehennem içerisindeki yaþamlarýný neden sorgulayamazlar? Bu yaþananlarý sorgulayýp doðru ve barýþçýl bir düzene geçemeyen bir dinin, Allah emri olduðuna inandýrýlmasý, ancak kiþi ve toplumlarýn büyük bir korku (Fobi) psikolojisine sokmakla mümkündür.

  Ýslam'da Güncelleme (Reform) Mümkün Mü? (Cemal Zöngür) 14 Mart 2018 Dinbilim 

Düne kadar Televizyon ve çeþitli elektronik aletleri þeytan iþi gören Ýslam mantýðý ve dünyasý, bugün her türlü elektronik cihazlardan tutalým lüks ve modern gavur icatlarýyla yaþamalarýný, acaba o kutsal dinleriyle nasýl baðdaþtýrmaktadýrlar?

  Nihilist Kemalizmin Bitiþi (Cemal Zöngür) 29 Mart 2018 Felsefe 

Evren ve dünyadaki realiteyi, insan aklýnýn ortaya çýkardýðý nesnel ve öznellik taþýyan yaþamsal deðerleri yok sayan Nihilizm, insaný perspektif ve düþünce yoksunu býrakmakta. Kemalizm de ayný þekilde yönettiði toplumu tamamen düþünce ve perspektiften yoksun býrakýp, yararcý ve þekilcilik en büyük ilkesi olmuþtur.

  Alevilikte Ýnsan Tanrý ve Tanrýsal Baðlýlýðýn Özü (Cemal Zöngür) 13 Nisan 2018 Felsefe 

Alevilik; maddi zenginliðe dayanýlarak kazanýlan itibar, iktidar, ibadet ve siyasetin her zaman insaný küçülttüðünü belirtir. Ýnsanlýðýn bunlara kurban gitmemesi için insanýn insani karakterinin eðitilerek yüceltilmesini ilke edinir.

  Ýrade Nedir Nasýl Kullanýlýr? (Cemal Zöngür) 2 Mayýs 2018 Felsefe 

Ýradeli yaþamak veya iradeyi kullanmak eðitimli, bilgili, kültürlü ve korkusuz olmakla mümkündür. Bunun dýþýnda kiþilerin iradeleri zincirle baþkalarýnýn yedeðine baðlanmýþ demektir.

  Kutsal Kiataplar ve Irkçýlýk (Cemal Zöngür) 11 Mayýs 2018 Dinbilim 

Tanrý kavramý baþta olmak üzere din vb. kutsallýklardan ýrkçýlýða kadar yaþamýmýzda olumlu olumsuz her þey, insan bilincinin eseridir. Ýnsanýn duygu ve düþüncesi sakatlandýðý zaman, tanrý da dahil tüm kutsallýklar hiçbir anlam ifade etmemekte.

  Doyumsuzluk Nedir, Ýnsanda Nasýl Oluþur? (Cemal Zöngür) 27 Mayýs 2018 Felsefe 

Ýnsanda mevcut olan açlýk duygusu ve doyumsuzluklar, her kiþide farklý þekillerde deðiþik amaçlarla kullanýlýr. Birisi yeterince bir þeylere sahip olmadýðý için aç gözlülük gösterirken, diðeri en çoðu benim olsun en büyük ben olmalýyým mantýðýyla doyumsuzca hareket eder.

  Evrim ve Ýnsan, Teoloji ve Ýnsan (Cemal Zöngür) 14 Haziran 2018 Felsefe 

Evrim düþüncesi, insan olmadan hiçbir varlýðýn anlam kazanmayacaðý gerçeðinden hareketle insan, doða ve tüm varlýklarý nesnellik çerçevesinde ele alýp inceleyen bilimsel objektif düþünce biçimidir.

  Ýnsan Dürüstlük ve Ýkiyüzlülük (Cemal Zöngür) 18 Temmuz 2018 Felsefe 

Dürüstlük; gerçek insan olmayý gerektiren bilimsellik ve büyük bir erdemlilik ister. Bunun kriterleriyse hem bireysel hem de toplumsal açýdan çaba, sabýr, emek, kararlýlýk, akýl, zeka ve iyi bir eðitime sahip olmakla mümkün.

  Çocuk ve Kadýnlara Tecavüzün Psikolojik Analizi (Cemal Zöngür) 6 Temmuz 2018 Felsefe 

Ýnsaný dünyadaki diðer canlýlardan farklý kýlan tek özellik, beyin hacim yapýsýnýn büyüklüðü ve hücre (Nöron) saysýnýn 14 milyarý aþmasýdýr. Tanrýnýn bu özelliliði insana verdiði kabul edilse bile, insanýn dört dörtlük olduðu anlamýna asla gelmiyor.

  Düþüncenin Geliþimi ve Toplumsal Körleþme (Cemal Zöngür) 8 Eylül 2018 Felsefe 

Biyolojik edim ve güdü tüm canlýlarda mevcut olsa da, maymunlarýn dýþýnda diðer canlýlarýn beyin hacmi ve nöron sayýlarý, insan beyin kapasitesinin çeyreði bile deðildir. Bu yüzden hayvan türlerinin edim ve güdülenmesinde, öznel ya da nesnelliðin varlýðý (Ontoloji) söz konusu deðildir.

  Gericilik ve Ýlericilik Kavram Karýþýklýðý (Cemal Zöngür) 17 Aralýk 2018 Felsefe 

Analitik bilimsel düþünce ve kültürden uzak kiþi, toplum; “Ýlericilik ile Gericiliði” en basit bakýþ açýsý olan þekilcilikte görür. Bununla dünyaya mesaj verilmesi zavallý ve çaresizliðin bir ifadesidir.

  Ýlkeli Mücadelenin Felsefi Diyalektiði (Cemal Zöngür) 21 Ocak 2019 Politika 

Korku; temel çeliþki olarak ele alýnmadan hiçbir mücadelenin baþarý þansý bulunmuyor. Çünkü toplum öyle bir noktaya getirilmiþ ki, insanda mevcut olan üst düþünceden habersiz, içgüdüsel alt düþünceyle yaþamakta. Ve bu oran en az %90'dýr. Tüm sorunlar korku psikolojisinde düðümlendiði için, bu kör düðüm çözülmeden ilkeli felsefi teoriye baðlý mücadelelerin baþarý þansý, ne yazýk ki mümkün görünmüyor.

  Felsefe, Modernite, Modernlik ve Yaþam (Cemal Zöngür) 10 Aralýk 2018 Felsefe 

Erkeklerin takým elbise kravatlý olmasý ve kadýnlarýn saçýný baþýný açýp etek ve pantolon giymesi hiçbir topum için bilimsel buluþ olarak görülemez görülmemiþtir de. Giyim ve kuþamýn bugüne kadar kiþi ya da toplumun düþüncesinde en ufak bir deðiþiklik yarattýðýný kim gösterebilir?

  Ýnsan, Düþünce, Alt Düþünce ve Üst Düþünce (Cemal Zöngür) 4 Þubat 2019 Felsefe 

Her þeyin sýnýrý olduðu bir dünyada, büyük ya da küçük þekilde sýnýrsýz sahip olma güdüsüyle yaþamak, hayvandan daha aþaðý bir varlýk demektir.

  Akýl ve Oluþum (Cemal Zöngür) 6 Nisan 2019 Felsefe 

Her birey, grup, toplum ve devlet yönetimleri, kendilerine göre bir akýl oluþum yöntemi bulmuþ olsalar da, bunlarýn çoðu derince sorgulanmaya muhtaç. Çünkü insanýn doðal hücresel beyin yapýsý sürekli ne, nedir, neden nasýl, niçin? Gibi aklýn almayacaðý kadar sorusal emir kipiyle doludur. Nöronsal emir kipleri her zaman bilimselliðe dayandýðýndan, bunu zahmetli ve uðraþtýrýcý gören hantal, tembel ve asalak kiþilikler, sürekli içgüdüsel egoya göre tercihte bulunurlar

 

 



GERÇEÐE KISA BAKIÞ
Her insan yaþamýþ olduðu toplumu, kültürü, dünyayý ve sahiplendiði düþüncelerinin doðruluðunu anlaya bilmesi için, derin bir "Empati" yapmayý bilmelidir.
Ve böylece baðýmsýz bir bakýþ açýsýyla, hem kendi düþünce ve yaþam þeklini, hem de diðer dünya toplumlarýnýn neden, nasýl, niçin gibi sorularla sorgulayarak derinliklerine inmeyi bilmelidir.
Ýþte o zaman kendi yaþamýnýn ne kadar gerçekler ve doðrular üzerine kurulduðunu anlayacaðý gibi, diðer kültür ve toplumlarýn yaþamlarýnýn da büyük bir öneme sahip olduðuna karar verecektir.
Cemal Zöngür
Arþ. Yazar



 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Cemal Zöngür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.

 

Bu dosyanýn son güncelleme tarihi: 29.03.2024 14:37:15