..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Benim yaradýlýþýmda fevkalade olan birþey varsa, Türk olarak dünyaya gelmemdir. - Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - Bülent Efe
Bülent Efe - Mum Iþýðýnda Karalamalar
Site Ýçi Arama:


Ana Sayfa
  Maviydi Otomobilim, Hem de Ýtalyan Marka! (Bülent Efe) 7 Mayýs 2011 Anýlar 

Dinçer Sümer'in tek kiþilik oyununu ararken eski günler düþtü aklýma. Tek kiþilik bu nefis oyun 50'lerin Ýzmir'inde geçiyor, ilk gençlik hayallerini aþklarýný anlatýyor.

  Agora^nýn Çocuklarý - 3. Bölüm (Bülent Efe) 8 Ocak 2011 Polisiye 

Adamýn adým sesleri kulaklarýnda yankýlanýrken içi ürpermiþti. “Neden” diye geçirdi aklýndan, “Sadece küçük bir günah iþledim Allahým. Bu dünyada sen böyle bir ceza verir miydin?”

  Agora^nýn Çocuklarý - 2. Bölüm (Bülent Efe) 8 Ocak 2011 Polisiye 

Adamýn adým sesleri kulaklarýnda yankýlanýrken içi ürpermiþti. “Neden” diye geçirdi aklýndan, “Sadece küçük bir günah iþledim Allahým. Bu dünyada sen böyle bir ceza verir miydin?”

  Agora^nýn Çocuklarý - 1. Bölüm (Bülent Efe) 8 Ocak 2011 Polisiye 

Adamýn adým sesleri kulaklarýnda yankýlanýrken içi ürpermiþti. “Neden” diye geçirdi aklýndan, “Sadece küçük bir günah iþledim Allahým. Bu dünyada sen böyle bir ceza verir miydin?”

  Küresel Köyün Kör Kuyusu Sosyal Medya; Bireyselliðin Zirvesi… (Bülent Efe) 8 Ocak 2011 Ýnternet 

Sosyal Medya giderek bir günah çýkarma kafesine, taþ atmaya heveslilerin hücum ettiði kör bir kuyuya dönüþmekte… Kalýp cümlelerle kiþiselliðinde tekdüzeliðini yaþanan kýsýrlýkta üstelik… Gün geçmiyor ki ezber bozan bir görüþ retweet edilerek dünyayý dolaþmasýn…

  Kudüs Yolunda - 10. Bölüm (Bülent Efe) 25 Eylül 2006 Tarihsel Roman 

Kediler bilir, farenin ellerinde can vereceðini. Bilirler de oynamaktan da geri kalmazlar. Kurbanlarýnýn endiþesinden aldýklarý haz, karýnlarýný doyurmanýn zevkinden daha aðýr basar sanki. Nadiren de olsa, belki de avcý merhamet eder, sýçan kurtuluverir ceremeden. Hiçbir belaya rastlamamýþçasýna da kemirmeye devam eder.

  Kudüs Yolunda - 9. Bölüm (Bülent Efe) 25 Eylül 2006 Tarihsel Roman 

Mikail yol boyunca dilsiz, onun görünmez eli erlerin üzerinden çekilince Aslan biçare kalmýþ. Gencecik beyin sýrtýnda buzdan bir ürperti gezinir dururmuþ. Yüksek baþýnda ise bir tekkenin öðretisi, bir de Kudüs’ün ilahi güzelliði sýrasýyla nöbette. Bir iki kez kendinden kaçabilmek için Mikail’e söz söylemeye yeltenmiþ, nafile… Halep’e yaklaþtýkça askerlerin fýsýltýlarýnda yakaladýðý rivayete inanmaya baþlamýþ, Mikail’e bulaþan cinlerden ürker olmuþ.

  Ýletiþim Çaðýnda Sýfýr Bilgi (Bülent Efe) 17 Eylül 2006 Post-Modernizm 

Ýletiþim teknolojisi tüm dünyada geliþiyor, çeþitleniyor ve dönüþüyor, ama giderek daha az mesaj iletiyor. Etki alanýný geniþlettikçe de insanlýðý besleyecek, dünya kültürünü üst seviyelere taþýyacak ‘farklýlýklar sentezi’ olanaðýný dümdüz ediyor.

  "Büyük Turist"; Batýlý Bir Gezginin Analizi (Bülent Efe) 17 Eylül 2006 Post-Modernizm 

‘Büyük Turist’ evinin konforunda bir seyahati tercih eder, kendisi eðitimsiz olsa bile diplomalý yabanýllarca karþýlanýr, kendi ülkesindeki teknolojinin benzerleriyle donatýlmýþ çok yýldýzlý otellerde ülkesinin lüksüne kavuþur. Sýra yolculuðun sonunda ulaþýlan kültürle tanýþmaya gelmiþ gibidir, fakat sokaklarda yalnýz gezilmesi güvenlik nedeniyle tavsiye edilmez. Kafile halinde akýnlar düzenlenip öteki kültür keþfedilir. Olmadý, suni kültür vahalarý oluþturan tatil köylerinden dýþarýya adým atýlmaz. Büyük Turist, ülke ile ilgili anýlarýný pazarlardaki tezgâhlardan satýn alýr, uçsuz bucaksýz denize girmektense dar bir havuzun güvenliðine hapsolur.

  Liberal Ekonomide Son Nokta; Piyasa Faþizmi (Bülent Efe) 11 Eylül 2006 Politik Olaylar ve Görüþler 

‘Özgür Eylem’ mitine yakýndan bakarsak, piyasa ile þekillenen kültürde satýn almanýn tek genel geçer aksiyon olduðunu görürüz. Seçenekler arasýnda, e) Hiçbiri yoktur.

  Nekrofili (Bülent Efe) 7 Eylül 2006 Yaþam 

Hepimiz zaman arkeologlarýyýz. Sýrtýmýzý akýp giden hayata dönüp geçmiþi kazýyoruz sürekli yalnýzlýðýmýzda. Dündeyiz, bir önceki yýlda, on yýlda, giderek pro-fallus çaðýn bilinmezliðinde. Ýnce çalýþýyoruz. Beynimizde törpü, sinir uçlarýmýz diken diken. Yolculuðumuz hep ardýmýza düþüyor. Dedelerimizin beþiðini sallýyoruz uzun gecelerde.

  Eski Bir Yaðmur (Bülent Efe) 7 Eylül 2006 Bireysel 

Hep ayný yaðmurla ýslanýyorum…

  G. W. Bush; Yeni Binyýlýn Günah Keçisi… (Bülent Efe) 4 Eylül 2006 Politik Olaylar ve Görüþler 

Kimse silahlý kuvvetleri Baðdat’ý bombalarken neþeyle saçýný taratan ‘itici’ baþkan imgesini Ortadoðulularýn gözünden silemez. En azýndan yönetici olmayan, sýradan insanlarýn gözünden… Yine de görebildiðimiz, buzdaðýnýn ufak bir kýsmý olmasýn?

  Kudüs Yolunda - 8. Bölüm (Bülent Efe) 24 Aðustos 2006 Tarihsel Roman 

Bu kez göz çukurlarý üstünde yüklü bulutlar dolanan, Mikail’miþ. Uzun zaman sonra Aslan da kime kýzacaðýný þaþýrýp nasip kalesinin yýkýlmaz surlarýnýn önünde nafile dövünecekmiþ. Sen olsan, sebep olaný mý, katledeni mi yoksa yazýyý yazaný mý kusurlu bulurdun. Bence karþýlýðýný bilsen de ne fark eder? Gönül tellerinden biri kopunca ruhunun ezgisi hep aksak kalýr.

  Kudüs Yolunda - 7. Bölüm (Bülent Efe) 26 Temmuz 2006 Tarihsel Roman 

Adýmlarý hýzlanýr hýzlanmaz dünkü oyunun tekrarýný yaþamýþ, zavallý. Her güçlü, umutlu adýmýnda ne oðlana ne barakaya yaklaþabiliyormuþ. Yorgunluk bedenini sarýnca, bayýlmaya imkân vermeden baðdaþ kurup oturmuþ, vazgeçmiþ koþmacadan. Sade, gözlerini yummadan iþini bitirip içeriye giren oðlaný, kulaklarý saðýr eden gürültüyle sýmsýký kapanan büyük kapýyý, muhtemelen üzerinde aþ piþen ocaktaki ateþten yükselip bacayý boðan, sonra çizgi çizgi göðe salýnan kirli gümüþi dumaný seyre koyulmuþ. Sabrýnýn sonunu merak edermiþ, þimdi senin usundan geçtiði gibi.

  Kudüs Yolunda - 6. Bölüm (Bülent Efe) 22 Temmuz 2006 Tarihsel Roman 

Niyeti bozuk olanlarýn hýzýna þaþar kalýrsýn, ara ki bulasýn onlarý. Hancýnýn nerede olduðunu, ne yaptýðýný da hiç sorma. Olanlardan, karýsýnýn, kýzýnýn, Mikail’in günaha bulandýðýndan habersiz de sanma. Kötülerin elleri uzun, gözleri þahin, kalpleri geniþ, mideleri saðlamdýr.

  Kudüs Yolunda - 5. Bölüm (Bülent Efe) 15 Temmuz 2006 Tarihsel Roman 

Sen olsan aynýný yapmaz mýydýn? Hazýrlýksýz yakalanmak ne fenadýr, yaðmura, dost kazýðýna, dirhemsizliðe ki birine baðlýysan ed-devle yazar üzerinde. Aslan Bey de o misal, kimsesiz kalan kuþaðýn sihriyle tutulmuþ oðlanýn hayaline, sanki uzakta karaltýsýný görür gibi olunca koþar ayak çayýrlarýn denizine atýlmýþ, biçare yüzücüler þeklinde. Bir ahþap kulübe belirmiþ ufukta.

  Kudüs Yolunda - 4. Bölüm (Bülent Efe) 14 Temmuz 2006 Tarihsel Roman 

Peki, sen anlar mýsýn sevdanýn dilinden? Dur, öyle hemen atýlmadan, uzak kal. Herkes bilir sanýr, her þeyi. Baþýna gelince türlü yüzünü görür. Seni seveni istemek zorunda kalmak gücüne gitmez mi? Hele yaþýn on üçse, civarýnda gönlüne ateþi ve suyu ayný anda taþýyan bir er yoksa bir de anan zorla dizini kýrýp bedenini döþeðe sererse buna sevi denir mi?’

  Kudüs Yolunda - 3. Bölüm (Bülent Efe) 12 Temmuz 2006 Tarihsel Roman 

Hiç yaþadýðýn sokaklardaki yarýklara uyanýk gözle baktýn mý? Senden önce yaþayanlarýn hayaletlerinin çýkýþ kapýsýdýr, onlar. Gece geç vakit yeniden ürerler, yaþayanlarý ürkütmemek, kendilerine de rahat gezinecekleri yollar bulmak yüzünden… Eski hanelerini ararlar, su içtikleri, aþ yedikleri kap kacak kýrýntýlarýný toplarlar. Bazen hayatta olanlar da onlara benzer davranýr. Akýllarýnda bayat bir gülüþ, ezeli bir dost, durmuþ bir sevdayla yalnýzlýðýn müptelâsýdýrlar.

  Kudüs Yolunda - 2. Bölüm (Bülent Efe) 29 Haziran 2006 Tarihsel Roman 

‘Bundan çok önceydi… Senesini sorma. Rakamlarý ezip bükmeyi býrakalý epey oldu. Her yer kan ve gözyaþýyla doluydu. Uzaktan gelenlerin atlarý bozmuþtu, sularýmýzýn duruluðunu. Kirlettikleri sade o olsaydý, keþke… Aslan Beyi huzursuz kýlan ise, ruhunda çöreklenmiþ pastý. Yüzünü asýl bu yüzden döndü, artýk Frenklerin yurdu sayýlan Kudüs’e… Uzun yolunda yürümesinin nedeni, bitmez bir düþ görmesiydi…’

 

 



Hüzün?
Sadece özlem...
Eli kolu baðlý hasret...
Tatsýz tuzsuz deðil hüzün...
Gerçekte bir tat varsa,
Hüzün de gerçek...



 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bülent Efe, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.

 

Bu dosyanýn son güncelleme tarihi: 29.03.2024 14:14:23