..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Barýþý bulacaðýz. Melekleri duyacaðýz, göðün elmaslarla parladýðýný göreceðiz. -Çehov
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Tarihsel Olaylar > Demirhan Ocak




2 Temmuz 2011
Lotus Çiçeði 2 Temmuz  
Acýlar müzelik olmasýn!

Demirhan Ocak


Ne olursa olsun ben klasik soykýrým müzeleri gibi teslimiyetçi, kendisine acýndýran, soykýrým suçlularýnýn zil takýp göbek atmalarýný saðlayacak þekilde duvarlarýna melankoli sinmiþ, durgun bir ruhla hazýrlanmýþ, yobaz devlet adamlarýnýn ve belediye baþkanlarýnýn ayak bastýðý, konuþmalar yaptýðý, hatta bu konuþmalardan siyasi rant elde ettiði, bir eliyle üreme organýný kaþýyan diðer eli ile sms yazan ýrkçý eblehlerin ortalýkta gezindiði, bir müze istemiyorum.


:BHAI:
Lotus Çiçeði 2 Temmuz

Uzun süreden beri yüreðimin tenha bir köþesinde; apak, mis gibi çivit kokulu yorganlara sardýðým bir fikir uyutmaktayým. Ama bu anlamsýz uyutma aksiyonundan gýna ve gýnanýn tüm sülalesinin gelmesinden dolayý artýk bu fikirimi sizlerle paylaþmak istiyorum.

Sol memesinin altý yangýn yeri misali yanan güzel insanlarýn dile getirmesinin yaný sýra, aralarýnda pazarda kilo hesabý satsan üç - otuz para etmeyecek sözüm ona bazý insanlarýn da bulunduðu bir kesim, 'Madýmak Oteli müze yapýlsýn' diye ortalýk yerde yýrtýnýyorlar.

Bu tüm güzel insanlara ve sözüm ona insanlara, yüzlerine karþý; 'Peki kardeþim neden Madýmak Oteli'nin müze olmasýný istiyorsunuz?' sorusunu yöneltilirse, her vatandaþýn kendi meþrebine göre vereceði cevaplar aþaðý yukarý þöyledir:

• "Gelecek nesillerin bu katliamý unutmamasý için".
• "Cumhuriyetimizi yýkamayacaklarýný anlasýnlar diye".
• "Atatürk'ün evladlarý olduðumuzu haykýrabilmek için".
• "Alevilerin yüzyýllar boyu katledilmelerinin bir simgesi olmasý için".
• "Devrimciler öldürmekle bitiremeyeceklerini anlamalarý için... Tek yol devrim!".
• "Bazý devlet adamalarýnýn 'þeref sözlerini' hatýrlatmak için".
• "Biji PKK, Biji Serok Apo... katil, yobaz Türkler (?) yaptýklarýndan utansýn diye".
• "Bak modern, çaðdaþ kültürlü Alamanlar ne güzel soykýrým müzeleri yapmýþlar. Hele Neo-Naziler tarafýndan yakýlan göçmen iþçi evlerini müze haline getirmiþler ya, biz nasýl olsa yakýnda AB'ye gireceðimiz için. AB'ye uyum adýna böyle bir müzemiz olmasýný istiyorum".
• "Tüm dünya bize düþman olduðu için. Sözde! Ermeni soykýrýmý yüzünden bizi sýkýþtýrýyorlar ya, iþte biz böyle bir müze yaparsak bu Türk düþmanlarýnýn (!) aðýzlarýný bir nebze de olsa kapatýrýz diye... Atalarýmýz boþuna 'Türk'ün Türk'ten gayri dostu yoktur' diye boþuna dememiþ".
• "Tabii ya müze olmalý. Hatta müzeden elde edilecek gelirle Sivas Belediyesi'ne yeni, þöyle gýcýr gýcýr itfaye araçlarý alýnsýn. Hatta benim emmioðlu var Alamanya'dan bu itfaye araçlarýný ithal ediyor. Ben onunla konuþur uygun bir fiyat yapmasýna aracý olabilirim.. Yanlýþ anlamayýn"!
• "Eðer müze olursa, Sivas halký yaptýklarýndan utanýp demokrasiye daha sýký sarýlacaktýr".
• "Torunlarýmýzýn Aziz Nesin gibi dinsiz kafirlerin cezalarýný nasýl verdiðimizi görmeleri; dahasý, ileride böyle dinsiz, Allahsýz, gomünist kafirlere gözdaðý olmasý için".
• "He gardaþým ya. Bir an önce yapsýnlar senin gözünün yaðýný yirinn ben ama, dabiki devlet büyüklerimizin bu konuya el atmalarý lazým. Bu sayede gözelim Sivasýmýza bolca durist filan gelir, esnafýn iþleri açýlýr".
• "Ben bizim beye sordum, 'sen garýþma lan avrad' dedi. Ama yine de bir ana olarak yapýlsýn diyorum".
• "Bildiðiniz üzere biz dini bütün, merkez! sosyalizme yakýn ama, sað düþünceye de uzak olmayan bir sosyal demokrat partisi olarak, bu müze yapýlma giriþimini destekliyoruz".
• "He ya yapsunlar ki, biz bir daha yakalum......þerriaattt isterüzzzz"!

Bundan 6 yýl önce Polanya'da Auschwitz-Birkenau toplama kampý müzesini (iki toplama kampýnýn da tamamý müze olarak düzenlenmiþ) gezdim.

Ýnsanlarýn yakýldýðý ve hâlâ insanýn derisinin altýna iþleyen keskin bir kokunun hakim olduðu fýrýnlar bölümde, tarifi imkansýz korkular ve çaresizlikler gibi güçlü duygularýn gölgelerinin ziyaretçilerin yüzlerine aksettiði bir ortamda, üzülerek belirteyim ki, Türkiye'den gelen dört ziyaretçinin yüksek sesle ve gülerek:

- 'Þýþtt Fuat abi, þimdi burada Yahudi kebabý mý yapmýþlar?....
- Acaba bunlarý piþirdikten sonra yemiþler midir?...
- Abi, aslýnda þurdan bir fýrýnýn kapak kolunu söküp alsak, ne paraya satarýz dimi?'
gibi hödükçe diyaloglarýna þahit olmuþtum...

Elbette memleketimizin tamamý bu tür hödüklerden oluþmamaktadýr. Fakat, maalesef ezici bir çoðunluk karþýt fikirli, deðiþik inançlý ve aykýrý düþüncedeki bireyleri; özellikle de 'Gayri müslümleri, Alevileri, Sosyalistleri, Anti militaristleri, ve eþcinselleri' insan yerine koymadýklarý gibi hayatlarýný zorlaþtýrmak veya sonlandýrmak için takdire þayan(!) gayret gösterenlerden oluþmaktadýr.....

Ýþte bundan dolayý Türkiye'deki kimi ebleh insanlarýn gözünde Sivas'ta yakýlanlar ölümü hak etmiþlerdir. Yani; 'Gitmeselerdi, hadi bir halt yiyip gittiler, bari rahat dursalardý... Hem durduk yere bizi niye kimse yakmýyor?' türünden düz mantýða sahip olanlarla iliklerine kadar iþlemiþ önyargýlarýn dolduruþunda pupa yelken gidenler, veba mikrobuna tutulmuþçasýna 'Alevi dediðin ana bacý dinlemeden mum söndü yaparlar (?) hele ki goministler tamamýyla Ýslam ve Türk düþmaný (?) olduklarýndan yaþamamalarý lazým' diye düþünürler.

Tamam, bir an Madýmak Oteli'nin müze olduðunu düþünelim ve diyelim ki bugün müzenin açýlýþ günü... Ýþte buyrun, açýlýþ töreninin konuþmacýlarý: Deniz Baykal, Tayip Erdoðan, Temel Karamollaoðlu, Rahþan Ecevit, Murat Karayalçýn, Þevket Kazan, Recep Tayyip Erdoðan, Bülent Arýnç.... Nasýl, gözünüzde açýlýþ konuþmalarýný canlandýrabildiniz mi?

Hazýr hayal etmiþken devam edelim:

Yýl 2015 Madýmak Müzesi'ne yapýlan 37. molotof kokteyli saldýrýsýndan sonra Ýçiþleri Bakanlýðý'nýn 'devletimiz gereken önlemleri almýþtýr; þükürler olsun ki olayda can kaybý olmamýþtýr' açýklama yaptýðýný...

2012 yýlý Ocak ayýnda Madýmak Katliamý Müzesi'ne eþiniz ve çocuklarýnýzla gelmiþ olduðunuzu düþünün ve sizin hemen yaný baþýnýzda Auschwitz-Birkenau toplama kampýndaki gibi yüksek perdeden insancýl (!) diyaloglarýn 15 kiþilik 'eski ülkücü' grubunun (bu tipler nedense genelde eski ülkücüler olur) veya þeriatçý tayfasýnýn dile getirdiðini...

Ben bunlarý ve bunlara benzer yurdum gerçeklerine dayanan olaylarý düþündükçe 'DAÐILINNN LAN! ELLEÞMEYÝN BÖYLE ÝYÝ, MADIMAK MÜZE OLMASIN' diyorum!

Peki benim bu müze projesine karþý sunduðum alternatif fikrim var mý?

Var. Madýmak Oteli'nin yeri ve yan binalarý satýn alýnýp binalarýn komple yýkýlmasý suretiyle elde edilecek olan alanýn üzerine; etrafý tamamýyla boþ ve açýk olan 35 metre boyunda paslanmaz siyah bir metal anýt dikeceksin. Ve bu 35 metrenin her metresine katledilen insanlarýn kocaman kocaman isimlerini yazýp, gülümseyen hatta aðzý kulaklarýnda gülümseyen fotoðraflarýný monte edeceksin ki, katiller ve onlarýn sempatizanlarý sinir krizleri geçirsinler, hatta düþünme yetileri bu gülümsemeleri algýlayamadýklarý için dumura uðrasýnlar.

Ve bu metal kaideyi o kadar sert bir metalden imal edeceksinizki, deðil balyoz, kaideye kamyon bile çarpsa tek bir çizik bile olmayacak!

Ayrýca kaidenin siyah boyasý Lotus* efekti kullandýðýn kir ve her türlü sentetik boya tutmayan bir malzeme ile kaplayacaksýn.

Sonra mizah, hareket sensorlarý, katliamda hayatlarýný kaybeden insanlarýn yetenekleri ve özelliklerinden gücünü alan sinir bozucu, yobaz tokatlayan, dumura uðratan, katillerin olmasa bile en azýndan sempatizanlarýnýn yobazlýklarýný yüzlerine vurmak, çocuk ve gençleri yaþlarýna göre eðiten, katliamý anlatan, etkiye tepki prensibi ile çalýþan ses, görüntü, mekanik hareketler...gibi sistemlerin yaný sýra, ayný prensip doðrultusunda kampanyalar yapacaksýn.

Örneðin;
a) Anýt'ýn üzerine çiþini yapana ya da sývý dökene; laðým suyu, kan kýrmýzýsý mürekkep yahut daha önceki yobazýn býraktýðý çiþin püskürtülmesi.
b) Olaylarý seyreden ve bundan piþman olanlarýn duygularýný yazmalarý karþýlýðýnda gül verilmesi.
c) Aðlayan ziyaretçilere istemeleri durumunda Aziz Nesin'in kahkasýnýn ses kaydýnýn dinletilmesi.
d) Nesimi Çimen üstadýn deyiþ söylemesi.
e) Hasret Gültekin'in þarkýlarýnýn çalýnmasý.
f) Birden bire 'þak' diye Asaf Koçak üstadýn tokat gibi yobazý tasvir eden bir karikatürün ortaya çýkmasý.
g) Üzerinde 'Etkin maddesi Eczacý Ýnci Türk tarafýndan demokrasiyi sindiremeyenler için tasarlanmýþtýr' diye yazan acý biberli hap verilmesi.
h) Katledildiðinde 15 yaþýnda olan Menekþe Kaya'nýn yaþasaydý bilgisayar yardýmý ile hazýrlanmýþ 75 yaþýnda muhtemel torunuyla beraber gösteren fotoðrafýnýn altýna sizin çocuðunuz var mý? sorusu ile ziyaretçinin empati yapmasýnýn saðlanmasý .
i) Holandalý Carina Cuanna'nýn fotoðrafýnýn altýnda barýþý anlatan flamenkçe-türkçe kelimelerin basýlý olduðu bir kaðýdýn verilmesi .
j) Madýmak katliamýnýn öncesi ve sonrasý olaylarýnýn kronolojisini anlatan sentetik olarak hazýrlanmýþ yanýk et kokusu ile beraber küle bulanmýþ bazý sayfalarý yanmýþ kitapçýklarýn daðýtýlmasý.
k) Olaylarda ceza alan yargýlanan yobazlara yaþadýklarý sürece her 2 Temmuz'da katliamda hayatýný kaybedenlerin bir yakýný tarafýndan evlerine elden teslim olmak kaydýyla, bir bidon benzin ve kibrit kutusu hediye edilmesi karþýlýðýnda teslim edildiðine dair makbuz alýnmasý.
l) Yobaz kundaklamalarýndan korunma kurslarýnýn düzenlenmesi...

Ve elbet ki, bu anýtýn çevresinde tek bir koruma ve engel olmayacak!

Yani caný isteyen yobaz anýta istediðini yapacak...

Fakat anýtýn yukarýda belirtiðim fiziksel özelliklerinden dolayý, bu saldýrýlar umrunda bile olmayacak.

Ama iþin can alýcý tarafý, hayata dar bir açýdan bakýp ve hayatý daha dar bir açý ile yaþayan bu yobazlar ne yaparlarsa yapsýnlar, karþýlarýnda 35 tane gülümseyen insan bulacaklar...

Biliyorum, bu fikrim gerçekleþtirilemez!

Çünkü fikrimin içeriðinde öyle apaçýk bir þekilde acý ve gözyaþý ve dinsel temalar yok. Hem bir iþin hukuksal dahasý maddi yönü var.....

Ne olursa olsun ben klasik soykýrým müzeleri gibi teslimiyetçi, kendisine acýndýran, soykýrým suçlularýnýn zil takýp göbek atmalarýný saðlayacak þekilde duvarlarýna melankoli sinmiþ, durgun bir ruhla hazýrlanmýþ, yobaz devlet adamlarýnýn ve belediye baþkanlarýnýn ayak bastýðý, konuþmalar yaptýðý, hatta bu konuþmalardan siyasi rant elde ettiði, bir eliyle üreme organýný kaþýyan diðer eli ile sms yazan ýrkçý eblehlerin ortalýkta gezindiði, bir müze istemiyorum.

Bu tür katliamlarýnýn unutulmamasý istiyorsanýz maðdur taraf için deðil katil tarafýn sempatizanlarý için müze yapacaksýnki, sempati duyduðu insanlarý daha yakýndan tanýsýn diye....

Mýsmýl olun..

* Lotus efekti: Lotus, Hindistan'da yetiþen bir su bitkisi, özelliði sývý maddelerin bitki üzerinde tutunmasýný engelmesi. Almanya'da bu özellikleri taþýyan boya ve kaplama malzemeleri mevcuttur.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sýtkýmýn Striptizi
Hrant Dink Ermeni Deðildi
1400 Vs 85
Gaydýrý guppak mesele
Bu Þehitlerin Bu Savaþýn, Bu Vatanýn, Hiçbiri Bizim Deðil!
Muhterem Bankonotlar
'62 Milyar Ödedik, Daha Ne Yapalým?'
Sorulu Tavsiye

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kýna Yakýn [Þiir]
Anamýn Sihirli Adana Þalvarý [Þiir]
Bize Edebiyat Yapma Lan! [Þiir]
Okyanus [Þiir]
Caným Ýstiyooo... [Þiir]
Ben Namuslu Bir Erkek Deðilim! [Öykü]
Bir kadýnýn el çantasýnýn anatomisi [Öykü]
Bak Postacý Geliyor Selam Veriyor... [Öykü]
Dandini dandini dastana [Öykü]
Tü Rtük Ýye [Öykü]


Demirhan Ocak kimdir?

Almanya'lý bir Asabi Veled

Etkilendiði Yazarlar:
Hangi birini anlatsam ki?


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Demirhan Ocak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.