..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevmek bir baþkasýnýn yaþamýný yaþamaktýr. -Balzac
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > Levent Ölçer




29 Eylül 2011
Ozanýn Þarkýsý Eleþtirisi  
Saygý ve Selam

Levent Ölçer


Sevdaya yaptýðýn bu Gargamelliktir. Ayýp. Cidden üzdün beni orada. Kitabýn sonunda vurup geçirdin. Çýnladý mý kulaklarýn Göktuð?


:BBCF:
OZANIN ÞARKISI ELEÞTÝRÝSÝ

Evet. Bitirdim. Biraz zor oldu, zaman aldý, araya iþgüçsefillik girdi. Ama bitirdim.

Efendim sýradaki kurbanýmýn adý Ozanýn Þarkýsý. Sevgili Göktuð Canbaba'nýn yanýlmýyorsam ilk kitabýydý. Sonra, belki biliyorsunuz belki bilmiyorsunuz, Týlsým-ý Kudret'i de yazdý ki o kitap da eleþtirilerime kurban gitmiþ bahtsýzlardan biridir. Neyse.

Kitabýn baþlýðý; Kuzey Kýtalar Efsaneleri, Ozanýn Þarkýsý. Birinci Baský Haziran 2007'de yapýlmýþ. Kitap Ankira'dan çýkmýþ. Sayfa sayýsý 336. Kapak resmini ( http://kerembeyit.deviantart.com/gallery/?q=ozan#/dy20ki ) Kerem Beyit yapmýþ ki bu kadarý bile kýskançlýktan ÇATlamama yeter(naçizane bizim de kitabýmýzýn bir kapak resmi var iþte...). Sesi zaten okurken arka planda duymuþsunuzdur. ÇAAAT!!! Eh þimdi varýn siz düþünün bu eleþtiride Göktuð Canbaba yer mi yemez mi...Yer mi yemez mi... Bismillahirrahmanirrahim. Baþlýyorum.

Ciddi olalým.

Kitabý eleþtirirken göz önüne aldýðým nokta bunun bir Dragonlance ya da ne bileyim bir Riftwars, Forgotten Realms; Wizards of the Coast, Warcraft Kitaplarý gibi bir çalýþma olmadýðýydý. Bu kitap bir Türk yazarýn yazdýðý, Türk dilinde yazdýðý bir kitaptý ve Türk edebiyatýnda bir elin parmaklarýnýn geçmeyecek sayýda verilen Fantastik kurgu türünde bir eserdi. Kýsacasý çok az yürünmüþ bir yolda kendi yolunu güç bela aþarak yürümeye çalýþan öncü kitaplardan biriydi.

Destekliyorum.

Ýþte bu yüzden eleþtiriyorum.

Bir yandan da bu kitaptan sonra zaten bir kitap daha yazdýðý ve onu eleþtirdiðim, onda bu gibi kusurlarý görmediðim için bazý eleþtirilerimi buduyorum. Göktuð onlarý aþmýþ.

Bir kere kitabý internetten araþtýrýrken bir eleþtiri yazýsý okuduðumu söylemeliyim ve o eleþtiri ile ortak bazý eleþtirileri paylaþmak zorundayým. Nedir bunlar.. Punto ölçüsü. Yazýlar küçük. Sayfa sayýsý az olsun diye mi seçildi baþka bir neden mi var bilmiyorum ama puntolar yüzünden kitap okumak psikolojik ve fiziksel olarak yorucuydu. Tabii bunun yazarla alakasý yok. Adam napsýn punto küçükse. Salla. Sýradaki.

Kitapta yorucu derecede, göz yýldýrýcý ve göz korkutucu derecede kalýn-uzun paragraflar var. Eksi puan. Wall of text-yazýdan duvar-duvar gibi yazý. Çok yaramazca. Okumayý kolaylaþtýrmak için bu kadar uzuuun paragraflardan kaçýnmak gerek bence, ben de bazen bu hataya HALA düþüyorum.. Devam edelim.

Kitap aþýrý derecede, alýþýk olmadýðým derecede sevgi dolu! Bu kadarý beni bunalttý. Evet, bildiniz, çok sayýda kucaklaþma olmasýndan bahsediyorum. Dünyanýn atmosferi, olaylarýn atmosferi, yazarýn anlatým tarzý ve hikayenin gidiþi diyebilirsiniz ama bana bu kadarý fazla geldi. Ben biraz soðuk-uyuz-kýl-robot-mesafeli-yabani olduðumdan bana ekstra baygýnlýk verici geldi. Öyle yani... (sana demiþtim Göktuð, kýskançlýktan çatlattýn beni diye. Dur daha bitirmedim)

Konu ne kitapta? Kitabý yazarken belli ki devam hikayeleri olsun ve bir dünyaya giriþ kitabý olsun diye istemiþ. Bu yüzden bu tür bir eserden beklenileceði üzere Kuzey Kýtalarýn bir ölçüde çerçevesini-sýnýrlarýný çizme iþine de giriþmiþ. Burada sorun yok. Sorun bunu yaparken BENCE asýl öyküsünü biraz bulanýk býrakmýþ olmasý. Kitabýn ortasýna geldim ve hala tereddütteyim; ulan bu arkadaþlar acaba Buzermiþini kurtarmanýn peþine mi gidecek yoksa baþka bir þey mi var? Konunun ne olduðunu ben anlayana kadar kitap bitti. Belki de ben öküzüm? O da mümkün.

Eleþtiriden ziyade saptamalarým; bu çocuklarýn kavgalarýný kýsaca yüzeysel biçimde anlatmayý ve geçiþtirmeyi seçmiþ. Bir Salvatore gibi ayrýntýda boð bizi demiyorum ama biraz daha aksiyon iyi olurdu hani. Bir de bu gurup hangi kavgaya girdiyse kaybetti desem yeridir, nasýl kahraman lan bunlar diye baðýrasým geldi. Ya da nasýl becerdi bunlar bu iþi(burayý silip baþtan yazdým, okumamaýþ ama okuyacak olanlar için epey bi spoiler vermiþim bu arada.. hihi).

Eleþtirilerime raðmen bu kitabý okuduðum için mutluyum. Bu hikayelerin devamýnda neler olucak diye merak ediyorum açýkçasý. Sana kýl oldum Göktuð, o hafýza silinme olayý, anladýn sen onu, yazýk ulan adama. Sevdaya yaptýðýn bu Gargamelliktir. Ayýp. Cidden üzdün beni orada. Kitabýn sonunda vurup geçirdin. Çýnladý mý kulaklarýn Göktuð?

Neticede...

Bu eleþtiri bir Göktuð Canbaba eleþtirisi deðildir. Çünkü 2007'den bu yana yýllar geçmiþ ve ortada Týlsým-ý Kudret gibi beðendiðim bir esere atýlmýþ taze bir ýslak imza var. Göktuð yazdýkça açýlýyor. Bu eleþtiri bu kitaba ait bir eleþtiridir. Bu bir Ozanýn Þarkýsý Eleþtirisidir.

Sevgili Göktuð Canbaba'nýn iki eserini de kutluyorum ve Türk Sanat ve Edebiyatýna armaðan ettiði bu iki güzel çalýþma için kendisine sevgilerimi, selamlarýmý, saygýlarýmý gönderiyorum.

****

Sýradaki eleþtiri kurbanýmý bilmiyorum açýkçasý. Elimde bir kaç kitap var ama seçemedim. Arada okumak istediðim bir iki farklý konuya ait metinler de söz konusu. Seri cinay.. ay.. eleþtirilerime en yakýn zamanda geri dönmek üzere...

Selamün aleyküm.







Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Korkak ve Canavar Eleþtirisi
Týlsým-ý Kudret Eleþtirisi
Ankara'da Soðuk Gece Eleþtirisi
Üç Kitap Eleþtirisi
Ýmparatorluðun Kýzý Eleþtirisi
Avcýnýn Kýlýçlarý Serisi Eleþtirisi
Maðaranýn Kamburu Eleþtirisi
Kristalin Hizmetkarý Eleþtirisi
Nifak Eleþtirisi
Zombi Savaþý Eleþtirisi

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
83. Madde
Ýnci Yumurtlama Yarýþý
Seninle Ýlk Defa...
Milliyetçilik Kötüdür
Þiddet Ýçerikli Bilgisayar Oyunlarý
Öküz Sürülerinin Küresel Möölemesi
Medeniyet (!)
Ortadoðuda Fillerin Güreþi
Tayyip Obama Sarýgül
Karþý Saldýrý Planý Senaryosu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Barbar Conan'ýn Ölüm Þarkýsý [Þiir]
Her Ýnsan Öldürür Sevdiðini [Þiir]
Tatlý Sert [Öykü]
Zeytin Karasý [Öykü]
1996 Yýlý [Öykü]
2012: Ölülerin Ýntikamý [Öykü]
Ufuklar: Kýrmýzý Bölge - 18 [Öykü]
Althar'ýn Akýncýlarý: Altýngöl ve Ejderha (9. Bölüm - Son - ) [Öykü]
Kovan Savaþlarý (1. Bölüm) [Öykü]
2012: Ölülerin Ýntikamý (3) [Öykü]


Levent Ölçer kimdir?

Fantazyada büyü, teknoloji ve aksiyon Ýldar'da buluþuyor. 07/10/2017 tarihinde þimdi diyebilirim ki neredeyse 2 senedir tek kelime yazmadým. . . 2 senedir yazar tarafým ölü. oysa oldugum þeyler içinde olmayý en sevdiðim þey yazar olmaktý :) Topraðý bol olsun.

Etkilendiði Yazarlar:
Süpermen, Robert E. Howard, Tolkien, Salvatore, Jules Verne, Battalgazi, David Eddings, Michael Moorcock.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Levent Ölçer, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.