..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özgürlük sevdasý insanýn baþkalarýna duyduðu sevgidir; güç sevdasý insanýn kendine duyduðu sevgidir. -Hazlitt
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Ortamsal > Haydar Köprülüoðlu




14 Kasým 2011
Doðduðumuz Dünya Bu Deðil  
Haydar Köprülüoðlu
Doðduðumuz dünya elbette bu deðildir. Bu dünyaya bir meta gibi satýlmak için, özelleþtirilen taþýma araçlarýnýn arkasýndan koþmak için, yýkýlan çatýlar altýnda ezilmek, bozulan insan yuvalarýnýn oy uðruna fede edildiðini görmek için gelmedik. Saygýlar.


:CJAA:
Doðduðumuz dünya bu deðil

Dünya, doðduðumuz dünya deðil. Bu sözüm vahþi doðada, ehli alemde yaþayan, hayvan, nebat bütün canlýlar için geçerlidir.

Tahsil yýllarýmýzda -devlet’i- dýþýndan dolu dolu okumuþtuk. Okullarýmýzý bitirip, yaþamýn içine girdiðimiz zaman, -devlet’in- içi yarý yarýya boþ, boþ olan yerlerini kendimizin dolduracaðýmýzý anlamýþtýk.

Tek partili, çok partili, demokrasiye geçmek döneminin olumlu, olumsuz yanlarýný Türkiye siyasetinin kalbi Ankara’da hep beraber yaþadýk, yaþanmaktadýr. Bu 88 yýllýk, 81 ilde yaþanan motorize birlik çaðdaþlýk maratonunda, tökezleyeni, düþeni, ayak altýnda ezileni, geninden ödün
vermeyerek çekileni, yaðcýlarý, pul yalayan dilekçileri, kota koyan, rota çizenleri, tahsisçileri, teþvikçileri hep gördük.

Ben bunlarla dolmuþum ki taþýyorum. Depremde çöken çatý altlarýndakileri kurtarýyor, sýcak yemek veriyoruz. Depremsiz çöken çatýlarý kaldýran, içindekileri kurtaran yok, bir lokma yemek veren yok. Devlet kendi arabasýyla ezdiklerine adeta : “Biraz dikkat etsene” demek istiyor. Bir bakýma, bir devlet adamýnýn söylediði
"benim memurum iþini bilir" sözleri adeta "herkes bulunduðu yerde iþini görsün"
anlamýný yaratmaktadýr.

Futbolumuz da bu maratonun jenerasyon olarak baþka ve benzer yönü.
Ülke topraklarýnýn % 98’i Asya topraklarýnda olduðu halde, Bugünkü A.B’ ne girmek istediðimiz gibi, Asya Grubunu ret ederek, ýsrarla ayak diremiþ Avrupa Grubuna girmiþtik.

Asya grubunda olsaydýk pek tabi Fifa Dünya Kupasýna da katýlma hatta finallere kalma þansýmýz artacaktý. Bakýnýz seksen bir yýl içinde Suudi Arabistan 4, Ýran 3, Cezayir 3, mýsýr 2 defa katýlmýþtýr. Türkiye de bu uzun süre içinde yalnýzca 2 defa katýlmýþtýr. Türkiye’nin Fifa Dünya Kupasýna katýlma þansý, bu ülkelerden çok daha fazla olacaktý, olmalýydý.
Futbolu stadyumlarda izleyenler çoðunlukla orta halli kesimdendir. Futbol da kumara alet edilmiþ. Buralardan elde edilen rant, Teknik Direktörlere, Futbol Kulüplerine, onlar da transfer ettikleri oyunculara veriyor. Bugünlerde þike olayý ve TFF Baþkanlýðýyla, futbol kulübü baþkanlarý
arasýnda 2. kez toplantý yapýldý. -Futbol dünyasý-/ -Güvensizlik-/-Fenerbahçe camiasý- baþlýklarý
altýnda, þike ayýbýnýn üstü örtülerek, kaostan nasýl çýkýlýr düþünülüyor.

Ýstanbul’da Zabýta amiri Süslü Tevfik vardý. Süslü Tevfik haksýz ceza kesse de Adý gene Süsüydü. Ankara’da Vali ve Belediye Baþkaný Nevzat Tandoðan, Emniyet’ten Komiser Hasip vardý ‘Karakuþi’ kararlar veren. Örneðin alkollü gördükleri kiþileri toplayarak, mücavir alanýn 20 Km. dýþýna atarken gecekonduculara göz yuman, karaborsacýlara göz yuman, o günün Türkiye’sine hiç yakýþmayan Varlýk Vergisini çýkartan Milli Þef Çankaya’da, asayiþ berkemal, her þey güllük gülistanlýktý. Fakat toplum böyle düþünmüyordu. Nitekim Yeter!.. Söz milletin diyerek Demokrat Partiyi kurmuþtu.

Ülkenin, yöneticilerinin ve düþünürlerinin ortak noktada birleþecekleri fikir ve önerilere ihtiyacý var. Ülkemizin siyasi yaþamýnda iktidar, muhalif parti taraftarlarý ve siyasi partilere oy verenler, partiyi kollayanlar, kýsaca yandaþlar hep çýkar peþindeler. En baþtan ülkede ki tek parti CHP’sinin bu görünüþünü, Atatürk’ün de beðenmediðini, tenkit ettiðini belirten anýlarda anlatýlmakta. Fikirlerini söyleyenleri sindirmek, kürsüden atmak, köyün delisi ilan etmekle özlenen hedeflere ulaþýlamayacaðýmýz aþikardýr.






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn ortamsal kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bizim Futbol

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
La Teþbih ve La Temsil
Millete Taziye
Doðup Büyüdüðüm Semt
Kýsa Öz Geçmiþim
Bekçi Ýmdat
Beni Aþan veya Dýþa Taþan Duygular
Boþa Giden Erdemlerim
Sonbahar Güneþidir
Harf Devrimi ve Bir Aný
Kýz Ýsteme

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aþýk Veysel ve Necip'in Öyküsü [Þiir]
Ömer Hayyam [Þiir]
Nostalji [Þiir]
Hikaye-i Osmaniye [Þiir]
Bakýn Ne Diyor Eyyam [Þiir]
Volga Mahkumu [Þiir]
Yiðidi Öldür Hakkýný Yeme [Þiir]
Gönül Aðrýsý [Þiir]
Mührü Hümayun [Þiir]
Millete Atýlan Goooool! [Þiir]


Haydar Köprülüoðlu kimdir?

Ýlerleyen yaþýmdan dolayý kýsa yol tabiriyle, konularýmý daha çok nazým olarak ifade etmeye çalýþýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþadýðý çaðýn çarpýk düzenini sergileyen yazar veya kiþiler.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Haydar Köprülüoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.