..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Her insanda insanlýðýn tüm durumlarý vardýr. -Montaigne
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Meslekler & Ýþ Yaþamý > M.NÝHAT MALKOÇ




24 Kasým 2011
24 Kasýmlarda Hatýrlanmak Yetmez Ki!..  
M.NÝHAT MALKOÇ
Yine bir 24 Kasým, dillerde ve gönüllerde öðretmen… Zaman ona akýyor, gözler ona bakýyor. O baþlarýn tacý, dertlerin ilacý, gönüllerin sultanýdýr. Eli öpülesi mübarek bir insandýr o… Kutsal peygamberlik mesleðini icra etmektedir. Her büyük iþte onun þerefli imzasý vardýr. O; güzel gönüllerde yeþeren sevgidir, hoþgörüdür. Kuþ uçmaz, kervan geçmez köylerde o vardýr. Soðukta, buzda, ayazda ve donda kara tahta baþýndadýr. Zemheri soðuklarýný nefesiyle ýsýtandýr öðretmen… Onun sevgi, þefkat ve merhamet pýnarlarý hiçbir zaman kurumaz.


:BJDG:
M.NÝHAT MALKOÇ

     Yine bir 24 Kasým, dillerde ve gönüllerde öðretmen… Zaman ona akýyor, gözler ona bakýyor. O baþlarýn tacý, dertlerin ilacý, gönüllerin sultanýdýr. Eli öpülesi mübarek bir insandýr o… Kutsal peygamberlik mesleðini icra etmektedir. Her büyük iþte onun þerefli imzasý vardýr. O; güzel gönüllerde yeþeren sevgidir, hoþgörüdür. Kuþ uçmaz, kervan geçmez köylerde o vardýr. Soðukta, buzda, ayazda ve donda kara tahta baþýndadýr. Zemheri soðuklarýný nefesiyle ýsýtandýr öðretmen… Onun sevgi, þefkat ve merhamet pýnarlarý hiçbir zaman kurumaz.

     Kimsesizlerin kimsesidir öðretmen… Aðrý Daðý kadar yüksek bir onur ve haysiyeti vardýr onun. Aras nehri kadar coþkulu akar minik gönüllere. Yataðýna sýðmayan ýrmaktýr o… Ekmek isteyene ekmek, su isteyene su, barýþ isteyene barýþ, sevgi isteyene sevgidir. Diþiyle týrnaðýyla yeni hayatlar inþa eder öðretmenler... Kinden, öfkeden, nefretten, kavgadan uzak durmayý sevgi, saygý ve hoþgörüye sarýlmayý, dostluðu davranýþlarýyla öðretir minik yüreklere.

     Öðretmen her gün sevgiyle sular körpe çiçeklerini. Tohumun fidan olma sürecinde o hep baþroldedir. Diktiði fidanlarýn gölgesinde serinlenir kavurucu sýcaklarda. Geleceðin haritasýný çizer gönül coðrafyasýna. En zor zamanlarda bile umudun þiirini yazar kara tahtaya. Yüreklere tüneyen acýlarý siler bir daha geri gelmemelicesine… Doktorun elinde neþter, mühendisin elinde cetvel, ressamýn elinde fýrça, þairin gönül dünyasýnda ilham olur. Hâkimin adaleti olur en zor celselerde… Býkmadan, usanmadan sabýr aðýný örer bilgiden.

     Öðretmen mum misali erir kör karanlýklarý aydýnlatmak için… Onun malzemesi, malzemelerin en çetini olan insandýr. Zor olaný baþarandýr o… O, bir ruh heykeltýraþýdýr. Ruhumuzun kýymeti takdir olunamayan tunçtan heykeli, onun eseridir. Kendi dertlerini unutur bilgiye aç zihinlerin dertlerini dinlemekten. Mutlu ve müreffeh toplumlarýn mimarýdýr o…

“Eðitimdir ki bir milleti ya hür baðýmsýz tek bir toplum hâlinde yaþatýr ya da bir milleti kölelik ve fakirliðe düþürür ” sözü öðretmenlerin gönül tezgâhýndan geçen Atatürk’ündür. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ülkemizin kurucusu ve baþöðretmenidir. Öðretmenler onun yüreðinde apayrý bir yere sahiptir. Onun gönül bahçelerinde bilginin goncalarý yetiþir. Mustafa’yý Kemal, Kemal’i Atatürk yapan öðretmenler deðil midir? Büyük Kurtarýcýnýn öðretmenlerin rahle-i tedrisatýndan geçtiðini düþünürsek, Türkiye Cumhuriyeti biraz da öðretmenlerin eseridir. Onun bilgi birikiminin ve yurt sevgisinin membaý öðretmenlerdir.

Hür düþüncenin merkezinde o vardýr. Milleti zilletten kurtaran ancak öðretmenlerdir. O, kalbi yurt sevgisiyle çarpan mümtaz insandýr. Karanlýk gecelerimizi aydýnlatan mehtaptýr öðretmen… Yýldýzlar, etrafýnda dolaþýp durur. Uçurumlarýn eþiðinde tutunacak dal arayanlara daldýr ol, renklerin en asili olan bayraktaki aldýr o… Zehirleri bertaraf eden panzehirdir o… Bilimin gölgesinde soluklanýr onun izini iz edinenler… O, cehaletin ve hurafelerin baþ düþmanýdýr. Onun girdiði yere karanlýk giremez. O içimizi ýsýtan bilgi güneþidir.

Öðretmen demek, Anadolu demektir biraz da… Bu güzel coðrafyanýn öznesidir öðretmenler. Onlarýn ulaþtýðý köyler kýsa zamanda mamur olur. O, yetimlere ve öksüzlere hem anadýr, hem de babadýr. Yüzlerinden hiç eksik olmaz hayatýmýzý güzelleþtiren tebessümler…

Ýnsanlar birbirlerini kýskanýr genelde. Çocuðu kýskanmayan anne, baba ve öðretmendir. Öðretmen, öðrencisinin baþarýsýndan beslenir. Öðretmen için en büyük mükâfat öðrencisini güzel yerlerde görmektir. Çünkü öðretmen tevazu gösterse de, elde edilen baþarýda onundur en büyük aslan payý… Zira baþarý merdivenleri öðretmenlerin desteðiyle çýkýlýr.

Öðretmenleri 24 Kasýmlarda hatýrlamak vefa deðildir. Asýl vefa öðretmenleri hiç unutmamaktýr; onlara onur ve haysiyetleriyle yaþayacaklarý bir ortam hazýrlamaktýr. Onlarý okul dönüþünde ikinci bir iþ yapmaya zorlamamaktýr vefa… Öðretmen gönül saraylarýmýzýn mimarýdýr. Onlarý bu dünyada maddi ve manevi açýdan rahat ettiremezsek yazýk bize… Artýk samimiyetten uzak nutuklar sýkmaya baþladý mesai kavramýný bilmeyen öðretmenleri… Öðretmenini huzura kavuþturamayan milletlerin genç nesilleri nasýl huzurlu olabilir ki?...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Marifet Ýltifata Tabidir
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Oruç Kalkandýr

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.