..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dilerim, tüm yaþamýnýz boyunca yaþarsýnýz. -Swift
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Vildan Sevil




19 Ocak 2012
Hrant Cinayeti, Davasý ve Sorular... Sorular... Sorular...  
Kurþun, sayýlý kiþileri öldürür/ Kalem, sayýsýz barýþsever yaratýr/ Kurþun kördür, barýþ ise görür/ Barýþ uyanýk sever, savaþ uyuyaný/ Uyarmaktý Hrant’ýn bütün günahý.” (Hrant’ýn Günahý’ndan/ Mehmet Halil)

Vildan Sevil


Hrant ne istiyordu ? Onun istekleri, dünyayý yöneten güçlerin, Büyük Ortadoðu Projesi’yle yeni sýnýrlar çizmeye kalkanlarýn, iþbirlikçilerinin ve bu coðrafyada yaþayan, emeði ile geçinenlerin hangilerinin çýkarlarýyla çatýþýyor; hangilerininkiyle çakýþýyor ? Çünkü, davanýn, karakollarda bayraklarla resmi çekilip arkasý sývazlanmýþ bir çocuðun tek suçlu görülerek sonuçlanmasý, bunun hukuki ölçütlere sýðmamasý, sanki özellikle uzatýldýðý, temcit pilavýna döndürülmek istendiðini akla getiriyor. Bundan kimlerin, neden, hangi çýkarlarý olabilir ?


:AIHJ:
Hrant Cinayeti, Davasý ve Sorular... Sorular... Sorular...

Kurþun, sayýlý kiþileri öldürür/ Kalem, sayýsýz barýþsever yaratýr/ Kurþun kördür, barýþ ise görür/ Barýþ uyanýk sever, savaþ uyuyaný/ Uyarmaktý Hrant’ýn bütün günahý.” (Hrant’ýn Günahý’ndan/ Mehmet Halil)
....................................

Hrant Davasý, Ogün Samast’ýn tek suçlu olarak bulunmasýyla sonuçlandý. Diðerleri ufak tefek cezalarla kurtarýldý. Örgütlü bir suç deðilmiþ. Samast, Yasin Hayal ve baþka birileriyle ya hayal gördü ya da bir gece rüyasýnda Hrant’ý görüp öldürmeye karar verdi herhalde.

Trabzon’dan, Ankara’ya, Ýstanbul’a kadar uzanan üst düzey yetkililerin planý bildiði ve önlem almadýðý sonradan açýða çýktýðý halde yüce yargý bu kararý verdi. Þu anda Silivri’de yatan Nedim Þener, bunlarý kitabýnda anlatýp da gazetecilik ödülü aldýðý halde.

Üstelik bilgisi olan bu zatlarýn kimi milletvekili oldu, kimi vali oldu, hepsi terfi ettirildi ? Kim verdi bu ödülleri ve niye verdi ?

Sonuçta, uzun ve pekçoðu yersiz tutuklamalar, 12 Eylül’ün davalarýna taþ çýkartan davalar ve onlarda kullanýlan deliller, yargýya duyulan güvenin son kýrýntýlarýný da süpürdü. Ama iktidar nasýl bu kadar masum ve sorumsuz kalabiliyor bu örgünün içinde?

Ýki gündür, yazýlý ve görsel basýnda, sosyal paylaþým sitelerinde, davanýn sonucuna yönelik haklý isyanýn sesleri yükseldi.

Bu arada, “Hrant, Ermeni olduðu için öldürüldü”, “Hrant, diðer faili meçhule giden Üçok, Kýþlalý, Mumcu gibi nice aydýndan biri olduðu için öldürüldü.” ya da “Sosyalist olduðu için öldürüldü” görüþleri yine gündeme geldi.

Hrant’ýn cenazesinde haykýrýlan ve sonradan çok tepki gören “Hepimiz Ermeni’yiz” sloganýndan yola çýkýp cezanýn adaletsizliðine inanarak, “Ben Ermeni’yim” diyen Ahmet Hakan, sosyal medyada Beyaz Bereliler’in lincine uðradý. Kmdir Beyaz Bereliler ? Sloganý ve Ahmet Hakan’ýn ne demek istediðini anlamayanlar mý? Yoksa baþka amaçlarý mý var ?

Her zamanki gibi inatla, kýþkýrtma ve güdümlenmeyle birbirimizi anlamaktan ne denli uzak ve düþmanlaþmaya ne denli istekli olduðumuzu düþündüm yine.

Cenazede “Hepimiz Ermeni’yiz” diye haykýran binlerce insan o sloganý atarken ne düþünüyordu?

Kuþkusuz, haksýz yargýlanmalara maruz kalmýþtý Hrant. Anadolu çocuðunun saflýðýyla; ülkesinin, uluslararasý dayatmalarýn, Ermeni diasporasýnýn, Ermeni lobilerinin, Ermenistan’ýn politikalarýyla uyuþup uyuþmadýðýna aldýrmadan, düþündüklerini söylüyordu, yazýyordu. Kendi doðrularýydý anlattýklarý. Bu topraklardan beslenmiþ düþünceleriydi. Beðenir ya da beðenmezdik, ille öldürmek mi gerekiyordu beðenmediklerimizi ? Daha da ötesi, cinayetleri acýmasýzca alkýþladýðýmýz da olmuyor mu ?

Böyle, baðýmsýz, baþý dik ve kendi özgürlüðünün zýrhýný kuþanmýþ, korku duvarlarýný aþmýþ, sevgi ve barýþtan yana hangi aydýna tahammül edildi ki bu ülkede? Yakýn tarihimizde bile kimler katledilmedi? Üstelik o, bir Ermeni’ydi, azýnlýktandý, çoðunluðun düþüncelerine uymuyordu düþünceleri ve bir de sosyalistti.

Böyle insanlarýn katli vacipti, o olmazsa, hapisanelerdi yerleri onlarýn. Yüzlerce yýlda oluþmuþ þanlý tarihimiz, nice cinayet, zindan, sürgün öyküleriyle dolu deðil mi? Ýnsan canýný almaya meraklý bir tarihsel kalýtýmýz yok mu?

Acaba, ihtiyaç duyuldukça, geçmiþi deþerek, özür üstüne özür dilemek suretiyle, günün kötülüklerini örtmek için mi yazýp duruyoruz bu tarihi?

Hrant, HÝÇBÝR GÜCÜN GÜDÜMÜNE GÝRMEDÝÐÝ, halklarýn arasýnda, dinsel ve etnik nedenlerle, kin duvarlarýnýn örülmesini reddettiði, özgür, baðýmsýz düþünen bir sosyalist aydýn ve ayný zamanda Ermeni olduðu için öldürüldü. Çünkü, dinsel ve etnik çatýþmalardan çýkar yaratýlan bir çaðdayýz.

“Hepimiz Ermeni’yiz” diye haykýranlar, düþünceleri tümüyle uyuþmasa bile, onu böyle anladýklarý, tanýdýklarý, sevdikleri için haykýrdýlar, haykýrýyorlar.

Hrant’ýn katlinden önce, Almanya’da iþlenen ýrkçý cinayetlerde, öldürülen Türk’ün evinin önünde toplanýp “Hepimiz Türk’üz” diye haykýran Almanlarý linç etmek neden akýllarýna gelmiyordu linç ordularýnýn ? Nalýncý keseri miyiz biz ? Bütün bunlarý düþünmek çok mu zor?
........................................

Hrant’ýn katlinden, kimler kârlý, kimler zararlý çýktý, çýkmakta ?

Bu soruyu yanýtlamak, bu yazýnýn sýnýrlarýný aþar, sevgili okur. Yanýt uzun olduðu için, yazarken beni yorar, okurken sizi zorlar.

Gelin, yanýtý, þu sorularý sorarak, birlikte düþünelim:
Hrant ne istiyordu ? Onun istekleri, dünyayý yöneten güçlerin, Büyük Ortadoðu Projesi’yle yeni sýnýrlar çizmeye kalkanlarýn, iþbirlikçilerinin ve bu coðrafyada yaþayan, emeði ile geçinenlerin hangilerinin çýkarlarýyla çatýþýyor; hangilerininkiyle çakýþýyor ? Çünkü, davanýn, karakollarda bayraklarla resmi çekilip arkasý sývazlanmýþ bir çocuðun tek suçlu görülerek sonuçlanmasý, bunun hukuki ölçütlere sýðmamasý, sanki özellikle uzatýldýðý, temcit pilavýna döndürülmek istendiðini akla getiriyor. Bundan kimlerin, neden, hangi çýkarlarý olabilir ?

Bu coðrafyada, sürekli birbirine kýrdýrýlan halklar, daha mý zenginleþiyor; huzura, güvene, barýþa kavuþuyor yoksa aksi mi oluyor ?

Sorularý çoðaltabiliriz birlikte. Bunlarý düþünüp de birbirimizi anlarsak eðer, o zaman oyunu bozmak mümkün olabilir.

Baþka da yolumuz yok sevgili okur, baþkaca yolumuz yok. Yoksa Türk-Ermeni, Kürt-Türk vb. çatýþmalarla hepimiz, baþkalarýnýn yaktýðý ateþte yanar gideriz.

Gömülecek topraðýmýz kalýr mý, bilemem.

Nice sorularla kalýn sevgili okur, nice nice sorularla...

19.01.2012
Vildan Sevil





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yine Tecavüze Uðradým!.. Yine Tecavüz Ettim!..
Kassandra'nýn Güncel Kehaneti
Kýrk Katýr mý, Kýrk Satýr mý? Mutluluk, Onur ve Bölünmek
Yoldaþ General Nereye?.. Daha Karpuz Keseceðdik Yahu...
Aman Allah'ým Ne Günlere Kaldýk!..
Tek Ýstekleri Konaklamak ve Doyunmaktý... Oysa...
Bir Seçim Kampanyasý Monologlarý Ya da Uzun Sözün Kýsasý
Her 1 Mayýs'ta Yenilenmek
Birgün Ben, Belki Bir Sýðýrcýk Kolonisinin Ýçinde, Belki Yýldýzlarla Birlikte Göklerde…….
Eyvah!.. Postmodern Tanrýça Angelina Yine Geldi. Ateþ ve Kan Kokusu Mudur Burnumu Yakan?..

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýpek Nehir, 1 Mayýs, Vay Ýstanbul...
Okurun Sevinç Çýðlýðý ve Yazarýn, Kitabýn Çilesi
Sen Kaç Kere Doðdun Sevgili Okur?..
Konuðum Var: Cengiz Akýn, Post - Modern Edebiyatta "Zaman" Kavramý, Zaman - Bilinç Ýliþkimiz
Ant Olsun ve Þart Olsun ki Umursamayacaðým!.. Nerde Benim Þu Cýmbýzla Ayna?..
Poetika// Sanatsal Yaratý Üstüne Fikir Uçuþmalarý (Iv)
Ahhh Ýstanbul... Çekme Beni Böyle Kendine Kendine... Yorgunum...
Belleðim... Gaddar Belleðim Benim!.. Zalim Belleðim!..
Bir Dinazorun Bitmez Tükenmez Sorularý
Bir Kadýn, Sinsi Bir Þiddet ve Bir Yanýt

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Duruþma [Þiir]
Dedem Düþlerime Giriyor [Öykü]
Çocuklarýn Çýðlýðýndan Göklerin Týlsýmýna [Öykü]
Dolunayda Uyku Tutmaz [Öykü]
Ýlk Sosyalist Muhtar Fevzi Aðabey [Öykü]
Oy Madimak, Madimak!.. Sen Artýk Türkülerle Deðil, Ateþlerle Anýlmaktasýn [Öykü]
Düþselin Gerçeðinde, Gerçeðin Düþselliðinde [Öykü]
Ben Ölürken [Öykü]
Gece, Mehtap, Selene, Apollon ve Ben [Öykü]
Aþk"a Geldin, Hoþ Geldin!.. [Öykü]


Vildan Sevil kimdir?

Koþuþturmaktan yoruldu. Altmýþýndan sonra, çok yabancýsý olduðu teknolojiyle, sanal ortamda kalem oynatmaya kalktý. Ýletiþim kurmak, duygu, düþünce, birikim paylaþmak, genç kuþaklardan yeni þeyler öðrenmek istedi. Yazarlýk deneyimine burada adým attý. Ýþte böyle sýnýr tanýmaz bir "dinazor ". . . Baþarýr mý acaba ?

Etkilendiði Yazarlar:
Marx, Engels, Freud, Nietzsche, Adorno, Horkheimer, Foucault, Antik Grek, Rus , Fransýz yazýný, Amado, Marquez, Llosa, Asturias, Lübnanlý Amin Maalouf...Elbette Nazým, Aragon, Neruda ve nice ozan/þair...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Vildan Sevil, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.