..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Roman yazmanýn üç kuralý vardýr. Ne yazýk kimse bu kurallarýn neler olduðunu bilmiyor. -Somerset Maugham
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Ýþ Dünyasý ve Aile Yaþamý > Fuat Türker




12 Nisan 2012
Aile Ýçi "Þiddetli" Þefkat  
Fuat Türker
Aile bireyleri için þefkat çok büyük bir nimettir, Allah’ýn inananlara verdiði özel bir duygudur, iç enerjisidir. Allah’ýn beðendiði ahlaktýr. Þefkat, Allah’ýn Rahman Rahim isminin tecellisidir.


:AHCB:
Ailede eþe, çocuklara, anne-babaya, kardeþlere hatta yakýn akrabalara uygulanan her türlü saldýrgan davranýþ, aile içi þiddettir. Yalnýzca kaba kuvvet içeren davranýþlar deðil, aþaðýlamak, sözle taciz etmek, tehdit etmek hatta zorla evlendirmek gibi pek çok davranýþ da aile içi þiddet kapsamýna girer.

Dünya genelinde yapýlan 48 çalýþmanýn verilerine göre Dünya Saðlýk Örgütü, kadýnlarýn eþleri ya da erkek arkadaþlarý tarafýndan þiddete uðrama oranýný % 10-69 arasýnda açýklamýþ. .

Ülkemizdeki emniyet resmi kayýtlarýna göre, Þubat 2010 ile Aðustos 2011 arasýndaki 19 ayda, yurt genelinde 78 bin 500 aile içi þiddet ve kadýna yönelik þiddet olayý yaþanmýþ. Bu genel rakama göre, günde yaklaþýk 138 olay, saatte yaklaþýk 6 olayýn yaþandýðý tespit edilmiþ.

Haberden de anlaþýldýðý gibi bu rakamlar resmi kayýtlardan alýnmýþ. Þiddet gördüðü halde býrakýn emniyet birimlerine þikayette bulunmayý kimi zaman yakýnlarýna bile anlatmayan kadýn ve çocuklarýn sayýsý da göz ardý edilmeyecek kadar fazla.

Ailede bireyler arasýnda sevgi, þefkat, dayanýþma, özveri ve sadakat duygularý köreldiðinde, hayat son derece zorlaþýr. Ýnsanlarý üzmek, tedirgin etmek dahasý þiddet kullanmak korkunç bir þeydir. Ýnsanýn, ailesine huzur vermesi gerekirken tam aksine zarar vermesi vicdansýzlýktýr.

Aile içi þiddetin kaynaðý öfkedir. Ýnsan zaman zaman öfkeleniyor bile olsa, öfkesini yenmeli. Çünkü öfke, diðer duygusal özellikler gibi insanýn akýl fonksiyonlarýný perdeler. Aþýrýsýnda ise çok kötü sonuçlara sebep olur.

Kimi insan çok sýradan bir olay ya da çok ufak bir hata karþýsýnda bile kendisini kaybeder. Öfke onu öylesine tutsak almýþtýr ki doðru düþünemez; kimi zaman çevresindeki insanlarýn normal davranýþlarýna bile kýzar. O an onun için önemli olan öfkesini tatmin etmektir.

Ýnanan insan ise Allah’ýn emri gereði her zaman ve her ortamda saygý ve sevgi dolu davranýþlar sergiler. Bu nedenle gerçek anlamda Kur’an ahlakýna sahip insanlarýn yaþadýðý çevreler, özlem duyulan huzur ve güven içindeki ortamlardýr.

Kur’an nurdur, pýrýl pýrýl aydýnlýktýr ve bize sevgiyi, þefkati, merhameti, dostluðu tarif eder. Ýnsanlara, bitkilere, hayvanlara, kýsacasý Allah’ýn tüm yarattýklarýna sevgi duymamýzý ve özverili olmamýzý emreder.

Kur’an ahlakýna uygun yaþam süren bir ailede, bugün birçok ailede yaþanan sorunlar yoktur. Günümüzde, anne ve babaya itaatsiz, saldýrgan çocuklara, onlara doðru ve yanlýþý anlatmayan, onlarla ilgilenmeyen, birbiriyle de anlaþamayan anne babalara çok sýk rastlarýz. Bu evlerde, sevgi, saygý, hoþgörü, anlayýþ ve þefkat yerine tartýþma, kavga ve hakaret hakimdir.

Kur’an ahlakýnýn yaþandýðý evlerde ise anne babaya itaatli, Allah’ýn buyruðu gereði onlara "öf" bile demeyen, kötülüklerden uzak duran vicdanlý çocuklar yetiþir. Bu evlerdeki anne babalar çocuklarýný güzel ahlak ile yetiþtirerek hayýrlý insanlar olmalarý için çaba harcayan, birbirlerine sevgi ve saygý gösteren, davranýþlarý ile de örnek insanlardýr. Bu aileler sevgi, saygý, þefkat ve dayanýþma içinde yaþayan insanlardan oluþur.

Anne ve babanýn kutsal görülebilmeleri için Kur’an ahlakýný gerçek anlamda yaþamalarý, samimi, hoþgörülü ve þefkatli olmalarý gerekir. Anne babaya saygý ve sevgi göstermek Kuran’ýn emridir. Ancak þiddet kullanan anne ya da babaya sevgi ve saygý duyulmaz.

Ýslam’da þiddete yer yoktur. Ýnançlý olduðunu söylediði halde þiddet kullanan insan, kendi ruhundaki karmaþayý Kur’an’a uygulamaya çalýþan kiþidir.

Ýnsaný sevmek, þefkatle yaklaþmak Peygamberimiz (s.a.v.)’in özelliðidir. O’na benzemek; Allah’a derin bir aþkla baðlanmak, insaný Allah’tan uzaklaþtýran engeller olan öfke, kin ve nefreti kalpten söküp atmaktýr. Sevgiyi, þefkati, dostluðu, güzelliði, aþký aramaktýr.

Þefkat dinmeyen, hiçbir þekilde azalmayan, insan ruhunda þiddetli etki yapan bir duygudur. Ýnanan insanýn þefkat duygusu, bitip-tükenmek bilmez, güzel ve özeldir. Din ahlakýný yaþamayan ve zulüm gözüyle bakan kiþi, hata yapan eþi, anne babasý ya da çocuðuna öfke ve kýzgýnlýk duyar, nefret eder, þiddet kullanýr. Ancak iman gözüyle baktýðýnda hatalý yakýnýna þefkati artar, daha çok sever, daha çok koruyup kollamak ister.

Aile bireyleri için þefkat çok büyük bir nimettir, Allah’ýn inananlara verdiði özel bir duygudur, iç enerjisidir. Allah’ýn beðendiði ahlaktýr. Þefkat, Allah’ýn Rahman Rahim isminin tecellisidir.

Kadýnlara ancak asalet ve þeref sahibi kimse deðer verir. Onlarý ancak kötü ve aþaðýlýk kimseler hor görür. Hz. Muhammed {sav]


Dipnot: Kasým, 2011 itibariyle güzel bir geliþme oldu. Türkiye, Kadýnlara Yönelik Þiddet ve Aile Ýçi Þiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Ýliþkin Avrupa Konseyi Sözleþmesi’ni, imza atan ülkeler arasýnda, parlamentosunda ilk onaylayan ülke oldu.

Sözleþmeye imza koyan ülkeler, cinsel suç faillerinin tekrar suç iþlemesini engelleyen tedavi programlarýný oluþturulmasý için önlem alacak. Þiddet maðdurlarýna, yasal ve psikolojik danýþmanlýk, mali yardým, konut, eðitim, öðretim ve iþ bulma desteði saðlanacak.

Sözleþme, þiddet konusunun, eðitimin her seviyesine eklenmesi için gerekli adýmlarý atma sorumluluðu getiriyor. Ayrýca uluslararasý alanda kadýna yönelik ve aile içi þiddetle ilgili ilk baðlayýcý belge olma özelliðini taþýyor. Dilerim bu geliþme din, dil, ýrk ayrýmý olmaksýzýn, kadýna yapýlan fiziksel ve ruhsal þiddetin önüne geçer.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýþ dünyasý ve aile yaþamý kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kur'an'da Erkek Üstün Mü?
Televizyonlar ve Evlilik Programlarý
Evlerin En Dayanýksýzý...

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler"
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk
Münafýk Matruþka Gibidir...
Yalanýn Rengi
Toplumda Yerleþik Kur"an Dýþý Sözler - II
Birlikte Allah'ýn Ýpine Sarýlma Zamaný Gelmedi mi?
'Allah Baba' ve 'Allah Seni Yakar': Çocuk Eðitiminde Ýki Yanlýþ

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler [Deneme]
Son Perde [Deneme]
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek [Deneme]
Ýnsan Neden Kýskanýr? [Deneme]
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr [Deneme]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.