..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Cumhuriyet fikir serbestliði taraftarýdýr. Samimi ve meþru olmak þartýyla her fikre saygý duyarýz. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Ýþ Dünyasý ve Aile Yaþamý > Fuat Türker




11 Mayýs 2012
Evlerin En Dayanýksýzý...  
Fuat Türker
... eþler, Allah aþkýndan kaynaklanan tutkuyu birlikte yaþarlar. Tutku, Allah aþkýnýn insan ruhunda meydana getirdiði þiddetli hazdýr. Müminin seçtiði eþ onun cennet arkadaþý, sonsuz cennetteki eþidir.


:AFII:
Günümüzde evlerin çürük ve dayanaksýz, temelindeki malzemelerinin olmasý gerekenden az olduðu açýk. Gerçek evliliðin temelinde ise Allah sevgisi ve Allah rýzasý bulunur. Temel saðlam olunca yuvada ufak tefek çatlamalar olsa bile çökmez, yýkýlmaz. Bu gerçeðin bilincindeki müminlerin eþ adayýnda aradýðý en önemli özellik derin Allah sevgisi ve Allah korkusudur; takvadýr. Mümin erkeðin amacý Allah’ýn verdiði o emaneti koruyup kollamak ve eþini dünya þartlarýnda en iyi þekilde yaþatmaya çalýþmaktýr. Müminler, Allah’ýn verdiði o güzel derinlik hissini yaþamak, Allah’a birlikte kulluk ederek O'nun rýzasýný kazanmak için evlenirler.

Allah, "Onda 'sükun bulup durulmanýz' için, size kendi nefislerinizden eþler yaratmasý ve aranýzda bir sevgi ve merhamet kýlmasý da, O'nun ayetlerindendir. Þüphesiz bunda, düþünebilen bir kavim için gerçekten ayetler vardýr. (Rum Suresi, 21) buyurarak eþler arasýndaki sevgi ve þefkate dikkat çeker.

Mümin eþine çok deðer verir, çok ciddiye alýr, onun için çok özeldir, gözünde kutsaldýr, tertemizdir, iffetinden emindir, ona aittir.

Eþte aranan akýl, samimiyet, dürüstlük ve güvendir. Güven duymak en büyük rahatlýktýr. Ýnsan eþinin Allah’tan gücü yettiðince korktuðuna inanýyorsa, Allah’a gönülden baðlý olduðuna ve Allah’a tam teslim olduðuna inanýyorsa o zaman güvenin konforunu yaþar.

Günümüzde ise insanlarýn iliþkileri genellikle karþýlýklý çýkar iliþkilerine dayanýyor. Sevgi, kaynaðýný Allah sevgisinden almadýðý içindir ki evlilik zamanla hem kadýn hem de erkek için azap haline geliyor, evler adeta cehenneme benziyor.

Ýnsanlarýn hayatýný kâbusa çeviren bu durum, din ahlakýnýn yaþanmamasý ve toplum kurallarýnýn Kur'an'a tamamen ters olmasýndan kaynaklanýyor. Boþanmalarýn çokluðu, aile içi þiddetin fazlalýðý ve geçimsizliklerin temelinde insanlarý mutsuzluða, acýlara ve kayba sürükleyen toplumdaki çarpýk sistem bulunuyor.

Evlilik, "mantýk evliliði" kýlýfý altýnda adeta bir ticarî anlaþma gibi görülüyor. Ortaklarýnýn birbirine sevgi ve saygý hissetmediði, sýk sýk þirket hisseleri nedeniyle tartýþmalarýn yaþandýðý, kimin en çok söz sahibi ya da aile reisi olduðu konusunda anlaþmazlýklarýn çýktýðý bir þirket. Büyük bir kesimin evliliði bu yönüyle birbirine benziyor. Bu yüzdendir ki beklenti, heves ve çýkarlar üzerine kurulduðunda, sevgi ve saygý yitirilse de evlilik, yine toplumun kýstas ve kurallarý doðrultusunda sorunlar yumaðý halinde devam ediyor.

Söz konusu insanlarýn evleri týpký örümceklerin evleri gibi en dayanýksýz evlerdir. Kur'an, "Allah'ýn dýþýnda baþka veliler edinenlerin örneði, kendine ev edinen örümcek örneðine benzer. Gerçek þu ki, evlerin en dayanýksýz olaný örümcek evidir; bir bilselerdi." (Ankebut Suresi, 41) ayeti ile hikmetli bir örnek veriyor. Canlýlar yuvalarýný korunmak için inþa ederken örümcek evini "yuva" amacýyla deðil, avlanmak ve düþmanlýk amacýyla kurar. Onun evinin temelinde de sevgi ve dostluk yoktur. Bunun gibi, yuvalarýný Allah sevgisi ve rýzasý üzerine kurmayanlarýn evleri de parçalanmaya mahkûmdur.

Birbirine sevgi duymayan, oyun oynayan, yalan söyleyen, sürekli taktik geliþtiren kiþilerin mutlu bir yuvaya sahip olmalarý imkânsýzdýr. Allah korkusunun ve sevgisinin yaþanmadýðý bir evde insan nasýl mutlu olabilir? Böyle bir ev, sürekli aldatmalarýn yaþandýðý bir tiyatro sahnesi gibidir…

Çocuklar

Çocuk hayatýn en önemli amacý olarak görülüyor. Her þeyi yaratanýn Allah olduðu unutuluyor ve anne baba ona hayat veren adeta kendileriymiþcesine çocuðu sahipleniyorlar. Çocuklarýndaki güzel özellikler, onlar için övünme vesilesi oluyor.

Allah'a kulluk amacýyla yaþanacak iken, hayatlar çocuklara adanýyor, onlar için yaþanýyor. Oysa hayat, annesinin Hz. Meryem'e hamileyken, "Rabbim, karnýmda olaný, 'her türlü baðýmlýlýktan özgürlüðe kavuþturulmuþ olarak' Sana adadým, benden kabul et" diyerek ettiði duadaki gibi, Allah'a adanmalý.

Aile, alacaðý eðitime dair kararlarý çocuða býrakmazken, dini eðitimi görmezden gelmemeli, neye inanacaðýný çocuktan kendi kararýyla almasýný beklememeli. Çocuklara küçük yaþta Allah tanýtýlmalý, Allah sevgisi anlatýlmalý. Çocuk, sevdiði her þeyi O'nun yarattýðýný bilmeli. Fýtrat olarak Allah'ý bilip tanýmaya meyillidir çocuk ve inançlý yetiþtirilirse güzel ahlaka ve güçlü bir kiþiliðe sahip olur.

Gençler

Günümüzde genç kýzlar, delikanlýlar mutlu deðiller. Evde, okulda, iþ hayatýnda sürekli sorunlar yaþýyorlar.

Çoðu genç sürekli sýkýntýlý, hiçbir ortama uyum saðlayamayan, karamsar ve her þeyden þikâyet eden bir ruh haline sahip oluyor. Hiçbir þeyi beðenmiyor ve baþta ailesi olmak üzere herkeste bir kusur buluyor. Ýçine kapalý ve düþüncelerini açýða vurmayan genç, daha çok odasýnda 'takýlýyor'.

Arkadaþ ortamlarýnda boþ boþ konuþuluyor. Genç alkolle, sigara dumanýyla sersemleþiyor. Unutkan, bitkin, býkkýn, asabi, alýngan oluyor, dikkat bozukluðu ve korkular yaþýyor.

Bilinçsiz genç medyanýn dayattýðý ünlüleri kendine örnek alýp, giyimlerini, yaþam felsefelerini, konuþma tarzlarýný taklit ediyor. Böylece ailesine ve çevresine ters düþüyor.

Annesiyle, babasýyla, kardeþiyle, arkadaþlarýyla tartýþýyor. Odasýna çekildiðinde, “ben neden böyle huzursuzum?” diye düþünmüyor. Huzursuzluðunun kaynaðý ise çok açýk; Allah'tan uzak yaþamak. Oysa fýtratýna uygun olarak inancýn gerçeklerine göre yaþasa hayatý -Allah'ýn dilemesiyle-cennete benzer.

Aileye düþen; gençleri okuyan, araþtýran, derin düþünen, akýl sahibi, vicdanlý ve dürüst insanlara özendirmek. Boþ konular yerine hem kendilerine ve çevrelerine, hem de topluma yarar saðlayacak konularla meþgul olmalarýna yardýmcý olmak. Böylece gençler doðrularý araþtýrabilir ve bulabilirler.

Evliliðin Amacý; Gerçek evlilik saf sevgi üzerine olur. Bu evlilikte eþler, Allah aþkýndan kaynaklanan tutkuyu birlikte yaþarlar. Tutku, Allah aþkýnýn insan ruhunda meydana getirdiði þiddetli hazdýr. Müminin seçtiði eþ onun cennet arkadaþý, sonsuz cennetteki eþidir.

Allah rýzasý için yapýlan evliliklerde, derin bir þefkat, merhamet ve gerçek aþk olur. Týpký Cennetteki eþler gibi; “gözlerini yalnýzca eþlerine çevirmiþ ve tutkuyla baðlý"...

Peygamberimiz(sav), mümin kadýnlarýn eþleriyle cennette yaþadýklarý mutluluðu þöyle tarif ettiklerini haber veriyor:

"Biz burada ebedi kalacaðýz. Biz sevimli ve mutluyuz. Asla üzülüp sýkýlmayýz. Baþka aleme göçmeden hep burada kalacaðýz. Biz bu halimizden memnunuz ve her þeye razýyýz. Hiç kimseye kýzmaz ve öfkelenmeyiz. Ne mutlu kendilerine eþ olduðumuz ve bize eþ olan kimselere." [Gençlik ve Ölüm, s. 422, 423]


Fuat Türker




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýþ dünyasý ve aile yaþamý kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Aile Ýçi "Þiddetli" Þefkat
Kur'an'da Erkek Üstün Mü?
Televizyonlar ve Evlilik Programlarý

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler"
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk
Münafýk Matruþka Gibidir...
Yalanýn Rengi
Toplumda Yerleþik Kur"an Dýþý Sözler - II
Birlikte Allah'ýn Ýpine Sarýlma Zamaný Gelmedi mi?
'Allah Baba' ve 'Allah Seni Yakar': Çocuk Eðitiminde Ýki Yanlýþ

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler [Deneme]
Son Perde [Deneme]
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek [Deneme]
Ýnsan Neden Kýskanýr? [Deneme]
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr [Deneme]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.