..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ben bir dünya yurttaþýyým. -Sokrates
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > 21. YÜZYIL > Medine Yýldýrým




21 Kasým 2012
Ýsraf  
Yok etikleimiz ve yok etirilmek istenenler neler?

Medine Yýldýrým


Ýsrafý bütün dinler yasaklar ama bu tüketim çýlgýnlýðýný engelleyemezler .Çünkü emrinde olduklarý yönetime asla karþý çýkamazlar.


:AHCA:
               ÝSRAF
     Ýhtiyacýmýz olan þeyleri satýn alýnca bizim malýmýz olur. Ýhtiyacýmýzdan fazla birikimimiz ise servetimiz. Servetin de olsa ,onu ihtiyacýndan fazla harcarsan ÝSRAF etmiþ olursun. Kýsaca fazla olaný faydasýz hale getirmektir israf.
     Ýsrafýn pek çok çeþidi var.Zaman israfý, mal israfý,su israfý,para israfý, yatýrým israfý,çocuk israfý,kadýn israfý ,akýl israfý, vs çoðaltýlabilinir.
     Peygamber de ”iktisat eden zenginleþir, israf eden fakirleþir ”diyerek elimizdeki olanaklarýmýzý en doðru þekilde kullanmamýzý istemiþtir.Geleceði düþünmeden tüketenlerin ileride fakirleþeceðini vurgulanmýþtýr.
     Yine ayet de” Yiyin için fakat israf etmeyin, Allah israf edenleri sevmez” buyrulmuþtur. Tüm bunlar yüzlerce yýldýr davranýþlarýmýza iþlemiþ, yaþama biçimimize dönüþmüþtür.
     Çocukluðumda komþumuz Emine Nine vardý. Veremi henüz atlatmýþtý.Bir oðlu vardý ,o da askere gidince , elbirliðiyle komþular baktýlar .Annem hava kararýnca bir bakýr tabaða piþirdiðinden kor, üstünü yine bir bakýr kapakla kapatýr, elime verip, gönderirdi. Emine Nine , tabaða kendi dokunmaz, bize mikrop geçmesin diye dikkat eder, kendi tabaðýný getirir, bizim boþaltmamýzý isterdi.Diðer komþularda sanýrým böyle davranýrlardý ki ,hiç gündüzün göstere göstere birinin bir þey getirdiðini hatýrlamýyorum.Oðlu askerden dönünceye kadar bu sessiz dayanýþma sürdü.
     Zengin olan ne bugünkü gibi giyimiyle, ne de yaþama biçimiyle diðerlerinden ayrýlmazdý. Görgüsüzlük sayýlýr aþaðýlanýrdý israf eden.
     Günümüzde ise ne kasar çok düðününde dolar saçarsan, ne kadar lüks araca binersen ,her gün baþka bir elbise giyersen, hatta ne kadar sýk sevgili deðiþtirirsen o kadar itibar görüyorsun.
     Nereden nereye.. deðil mi! Bizi biz yapan deðerleri ne çabuk unutturdular bize. Oysa biz, hep gelecek nesilleri düþünerek yaþardýk. Þimdi susuz ,ormansýz,madenlerini baþkalarý kullanmýþ,havasý kirlenmiþ,þehirleri kimliðini kaybetmiþ,kadýnlarý ikinci sýnýf vatandaþ olmuþ üretmeden tüketen , bir miras yedi konumundaki israfçýlar olup çýktýk.Kimler bizi bu hale getirdi?Bu kadar kýsa sürede nasýl böylesine deðiþtik? Neden kendimizden baþkasýný düþünemez olduk? Üstelik toplum hýzla muhafazakarlaþýrken böylesine deðiþim yaman bir çeliþki deðil mi?
     Çocuklarýmýz , torunlarýmýz,gelecek kuþaklarýmýz acý içinde yaþarken bizleri nasýl anacak dersiniz?Oysa Çanakkale de ,Ýnönü de,Afyon da yatan sayýsýz þehitler niçin öldüler? Düþüneniniz var mý?Osmanlý neden yok oldu bilen var mý?Atatürk’ü neden yok etmek istiyorlar ,anlayan var mý? Tarihimizi de israf ettiðimizin farkýnda mýyýz?
     Elimizdeki kalan son vatan topraðýnýn, yüzde otuzunu da yabancýlara satarak, vataný israf ediyoruz. Verimli topraklarýn erezyonla , her yýl bir Kýbrýs adasý oluþturacak kadar ,akýp gitmesini seyredip ,hiçbir önlem almayarak ,bilimi israf ediyoruz. Týpký Cumhuriyeti israf ettiðimiz gibi. Dostlar, en önemlisi galiba aklýmýzý israf ediyoruz da farkýnda deðiliz!
     Bu israfýn bedelini belki yüzlerce sene, gelecek kuþaklara ödetmeye hakkýmýz var mý? Yönetenlerin ihtiraslarý uðruna ,gelecek kuþaklarý israf etmeye haklarý var mý?



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Anlamak ve Anmak
Kadýn Gibi Kadýn Olmak
Atatürk Miliyetciliði Irkçý Mýdýr?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bize Çok Uzak [Þiir]
Doðacak [Þiir]
Kayýp Ýlaný [Öykü]
Bayram Ayakkabýsý [Öykü]
Saygýn Katiller [Öykü]
Bir Demet Kasýmpatý [Öykü]
Kýrýk Camlar [Öykü]


Medine Yýldýrým kimdir?

Emekli öðretmenim. Öykü okumaktan çok keyf alýyordum. Yazmayý da denemeye karar verdim. Sevgiyle verilen emek, boþa gitmez diye düþünüyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Bekir yýldýz ,Necati Cumalý,Ýnci Aral,Buket Uzuner


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Medine Yýldýrým, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.