..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir gün karþýma biri çýkacak ve bana: "Herþey olmasý gerektiði gibi olmaktadýr, efendim" diyecektir. -A. Aðaoðlu, Yazsonu
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Gülmece (Mizah) > Mehmet Önder




29 Ocak 2013
Adý Saklý Tutulsun  
Mehmet Önder
Bu sinmiþ tavýrlar da “Devlet malý deniz …”ci zihniyeti daha bir cesaretlendiriyordu.


:ABBI:
ADI SAKLI TUTULSUN


Ahmet böyle þeylere hiç mi hiç alýþýk deðildi. Tüm sýnavlarý ve engelleri aþýp devlet memurluðu denen saðlam iþe girmiþti. Artýk onun yaþamýnýn “Karada ölüm yok!” sözüyle birebir eþlenebileceði düþünülüyordu. Ama her þey beklendiði gibi olmadý, orada baþka sorunlarla karþýlaþtý. En önemli sýkýntý da, “Bu þefindir, amirindir; her þeyi ondan öðreneceksin, onu iyi dinle, saygýlý ol!” dedikleri kiþinin devlet malýný yarýya girmesi, sürekli bir þeyler aþýrmasýydý.
Gördüklerinden çok rahatsýz oluyordu genç memur Ahmet. Daha bir yýlýný doldurmadýðýndan, o þefin Ýyi hal raporuna olan ihtiyacý da belini büküyordu. Ama bir çaresi olmalýydý.

     …


Ucundan kýyýsýndan arkadaþlarýna açýldý, onlar da iþin farkýndaydý ama, yanýtlarý olumsuzdu. Genellikle “Adamýn arkasý saðlam. Baþýna iþ açarsýn, iþinden olursun, sepetlenirsin!” diye uyarýlarda bulunuyorlardý.
Adamýn yaptýklarýný bilmeyen yoktu; ama, üstüne gitmeye cesaret edilemiyordu. Ya arkasý çok saðlamdý ya da öyle gösteriyordu. Bir araya geldiklerinde “Adamýn evinde karýsýndan baþka her þey daireden aþýrma; bir gün daireyi arabasýnýn arkasýna takar götürürse hiç þaþýrma” gibi tekerlemeler üretiyorlar, iþ baþa düþünce her birinin önemli bir iþi çýkýveriyordu.
Bu sinmiþ tavýrlar da “Devlet malý deniz …”ci zihniyeti daha bir cesaretlendiriyordu.

     …

Sabrý gitgide taþan Ahmet, artýk dayanamýyordu; bir þeyler yapmalýydý. Bu rahatsýzlýkla dairedeki en üst amiri olan þube müdürünün huzuruna çýktý. “Sayýn müdürüm durum böyleyken böyle, þu þef olacak adama bir þeyler söyle!” diyerek derdini açtý.
Müdür doðru dürüst dinlemedi bile. Hatta kýzdý. “Nereden çýktý bu çatlak herif!” diye düþünüp kapýyý gösterdi; elinin dýþýyla da “Çýk çýk!” iþareti yaptý.

      …

Çaresiz ilk izinli gününde soluðu bölge müdürünün karþýsýnda aldý. “Sayýn bölge müdürüm” dedi, “Yenge helaldir, bir sözüm yok. Aþýrdýklarýnda da hiç mi hiç gözüm yok. Ama týrnak kadar bir þey kalmýyor aþýr aþýr. Sonra bu millet baþýný nasýl kaþýr?”
Bölge müdürü dinledi dinledi, saate baktý; saat de ona mý baktý bilmem, uzun süre bakýþtýlar. Duygusal bir görüntü oluþtu. Bu duygusallýk dinlemesine engel olmalýydý. Ahmet, kendini kapý dýþarý ettirmeden odadan çýktý.
Bölge müdürünün bir üstü genel müdür; ama o da Ankara’da. Buna ne vakti yeterdi ne de nakdi.

     …

Günler geçiyor, þef aþýrýyor; Ahmet, amirlerinin ilgisizliðine þaþýrýyordu. Düþündü düþündü; aklýna en üste, ta bakanlýk katýna yazmak geldi. Bu arada arkadaþlarýnýn “Baþýna iþ açacaksýn. Devlet malýný korumak sana mý kalmýþ?” uyarýlarý süredursun, aldý kalemi eline; baþlýk: “Bakanlýk Yüksek Makamýna.” Ve dizelerine “Sayýn bakaným, anlatacaðým çok” diye baþladý, “Sakýn yanlýþ anlaþýlmasýn, tek helal olaný odur; yengeye bir sözüm yok” diye bitirdi.
Not olarak “Adýmýn gizli tutulmasýný saygý ile dilerim!” diye ekledi en alta.
Bunu istemekte de yerden göðe kadar haklýydý. Þikayet ettiði kiþi, þefi, zordan öte, olanaksýzdý daireden def’i.
Gitti mektubunu postaya verdi, yanýt beklemeye baþladý.
      …

Bu önemli durum karþýsýnda bakanlýk da gereken duyarlýlýðý gösterirdi elbet. Nitekim, öyle de oldu. Mektubun ulaþtýðý anda bakanlýkta bir hareket baþladý. Ne demekti öyle o? Biri çýkacak, devletin malýna mülküne ortak olacak; o mal kimin malý? Herkesin malý. Bizzat bakan hazretlerinden tutun da Ahmet’in kendisine, “Baþýna iþ açacaksýn, sana mý kalmýþ devlet malýný korumak!” diyen korkak mesai arkadaþlarýna, aþýrmacý þeften daðdaki çobana, hatta memleketin en ücra köþesinin tüyü bitmemiþ yetimine dek herkesin malý.
Bu duruma bakanlýkça özen gösterilmesinden daha doðal ne olabilirdi? Tez elden genel müdürlük makamýna yazý yazýldý. “Taþra teþkilatýmýz memurlarýndan Ahmet Öztürk’ün ayný bölümde çalýþan ve þefi pozisyonunda bulunan memurun devlet malýna tenezzül ettiði… yönündeki ihbarýn ivedilikle araþtýrýlmasý, sonucundan bilgi verilmesi …”
Ve yazýnýn sol alt köþesine, önemlidir kaydýyla bir dipnot düþüldü: “Adý saklý tutulsun.”

     …

Yazýnýn ulaþmasýyla birlikte, genel müdürlükte de bir telaþ bir koþuþturma baþladý. Ne demekti öyle o? Birileri kimin malýna sahip çýkýyordu! Halkýn el emeðini, göz nurunu, tüyü bitmemiþ yetimin hakkýný gaspa cesaret etmek ne demek oluyordu?

Hemen yazýþmalar baþladý. Genel müdür imzasýyla bölge müdürlüðüne yazýlan yazýnýn içeriði týpký bakanlýk makamýnýn direktifinin aynýydý. Bu yazýnýn sol alt köþesinde de ayný önemli not düþüldü: “Önemi haiz olup, Ahmet Öztürk’ün adý saklý tutulsun.”


Yazýnýn bölge müdürlüðüne ulaþtýðý anla, ortalýðýn ayaða kalkýþý ayný ana denk geliyordu. Odacýnýn yazýyý önüne koyduðu sýrada duvardaki saate bakmakta olan bölge müdürü, yazýyý okuyunca yerinden fýrladý. Tüm bölge müdürlüðü personelini yanýna çaðýrýp karþýsýna dizdi, “Benim yetki alaným içinde böyle çirkin bir olay yaþanýyor ve emrimdeki adamlarýn haberi yok. Ayýptýr, günahtýr. Tüyü bitmemiþ yetimin boðazýndan kesip size maaþ veriyoruz!” diye veryansýn etti.
Ardýndan yazýþmalar baþladý. Bakan hazretlerinin kurduðu güzel tümceler burada da yinelendi.
Ve mektubun sol alt köþesine ayný önemli tümce dipnot olarak düþüldü: Önemlidir! Ahmet Öztürk’ün adý saklý tutulsun.

     …


Bu yazýnýn þube müdürlüðüne geliþi hepsinden sarsýntýlý oldu. Müdür bey derhal yanýna çaðýrdýðý aþýrmacý þefe, savunmasýný vermek üzere yazýyý teblið etti ve þefe Ahmet Öztürk’ün adýnýn açýklanmamasý konusunu ayrýca sözlü olarak tembih etti.
Þef iþinin baþýna dönerken, müdürün sesi bu kez daha gür inledi:
- Ahmet Öztürk buraya gel!
Herkes daha bir dikkat kesildi, sessiz bir bekleyiþ baþladý.
Müdür odasýndan kýsa bir süre sonra çýkan Ahmet, hiç kimse ile konuþmadan usulca kapýya yöneldi ve hiç bir þey demeden çýktý gitti. Onu bir daha ne gören oldu, ne de haber alan.

     



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.



Mehmet Önder kimdir?

30. 11. 1959'da Ýzmir'in Bayýndýr ilçesine baðlý Furunlu Köyü'nde doðdum. Ýlkokulu köyde, lortaokulu Çýrpý Mustafa Adanýr Ortaokulu'da okudum. Bayýndýr Lisesi'nde bir dönem okuduysam da devam edemedim. Sonra radyo tamirciliði baþta olmak üzere birçok iþte çalýþtým. Ege Týp Fakültesi'nde memur olarak iþe baþladým. Buradaki on bir yýla yakýn çalýþmam süresinde önce Ýzmir Namýk Kemal Akþam Lisesi'ni, ardýndan Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdim. Ýlk Beþ yýlýný Ýzmr merkezde, kalanýný Bayýndýr'da olmak üzere yirmi iki yýla yakýn bir süredir serbest avukatlýk yapmaktayým. Evliyim, Alp Deniz adýnda sekizinci sýnýf öðrencisi bir oðlum var.

Etkilendiði Yazarlar:
Aziz Nesin, Rýfat Ilgaz, Muzaffer Ýzgü


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Önder, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.