..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamak ne güzel þey be kardeþim. -Nâzým Hikmet
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Mehmet Ali Özler




31 Ocak 2013
Ceza Evinde Eþle Mahrem Görüþmesi  
Mehmet Ali Özler
Hayalarý þiþiyor zannettiðiniz mahkûmlara iliþki deðil, onlarýn sevdikleri ve saydýklarý insanlar ile insanca ziyaretlerini geçirebilecek ortamlar gereklidir. Bu ortamlarý hemen filim çekme sahnesine benzetmeyin lütfen.


:BCBJ:
Veya bunun böyle olmasý gerektiðini savunup isteyenlerin saçmalýklarý. Aklýma diyecek baþka bir þey gelmiyor çünkü. Zira ceza evinde eþle mahrem görüþmesini isteyenlerin mahkûmlar olduðunu sanmýyor ve inanmýyorum.
Açýklayayým.
Bu olay, 1995 yýllarýnda demokrasinin öncüsü olan Almanya’da gündeme geldiðinde, ceza evlerinde mahkûmlara sorulup gizli bir anket çalýþmasý yapýldý. Bu oylama sonucunda, mahkûmlarýn %95’ i büyük bir aralýkla bu iþe hayýr dedi.
Olayý gözünüzde bir canlandýrýn.
Mekân hazýr ve baþrol oyuncularýn senarist, rejisör ve diðer ekip elemanlarý tarafýndan teþrif etmeleri saðlanýr.
Rejisör (gardiyanlar) düþünür: Edep temizliðini yaptý mý acaba? Bu tabii ki iki taraflý düþünülür çünkü dýþarýdan gelen figüranýn oynayacaðý rol de bilinmektedir.
Kaç ay oldu oðlum senin bu dizide rol almayýþýn, ha? Ýnþallah unutmamýþsýndýr eski oyunculuðunu. Odaya girer girmez azgýn danalar gibi figürana hemen tekme, tokat girme, ha! Önce yavaþ, yavaþ döv, anlýyor musun? Hani figüran dayaða önce bir alýþsýn ondan sonra yüklenirsin üstüne, üstüne.
Senarist: Bak, mekâný tam senaryoya göre ayarlayýp hazýrladýk. Hani ýþýklandýrmada falan bir þeyler ters gidecek olursa biz hemen kapýnýn önündeyiz. Anlarsýn ya!
Rejisör: Bu sahnenin sessiz geçmesi gerektiðini bilirsin. Ayný zamanda sahneyi kiraya veren kiþi bu iþin bugün ve bir saat içinde bitirilmesini ister. Oyun yerinde olmazsa bir daha ki çekim hakkýmýz üç ay sonrasýna kalýr. Ama sen elini çabuk tutarsan bugün belki 2-3 seans birden çekebiliriz. Hadi bakim koçum, hadi bakim koçum.

Bu çirkef konu üzerine daha neler yazsam azdýr. Oyun sonrasý kapýdan çýkýp giden ama dayak yemiþ figüran’a ekip arkadaþlarýn manalý, manalý bakmalarý (Ýyi benzetmiþ seni yani. Ýnsan hiç olmazsa eli, yüzündeki kanlarý bir yýkayýp siler, yahu!). Dayak atan baþrol oyuncusuna ise sýrada bekleyen diðer taliplilerin, nasýl geçti çekimin? diye manalý, manalý bakmalarý vs.
Hayalarý þiþiyor zannettiðiniz mahkûmlara iliþki deðil, onlarýn sevdikleri ve saydýklarý insanlar ile insanca ziyaretlerini geçirebilecek ortamlar gereklidir. Bu ortamlarý hemen filim çekme sahnesine benzetmeyin lütfen.
Bir mahkûm, eþinin elini rahatça tutup sohbet etmek ister.
Bir mahkûm, çocuklarýný kucaðýna alýp onlarla boðuþarak oynamak ister.
Bir mahkûm, ailecek oturup yemek hazýrlamak ve hep beraber – altý ayda bir de olsa - bir sofrada oturarak yemek ister.
Bir mahkûm, annesinin evde hazýrlayýp getirdiði yemekleri sadece beton bloklarý üzerinde deðil, çimler üzerinde oturarak tatmak ister.
Bir mahkûm, en özel sayýlan mektuplarýnýn baþkalarý tarafýndan okunmamasýný ister.
Bir mahkûm, gardiyanlar tarafýndan insan gibi muamele görmek ister.

Böyle olmasaydý hiç kimse yatak odalarýn perdelerini kapatmazdý, anlýyor musunuz?

Yýllardýr yatmýþ ve hâlâ yatmakta olan (5 ila 30 sene arasý) mahkûmlar tanýrým. Bunlarýn çok büyük bir kýsmý o çekim odalarýna gidip sahne almazdý ve hiçbir zamanda almayacaklardýr.
Mahrem görüþü denen olay, ancak mahkûmlarý küçük düþürüp rencide etmeye yarar. Tabii diðer taraftan bu tongaya düþen sapýk oyuncularda çýkacaktýr. Ýþte bunlarda ancak senarist ve rejisörün iþlerine geldiði gibi oynatabilecekleri aktör olurlar ancak. Çünkü yönetmenler, bu aktörleri sahne arkasý istedikleri gibi yönlendirip kullanacaklardýr. “Bak, aktör! Þunu þöyle yapmazsan böyle olur, bu iþ þöyle olmazsa bir daha seni çekim odasýna falan almayýz. Ne kadar ekmek, o kadar kölelik sizin anlayacaðýnýz.
Bu arada; çekim odasýna gidip de figüraný karný þiþinceye kadar dövenleri de gördüm. Bu þiþkinlikler dokuz aydan önce inmiyor ama sonucunda ortaya çýkan tümör tam bir travmaya dönüþüyor. Mahrem görüþmesi diye ortaya çýkanlar acaba bu travmanýn etkisini düþünüp anlayabilirler mi?

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: belli konularda size hakvermekle birlikte
Gönderen: suat engin yýlmz / , Türkiye
7 Mart 2017
belli konularda size hak vermekle birlikte mahkumun istekleri bölümüne katýlmýyorum mahkum ister ister ailesinin elini tutmak ister diyorsunuz ama bu nasýl saðlanacak mahrem görüþ odasýnda illaki iliþki yapcak diye bir þey yýk ilk çýktýðýnda bizde þaþýrmýþtýk ama þimdilerde faydalý bir yasa ödül yönetmeliði




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Eleþtiriyi Eleþtirmek
Bir Bomba Çeker Misin!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Zifaf [Þiir]
Pancar [Þiir]
Kitap Akrepçiði [Þiir]
Tat [Þiir]
Yüreðe Sormak [Þiir]
Benzetiþ [Þiir]
Her Soluk [Þiir]
Ne Yaptýn? [Þiir]
Oyun [Þiir]
Günün Hasreti [Þiir]


Mehmet Ali Özler kimdir?

47 yaþýndayým. 20 senedir edebiyat yazmaya gayret gösteriyorum. Hiç te kolay deðilmiþ. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Bir zamanlar etkilendiðim yazarlar vardý. Yýllar içersinde çoðunu unuttum. Okuduðum her yeni bir kitapta etkilendiðim yazarlarýn ve sanatkarlarýn sayýsý azalýyor.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Ali Özler, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.