..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Her insanda insanlýðýn tüm durumlarý vardýr. -Montaigne
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Vildan Sevil




26 Mart 2013
Nur Topu Gibi Bir Barýþýmýz Doðdu… Peki Sonra?..  
Kapitalizm, bunalýmlarýný aþmak, varlýðýný sürdürebilmek için en örgütlü þiddet biçimiyle, savaþla ve faþizmle politikalarýný yürütmek zorundadýr ve yürütüyor.

Vildan Sevil


Onlarca yýl ülkemizin çocuklarý da, birbirine kýrdýrýldý. Ateþ düþtüðü yeri yaktý hep, nice ocak söndü. Köyler bombalandý, boþaltýldý, insanlar yerinden yurdundan edildi. Þehirler göç edenlerle doldu, göçün yarattýðý sorunlar yaþandý, yaþanmakta. Ayrý devlet, demokratik özerklik, federatif yapý derken, þimdilik üniter devlette pazarlýk baðlandý. Bizim sýnýrlar, Misaký Milli’ye doðru teorik olarak geniþledi. Þimdiki dünya dengeleri, ülkelerin iç dinamikleri, emperyal güçler arasýndaki çeliþkiler, planýn tamamen uygulanmasýna elverecek mi?


:AEBA:
Abdullan Öcalan’ýn mektubuyla barýþ sürecinde gelinen noktada, ne kadar süreceðini bilemesek de bir süre bu topraklarda savaþ olmayacaðý anlaþýlýyor. Bu soluklanma nedeniyle gelinen bu noktada sevinebilir, barýþý kutlayabiliriz. Ancak, bölge için ve içerde oluþacak yeni baskýlar için bunu söylemek zor.

Çünkü savaþ nerede olursa olsun, savaþ ekonomisi, her zaman insanlarýn boðazýndan, refahýndan keser. Bunu yapmak için de iktidarlar, içerde hak arayýþlarýna göz açtýrmaz. Demokratik haklar iyice kýsýtlanýr, faþist yöntemler uygulanýr, giderek rejim, faþist yönetime dönüþür. Yönetim aygýtlarý daraltýlýr, yönetici yetkileri, anayasa ve diðer yasal düzenlemelerle geniþletilir, halk susturulur, sindirilir.

Bugün kitle psikolojisini yönetim yöntemleri çok daha fazla geliþtirildiði için, geniþ kitlelerin rýzasýyla da bunlar olabilir, kitlelerin direnci iyice çözülür.

Faþizmde, her türlü muhalif güç, çeþitli provakasyonlar ya da bahanelerle susturulmaya çalýþýlýr. Tutuklamalar artar, hapisaneler dolar taþar. Yýllardýr, düzmece davalarla yapýlan tutuklamalarýn birbirine karþýt güçlere yönelmesi, bu boyutun görülmesine engel oldu. Biri diðerinin yok edilmesinden sevinç duydu. Oysa amaç, nereden gelirse gelsin muhalefeti susturmak, iktidarý güçlendirmekti. Þimdi tamamen dikensiz gül bahçesi yaratýlmak istenecektir. Çünkü Ortadoðu’da, Türklere Osmanlý Ýmparatorluðunun gücü, Kürtlere de adeta Kürt Turan’ý vadedilmektedir. Bu da ancak savaþla mümkündür.

Büyük olasýlýkla bu soluklanma döneminde, her iki tarafýn da silahlý güçleri komþularýmýza doðru kaydýrýlacak.
SSCB’nin çöküþüyle deðiþen dünya dengelerinde, meydaný boþ bulan baþta ABD olmak üzere dünya emperyalist güçleri, yeni bir paylaþýma baþlamýþlardý. Aslýnda epeydir 3.Dünya Savaþý yaþýyoruz. Ancak savaþ, emperyalist ülkelerin topraklarýnda yaþanmadýðý için adý dünya savaþý olmuyor sanýrým. Afganistan, Pakistan, Balkanlar, Irak, Kuzey Afrika ve Ortadoðu bu süreçte kandan kurtulmadý, kiminde sýnýrlar deðiþti.

Fazla ayrýntýya girmeden konuyu ele almaya çalýþalým. Bu paylaþým ve yeni düzenlemede, planlar bazen dünya patronlarýnýn umduklarý gibi yürüdü; bazen de zeminin kayganlýðý, Rusya ve Çin etmenleri, ülkelerin iç dinamiklerinin etnik, dinsel, mezhepsel çeþitliliði ve coðrafi konumun öznellikleri nedeniyle evdeki hesap çarþýya uymadý, deðiþiklikler yapýldý.

Onlarca yýl ülkemizin çocuklarý da, birbirine kýrdýrýldý. Ateþ düþtüðü yeri yaktý hep, nice ocak söndü. Köyler bombalandý, boþaltýldý, insanlar yerinden yurdundan edildi. Þehirler göç edenlerle doldu, göçün yarattýðý sorunlar yaþandý, yaþanmakta.

Ayrý devlet, demokratik özerklik, federatif yapý derken, þimdilik üniter devlette pazarlýk baðlandý. Bizim sýnýrlar, Misaký Milli’ye doðru teorik olarak geniþledi. Þimdiki dünya dengeleri, ülkelerin iç dinamikleri, emperyal güçler arasýndaki çeliþkiler, planýn tamamen uygulanmasýna elverecek mi? Bunu þimdiden kestirmek zor.
Çünkü Plan, Arap Baharlarýndan(!) sonra, epeydir Suriye üzerinde oynanan oyunlara ve Türkiye’nin emperyalist güçlere verdiði desteðe raðmen istendiði sürede, istendiði gibi gerçekleþmedi.

Þimdi, görebildiðimiz kadarýyla Misaký Milli sýnýrlarý vaadi ve Ýslam kardeþliði temelinde PKK lideri Abdullah Öcalan ve TC hükümeti arasýnda varýlan barýþ anlaþmasýnýn bizleri nerelere götüreceðini tahmin etmeye çalýþalým.

Bunu yapmak zorundayýz çünkü, emperyalizmin ve iþbirlikçilerinin yaptýðý planlar, her ne kadar, demokrasi, insan haklarý gibi kavramlarla sunulsa da savaþlarýn bitmesini saðlamadý. Emeði ile yaþayanlarýn refahýnýn artmasýna, iþsizlikten kurtulmalarýna, özgürleþmelerine neden olmadý. Tüm zenginlikleri daha hýzlý talan edilmeye baþlandý. Aksine bu ülkelerdeki rejim deðiþikliklerinde, gelen gideni arattý. Bu nedenle, yeniden kandýrýlmamak, uyanýk olmak için önümüzü görmeye çalýþmak, sýradan yurtttaþlar olarak, bizim en doðal hakkýmýz.

Planýn askersel, politik, ekonomik yanýna yönelik varsayýmlar ve sorular:

Türk ve Kürt silahlý güçleri, bundan böyle içerde birbiriyle savaþmak yerine öncelikle, Suriye’deki rejimi devirmekle görevlendirilecekler. Suriye’de Esad güçleriyle çarpýþmayan ama ÖSO’yla savaþan Kürtler de bu ortak militer çatýda toplanacak; Esad devrilecek, iþbirlikçi bir yönetim getirilecek, Suriye’de Kürtlerin yaþadýðý bölge özerkleþecek. Ayný zamanda, serserilerden, toplama paralý askerlerden oluþan, maliyeti hayli yüksek ÖSO tasviye edilip disiplinli askersel güçler kullanýlmýþ olacak.
Yýllardýr maaþla beslenen korucularýn da (Belki isteðe baðlý olarak) orduya kaydýrýlmasý söz konusu olabilir.

BOP içinde, büyük Ýsrail özleminin varlýðýný unutmadýk. Ancak Arap halklarýndaki tepki ve dünya kamuoyunun karþýsýndaki þýmarýk çocuk imajý nedeniyle bu plan, ABD desteði olsa bile Ýsrail’in boyunu aþýyordu. Þimdi, Obama aracýlýðýyla yakýnlaþan, kendi topraklarýndaki savaþtan kurtulmuþ Türkiye ile Ýsrail öncülüðünde ve ABD denetiminde Ýran’ý da hedef alan bu projenin daha rahat gerçekleþeceðini öngördüklerini düþünmek abartý mý olur?

Göstermelik özrün ardýndan, Ýsrail’in Suriye’yi yine vurmasý, rastlantý olabilir mi? Ýsrail, Suriye’nin düþmesiyle, orada gücü artan taþeron bir Türkiye’yi burnunun dibinde ister mi? Ýstemeyeceðini varsayarsak, esas planýn Suriye’nin düþürülmesinden sonra, Doðumuza, Irak ve Ýran’ý da kapsayan bölgeye yönelik olduðunu düþünemez miyiz?

Devlet yönetiminde süregiden Fettullan Gülen-AKP ittifakkýnýn, Öcalan tarafýndan F.Gülen’e selam gönderilmek suretiyle kutsanmasý, BDP heyetinin F.Gülen’i ziyarete gitmeye hazýrlanmasý, Ýslam kardeþliðinin sünnilik temelinde saðlanmasý da, yeni mezhepsel hedeflerin ve çatýþmalarýn habercisi sayýlmaz mý? Bu hazýrlýk, Irak’taki Sünni-Þii ve sonra da Ýran’da aðýrlýklý olan Þiilere yönelik bir temeli iþaret etmiyor mu?

Bunlara bakýnca, bölgedeki Türk-Kürt askersel güçlerin, Sünni Ýslam tutkalýyla bütünleþtirilerek ayný hedefe yöneltilmeleri ayný orduda olmasa da birlikte, bir üst koordinasyonla, ayný amaç için savaþa sürülmelerini hayalcilik sayabilir miyiz? Görevlerini yerine getirme karþýlýðýnda, Türkiye, Suriye, Irak, Ýran Kürtlerine büyük bir Kürt Turan’ý vadediliyor diyemez miyiz?

Türk tarafýnda da uzun süredir Osmanlý Ýmparatorluðu özlemleri körüklenmiyor mu? (Tarih vaatlerle ve vaatlerin nasýl yok sayýldýðýnýn örnekleriyle doludur.)

Bu maceralarda, tarihten de bildiðimiz gibi, liderlerin psikolojik yapýlarý etken olamaz mý? Sürekli “Ben” adýlýyla kendini ifade eden liderlerin megalomanik yapýlarý, geçmiþte hiç etken olmadý mý? Dünyanýn bugünkü koþullarýnda, her an iþine son verilebilecek taþeron firmalar gibi de olsa emperyal amaçlar, kimilerine göz kamaþtýrýcý gelemez mi?

Rusya’nýn Kýbrýs’ta üsler satýn almasýyla Suriye’de Esad’dan desteðini çekmeye baþlamasý, þimdilik orada pazarlýðýn bir ucunun baðlandýðý anlamýna gelebilir mi?

Güçlü ve köklü bir devlet olan Ýran’ýn kolay yutulur lokma olmamasý, Çin ve Rusya’nýn bu bölgede kolay razý edilmeyeceði varsayýldýðýnda, çok þiddetli ve uzun süreli savaþlarý öngörmek yanlýþ mý olur? Topraklarýmýzdaki üsler, bunlarýn kullanýmýnda ABD’nin aðýrlýklý hak ve yetkileri, yerleþtirilen patriotlar ve diðer silahlar… “3-5 çocuk yapýn” buyruklarýyla üremeyi teþvik, iþgücü ve sarp daðlýk bölgelerde asker gücü isteði olabilir mi?

Daðlarýn altýn þirketlerine, akarsularýn, derelerin HES adý altýnda uluslararasý þirketlerle yerli ortaklarýna peþkeþ çekilmesi… Diðer satýlýp savýlanlarla birlikte, bu topraklarýn her metrekaresinin uluslararasý þirketlerle Türk-Kürt ortaklara sunulmasý… Çeþitli sektörlerde ortaklaþa yürütülen ticaret ve finansal örülmüþlük, iþtah kabartan ama halklarýn daha da yoksullaþmasýna neden olacak geliþmeler deðil mi?

SONUÇ:
Tarihten ve yaþadýklarýmýzdan öðrendiðimiz kadarýyla, kapitalizmi, emperyalizmi, onun iþbirlikçilerini, politikalarýný, amaçlarýný, þeytana külahý ters giydirecek uzun erimli planlarýný ve elindeki olanaklarý tanýmýþsak bu spekülasyonlarý yapmak da hakkýmýzdýr.
Bu vahþi sömürgen sistem, insanlýða asla mutluluk ve özgürlük getirmedi çünkü. Barýþý kutsarken bunlarý hatýrlamalýyýz. Bu sistem var oldukça asla insanlýða rahat ve huzur yoktur.

Ýnsanlýk tarihi boyunca, savaþlarda 5 milyara yakýn insanýn öldüðü saptanmýþ.

Son 10 yýlda, askerler, kadýnlar, diðer yetiþkinler bir yana… Yalnýz 2 milyon çocuk savaþlarda öldü. 6 milyon çocuk sakat, 12 milyon çocuk evsiz kaldý bu dünyada.
Savaþlarda en az 250 bin çocuk asker kullanýldý.

Birinci Dünya Savaþý Savaþýnda ölen sivillerin oraný %14 iken, Ýkinci Dünya Savaþýnda %70, bugün ise %90 oldu.

Kapitalizm, bunalýmlarýný aþmak, varlýðýný sürdürebilmek için en örgütlü þiddet biçimiyle, savaþla ve faþizmle politikalarýný yürütmek zorundadýr ve yürütüyor.

Barýþ isteminin içeriði, bu gerçeklerle doldurulmazsa, toplum mühendislikleriyle sürüleþtirme ve güdümleme sürdürülürse, insanlar dinsel, mezhepsel, etnik kandýrmacalarýn tutsaðý olmaya devam edecektir.

Emperyalist/kapitalist vaatler, ancak savaþ, kan, ölüm ve sömürü
getirir.

26.03.2013
Vildan Sevil



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Neo-Osmancýlýk ve Türk-Ýslam Sentezi
Gönderen: serdar özdemir / /Türkiye
6 Haziran 2013
Yazýnýz çok çarpýcý konulara el atmýþ.Kabul ettiðim yanlar bir tarafa kabul etmediðim yanlarda çok.Kapitalizm ve sömürgecilik anlayýþýmýz hemfikir bu konuda. Türkiyede süren 30 yýllýk kanlý savaþta resmi rakam 40 bin gayrý resmi rakam ise 100 bine yakýndýr.Çünkü halen toplu mezarlar bulunuyor ve bulunmayan binlerce toplu mezar mevcuttur. PKK'nin 1993 özal döneminden bu yana demokratik bir çözüm arayýþý içinde olduðunu bilmeyen yok ve o günden bu yana yani 20 yýlýk süredede bu kararýný her þekilde dinlendirip çözüme dönük tam 8 ve en son yaptýðý ateþkesde 9.dur.Eylemsizlik kararlarýda cabasý. Þimdi asýl konumuza gelelim.2013 Newroz bayramýnda Öcalanýn bir mektubu okundu ve bu mektup bana göre 20.ve 21.yüzyýl savaþ geneleðinden çýkýp kapitalizm ve sömürgecilik anlayýþý ile toplumu atomlara bölen anlayýþa bir atom bombasý niteliðindedir. Neden atom bombasý niteliðinde çünkü 1. ve 2.dünya savaþlarýnda sonra kurulan bir çok kurumsal dengenin hepsi birleþtirici yanýnda öte gizli sömürü kapitalist anlayýþ ve seve seve köleliði kabul etme sistemidir.Ki bugün bakýyoruz adamlar bunu çok iyi beceriyorlar ve bizde seve seve kölelik yapýyoruz yani nekadar çalýþýrsak çalýþalým bir halt olamýyoruz sürekli veriyoruz ve sürekli kýsýr döngü içindeyiz. Ama öcalanýn Türkiyedeki tüm kesime hitap eden mektubu birliþtiriciliðinin yanýnda insnaýn ve doðanýn gerçek özüne dönmesi için büyük bir fýrsattýr.Ben zannetmiyorum Kürt Gerillarý Türk askeri ile ortak bir kurum kurup beraber haraket edeceðini. Çünkü AKP iktidarý anlayýþý tekçi anlayýþtýr Neo-Osmanlý anlayýþýdýr ve bu anlayýþta Türk-Ýslam sentezi inþatýna zemin hazýrlamaktýr.Ama þuan PKK'nin ve lideri Öcalanýn ideolojileri çok farklýdýr birbirleri ile çatýþan ve zýt olan bir ideolojidir o yüzden öngörünüzde belki haklý olabilirsiniz ama bu olanaksýzdýr. >>>>>>> Deðerli Özdemir, özür dilerim artýk bu sitede yorumlar pek önemli oladýðý için yorum bildirimine bakmamýþým. Yazý yazýlalý epeyce oldu. Geliþmeler sonucu görüþleriniz deðiþikiðe uðradý mý bilmiyorum. Ama köleliði ele alýþýnýzda hem fikir ben de... Selamlar...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tatmin Olamýyorum Ey Okur!.. Olamýyorum Ýþte (Sonuç)
Tatmin Olamýyorum Ey Okur!.. (Geliþme)
Tatmin Olamýyorum Ey Okur!.. Tatmin O - La - mý - Yo - Rummm!.. (Giriþ)
Deprem... Kar... Poyraz... Ahhh Baþýmmm... Ve... Ak Balýkçýl
"Komþuda Piþer, Bize de Düþer"  mi?.. Syriza ve Türkiye’de Sol
Ah Osmanlýca, Ýlle de Osmanlýca!.. (1)
"Harf Ýnkýlabý Köpekliktir"... Bebelerden Dedelere, Ninelere Osmanlýca da Osmanlýca...

Küresel Kapitalizmin Oyunlarýndan Biri: Hrant"ýn Katli ve Günümüz

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Referandum Gününden Hoþ Sedalar
30 Mart 1972 Kýzýldere Katliamý (Dev, Baþ Ýstiyor/ G. Akýn)
Birgün Ben, Belki Bir Sýðýrcýk Kolonisinin Ýçinde, Belki Yýldýzlarla Birlikte Göklerde…
N. Ç!.. N. Ç!.. N. Ç"ler!.. Hepimiz Tecavüzcüyüz!..
Geçmiþin Ýzdüþümünde Bir Kýsýr Döngü
Ýzedebiyat Üyelerine Açýk Mektup: Koþun, Face Dayatmasýna Karþý Durun!..
Erkek Egemen Toplumdan Erkek Dininin Egemen Olduðu Topluma
Ýzedebiyat Yönetimine ve Üyelerine Açýk Mektup
Cumhuriyetin Rövanþý Ya da Þeriata Doðru Adým Adým Mý?..
Teslis Sendromu >> Ücretsiz E - Kitap: Hulki Can Duru

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Duruþma [Þiir]
Dedem Düþlerime Giriyor [Öykü]
Çocuklarýn Çýðlýðýndan Göklerin Týlsýmýna [Öykü]
Dolunayda Uyku Tutmaz [Öykü]
Ýlk Sosyalist Muhtar Fevzi Aðabey [Öykü]
Oy Madimak, Madimak!.. Sen Artýk Türkülerle Deðil, Ateþlerle Anýlmaktasýn [Öykü]
Düþselin Gerçeðinde, Gerçeðin Düþselliðinde [Öykü]
Ben Ölürken [Öykü]
Gece, Mehtap, Selene, Apollon ve Ben [Öykü]
Aþk"a Geldin, Hoþ Geldin!.. [Öykü]


Vildan Sevil kimdir?

Koþuþturmaktan yoruldu. Altmýþýndan sonra, çok yabancýsý olduðu teknolojiyle, sanal ortamda kalem oynatmaya kalktý. Ýletiþim kurmak, duygu, düþünce, birikim paylaþmak, genç kuþaklardan yeni þeyler öðrenmek istedi. Yazarlýk deneyimine burada adým attý. Ýþte böyle sýnýr tanýmaz bir "dinazor ". . . Baþarýr mý acaba ?

Etkilendiði Yazarlar:
Marx, Engels, Freud, Nietzsche, Adorno, Horkheimer, Foucault, Antik Grek, Rus , Fransýz yazýný, Amado, Marquez, Llosa, Asturias, Lübnanlý Amin Maalouf...Elbette Nazým, Aragon, Neruda ve nice ozan/þair...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Vildan Sevil, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.