..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Doðallýk sahip olunan deðil, kazanýlmasý gereken bir erdemdir. -Cervantes
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > Ömer Faruk Hüsmüllü




9 Mayýs 2013
Eyvah, Kitap Yazdým! - 2  
Ömer Faruk Hüsmüllü
“Kitapsýz aþým, kaygýsýz baþým!” diyerek atasözünü deðiþtiren bir baþka okur þöyle devam ediyor: “Kitap yazmak için gece gündüz çalýþacaðým, bastýrmak için aylarca yýllarca koþuþturacaðým, cebimden para harcayacaðým, okura ulaþtýrmak için taklalar atacaðým. Ne için? Kitap sahibi olmak için. Sonra da belki yazdýðým kitap nedeniyle yargýlanacaðým ve belki de hapse atýlacaðým. N’oldu þimdi? Temel’in iþine döndü bu kitap iþi… Yok yok istemem… Kitap mitap istemem… Kalsýn…”


:BBEH:



Önce genel hatlarýyla ülkemizdeki kitap olayýna bir bakalým: Türkiye’de bir yýlda 500-600 tanesi roman olmak üzere yaklaþýk 1000 kitap basýlýyormuþ. Her kitaptan ortalama 1000 adet basýlsa tam bir milyon kitap eder. Bu yeni kitaplarýn tükenebilmesi için bir milyon alýcý olmasý gerekir. Bu kadar yeni kitap alýcýsý bulabilir miyiz? Hayýr… Kanýtý da ortada: Gidin matbaalara, gidin yayýnevlerine depolarýnýn kitapla dolu olduðunu göreceksiniz. Ýnternet kitap satýþ siteleri %50’lerden fazla indirimi boþuna yapmýyorlar… Buna raðmen stoklarýný tüketemiyorlar. Her yýl stoklara yüzbinlerce kitap eklendiðini bir düþünsenize!

Yazýmýn baþlarýnda bedava verdiðinizde bile bazýlarýnýn kitabýnýzý almak istemediklerini söylemiþtim. Bu konuda bir anýmý nakledeyim:

2-3 sene önce bir yayýnevi, Üsküdar iskelesinde bir kitap satýþ yeri açmýþtý. Adý çok hoþtu: Kitap Gemisi. Orayý gezerken sadece o yayýnevinin deðil, çok sayýda deðiþik yayýnevi ve yazarýn eserlerinin de bulunduðu dikkatimi çekti. Görevliye ben de kitaplarýmý getirsem satmayý kabul edip etmeyeceklerini sordum. O da beni yayýnevi sahibine yönlendirdi. Sað olsunlar, yayýnevi sahibi olumlu cevap verdi.

Dört kitabýmýn her birinden 50’þer tane, toplamda ise 200 kitabý oraya götürüp teslim ettim. Ýki ay sonra uðradýðýmda bir tane bile satýlmadýðýný öðrendim. Dört ay sonra ise yayýnevinden beni arayýp kitap satýþ yerini kapatacaklarýný ve kitaplarýmý almamý söylediler. Yani KÝTAP GEMÝSÝ BATIYORDU…

Kitaplarý almak için gittiðimde dört aylýk süre içinde sadece bir kitabýmýn satýldýðýný söylediler. Kitaplarý geri götürmek tam bir eziyet olacaktý. O yüzden iskelede kitaplarý daðýtacaðýmý söyleyince görevli kýz “Hocam yapmayýn! Yazýktýr emeklerinize…” Diyerek beni vazgeçirmeye çalýþtý. Kararlý olduðumu görünce yardým etmek için benimle geldi. Ýskelede önüme çýkana verdim kitaplardan. Kabul etmeyenler de oldu, hem de azýmsanmayacak kadar… Yüzüme þaþkýn þaþkýn bakanlar, kitabý uzatýnca kafasýný yana çevirenler ve tek tük de olsa teþekkür edenler de vardý.

Kitaplarýn yarýsýný bu yolla tüketmiþtim. Geri kalan yarýsýný da aldým ve bir otobüse binip Kadýköy’e gittim. Bunlarý da Kadýköy Akmar Pasajýndaki Sahaflar Çarþýsýnda bulunan kitapçýlara ücretsiz verecektim. Hiç olmazsa kitaplarým bir kitapçýda okur tarafýndan görülsün diye düþünmüþtüm. Oradaki dükkanlarýn hepsini inceledim. Çoðunda sahibinden baþka kimse yoktu. O nedenle moraller oldukça bozuktu! Bazýlarý elimdeki poþetlerde kitap olduðunu görünce sanki “Biz kitaptan býktýk, bu adam da bize kitap getiriyor!” der gibiydiler. Ücretsiz birkaç kitap býrakmak istediðimi söyleyince yüzü deðiþenler olduðu gibi baþý ile tezgahý iþaret edip “At oraya!” diyenler de oldu. Tabii teþekkür edenler de…

Sevgili okur, yazýmýn birinci bölümünü çeþitli sitelerde yayýmladýktan sonra çok sayýda mesaj aldým. Meðerse bu konudan muzdarip olan sandýðýmdan da çokmuþ! Bir vurduk, bin ah iþittik! Moralini bozduklarým olmuþ, moral verdiklerim olmuþ, yazmaktan asla vazgeçmeyecek olanlar varmýþ… Çare üretenler de var elbet.

Mesela bir okur, tanýnmamýþ yazarlara çeþitli dergi, yayýnevi ve vakýflarýn düzenlediði yarýþmalara katýlmalarýný önerirken, baþka bir okur ayný yarýþmalarda adam kayýrýldýðýndan yakýnýyor. Yani “Al gülüm, ver gülüm” hesabý…

“Kitapsýz aþým, kaygýsýz baþým!” diyerek atasözünü deðiþtiren bir baþka okur þöyle devam ediyor: “Kitap yazmak için gece gündüz çalýþacaðým, bastýrmak için aylarca yýllarca koþuþturacaðým, cebimden para harcayacaðým, okura ulaþtýrmak için taklalar atacaðým. Ne için? Kitap sahibi olmak için. Sonra da belki yazdýðým kitap nedeniyle yargýlanacaðým ve belki de hapse atýlacaðým. N’oldu þimdi? Temel’in iþine döndü bu kitap iþi… Yok yok istemem… Kitap mitap istemem… Kalsýn…”

Devletin konuya el atmasýný isteyenler de olmuþ. Bunlar umutsuzca da olsa devletten bir yardým bekleyen okurlar. Devletin yapabileceði çok þey var ama yapmaz. En basitinden kitap iþlerindeki KDV’yi düþürebilir. Böylece kitap maliyetleri azaltýlabilir ve daha çok kiþi daha ucuza kitap alabilir. Tabii bunu sorgulayan insan yetiþtirmek hedefi olan bir devlet yapar. Halkýný cahil býrakýp koyun gibi gütmeyi hedefleyen bir devlet neden yapsýn ki…

Varlýklý kiþiler bu konuda bir vakýf kurup, yeni yazarlarýn topluma kazandýrýlmasýný saðlayabilirler. Böyle bir teþebbüs ülkeye ve insanlýða büyük bir hizmet olur.

Hayýrsever kiþilerin yapabilecekleri de var. Kazanacaklarý sevap da oldukça fazladýr. Mesela masal kitaplarý yazan bir arkadaþ, bastýrdýðý eserini bir okulun öðrencilerine ücretsiz olarak daðýtmýþ. Bu uygulama bir hayýrseverin çok hoþuna gitmiþ. Arkadaþla konuþup rýzasýný almýþ ve o da, baþka bir okulun öðrencilerine arkadaþýn bastýrdýðý kitabýný hediye ederek bir hayýrseverlik örneði göstermiþ. Geçen gün bana ulaþan bir dergide o ayki baský ücretini üstlenen bir hayýrsevere teþekkür edildiðini görünce sevindim. Umarým bu konuda daha çok örneklere ileriki günlerde rastlarýz.

Sevgili okur, buraya kadar anlattýklarýmdan sonra hâlâ “Eyvah, kitap yazdým!” diye feryat ediyorsan, yazý amacýna ulaþmamýþ demektir. “Yazdým, daha da yazacaðým ve yazdýklarýmý bir þekilde okura ulaþtýrmanýn mücadelesini vereceðim. Zorluklar beni yýldýramaz, yolumdan döndüremez.” Demenizi isterdim.

Son sözler Oruç Baba’dan:

*-Bilgi aðacýný atalar diker, çocuklarý ve torunlarý ise bakýmýný üstlenir. Bizim için dikilenlere en iyi bir þekilde bakmalýyýz; ayrýca, çocuklarýmýz ve torunlarýmýz için de bilgi aðacý dikmeliyiz.

*-Bilgi çiçeðinin kokusunu bilen, onu düþünce bahçesine eker.

*-Bilimden uzaklaþan toplumlarda doðan boþluðu, hemencecik dogmalar doldurur.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Sayýn Kâmuran Esen
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
12 Ekim 2014
Sizi kitap yazýp bastýrma konusundaki kararlýlýðýnýzdan dolayý kutluyorum. Sizin de belirttiðiniz gibi bu iþin maddi getirisi yok, aksine kaybý çok... Buna raðmen devam edebilenler önünde sonunda (para kazanamasalar bile) kendilerini okutmaya muvaffak olacaklardýr. Selam ve saygýlarýmla...

:: ...........
Gönderen: Kâmuran Esen / ,
11 Ekim 2014
Merhaba; Yazdýklarýnýz bana o kadar tanýdýk ve o kadar kendi yaþamýmdan geldi ki. Buna raðmen yazmaya, kitap yayýmlama saçmalýðýna(!) devam ediyorum. Yakýnda, yöresel aðýzla yayýlmýþ bir kitabým daha çýkacak inþallah. Satmak için deðil, eþe dosta hediye etmek için; yazdýklarýmýn kalýcý olmasý için. Saygýlar.

:: Sayýn Serdar Özdemir
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
23 Mayýs 2013
Sizi gerçekten azimli ve güçlü gördüm. Bu bana sevinç verdi. Yýlmadan, usanmadan yazacaðýnýza ve yazdýklarýnýzý bir kitap haline getirdikten sonra bastýrmak için elinizden geleni yapacaðýnýza yürekten inanýyorum. Baþarý dileklerimle...

:: Teþekkürler
Gönderen: serdar özdemir / , Türkiye
22 Mayýs 2013
bende bir kitap yazýyorum þuan anlatýklarýnýzdan bihaber bile deðildim :) zaten yazýnýzý tesadüfen gördüm ve okudum ve hem üzüldüm hemde güçlendim çünkü önüme çýkan engellerden haberdar oldum sayenizde.Zorluklar çýkabilir bu artýk doðaol olmuþ çünkü günümüz türkiyesinde kalem deðil silah konuþuluyor. Bu bilgilendirme ve güçlendirme için çok teþekkürler.

:: Teþekkür...
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
10 Mayýs 2013
Deðerli yorumunuza çok teþekkür ederim. Amacým yazýp da okutamayanlar için bir çare aramaktý... Bulamadýk, ama gene de umutluyuz... Selam ve saygýlarýmla...

:: Kitap yazmak, yayýnlatmak
Gönderen: Güven Solak / , Türkiye
9 Mayýs 2013
Yazýnýzý hüzünle okudum. Sanýrým yazan kimsenin, yalnýz yazmak için yazmaktan, yalnýz kendisi için yazmaktan baþka bir çaresi yok. Ne yapalým, biz de kendimiz için yazarýz, bazen de 'Ben buradayým sevgili okuyucum, sen neredesin acaba?' diye isyan ederiz.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Maðaranýn Kamburu Romanýndan Seçmeler…
Kitaplarýmý Basacak Yayýnevi Arýyorum
Bahtiyar Vahabzade'yi Dokuz Sene Önce Kaybettik
Ýzedebiyat'da Kimleri Okuyorum
Bu Adamlardan Hangisi Deli?
Eyvah, Kitap Yazdým! - 1
Seksen Beþ Yaþýndaki Bir Yazarýn Feryadý

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk’ün Ordu - Savaþ ve Barýþ Hakkýndaki Sözleri
Ýnsanoðlu Dur ve Dinle!
Türk Devletleri Ne Zaman Kuruldu ve Ne Zaman Yýkýldý?
Kitapsýz Bir Din Doðdu,haberiniz Var mý?
Kýzýlderili Soykýrýmý / American Natives Genocide
Bayraðýn Türklerde Önemi
Kitaplarý Yakýn, Kütüphaneleri Yýkýn!
Facebook’a Bir Önerim Var
Eleþtirinin Eleþtirisi - 3
Ýktidara Gelebilmek Ýçin Tüyolar!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Siyasi Taþlama: Neþezâde - 2 [Þiir]
Siyasi Taþlama: Karamsarzâde [Þiir]
Kusurî"den Týrtýklama [Þiir]
Zam Zam Zam... [Þiir]
Týrtýklama (Kazak Abdal'dan) [Þiir]
Yoklar ve Varlar [Þiir]
Ýstanbul,sana Âþýk Bu Kul [Þiir]
Âþýk Dertli"den Týrtýklama [Þiir]
Namuslu Karaborsacý [Þiir]
Dostlarým [Þiir]


Ömer Faruk Hüsmüllü kimdir?

Uzun süre Oruç Yýldýrým adýný kullanarak çeþitli forumlara yazý yazdým. Ýddiasýz iki romaným var. Çok sayýda siyasi içerikli yazýya ve biraz da denemelere sahibim. Emekli bir felsefe öðretmeniyim. Yazmaya çalýþan her kiþiye büyük bir saygým var. Çünkü yazýlan her satýr ömürden verilen bir parçadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Az veya çok okuduðum tüm yazarlardan etkilenirim.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Faruk Hüsmüllü, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.