..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyaya geldiðinden, dünyada bulunduðundan, dünyadan gideceðinden hoþnut olan bir kimse görmedim. -Namýk Kemal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > osman tatlý




29 Kasým 2013
Dershaneler Ne Ýþ Yapar?  
osman tatlý
Dershaneler, bu ülkenin sadece acýnan, kan kaybeden eðitimin sonucu deðildir; ayný zaman kan kaybeden, acýnacak hale dönüþen ve çözülen aile yapýsýnýn bir sonucudur da.


:ADHI:
Dershaneler, bilgiyi parayla satan ticari kurumlardýr. Devletin, saðlýksýz eðitiminden kaynaklanan boþluðu fýrsat bulup, türeyen birer virüslerdir. Ailelerin ilgisizliði, çocuklarýn amaçsýz yetiþmesiyle bu virüsler hýzla yayýlma imkaný bulmuþlardýr…

Dershaneler, ayný çatý altýnda öðrencilerden farklý paralar alarak –ki herkesten ayný paralar aldýklarýný söylerler- modern mekanlarla bilgiyi sistemleþtirerek aktarýrlar, ticari olmasý nedeniyle öðrencilere karþý iyi görüntü vererek onlarý duygusal yönlerinden vururlar.
Nasýl ki devlet bütün öðrencilere baþarý garanti veremiyorsa, dershanelerde garanti vermemesi gerekirken, etik davranmayarak baþarý garantisi verir. Bunu birerbirler ve etütlerle takviye eder. Ancak çalýþan öðrenci her zaman bellidir. Çalýþan, baþarýlý öðrenci zaten devlette de baþarýlýdýr. Tembel öðrenci yine tembeldir. Devlette olduðu gibi. Öðrencinin isteði ve çabasý dýþýnda dershaneler öðrenciye bir artý kazandýrdýðý görülmemiþtir. Zaten bütün dershaneler demez mi öðrenci isterse baþarýlý olur, öðrenci istemezse baþarý gelmez.
Dershanelerin, kendileri olmazsa üniversite olmaz propagandasý öðrenci ve velilede öyle bir þartlama oluþturmuþtur ki öðrenciler kendilerini dershaneye gitme ihtiyacý guyar. Öyle ki üniversiteyi kazanmayacaðýný bilen öðrenciler bile iþ olsun, adet olsun diye dershaneye gider. Yani formalite icabi dershaneye gider. Öðrencide dershande bilir ki sonuç sýfýrdýr. Ama birbirlerini kandýrýlar. Sonrasýnda da veliye arada bir umut enjekte ederler. Veli boynu bükük çocuðunun sýnavda olmasýný hayal eder. Yani olmayacak duaya bile bile amin ettirilir.

Anlaþýlacaðý üzere, dershaneler aslýnda öðrencideki cevheri altýna dönüþtürmüyor. Sadece üzerini sarýya boyuyor. Sonra bize altýn diye yutturuyor.

Herkes bilir ki, dershane anlatýcýlarý öðrencileri duygusal olarak kuruma baðlama oynu oynar. Halkla iliþkiler öðrencileri dershaneye baðlama oynu oynar. Amaç öðrenciyi duygusal yönünü ön plana çýkarmaktýr. Öðrenci bu oynu ancak sýnav yaklaþtýðýnda anlar, ama iþ iþten geçmiþtir. Ancak insanoðlu unutkandýr ayný oyna diðer yýlda da gelir.

Öðrenciler, evden kaçmak; veliler öðrenciler evden gitsinler diye dershaneye giderler. Anneler gezmek ve eve misafir çaðýrmak adýna çocuðunun ayaðýna dolanmasýný istemez. Çok evden gitsinde nereye gitsin mantýðý dershanelerin de geliþmesine ciddi katký saðlamýþtýr.

Velilere, çocuklarýna ebeveyn aramalarý sonucu dershaneler bir adres haline gelmiþtir. Kendilerinin kaçtýðý sorumluluklarý üstlenecek, sorumluluklardan kaynaklanan sýkýntýlarda arada bir öfkesini kusacak biridir dershaneler. Ebeveyn görevi üstlenen dershaneler adý konulmamýþ bir terapi merkezlerdir ayný zaman. Veliler, çocuklarýna anne baba olarak dershaneleri seçmiþlerdir. Bu acýnacak durumu dershaneler çok güzel bir þekilde lehlerine çevirmiþlerdir.

Dershaneler, bu ülkenin sadece acýnan, kan kaybeden eðitimin sonucu deðildir; ayný zaman kan kaybeden, acýnacak hale dönüþen ve çözülen aile yapýsýnýn bir sonucudur da.
Osman Tatlý
www.osmantatli.com.tr
osmantatli@gmail.com

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ...................
Gönderen: Kâmuran Esen / ,
1 Aralýk 2013
Merhaba sevgili Osman Tatlý; Bugün, dershanelerle ilgili iki güzel yazý okudum. Biri Bekir Coþkun'un yazýsý, diðeri de sizinki. Lâfý hiç dolandýrmadan,gerçekleri olduðu gibi anlatmýþsýnýz. Tebrik ediyorum .Selâmlar.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Edebiyat Fakültesinde Dergi Çýkarmak
Ýklimler / Film Eleþtirisi
120 / Film Eleþtirisi
Üç Maymun / Film Eleþtirisi
Neþeli Hayat
The Ýmam"ýn Savaþý Kiminle
Doldurmanýn Tadý Adýndan Deðil, Malzemesinden Anlaþýlýr
Türkiye Sinemasý ve Sinemada Algý
Þiddetin Yükselen Yeni Adý: Testere
Suskun Sinema Yazýlarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yalnýzlýk Sözleri I [Öykü]
Hayalim Yazar Olmak [Roman]
Hayalim Yazarlýk [Roman]
Okuyorum Ama Yazamýyorum? [Roman]
Yazar Kimliði [Deneme]
Aþk ve Cinsellik Ayrý Þeylerdir [Deneme]
Aþk Yolculuðu [Deneme]
Yazar Konularý Nereden Alýr [Deneme]
Ýslamda Kadýna Kýrbaç [Deneme]
Aþkýn Kölesi Olmak [Deneme]


osman tatlý kimdir?

okuyucu ile beraber yolculuk yapmak


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © osman tatlý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.