..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamak ne güzel þey be kardeþim. -Nâzým Hikmet
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Türkiye > Kâmuran Esen




23 Ocak 2014
Manidar Sözcüðü Üzerine Sayýklamalar  
Kâmuran Esen
Son zamanlarda siyasilerin sýk sýk kullandýðý bir sözcük var: Manidar…..Özellikle iktidar çevreleri, iþlerine gelmeyen bir durumla karþýlaþtýklarýnda veya kendilerine sorulmasýný istemedikleri bir soru sorulduðunda, “zamanlama manidar,” diyerek, iþin içinden sýyrýlmaya çalýþýyorlar. Gün geçmiyor ki bir siyasi; yolsuzluklarýn araþtýrýlmasýný ve ortaya çýkarýlmasýný, birilerinin davranýþýný, konuþmasýný, eleþtirisini manidar bulmasýn.


:ABBF:
Son zamanlarda siyasilerin sýk sýk kullandýðý bir sözcük var: Manidar…..Özellikle iktidar çevreleri, iþlerine gelmeyen bir durumla karþýlaþtýklarýnda veya kendilerine sorulmasýný istemedikleri bir soru sorulduðunda, “zamanlama manidar,” diyerek, iþin içinden sýyrýlmaya çalýþýyorlar. Gün geçmiyor ki bir siyasi; yolsuzluklarýn araþtýrýlmasýný ve ortaya çýkarýlmasýný, birilerinin davranýþýný, konuþmasýný, eleþtirisini manidar bulmasýn.

Örneðin, Sayýn Baþbakan, Yargýtayýn Þike Davasý ile ilgili kararýnýn “manidar” olduðunu söylemiþ. Askerler ve gazeteciler terör suçlamasýyla içeri týkýlýrken, “Býrakýn savcýlar görevini yapsýn.” diyen baþbakanýn, seçim yaklaþýrken Fenerbahçe taraftarýna mavi boncuk göstermesi, yargýyý karþýsýna almasý manidar deðil mi?

Hüseyin Çelik’in, “Kar yaðsa Cemaatten bilecekler.” demesi, bu konuda baþbakanla ters düþmeyi göze almasý, cemaate arka çýkmasý manidar deðil mi? Baþbakan cemaati topa tutarken, Hüseyin Çelik neden cemaati aklamaya çalýþýyor? Çok manidar.

Baþbakan, “ Kürdistan ifadesinden muhalefetin rahatsýz olmasý manidar.” demiþti. Öcalan’ýn, barýþ süreci konusunda yerel seçimlere kadar AKP’ye süre tanýmasý, PKK’nýn silah býrakma sürecini uzatmasý, manidar deðil mi? Seçimlere kadar sessizlik olsun ki, AKP oy kaybetmesin. Öcalan ile AKP’nin dostluðu çok daha manidar.

HSYK kanun teklifinin zamanlamasýnýn manidar olduðunu söyleyen Nazlý Ilýcak’ýn, 17 Aralýk operasyonlarýndan hemen sonra birdenbire AKP’ye sýrt çevirmesi, cemaatten yana çýkmasý deðil mi asýl manidar olan? AKP’de çözülme olacaðýný nasýl sezdi kendisi de hemen saf deðiþtirdi. Çok manidar, çok!

Baþbakan, “Mayýs ayý o kadar önemli bir ayken bir Gezi olayýnýn çýkmasý manidardýr.” demiþti. Mayýs ayýnýn önemi, sizce ne ola ki? Baþbakana göre her þey manidar. Muhalif yazarlarýn iktidarý eleþtirmesi manidar. Hukuk ve özgürlük konusunda AB’nin Türk yetkilileri uyarmasý, manidar. Dövizin yükselmesi manidar, yolsuzluk soruþturmalarý manidar, vatandaþa gaz fiþeði atan polise vatandaþýn karþý koymasý manidar. 2020 olimpiyatlarýna Ýstanbul’un deðil de Tokyo’nun seçilmesi manidar. Bana sorarsanýz, ýrkçýlýkla suçlanan bir sporcuya, sanki baþka sporcu yokmuþ gibi, Akdeniz Olimpiyatlarýnda bayraðýmýzý taþýma görevi verilmesi çok manidardý.

AKP Ýzmir Belediye Baþkan Adayý Binalý Yýldýrým’ýn bacanaðýnýn da aralarýnda bulunduðu yolsuzluk davasýnýn gündeme getirilme zamanýnýn “ manidar” olduðunu söylemiþti Binalý Yýldýrým. Sýradan bir vatandaþý polis yaka paça götürürken manidar olmuyor da, neden bakan çocuklarý konu olunca manidar oluyor? Hemen hemen her seçim sonrasýnda Okyanus Ötesine selâm gönderen, Fettullah Gülen’i yurdumuza dönmeye davet eden baþbakanýn son zamanlarda hemen her yanlýþý cemaate baðlamasýdýr asýl manidar olan.

Gezi parký olaylarýnda, mitinglerde hemen hemen “Kaþýnýn altýnda gözün var” diyeni bölücülükle suçlayýp mahkemeye çýkaranlara sahip çýkýp, aktivistlere “Polis neden beni tutuklamýyor, bir þey yapsaydým beni de götürürlerdi.” diyen eski Ýçiþleri Balaný Muammer Güler’in, oðlunun göz altýna alýnmasýný hükümete karþý yapýlan operasyona baðlamasý manidar deðil mi? Normal vatandaþ suçlanýrken yargý cici, bakan çocuklarý suçlanýnca, yargý kaka.

Ankara 18. Bölge Ýdare Mahkemesi, SBS’nin sonuçlarýný “yanlýþ hesaplama” gerekçesiyle iptal etmesi üzerine, Milli Eðitim Bakaný Nabi Avcý, 1 milyon 112 bin 604 öðrenciyi ilgilendiren kararla ilgili olarak “Zamanlamasý manidar.” yorumunu yapmýþtý. Yanlýþtan dönmenin manidarý mý olur? Asýl manidar olan, AKP iktidarýnda, sýnav sonuçlarýnýn bilmem kaçýncý kez yanlýþ deðerlendirilmesidir. Asýl manidar olan, soru kitapçýklarýnýn þifrelenmesidir, cevap kâðýtlarýnýn çalýnmasýdýr.

Baþbakanýn, bakanlarýn; iþlerine gelmeyince, her olayý, her durumu “ manidar “ olarak deðerlendirmeleri gayrý ciddi bir durum. Gelelim, benim manidar bulduklarýma:

* TMSF’nin, 16 yýl durup da, belediye baþkan adayý olunca Sarýgül’ün mal varlýðýna haciz koymasý manidardýr.
* Vatandaþýn çocuklarýnýn akýllarý hiçbir þeye ermezken(!), baþbakan ve bakan çocuklarýnýn ticari kafalarýnýn çok geliþmiþ olmasý, manidardýr.
* Yerel seçimler yaklaþýnca, boþ veya inþaat halindeki apartmanlarda, onlarca hayali seçmenin belirivermesi manidardýr.
* Ve asýl manidar olan, baþbakan baþta olmak üzere iktidar çevrelerinin, yolsuzluk soruþturmalarýný, paralel devlet’e baðlayarak, maðdur rolü oynamasý, yerel seçimler öncesi vatandaþý yanýna çekme oyunu oynamasýdýr. Askeri soruþtururken yargýya sahip çýkanlarýn, bakan çocuklarýný sorgulayan yargýnýn “ paralel devlet” olarak suçlanmasýdýr asýl manidar olan. Kimsenin aklýna “Hýrsýzýn hiç mi suçu yok?” sorusu gelmemesi manidar deðil mi? Manidar. Hem de bal gibi manidar.
     




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk'e Mektup
Baþbakanýn Hakaretleri Canýma Tak Etti
Bir Eþek Hikâyesi
Sivas Davasýnýn Zaman Aþýmýna Uðramasý Vatana ve Millete Hayýrlý Olsun (Muþ)
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Beþ Yýl Sonra
Nereye mi Gidiyoruz?
Sayýn Baþbakan, Edebiyattaki Mübalaða Sanatýný Bilmiyor Mu?
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Bizim Pulis Oðlaný Zýrt Pýrt Nasýl Tayin Ettiler
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Düðün Deðil, Kabir Azabý
Normalleþen (!) Türkiye'mden Normalleþme (!) Manzaralarý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...
Caný Sýkýlmak Nasýl Birþey?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.