..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir þey yaþam kadar tatlý deðildir. -Euripides
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Türkiye > Kâmuran Esen




3 Þubat 2014
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Bizim Pulis Oðlaný Zýrt Pýrt Nasýl Tayin Ettiler  
Kâmuran Esen
Sevgili sevgili günlüðüm, üryamda bile bana ýrahat vermiyorlar. Býkýverdim artýk. Sebep olanlarý Allah nasýl bilirse, öyle etsin.


:AEDG:

Ah benim kuþ tüyü yorganým, salýncakta urganým günlüðüm. Nasýlsýn, iyi misin? Beni soracak olursan; iyiyim desem yalan olur, çünkü hasta gibiyim; hastayým desem o da yalan olur, çünkü aycýk iyi gibiyim. Senin anlayacaðýn, iyi miyim kötü müyüm ben de bilmiyom. Hislerim mi köreldi, n’oldu, anlayamadým. Demin önüme filcanda bi þey koydu çocuklar, içtim. Gayfe miydi içtiðim, çay mýydý, ýhlamur muydu, bilmiyom. Senin anlayacaðýn, aðzýmýn tadýný bile gaybelettim.

Dün gece bi ürya gördüm sevgili günlüðüm, kâbus gibiydi. Niye böyle kötü üryalar görüyom, bilmiyom. Üryamda bizim oðlan, Ýstanbul’da pulis müdürüymüþ. Aylardýr görüþmemiþiz, çok özleþmiþiz. Memet Amca’n, “Hadi hazýrlan, yarýn oðlumuzu görmeye gidiyoz.” diyo. Ýçimi bi sevinç gaplýyo ki anlatýlýr gibi deðil. Alelacele baþlýyom hazýrlýða. Mudurnu tarhanasý, eriþtesi, katmerlisi, helvasý, guru fasulyesi, kekik suyu derken; koca bi koli oluyo. Ayrýca dolmalar dolduruyom, sarmalar sarýyom, börekler, gözlemeler ediyom söylemesi ayýp. Pulis oðluma ellerimle yedirecekmiþim. Bulursan yerinde, yedirirsin.

Hazýrlýklar tamamlandý, ertesi gün yola çýkacaz. Þeker haplarýmýzý, tansiyon haplarýmýzý çantamýza goyduk. Oralarda hasta olup da çocuðun baþýna dert olmayam dedik. Derken, o akþam oðlan aradý.”Ýstanbul’a gelmeyin, tayinim Adana’ya çýktý, yerleþince, sizi ararým.” dedi. Hopbala! Çocuk daha üç ay önce tayin olduydu Ýstanbul’a. Külünü daha yeni ýsýttý. Yaptýðým hazýrlýklar boþa gitti. Hadi kuruya gurt düþmez de; börekler, gözlemeler, dolmalar, sarmalar ne olacak? Artýk gonu gomþuyu davet edip ziyafet çektik. Ýçmeye ayranýmýz yokken yaptýk bunu. Komþular da bi memnun oldular ki, anlatamam. Eeee, “Vergili kulum, sevgili kulum.” diye boþa dememiþler.

Bi hafta sonra oðlan, “Adana’ya yerleþtik, gelin.” diye telefon edince sevgili günlüðüm; ben yine hazýrlýða galkýþtým. Ana yüreði durur mu? Guþ sütünden gayrý ne varsa, hazýrladým. Ertesi gün yola çýkacaz deye heyecanlanýrken, oðlan telefon etti. “Kütahya’ya tayin oldum, gelmeyin. Oraya yerleþince gelirsiniz.” dedi. Gene kaldý mý bizim hazýrlýklar. Hadi baka’m gomþulara bi ziyafet daha… Kimse de sormuyo, bu deðirmenin suyu nerden geliyo diye. Düðün deðil, bayram deðil, eniþtemiz bizi niye öpüyo demiyorlar. Millet karnýný doyurduðuna bakýyo sevgili günlüðüm.

Ýki gün sonra bi telefon daha aldýk.” Buba, bu sefer de Manisa’ya tayin ettiler, sakýn Kütahya’ya gelekoymayýn.” demesin mi! Allahým sen sabýr ver. Manisa’ya gideriz biz de. Sonuçta, yurt içi. Neyse ki yurt dýþýna süremiyorla. Aradan bi hafta geçti, oðlan gene aradý “Manisa’dayým, bi sefer daha tayinim çýkmadan hemen gelin.” dedi. Anasýnýn guzusu…Oyuncak ettiler yavrumu. Ben gene elimden ne geldiyse, yaptým hazýrlýðýmý. Oðlan bi yere daha sürülmeden, Manisa’da yakalayacaz aklýmýz sýra. Tam yola çýkýverecez, bi telefon daha gelmez mi. “Sakýn Manisa’ya gelmeyin, ben gene eski görev yerime tayin oldum. Ýstanbul’a gelin.” dedi . Oðlan bi sürgün daha yemeden yola çýkalým dedik. Atýmýz, arabamýz mý var? Atladýk otobosa. Git git bitmiyo sevgili günlüðüm. Benim bacaklar sancýr mý, Memet Amca’n “Göynüm bulanýyo.” der mi.... Derken, Ýzmit’e gelmiþiz, ne kaldý ki Ýstanbul’a diye sevinirken, Memet Amca’nýn telefonu cýrt cýrt etmeye baþladý. Bizim oðlan gene bi sürgün yedi de, onu haber verecek diye telefonu açamýyoz sevgili günlüðüm. Sonunda cesaret gösterip “Bismillah!” çekip açtýk telefonu. Arayan gene bizim oðlan. Eyvahlar olsun, ben biliyom baþýma geleceði. ”Buba, nerdesiniz? Benim tayinim Ankara’ya çýktý. Siz Mudurnu’ya dönün.”...Allahallah! Mudurnu’da ne iþimiz var? Meðer bizim oðlan, pulislikten istifa etmiþ, temelli Mudurnu’ya gelecekmiþ sevgili günlüðüm. Orda otobostan indik, Mudurnu’ya geri döndük.

Oðlan Mudurnu’ya gelinceye kadar; benim börekler, çörekler, dolmalar, sarmalar gene bayatlar, ziyan olur. Ne yapacaz? Hadi, komþulara bi ziyafet daha. Kilerde ne un galdý sevgili günlüðüm, ne yað, ne tarhana, ne makarna.

Üç gün sonra oðlumuz geldi. Sarmaþ dolaþ olduk, aðlaþtýk. Artýk oðlumu dizimin dibinden ayýrmayacam. Yolda bulmadým ben onu. Oraya buraya sürdükleri, tayin manyaðý yaptýklarý oðluma bi iþ kuracaz burada. Esnaflýk yapacak. Hadi o vakit sürsünler de, ben onlarýn alnýný garýþlayýverim. Hüzünle garýþýk sevinçle aðlaþýrken, bi uyandýysam, yataktayým. Meðer gördüklerim hep üryaymýþ. Yani sevgili günlüðüm, üryamda bile bana ýrahat vermiyorlar. Býkýverdim artýk. Sebep olanlarý Allah nasýl bilirse, öyle etsin.







Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk'e Mektup
Baþbakanýn Hakaretleri Canýma Tak Etti
Bir Eþek Hikâyesi
Sivas Davasýnýn Zaman Aþýmýna Uðramasý Vatana ve Millete Hayýrlý Olsun (Muþ)
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Beþ Yýl Sonra
Nereye mi Gidiyoruz?
Sayýn Baþbakan, Edebiyattaki Mübalaða Sanatýný Bilmiyor Mu?
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Düðün Deðil, Kabir Azabý
Normalleþen (!) Türkiye'mden Normalleþme (!) Manzaralarý
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Bizim Toruna Ýþ Arýyoz

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...
Caný Sýkýlmak Nasýl Birþey?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.