..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Egoistlerin en güzel yaný baþkalarý hakkýnda konuþmuyor olmalarý. -Lucille S. Harper
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Kültür Çatýþmalarý > Hakan Yozcu




6 Mart 2014
Arapahmet Kültür Evi  
Hakan Yozcu
Kültür sayesinde bu gün bizler, geçmiþimiz hakkýnda bilgiler ediniyoruz. Her bir kültür mirasý, atalarýmýz hakkýnda bize bir bilgi kaynaðý oluþturuyor. Geliþmekte olan ülkeler, kültüre çok büyük önem vermektedir. Kültüre önem vermek, modernliðin, geliþmenin ve büyümenin bir göstergesidir.


:AHAC:

Bir toplumun, bir milletin, bir devletin, bir bölgenin tarihi süreç içinde ürettiði ve kuþaktan kuþaða aktardýðý her türlü maddi ve manevi özelliklerin bütününe kültür denir.
Kültür, içerisinde bir çok þeyi barýndýrýr. Sanatý, yaþamý, gelenek ve görenekleri, evleri, binalarý, köprüleri, yollarý, müziði, sinemayý, dansý, yemekleri... Aklýnýza ne geliyorsa hepsi kültürün bir parçasýdýr.
Kültür sayesinde bu gün bizler, geçmiþimiz hakkýnda bilgiler ediniyoruz. Her bir kültür mirasý, atalarýmýz hakkýnda bize bir bilgi kaynaðý oluþturuyor.
Geliþmekte olan ülkeler, kültüre çok büyük önem vermektedir. Kültüre önem vermek, modernliðin, geliþmenin ve büyümenin bir göstergesidir.
Biz de ülkemizde kültüre önem veriyoruz. Kültürümüze millet olarak sahip çýkýyoruz. Birlik ve beraberliðimiz için, geliþip, büyümemiz ve ileriye saðlýklý bir þekilde taþýnmamýz için bu þart.
Lefkoþa’da bulunan Arabahmet Kültür Evi, yýllardýr Lefkoþa Belediyesi’nin himayesi altýnda bulunuyordu. Bu, kültür ve sanat evi, çeþitli kültürel faaliyetlerde bulunan amatör derneklere de ev sahipliði yapýyordu.
Gazetelerde gördüðüm habere göre Lefkoþa Belediyesi ile yapýlan bir anlaþmaya göre burasý 5 yýl süreyle GAÜ’ye kiralanmýþ.
Tabii doðal olarak, orayý kullanan amatör dernekler, ister istemez karþý gelecektir. Çünkü nereden bakarsanýz bakýn o, eski rahatlýðý bulamayacaklardýr. Burayý eskisi gibi istedikleri þekilde rahatça kullanamayacaklardýr. Dolayýsýyla tabii ki bu sözleþmeye karþý geleceklerdir.
Ama bunu bir de tartýþmaya açmak gerekir. Yýllardan beri burasý sanki atýl vaziyette gibi duruyor. Surlar içinde sessiz, sakin, kaderine terk edilmiþ bir yer görünümünde. Öyle ki geceleri oradan geçmek insana ürperti veriyor.
Geçenlerde bir grup arkadaþla gezdik burayý. Salona, salon demeye bin þahit ister. Sahne olabildiðince küçük. Burada sadece tek kiþilik gösteriler yapýlabilir düþüncesindeyim. O nedenle sahneden tam olarak yararlanmak isteniyorsa, geniþ ve daha büyük bir sahnenin yapýlmasý gerek. O da yetmiyor, arkada soyunma odalarý yok. Sadece küçük bir kýsým ayrýlmýþ bu amaçla ama ona da soyunma odasý demeye söz yetmez. Tabii tuvaletlerin olmasý elzem...
Salonla da iþ bitmiyor. Buraya bir de geniþ ve büyük bir araç park yeri gerekiyor. Gerçi var olduðu söyleniyor ama bana göre ileride burasý ihtiyaca cevap vermez. O nedenle silbaþtan yenilenmesi gerekir diye düþünüyorum.
Bunlarýn dýþýnda en önemlisi çevre düzenlemesi yok. Sokaklar dar ve alabildiðince ýssýz. Bu da bir korku veriyor insana. Canlýlýk hiç yok. Etafta ne market, ne dükkan, ne de oturma yerleri var. Hiç bir þey yok. Ýn cin top oynuyor...
     Arapahmet Kültür Evi için yapýlan sözleþmeye göre, salonu 30 gün önceden bildirmek þartýyla yýlda 45 kez kullanabilecek veya uygun görülen kuruluþlara kullaným için kiralanabilecek. Bu etkinlikler için 250 TL ödenecek ama amatör gruplardan 100 TL alýnacak ve fakat provalar için bir ücret alýnmayacak. Ýnsancýl bir amaç doðrultusunda herhangi bir vakfa veya derneðe baðýþlanmak üzere yapýlan sosyal sorumluluk projelerinde veya LTB’nin kendi etkinliklerinde bir ücret istenmeyecek.
     Bu proje ile Surlariçi’nde bambaþka bir yaþam biçime geçileceði, geçmiþten gelen kültürün daha ileriye taþýnacaðý ve Lefkoþa’nýn kültür baþkenti olacaðý iddialar araýnda yer alýyor.
     Umarýz öyle olur. Umarýz, amaca doðru þekilde gidilir. Böyle bir proje çok büyük yatýrýmý da gerektirecektir.
     Bakýldýðýnda ölü bir yatýrým gibi görünüyor. Ama zamanýn neler getireceðini kimse bilemez.
     Kültürümüze sahip çýkma adýna, sanatýmýzýn ileriye taþýnmasý adýna güzel adýmlar...
     Sonucu zaman gösterecek. Bekleyip göreceðiz.
     Þimdilik hayýrlý olsun demekten baþka bir þey gelmiyor elden...
     



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn kültür çatýþmalarý kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yozcularýn Kökeni ve Çangaza Köyü
Ýskenderun Belediyesi Tiyatro Topluluðu

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
"Gün Olur Asra Bedel" Üzerine Bir Ýnceleme
Bir Þiir Emekçisi: Ýhsan Tevfik Kýrca
yaþar Kemal’in Ölüm Yýldönümü Münasebetiyle
Çeþitli Yönleriyle Prof. Dr. Erhan Arýklý
Öykü Tiyatro ve Sanat Üzerine
"48 Saat" Üzerine
Çakýrcalý Efe Üzerine
Benim Gözümden "Tutunamayanlar"
Âþýk Osman Akçay Ýle Tanýþtýk
Kayacý Vadisi (Doktorun Yeri)

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.