..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Umutsuzluða düþmeyin. -Charlie Chaplin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýtiraflar > Kâmuran Esen




9 Mayýs 2014
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Gençlik Kirez Mevsimi Gibi  
Kâmuran Esen
Ah benim dizimin dermaný, gönlümün fermaný, buðdayýmýn harmaný günlüðüm. Zobamýn ateþi, göðümün güneþi, gözümün meneviþi olan dert ortaðým. Sana en güzel hitaplarý etsem, yine az gelir. Sen benim sýrdaþýmsýn, gönüldaþýmsýn. Beni dinleyensin, sýrrýmý bilensin, kimselere söylemeyensin.


:AFHI:

Ah benim dizimin dermaný, gönlümün fermaný, buðdayýmýn harmaný günlüðüm. Zobamýn ateþi, göðümün güneþi, gözümün meneviþi olan dert ortaðým. Sana en güzel hitaplarý etsem, yine az gelir. Sen benim sýrdaþýmsýn, gönüldaþýmsýn. Beni dinleyensin, sýrrýmý bilensin, kimselere söylemeyensin.
Bugün bi efkârlýyým bi efkârlýyým ki sevgili günlüðüm; içimi nasýl ve kimlere dökeceðimi bilemiyom. Hangi duvarlara yaslanayým, hangi yasdýða baþýmý goyup aðlayayým garar veremiyom. “N’oldu?” diyecek olursan, ne olduðunu ben de bilmiyom. Birdenbire efkârlandým, hüzünlendim. Sanki sonbaharda yapraklarýný dökmüþ gavak aðacý gibiyim. Suyu gurumuþ çeþme, kýþýn ayazýnda galmýþ serçe guþu gibiyim... Bana ne olduðunu bilmiyom dediðime bakma, aslýnda biliyom. Az önce elim durmadý, fotoðraf albümünü açdým. Gençlik hallerimin fotoðraflarýný görünce, içime bi ateþ düþtü sevgili günlüðüm, cayýr cayýr yanýyom. Dedim: “Ben hiç genç oldum mu? Ne vakit genç oldum? O gençlik þinci nerde? Nereye gitti, ne zaman gitti?”
Gençlik dediðin, kirez mevsimi gibidir sevgili günlüðüm. Çarçabuk gelir geçer. Nitekim geldi, geçti. Ne gelirken geldiðini haber verdi, ne giderken” gidiyom” dedi. Bi baktým, uçup gitmiþ. Geldiðinde ben zaten evde yoktum. Ya da evdeydim de, geldiðini hiç fark edemedim iþten güçten. Dünya telaþý, çoluk çocuk meþgalesindeydim. Tadýný çýkaramadým. Gençlik nasýl geçti, anlayamadým.
Ýþde böne efkârlanýnca sevgili günlüðüm; elime kehadý galemi aldým, bi þiyir yazdým:

Hey gençlik!
Geldiðinde,
Ellerim bir yandaydý
Ayaklarým bir yanda.
Onlarca düþünce / kafamda
Olta atmaktaydý denizlerime.
Bense
Önüme dikilmiþ bir daða
Acemi adýmlarla týrmanýyordum.

Meðer sen
Evde beni beklermiþsin
Ben - ki aymaz-
Karanlýklar içinde
Aydýnlýklarý arýyorken
Senmiþsin benim aydýnlýðým/ bilmiyordum.

Þimdi ise
Gitmeye yelteniyorsun.
“Yine gel” desem
Yokmuþ böyle bir âdetin
Bir kez konakladýðýn yere
Bir daha gelmezmiþsin.

Oysa
Ýþten güçten
Ýki lâf edemedik
Daha yenice ýsýnmýþken minderin
Nereye böyle?
Hey gençlik!



Velhasýl gençlik gitti, yaþ yerini buldu. Gücüm, guvvetim azaldý. Göynüm her ne gadar yaþlanmasa da, kulaklarýmda türküler çalýnsa da, sanki eksilen bir þeyler var vücudumda. Aktýðý yataðýný sürekli aþýndýran, hýrpalayan bi ýrmak var içimde. Kâh benden bi þeyler koparýp götürüyo, kâh sevdiklerimden. Günden güne her þey küçülüyo hayatýmda, her þey zorlaþýyo. Eskiden güle oynaya yaptýðým iþleri, þinci zorlanarak yapýyom.

“ Memet Amca’m ne durumda?” diyecek olursan, aslýnda onun da benden pek bi farký yok. Yiðitliðine ot çaldýrmak (sürdürmek) istemiyo ama, esgi guvveti yok. O da eksiliyo günden güne, týpký benim gibi. Yalnýz o, yýldan yýla daha sinirli, daha tahammülsüz oluyo. Hazýr nazýný, gahrýný çeken olunca, hükmünü yürüdüyo. Bana ise susmak, gatlanmak düþüyo sevgili günlüðüm. Benim nazýmý çeken olmayýnca, susmakdan baþga yolu yok. Ne deyim? Gader utansýn. Töremizin kökü gurusun... Çoluk çocuk dersen gurbette. Senede bi iki gün ya görürüz, ya görmeyiz. Özleriz, hasretlerini çekeriz, bekleriz gelmezler ama; gönlümüz, onlara gýrmaya izin vermez. Garnýmda yattýklarý yerler sýzlar. Onlarý sevmekten vazgeçemeyiz. Hani demiþ ya bir düþünür:

“Baba, bir hazinedir; bulmasýný bilene.
Anne, cennet gapýsýdýr; açmasýný bilene.
Kardeþ, galbin aynasýdýr; bakmasýný bilene.
Evlât, denizdir; ne içilir, ne vazgeçilir.”………Biz de her anne baba gibi, evlâtlarýmýzdan vazgeçemeyiz.

Lâf lâfý açdý da sevgili günlüðüm; konu, gençlikden evlâtlara geldi. Derken, yazdýkça iyice efkâr basdý. En iyisi ben galkayým da, sardunyalarýma su vereyim. Onlarýn rengârenk çiçekleri belki içimi aydýnlatýr, garanlýklarýma bi pencere açýlýr. Hadi hoþça gal. Öpüyom olmayan gözlerinden.


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Merhaba
Gönderen: Veysel Baþer / , Türkiye
29 Mayýs 2014
Yazýlarýnýzý okumak, benim için ayrý bir keyif. Hele bu yazýnýza bayýldým. Ýki yönden. Gerçekçi ve duygu yüklü. Baþarýlarýnýzýn devamýný diliyorum. Saygýlarýmla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýtiraflar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ben Birazcýk Deli miyim?
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Pehlivan Tefrikasý Gibi Bir Ürya Gördüm
Elli Yaþýma Doðru Hayatýma Giren Erkek
Sen misin Vitamin Haplarýný Çiçeklerine Veren!
Öldüðümü Farzettim
Hayatýmý Yazacak Biri Çýksa
Sen Yanýmda Olmalýydýn
Ben Bir Yalancýyým!
Yýllardan Alamadýðým Ýntikamý, Bir Çarþaftan Nasýl Aldým!
Vitamin Haplarýmý Çiçeklerime Verdim

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...
Caný Sýkýlmak Nasýl Birþey?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.