..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçeðin dili çok yalýn. -Euripides
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Kesinlikle Karþýyým! > Kâmuran Esen




26 Kasým 2014
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Bu Ne Biçim Ürya!  
Kâmuran Esen
Fatma Nine'nin siyasi içerikli rüyalarý devam ediyor.


:AFJA:
Sevgili Günlüðüm. Ah benim gýymalý böreðim, Arnavut ciðerim, cevizli çöreðim. Nasýlsýn, iyi min? Beni soracak olursan; iyi miyim, kötü müyüm, bilmiyom. Ýþde öylesine ömür tüketiyom sevgili günlüðüm.

Dün gece gene saçma bi ürya gördüm. Kimseye anlatmadým, kötüye yorarla diye. Ürya dediðin, nasýl yorarsan öyle çýkar. Sabah yüzümü yýkarken suya anlatdým, gocaman torunuma anlatdým, bi de sana anlatacam. Ama bak, “Hayýrdýr inþallah!” demezsen, gatiyen anlatmam. Tamam mý? Gene de senin yerine ben “ hayýrdýr inþallah” deyim, anlatmaya baþlayým.

Yandaþ medyada iþden govulanlarý öðrendim televizyondan. Eeee! Dünya, Sultan Süleyman’a bile galmadý, onlara mý galacak! Merak etdim iþin perde arkasýný. Sordum çocuklara; bu ikdidar yanlýsý yazarlarý neden govdular ki, dedim. Torunla bilgisayardan sayfa sayfa haber açýverdile bana, okudum. Gaste patronu ne vakýttýr bunlarý iþden atmayý düþünüyomuþdu da zaten, cumhurbaþkanýmýzý ikna edemediði için atamýyomuþ. En sonunda ikna etmiþ, ondan sonacýma da yazarlarý iþden atmýþ. Allah Allah! Bi gaste patronu düþün ki sevgili günlüðüm, gastede çalýþtýracaðý adamlarý, iþden kovacaðý elemanlarý bile cumhurbaþganýna soruyo.

Düþündüm kendi kendime: Cumhurbaþganý, basýna bu müdahalesinin çerçevesini geniþletirse; her birime, her guruma yayarsa, bizi de içine goyarsa halimiz nice olur? Yatdým yataða emme uyuyamýyom, bu gonuyu düþünüyom. Düþün bakam, gaþýn bakam derken gece yarýsý oldu. Sonunda uykuya dalmýþým. Þinci, bizim çoluk- çocuk, torun- torba toplaþmýþýz. Güya, büyük toruna gýz isdemeye gidecekmiþiz. Ancak, cumhurbaþganýndan beklediðimiz izin gelmemiþmiþ. Haydaaaa! Üryaya bak sen. Oðlumuza alacaðýmýz gýzýn bize uygun olup olmadýðýna; bizim oðlanýn da gýza münasip olup olmadýðýna cumhurbaþganý garar veriyomuþ. O olmazsa, baþbakan. Ah diyom içimden; “Memet Amca’nla iyi ki evlene goymuþum zamanýnda. Yoksa, cumhurbaþganý, binbir çeþit bahane bulurdu bizi evermemek için. Sonra da Memet Amcan ömür boyu bekâr galýrdý, ben de evde galmýþ gýz gurusu olur çýkardým.”

Ürya bu ya; o sýrada bizim ortanca torun çýkýyo ortaya. Üniversiteye gidecekmiþ, tercihlerini yapmýþ, ama baþbakanýn onayýný bekliyomuþ. Birinci sýraya Konservatuar yazmýþmýþ, benim sanatkâr ruhlu yavrým. Konservatuara da golay golay onay vermiyorlarmýþ.” Müzik de neymiþ !” diyorlarmýþ. Torun da ikinci sýradaki Resim Öðretmenliðine gidermiþ. Fakat; resim öðretmenliðine onay çýkmasý da imkânsýzmýþ. Erotik, ucube resim yaparlar belki diye, gatiyen onay vermiyorlarmýþ. Yoksa, dindar nesil nasýl yetiþirmiþ! Çocuk, tasasýndan ölecek sevgili günlüðüm. “Ben isdediðim okula neden gidemiyorum?” diye delileniyo.

Derken sevgili günlüðüm, ürya bu ya; küçük torun gaste almaya gidiyo çarþýya. Memet Amcan çocuða; “ Sakýnam sakýn, muhalif gaste getirip de bizi fiþletme. Hangi gaste ikdidarý övüyosa, o gasteden al gel.” diyo. Meðer hükümet, kimin nanký gasteyi okuduðunu takip ediyomuþ. Hele bi de Sözcü Mözcü okuyorsan, yandýðýnýn resmiymiþ. Bu gasteyi alan ailelerin dükgâný varsa bi bahane bulup gapýsýna kilit vuruyorlarmýþ. Memur olan biri varsa ailede, onu üç ayda bi sürüyorlarmýþ ordan oraya dama daþý gibi. Þu saçmalýða bi bak hele. Gerçek yaþamla uzakdan yakýndan alâkasý yok.

Ondan sonra sevgili günlüðüm, sofraya oturacaz yemek için. Ürya bu ya; yemekde gadýnbudu köfte, dilber dudaðý datlýsý varmýþ. Amanin amcan bunlarý görünce, yemek sofrasýný altüst getirmesin mi! “Oldu olacak, bi de – af edersiniz - vezir parmaðý yapsaydýnýz!” diye çýkýþdý. “Siz adam olmayacak mýsýnýz? Af edersiniz, Dilber Dudaðý gibi seksi ismi olan datlýnýn ya adýný deðiþdirin, ya da bi daha biþirmeyin. “ diye baðýrý baðýrýverdi. Öyle saçma bi ürya ki; evlerimizde gizli gamera gibi bi þey varmýþ. Hükümet bizi izliyomuþ. Ne yediðimizi, ne giydiðimizi, ne gonuþduðumuzu takip ediyormuþ. Bi tuvalette ýrahat býrakýyorlarmýþ.

O sýrada bana bi kötülük geldi sevgili günlüðüm, tansiyonum düþdü, içime bi golaylýk geldi. Oracýða yýðýlý verdim. Ama, gonuþulanlarý duyuyom; fakat aðzýmý bile gýpýrdatamýyom. Az sonra, dokdur geldi dedile. Dokdur Bey, “Ben gadýn hasdaya bakmam, na mahrem. Çabuk gadýn dokdur bulun,” dedi. Gocaman torun “Ben hemen dokdur hanýmý alýp geleyim,” deyince, dokdur bey uyardý. “Yanýna bi gadýn al da git. Bayan dokdurun, bir erkekle yolculuk yapmasý yasak,” dedi. Ýþde ben tam bu sýrada birdenbire dirilmeyim mi? “Bismillah” çekip kalkdým ayaða. “Demek ben sana na mahremim. Öyle mi dokdur bey?” dedim. Bi sinirle baþýmdaki örtüyü çýkardým, üsdümdeki hýrkayý atdým, gýsa gollu galdým. Saçlarýmýn örgüsünü çözdüm, þampuan reklâmýndaki gibi baþýmý þöyle iki yana salayý sallayýverdim dokdurun garþýsýnda. “Namahrem öyle olmaz böyle olur; al sana na mahrem!” dedim. Bu hýrsla daha soyunacadým inat olsun diye de, Memet Amca’n engel oldu. “Gadýn deyince sizin aklýnýza hemen haþne- fiþne geliyo besbelli. Ama ben erkek görünce, hiçbir cinsel duyguya gapýlmýyom.” dedim. Baþka þeyler de söyleyecekdim de Memet Amca’n aðzýmý gapattý iki eliyle. Ben de aðzýmý açmak uçun çýrpýnýrken, depinirken uyandým. Bi bakdým, Memet Amca’nýn goynunda yatýp dururum. Yaþadýklarýmýn ürya olduðunu o zaman anladým.

Gahvaltý ederken, gocaman torunuma anlatdým üryamý. “Allahým! Sana þükürler olsun. Ýyi ki üryamdaki rezilliklerin yaþandýðý bir ülkenin vatandaþý deðilim,” dedim. Torun acý acý gülerek yüzüme bakdý. Niye öyle bakdý, anlamadým. Daha doðrusu anlamak istemedim. Hani bi atasözü va; “Eþeði gurt yemiþ; sahibi, düþ olaydý bari demiþ," diye. Ben de torunumun gülüþünün ne anlama geldiðini anladým da, anlamazdan geldim, üryada gördüm saydým. Yoksa aklý kýt, izaný eksik biri deðilim Allah’ýma bin þükür.

Hadi hoþca gal sevgili günlüðüm. Öpüyom, olmayan gözlerinden.




.Eleþtiriler & Yorumlar

:: :)
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
28 Kasým 2014
Fatma Nine, yeni güvenlik yasasýyla daha beter bir yaþamýn bizi beklediðini iyi ki görmemiþ üryasýnda. Memet Amca'nýn goynunda kalpten gitmesi iþten deðildi. Çok yaþasýn Fatma Nine de hiç deðilse arada bir güldürsün aðlanacak halimize. Selamlar, sevgiler...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn kesinlikle karþýyým! kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Toplumumuzun Kadýna Verdiði Deðer
Kâmuran Esen Shov (!)
Kitap, Sehpa Olarak Nasýl Kullanýlýr!
Þarký Sözü Yazarý Olmaya Karar Verdim
Bir Köþe Yazarýnýn Özellikleri
Bir Erkeðin Birkaç Eþinden Biri Olmak
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Ne Günah, Ne Günah Deðil?
Erkekler Þalvar ve Cüppe Giysin
Rtük'ün Saçmalýklarý
Moraliniz mi Bozuk?o Halde Gazete Okuyun!

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk'ü Anlatabilmek
Kütüphanelerimizin Hazin Durumu
Ahilik ve Düþündürdükleri
Evli Çiftler Nasýl Piknik Yapar
Bir Ýzedebiyat Yýllýðý Alýr Mýydýnýz?
Dünya Kadýnlar Günü
Alanya'da Turizm Suratýmda Nasýl Patladý!
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Güle Güle 2014
Yaþadýðýmýz Ama Artýk Alýþtýðýmýz Garip Olaylar
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - Oy Arttýrma Taktikleri Kursu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.