..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Öyle yaþamalýsýn ki ölünce mezarcý bile üzülsün. -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýtiraflar > Kâmuran Esen




22 Aralýk 2014
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Pehlivan Tefrikasý Gibi Bir Ürya Gördüm  
Kâmuran Esen
Üryamdaki gibi bi hükümetimiz olmadýðý için, üryamdaki saçmalýklarýn yaþandýðý bir memleketin vatandaþý olmadýðým için, Allah’a þükrettim…


:BBAG:
Merhaba Sevgili Günlüðüm;
Nasýlsýn, iyi min ceviz içim? Allah sana günlerin en iyisini versin. Bu arada beni de unutmasýn. Çünkü, benim iþim, hepimizin iþi tamamen Allah’a galdý. Memleketçe içine düþtüðümüz durumu düþünmekden, hasdalar oldum. Medyaya baskýyý gördükçe - okudukça, bunun sonu nereye varacak diye gara gara düþünüyom. Gündüz düþündüðüm yetmiyormuþ gibi, bi de gece üryasýný görüyom. Çýrpýnýrken, dövünürken bi uyanýyorsam, gan ter içinde galmýþým.
Dün gece gene saçma bi ürya gördüm. Nasýl saçma, nasýl akýl dýþý, nasýl gerçeklerden uzak, sana anlatamam. Bak anlatýverim de dinle: Üryamda televizyon izliyom, tamam mý? Televizyonda bi adam gonuþuyo. Güya baþbakanmýþ. Sakal dersen, nerdeyse göbeðe gadar. Hükümet olarak bazý gararlar almýþlar, onlarý açýklýyo. Getirdikleri yeni düzenlemeleri(yasaklarý demiyo da) sýralýyo.
Bisiklete binmek yasaklanmýþ. Ancak islami bisiklet üretilecekmiþ, iþte o vakýt o bisiklete binebilirmiþiz. Beþ vakit ezan okuyan otomobil üreteceklermiþ. Böylece yolculuklarda namaz vaktini geçirmeyecekmiþiz. Her saat baþý “Beraber ýslandýk biz bu yaðmurda,” þarkýsýný söyleyen saat üreteceklermiþ, her eve bedava daðýdacaklarmýþ. Yeni doðan bebekler için de, sallanýnca ilahi söyleyen beþik yapacaklarmýþ. Dindar nesil, ancak böyle yetiþirmiþ. Allahým sen aklýma mukayyet ol ya Rabbim diyom.
Yandaþ olmayan tv ganallarý açýldýðýnda, kendiliðinden gapanan televizyon üreteceklermiþ. Su saçmalýða bi bak hele. Ürya olduðunu bilsem, telâþlanmayacam ama, ürya olduðunu bilmiyom ki. Bir ecnebinin icat ettiði ampullerin üstüne, “Aslýnda bu bir Müslüman icadýdýr.” diye yazacaklarmýþ. Böylece, bir ecnebinin icadýný gullanmanýn günahýndan milletçe gurtulacakmýþýz. Bütün hastanelere, doðumevlerine “ sezaryen yasaðý ” getirmiþler. Sezaryen, bizim fýtratýmýza tersmiþ.
Anasýnýfýndan baþlamak þartýyla, gýz – erkek öðrencilerin sýnýflarýný ayýracaklarmýþ. Okul bahçeleri gýz ve erkek öðrenciler için ayrý ayrý düzenlenecekmiþ. Teneffüste gýzlarýn ve erkeklerin birbirlerini görmemeleri için, araya uzun boylu aðaçlar dikeceklermiþ. Hatta gýz öðrencileri ve erkek öðrencileri ayrý okullarda eðiteceklermiþ. Böylece; gýz öðrencilerin erkek öðrencileri tahrik etmesinin önüne geçeceklermiþ. Bunlarýn; gadýn veya gýz deyince neden akýllarýna hemen sexis geliyo, anlayamýyom sevgili günlüðüm.
Gýz öðrencilere gadýn öðretmen vereceklermiþ. Erkek öðretmenlerden bugüne gadar gýzlara ne kötülük gelmiþ, onu açýklayamýyorla. Erkek öðrencilerin eskiden olduðu gibi, gadýn öðretmende okumalarýnda sakýnca yokmuþ. Çünkü; “Gadýn için yüz garasý, erkek için el gýnasýymýþ.”… Ýþte burda cinler tepeme çýkmasýn mý? Sinirden ellerim tiril parýl etmeye baþlamasýn mý! Bu gadarla galsa, ballý börek. Bak, gerisini de deyverim: Þehir içinde ve þehirler arasýnda gadýnlara özel otobüs galdýracaklarmýþ. Bankalara, gadýnlar için ayrý giþeler goyacaklarmýþ. Hastanelere; gadýn hastalara bakan gadýn doktor bulundurma mecburiyeti getiriliyormuþ. Allah Allah! Þinciye gadar geç tane erkek dokdura gitdim, hiç birinden de bi kötülük görmedim. Ondan sonra sevgili günlüðüm; pazar yerlerini de gadýnlar ve erkekler için ayrý ayrý düzenleyeceklermiþ. Gadýnlara özel pazarda, gatiyen erkek satýcý bulundurmayacaklarmýþ. Þu üryanýn saçmalýðýna bi bakýver hele. Geçek hayatla uzakdan yakýndan ilgisi yok. Uygulanabilirliði yok.
Ýçine þeytan girmiþ olabilir düþüncesiyle, her türlü müzik aletini çalmayý yasaklamýþlar. Çünkü, ne olursa olsun, her türlü çalmaya yasak getirmiþler. Ayakkabýlarýn, - milletin aklýna kötü þeyler getirmemesi için- bundan böyle ayakkabý gutusuna gonmasý da yasaklanmýþ. Saksýya mý goyacaklarmýþ bundan böyle, yoksa sürahiye mi goyacaklarmýþ, bilmiyom sevgili günlüðüm, orasýný pek anlayamadým. Beþ vakit okunan her ezanýn ardýndan, iktidar partisi için dua edilecek, halka dinletilecekmiþ. Baþbakaný, iktidarý öven devlet memurlarýný, ödüllendirmek amacýyla üst makamlara tayin edeceklermiþ. Böylece millet, dilini dutmayý öðrenecekmiþ. Darbeci olmalarýnýn önüne geçilecekmiþ.
Muhalif memurlarý; caydýrýcý olmasý bakýmýndan ve hayat tecrübelerini arttýrmak için üç ayda bir-(sürgüne gönderecez demiyorlar da); rotasyon adý altýnda baþka baþka yerlere tayin edeceklermiþ. Görgülerini arttýracaklarmýþ. Hay sizin boyunuz, posunuz devrilsin diye söyleniyom. Öðrencilere; – ileride muhalif olmalarýný önlemek için- , baþbakanýmýzý ve cumhurbaþkanýmýzý tanýtan, öven kitaplar (ücretsiz) daðýtacaklarmýþ. Halkýn, bütçesine böylece gatkýda bulunacaklarmýþ. Ayh sevgili günlüðüm, anlatýrken bile sinir bastý. Alfabemizden F ve G harflerini çýkaracaklarmýþ. Bütün basýlý kitaplar, bu iki harften arýndýrýlarak yeniden basýlacakmýþ. Bu iþ için maddi gaynak bulmak çok golaymýþ. Yeni vergiler getirerek, kimlikleri ve ehliyetleri 20 lira garþýlýðýnda yenileyerek bu iþi de tereyaðýndan gýl çeker gibi halledeceklermiþ.
Dinlerken galpden gidecem ama, gerisini merak ediyom sevgili günlüðüm. Onun için televizyonu gapadamýyom. Dinlemeye devam ediyom. Her türlü paralel çizgiyi, hatta paralelkenarý bile yasaklamýþlar. Bu yasaða riayet etmeyenler terör suçlusu olarak yargýlanacaklarmýþ. Israil’e yalandan baðýrýp çaðýrýrken, öte yandan aramýzdaki ticaret hacmini arttýracaklarmýþ. Böylece Amerika’ya sevimli görüneceklermiþ. Amerika’sýz, hiçbir iþte baþarýlý olunmazmýþ. Bunu, milletimizin artýk anlamasý lâzýmmýþ.
Açýlým’ý yanlýþ anlayýp, orasý burasý açýk gezen gadýnlarýn üstüne ahlâk zabýtasýný salacaklar, gadýnlarýn günah iþlemesinin önüne geçeceklermiþ. Cennete gitmenin yolunun bile, bu hükümetin gararlarýna uymakdan geçdiðini cahil vatandaþ anlayacakmýþ. ODTÜ’de okuyan gençlere; her türlü etkinlik, basýn açýklamasý, mezuniyet töreni yasaðý gelecekmiþ. Çünkü orada terörist yetiþiyormuþ. Allahým! Sen herkesi guru iftiralardan sakla ya Rabbim!
Vergileri arttýrmak ve kamu mallarýný satmak suretiyle saðlanan kaynaðý, “ sosyal yardým” adý altýnda seçmenlere daðýtacaklarmýþ. Bunun devlet deðil, iktidar partisinin yardýmý olduðunu söyleyeceklermiþ. Çok çalýþýp, çok kazananlarýn aldýðý- alacaðý lüks arabalarýn, lüks evlerin vergisini beþ katýna çýkaracaklarmýþ. Birkaç hurmayla açlýðýný yatýþtýran bir peygamberin ümmeti olduðumuzu böylece herkese hatýrlatacaklarmýþ. Yerli araba dururken, yabancý arabaya binmek; harammýþ, günahmýþ. Saray gibi lüks evlerde oturmak, israfýn ta kendisiymiþ. Ki, Allah israf edenleri hiç sevmezmiþ. Ancak bu günah, sadece vatandaþaymýþ. Siyasiler, itibarýmýzý yükseltmek için lüks arabalara binebilirler, konforlu evlerde oturabilirlermiþ. Hatta 2500 odalý yeni bir cumhurbaþkanlýðý sarayý yapýlacakmýþ. Dünyadaki itibarýmýz böylece tavan yapacakmýþ. Bu haberi dinleyince sevgili günlüðüm, þak diye düþüp bayýlýyom; ganepenin kenarýna gafamý çarpýp, ayýlýyom. Golonya dökünüp aycýk ferahlayýnca, dinlemeye devam ediyom. Hükümetin yasaklarý, Yeni Türkiye için alýnan kararlarý oku oku bitmiyo, dinle dinle bitmiyo. Sanýrsýn ki, pehlivan tefrikasý.
Milli bayramlarýn gutlanmasýnýn, resmi gurumlarda iþ gaybýna sebep olduðu gerçeðinden( bence saçmalýðýndan) yola çýkarak, bayram gutlamalarýný galdýracaklarmýþ.“Tupa tapmak günahtýr,” gerçeðinden hareketle, yurdumuzdaki bütün heykelleri, büstleri galdýracaklarmýþ. Camileri, iktidar partisinin siyasilerine açacaklarmýþ( Sanki açýk deðilmiþ gibi.), orada propaganda yapmalarýna olanak vereceklermiþ. Dýþ ülkelerden gelen konuklarý, Anýtkabir yerine, dini sohbet etkinliklerine götürecekler, kendilerine ilâhiler dinletecekler, hatta onlarýn Müslüman olmalarý için ikna odalarý açýlacakmýþ. Ýþde buna “ pessss” dedim sevgili günlüðüm. Þu saçmalýða bi bak hele.
Bitmedi mi deme sevgili günlüðüm, ben de bitsin isdiyom ama bitmedi. Eþe dosta gol saati hediye etmeyi yasaklamýþlar. Muhalif köþe yazarlarýnýn evlerine, çalýþma ofislerine dinleme aleti goyacaklar, bu yazarlarýn halký galeyana getirmelerine böylece engel olacaklarmýþ. Tüm çocuklara, okul öncesi eðitime baþlamadan önce - 2 yaþýnda falan - , anasýnýfýnda kendilerine verilecek dini eðitime hazýrlamak için, golaylaþtýrýlmýþ din eðitimi verilecekmiþ. Gadýn þarkýcý ve türkücülerin, sahneye çýkmasýný yasaklayacaklarmýþ. Ancak, gapalý mekânda, sadece kendi hemcinslerine gonser vermelerine izin vereceklermiþ. Demokrasi, bunu gerektiriyormuþ.
Ramazanda, bütün lokantalarýn iftar saatine gadar gapalý olmasýný saðlayacaklarmýþ. Üniversite için okul- branþ tercihi yapacak öðrencileri, okula devamsýzlýk yapan öðrencileri, kendilerine yardýmcý olmasý için mahallenin imamýna yönlendireceklermiþ. Sorun çýkaran öðrencilere muska yazýlarak uslanmalarý saðlanacakmýþ. Devletten ve çeþitli birimlerden aldýklarý yardýmlarla geçinen, yan gelip yatan, elinden hiçbir iþ gelmediði için çalýþamayan(!), gününü altmýþaltý oynayarak geçirmek zorunda galan(!) vatandaþlarýmýz için, kahvehanelerin sayýsýný arttýracaklarmýþ.
Bu son cümleyi duyunca sevgili günlüðüm, sinirden saçýmý baþýmý yolmaya baþladým. Bi hýrsla depiniver bakalým, dövünüver bakalým derken bir uyandým, ýccak yataðýmdayým. Memet Amca’n da horuldayýp duruyo. Allahým ! Þu adam gibi ben de rahat bi uyku uyusam ne olur, dedim. Uyuyan adamý silkeleyerek uyandýrdým. Sonra da, üryamdaki gibi bi hükümetimiz olmadýðý için, üryamdaki saçmalýklarýn yaþandýðý bir memleketin vatandaþý olmadýðým için, Allah’a þükrettim…Bugün gafaný þiþirdim ama sevgili günlüðüm, ne yapayým, üryam çok uzundu. Hadi öpüyom gözlerinden. Gidip üryamý suya anlatayým da, hayýrlara tebdil olsun. Görüþürüz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýtiraflar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ben Birazcýk Deli miyim?
Elli Yaþýma Doðru Hayatýma Giren Erkek
Sen misin Vitamin Haplarýný Çiçeklerine Veren!
Öldüðümü Farzettim
Hayatýmý Yazacak Biri Çýksa
Sen Yanýmda Olmalýydýn
Ben Bir Yalancýyým!
Yýllardan Alamadýðým Ýntikamý, Bir Çarþaftan Nasýl Aldým!
Vitamin Haplarýmý Çiçeklerime Verdim
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Gençlik Kirez Mevsimi Gibi

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...
Caný Sýkýlmak Nasýl Birþey?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.