..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dengeli bir rejimde yemeðin yeri çok önemli. -Fran Lebowitz
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumsal Olaylar > Ersen Yoldaç




10 Ocak 2015
Önce O Çizdi!  
Ersen Yoldaç
"Aranýzda ölümü takdir eden biziz ve bizim önümüze geçilmez."(VAKÝ'A/60)


:AGAG:

Orada neler oluyor diye merak edenler var þimdi. Ben gayet iyiyim ama genelden bahsediyorsak maalesef hiç iyi þeyler olmuyor. Binlerce insan bir ülkenin bir meydanýnda toplanýp Müslümanlarý istemiyoruz diye haykýrýrken baþka bir ülkede üç terörist çýkýp bir dergi dolusu çizeri katlediyor. Bu olanlarý beklemiyor deðildik ama asýl acý olan ne biliyor musunuz? Charlie Hebdo olayý haberlerde son dakika geçerken adamýn biri "Kahramanlarý gördün mü hocam?" diye iþaret ediyor televizyonu, ve bu adamdan günde onlarcasýný görüyorum. Biraz daha akil olanlar ise en azýndan "Müslümanlýk bu deðil," diyebiliyorlar çok þükür.

8 yýl önce " Okyanus Balýðýyla Röportaj"ý yazdýðýmda vatanýný benim kadar sevdiklerinden þüphe ettiðim pek vatansever arkadaþlardan çok yapýcý(?) eleþtiriler almýþtým. O zaman söylediklerimi aynen tekrarlýyorum. Ýster Müslüman olsun, ister Yahudi, isterse krem peynire tapsýn; fikirlerini savunmak için kalemden baþka silahý olmayan insanlarý öldürmek, korkaklýktan, acizlikten baþka bir þey deðildir. Benim bildiðim kahramanlar Çanakkale'yi savunurken þehit düþenlerdir, Offenbach'ta taciz edilen iki Alman kýzý korurken öldürülen Tuðçe'dir, kömür þirketine satsalar daha çok para kazanabilecekleri zeytinliklerini savunan köylülerdir.

Kimse bu yazýdan söz konusu karikatürleri savunduðum anlamýný çýkarmasýn. Ama her terbiyesizliðin cezasýnýn ölüm olduðu bir dünyada yaþamayý hiçbirimiz istemeyiz herhalde. Mesela otoparkta döne döne yer ararken engellilere ayrýlmýþ alana piþkin piþkin sýrýtarak park eden arkadaþý iki kaþýnýn ortasýndan vurmaktansa þöyle saðlam bir ceza verdirebilmeyi tercih ederim. Ya da daha aðzýný toplamayý beceremezken televizyonlara çýkýp, benim kahramaným olan insana "Yeaww ayyaþtý o!" diyebilen adamýn kafasýný kesmek de geçmez aklýmdan. Ülkenin yoksa Allah'ýn adaleti vardýr derim,üç beþ yýl sonra izdivaç programlarýnda görürüm zaten sürüngeni. Neye inanýyorsanýz inanýn, bir yerlerde adalet mutlaka vardýr ve siz adaleti kendiniz saðlamaya çalýþýrsanýz farkýna bile varmadan zalimin ta kendisi olur çýkarsýnýz.

"Müslümanlýk bu deðil," demekten baþka bir þeyler de yapmak lazým. Müslümanlýðýn ne olduðunu anlatmakla baþlayabiliriz mesela. Biraz daha inanarak söyleyebiliriz belki ayný cümleyi. Teröristin teki halifeliðini ilan ederken de hep bir aðýzdan "Biz bu adamý tanýmýyoruz." diyebiliriz.

Sözlü tartýþmada verecek cevap bulamayýnca Osmanlý tokadýna baðlamayla olmuyor iþte bu iþler. Fikrini saðlam temellere dayandýrarak, hýrçýnlaþmadan savunan Müslümanlar da tanýyorum. Böyle Müslümanlar çoðunlukta olsaydý emin olun þu an keþke yaþasaydýlar diyeceðimiz daha az yazar-çizer olacaktý (Madýmak mesela). Teröristi dýþlamakla kalmayýn, gerçekten samimiyseniz onu kahraman ilan edeni de dýþlayýn. Üç semavi dinin en büyük günahlarýndandýr cinayet. Her cinayeti cihada baðlarsanýz, gün gelir cihadýn bir anlamý kalmaz, aklýnýzda bulunsun.

Son olarak, "Onlar da hak etti ama," diyen varsa lütfen o yoldan acilen geri dönsün. Kimin ölümü, kimin yaþamý hak ettiðine karar vermek hiçbirimize düþmez. Kesin biliyorsunuzdur ama ben yine de hatýrlatayým:

"Aranýzda ölümü takdir eden biziz ve bizim önümüze geçilmez."(VAKÝ'A/60)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Uyku Perisi [Þiir]
Def (Arasý) Ter [Þiir]
Tavþan [Öykü]
Gölgeme [Deneme]
Uyandým [Deneme]
Yol Üstü [Deneme]
Aynalarla Yaþamak [Deneme]
Okyanus Balýðýyla Röportaj [Eleþtiri]


Ersen Yoldaç kimdir?

Takvimin 83. noktasýnda yer_yüzüne_düþtü. . Giderayak lüzumsuz cümleler kurma uzmaný. Yeterince büyüdüðünde çocuk olmak istiyor. .

Etkilendiði Yazarlar:
Sað omzumdaki melek.. Özdemir Asaf, Cemal Süreya, Murthan Mungan, Franz Kafka, O. Henry


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ersen Yoldaç, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.