..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Deney, herkesin hatalarına verdiği addır. -Oscar Wilde
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Öykü > Anı > suat engin yılmz




26 Haziran 2015
Ramazanda İftar Çadırları  
İftar çadırları kimin için , bilemiyorum , bildiğim benim için değil

suat engin yılmz


Ramazanda iftar çadırları ful şekilde bir hizmet veriyor. Önemli buluyorum yapılan hizmeti fakat hala 20. yüzyılda dünyada toprakları ve kaynakları kendi kendine yetebilen 7 ülkeden biri olduğu söylenen Türkiyenin eğer iyi yöneticeler tarafından yönetilmiş olsa idi bir görenek olmasının dışında o iftar çadırları hiç olmaması gereken yerler olacbilecekti.Umudum bir gün herkesin kendi helal ekmeğini kazandığı bir ülke ve dünya için , hiç bir çocuk aç yatmasın ne olur.


:AGBH:
RAMAZANDA İFTAR ÇADIRLARI
Süleymaniye camisinin bahçesinde kurulmuştu iftar çadırı , insanlar iftara yakın saatlerde toplanmışlardı, ezanın okunmasını bekliyorlardı .Onunda karnı açtı , oruçluydu da ilk defada böyle bir çadır görüyordu çünkü kendisi küçük bir köyde büyümüştü , herksin iyi kötü başını sokacağı bir evi ve de yiyecek bir parça aşı vardı .
Ama İstanbul öylemiydi bir sürü insan açtı, açıktaydı . Bir lokma ekmek bulmayan insanlar vardı hatta çalıştığı halde geçimini sağlayamayan on binlerce insan vardı .
Bir ay süreyle o çocuk o iftar çadırının önünden geçti ama bir gün dahi o çadıra girip yemek yemedi neden mi ? çok parası olduğu için mi?, yemekleri beğenmediği için mi? , tabiî ki hayır onun iftar çadırında yemek yememesinin bir sebebi vardı oda : Kendinden daha fakir ve daha muhtaç bin insan yesin diye…!
1998 yılı Trabzon, Sürmene de çalıştığım yıllar . O ilçede başka bir dairede çalışan Şevket isimli bir memur var , tanışıyoruz ara sıra görüşüyoruz ve sahilde bir iki tur attığımız biri bir gün bana geldi dedi ki : Kardeş gel Trabzona gidelim, bende ne yapacağız Trabzon da dedim , oda bana hitaben biraz gezeriz ve iftar çadırında da yemeğimizi yeriz ve döneriz dedi . Ona sordum sen oruçlu musun? diye oda olmadığını söyledi. Bende kendisine hitaben ben Trabzona gelirim ama iftar çadırında yemek yemem çünkü ben memurum benim param var , çadır fakir insanlar için dedim …!
2009 Yılı bursa yıldırımda oturmaktayım .Görev dönüşümde servis aracından biraz erken indim iftara kadar biraz yürürüm diye düşündüm .biraz yürüdükten sonra bir parkta oturdum, etrafa bakınıyordum . Birden cezaevi sübyan koğuşlarından tanıdığım iki çocuğu gördüm. Çocuklar iftar çadırından aldıkları yemekleri yiyorlardı . Bir hayli iştahlı yiyorlardı .
Birden yanlarına reisleri olduğu anlaşılan , sokakta yaşayan bir insan geldi , oda çocuklarla bir süre konuştuktan sonra iftar çadıra yönlendi , oradan bir yemek aldı , bankın üzerine koydu ve yemeğe başladı , daha ezan okunmamıştı ,
Ben ayrılmıştım ama bu düzen böyle devam ediyordu…
Suat engin yılmaz- Ramazanda birden anılarım canlandı.2015



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın anı kümesinde bulunan diğer yazıları...
Ekmek Kavgası ve Helal Kazancının Güzelliği ve Tatlılığı

Yazarın öykü ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Küçük Oğlum Alper Yılmazın Futbolcu Olma Çabası
Annemin Öldüğüne Sevindim
Gemlik Zeytini, Zeytin Ağacı ve Çocuklarımız
Haram Baba Haram

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Değiştir... Gücün Yetiyorsa [Şiir]
Zaman [Şiir]
Paralel Olamamalar, Dik Duramamalar [Şiir]
Ama Sen Benim Karımsın [Şiir]
Değerli Varlığımız [Şiir]
Bakışlar - Yüz [Şiir]
Ah Kadınlar [Şiir]
Mahpushane [Şiir]
Eller [Şiir]
Beyaz Giymak Mesele Değil, Mesele Kar Gibi Beyaz Bir Yüreğe Sahip Olabilmek [Şiir]


suat engin yılmz kimdir?

1963 ten beri dünyada bir yer işgal ediyorum


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © suat engin yılmz, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.