..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"...Ve hepimiz az ya da çok rüyacý deðil miyiz!" -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aný > suat engin yýlmz




26 Haziran 2015
Ramazanda Ýftar Çadýrlarý  
Ýftar çadýrlarý kimin için , bilemiyorum , bildiðim benim için deðil

suat engin yýlmz


Ramazanda iftar çadýrlarý ful þekilde bir hizmet veriyor. Önemli buluyorum yapýlan hizmeti fakat hala 20. yüzyýlda dünyada topraklarý ve kaynaklarý kendi kendine yetebilen 7 ülkeden biri olduðu söylenen Türkiyenin eðer iyi yöneticeler tarafýndan yönetilmiþ olsa idi bir görenek olmasýnýn dýþýnda o iftar çadýrlarý hiç olmamasý gereken yerler olacbilecekti.Umudum bir gün herkesin kendi helal ekmeðini kazandýðý bir ülke ve dünya için , hiç bir çocuk aç yatmasýn ne olur.


:AFJE:
RAMAZANDA ÝFTAR ÇADIRLARI
Süleymaniye camisinin bahçesinde kurulmuþtu iftar çadýrý , insanlar iftara yakýn saatlerde toplanmýþlardý, ezanýn okunmasýný bekliyorlardý .Onunda karný açtý , oruçluydu da ilk defada böyle bir çadýr görüyordu çünkü kendisi küçük bir köyde büyümüþtü , herksin iyi kötü baþýný sokacaðý bir evi ve de yiyecek bir parça aþý vardý .
Ama Ýstanbul öylemiydi bir sürü insan açtý, açýktaydý . Bir lokma ekmek bulmayan insanlar vardý hatta çalýþtýðý halde geçimini saðlayamayan on binlerce insan vardý .
Bir ay süreyle o çocuk o iftar çadýrýnýn önünden geçti ama bir gün dahi o çadýra girip yemek yemedi neden mi ? çok parasý olduðu için mi?, yemekleri beðenmediði için mi? , tabiî ki hayýr onun iftar çadýrýnda yemek yememesinin bir sebebi vardý oda : Kendinden daha fakir ve daha muhtaç bin insan yesin diye…!
1998 yýlý Trabzon, Sürmene de çalýþtýðým yýllar . O ilçede baþka bir dairede çalýþan Þevket isimli bir memur var , tanýþýyoruz ara sýra görüþüyoruz ve sahilde bir iki tur attýðýmýz biri bir gün bana geldi dedi ki : Kardeþ gel Trabzona gidelim, bende ne yapacaðýz Trabzon da dedim , oda bana hitaben biraz gezeriz ve iftar çadýrýnda da yemeðimizi yeriz ve döneriz dedi . Ona sordum sen oruçlu musun? diye oda olmadýðýný söyledi. Bende kendisine hitaben ben Trabzona gelirim ama iftar çadýrýnda yemek yemem çünkü ben memurum benim param var , çadýr fakir insanlar için dedim …!
2009 Yýlý bursa yýldýrýmda oturmaktayým .Görev dönüþümde servis aracýndan biraz erken indim iftara kadar biraz yürürüm diye düþündüm .biraz yürüdükten sonra bir parkta oturdum, etrafa bakýnýyordum . Birden cezaevi sübyan koðuþlarýndan tanýdýðým iki çocuðu gördüm. Çocuklar iftar çadýrýndan aldýklarý yemekleri yiyorlardý . Bir hayli iþtahlý yiyorlardý .
Birden yanlarýna reisleri olduðu anlaþýlan , sokakta yaþayan bir insan geldi , oda çocuklarla bir süre konuþtuktan sonra iftar çadýra yönlendi , oradan bir yemek aldý , bankýn üzerine koydu ve yemeðe baþladý , daha ezan okunmamýþtý ,
Ben ayrýlmýþtým ama bu düzen böyle devam ediyordu…
Suat engin yýlmaz- Ramazanda birden anýlarým canlandý.2015



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn aný kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ekmek Kavgasý ve Helal Kazancýnýn Güzelliði ve Tatlýlýðý

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Küçük Oðlum Alper Yýlmazýn Futbolcu Olma Çabasý
Annemin Öldüðüne Sevindim
Gemlik Zeytini, Zeytin Aðacý ve Çocuklarýmýz
Haram Baba Haram

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Deðiþtir... Gücün Yetiyorsa [Þiir]
Zaman [Þiir]
Ama Sen Benim Karýmsýn [Þiir]
Paralel Olamamalar, Dik Duramamalar [Þiir]
Deðerli Varlýðýmýz [Þiir]
Bakýþlar - Yüz [Þiir]
Ah Kadýnlar [Þiir]
Mahpushane [Þiir]
Eller [Þiir]
Beyaz Giymak Mesele Deðil, Mesele Kar Gibi Beyaz Bir Yüreðe Sahip Olabilmek [Þiir]


suat engin yýlmz kimdir?

1963 ten beri dünyada bir yer iþgal ediyorum


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © suat engin yýlmz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.