..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Umutsuzluða düþmeyin. -Charlie Chaplin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Dönemler > kemal düz




2 Aralýk 2015
Mutlu Güney  
kemal düz
m. ziya ünsel, hatay'ýn anavatan'a katýlmasýndan hemen sonra, antakya erkek lisesine öðretmen olarak atanýr. 1939-40 öðretim yýlýnda derslere girer. hatay'ý çok sever, tanýmak öðrenmek ister, adým adým gezer.


:BDBJ:












MUTLU GÜNEY

M. Ziya Ünsel, Hatay'ýn Anavatan'a katýlmasýndan hemen sonra, Antakya Erkek Lisesine öðretmen olarak atanýr. 1939-40 öðretim yýlýnda derslere girer. Hatay'ý çok sever, tanýmak öðrenmek ister, adým adým gezer. Gezip gördüklerini yazar. Ben bunlarý elime geçen, “Mutlu Güney” kitabýný okduktan sonra öðrendim. Ünsel, seyyah olmuþ Hatay'ý gezmiþ . Ziya Ünsel, Hatay'ýn Anavatana katýlýþ yýllarýnýn tanýðýdýr. Günlük yaþamý, kiþileri, mekanlarý, olaylarý, sadece izlemekle kalmamýþ, yazmýþ, kitabýný yayýnlamýþtýr.. Güneyin Dantelasý olarak deðerlendirdiði, bu topraklarda yaþayanlarý "mutlu" olarak gördüðünden, “Mutlu Güney” adýný vermiþ kitabýna. Soðukoluk, Arsuz, Belen, Sarýmazý, Ýskenderun, Antakya, Güney Yolu ve Antep'e kadar anlatmýþ yöreyi “Mutlu Güney” kitabýný maalesef bulmak imkansýz. Baskýsý yok. Ben bu kitabý bir kaç defa dikkatlice okudum. Sonra Ziya Ünsel'in akrabalarýna ulaþmak için çaba sarfettim. Çok merak ediyordum Ziya Ünsel'i: Araþtýrdým, bir ipucu bulurum diyerek, Beykoz Ziya Ünsel Ortaokulu'na gittim. Bu okulun müdürü iken, 6 Mart 1972 tarihinde göreve gelirken öldürülmesi sonucu, okula adýnýn verildiðini öðrendim. Daha sonra, kýzý Nermin Ünsel Ekin hanýmefendiyle telefonla görüþtük. Kendisi sonralarý kitabevine geldi, Babasýnýn yazdýðý yayýnlanmýþ ve yayýnlanmamýþ kitaplarýný getirdi, bu sayede görme ve okuma imkaný buldum. Babasý'nýn Antakya'da görev yaptýðýný oralarý çok sevdiðini, gezip dolaþtýðýný ve yazdýðýný anlattý. Ýskenderun'u, Antakya'yý çok sevdiklerini, her yýl geldiklerini belirtti. Eski Ýskenderun'u Antakya'yý hatýralarýný anlattý. Ziya Ünsel'in hiç yayýnlanmamýþ, bir romaný olduðunu ve romanýn Ýskenderun Soðukolukta Arsuz'da geçtiðini öðrendim. Romanýn bir suretini Nermin Haným bana verdi. Eski iskenderun'u, balýkçýlarý, esnafý çok güzel betimlemiþ. Ziya Ünsel 1940'lý yýllarý bir edebiyatçý gözüyle tarihçi titizliðiyle gözler önüne sermiþ. Hatay tarihini merak edenler için önemli bir kaynak kitap niteliðinde.
Kitabýn Önsöz'ünü Azra Erhat, yazmýþ. 1940 yýllarýn tarihine ve günlük yaþamýna da ýþýk tutacak olan bu kitaplarýn tekrar okuyucuyla buluþmasý...
Mutlu Güney, kitabýnýn kapaðýný açýp bir kaç bölüm okuyalým:
“Ýskenderun yolu, Toprakklale'den baþlar. Aktarmalý giderseniz Nuh çaðýndan kalma, eski bir trene binersiniz. Lokomotif, dekovilleri çeken dizeldir. Yavaþ yavaþ, dura-kalka Ýskenderun'a girersiniz. Yol boyunca deniz, denizi özleyiþinizi giderir.(..) Ýskenderun'da palmiyeleri duymuþ, resimlerde görmüþsünüzdür. Orda palmiye ile ilk karþýlaþmamýz trenden inince olur. Fakat, palimeyelerin asýl yakýþýk aldýðý yer, deniz kenarlardýr. Süslü faytonlar içinde þehre koþarken, asfalt boyunca evlerin mimarisi, havanýn rütubetli sýcaðý bize güneyin tropik limanlardan birine geldiðimizi hatýrlatýr.(..)
Ýskenderun'da Kordonboyu, Ýskenderun demektir. Ýskenderun'u hiç görmemiþ olanlar Ýskenderun'u palmiyeli, engin denizli, kahveli, gazinolu ve lokantalý sahili ile anar, hayal ederler. Ýskenderun'dan dostlarýna anlatacaklarý þey de; anýlarýnda kalacak olan þey belki sadece o kýyý boyuolacaktýr.(...)
iskenderun'a ilk defa ilhaktan bir yýl sonra gitmiþtim. O zaman sahilde sefarethanelerin binalarý, pahalý pansiyonlar, pancurlu evler, metruk arsalar, Mýsýr kamýþýndan rahat koltuklarýyla bir-iki gazino, lüks bir bahçe lokantasý vardý. Palmiyelerin altý, akþamlarý bile pek tenha olurdu. Radyolardan Arapça þarkýlar etrafa yayýlýrdý. Gelen-geçen herkes Arapça konuþurdu. Þalvarlarý beyaz koza ipeðinden dokunmþ aðalar, þurada-burada oturuyorlardý. (...) Ýskenderun'da parklar vardý, bulvarlar vardý, yüksek duvarlar arasýnda güzel bahçeler vardý. Hepsi de trokipanýn bahçeleriydiler. Renkler þahlanmýþlar, kokular keskinleþmiþlerdi, bayýltýcý, iç gýcýklayýcý olmuþlardý. Bitkiler sýpsýcaktýrlr daha görünüþlerinde. Manzarada sýcak ülkelerin atmosferi buram buramdý. Ýnsan bu bambaþka tabiat ortasýnda ekzotizmin o garip hazzýný doyasýya tadýyordu.”
Kitabýn kapaðýný kapatýp, burada bir baþka konuya geçmek istiyorum. Üsküdar'da görüþtüðüm bir hekim var. Burada bir özel hastanede çalýþyor. Uzun yýllar Ýskenderun'da görev yapmýþ Emekli olmuþ Ýstanbul'da taþýnmýþ yerleþmiþ... Geçen hafta kýsa bir görüþmemiz oldu. Ýskenderun' u konuþtuk. Her yýl Ýskenderun'a gelip gittiðini, en son geçen Mayýs ayýnda gittiðini söyledi. Ýskenderun'u nasýl buldun? dedim. “Hiç iyi bulmadým. Ýskenderun beton yýðýný olmuþ.” dedi. Özellikle Arsuz tarfýnýn doðal yapýsýnýn çok bozulmuþ olduðunu belirtti.Hatay'ýn bambaþka tabiatý kitap sayfalarýnda kalmýþ. 1995 yýlýnýn Haziran ayýnda adým iskenderun bile o günden bugüne çok deðiþti. Herakleitos doðru demiþ: Deðiþmeyen tek þey deðiþimin kendisidir. Üsküdar, 1.12.2015



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn dönemler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýskenderun'da Kültür Sanatýn Geleceði Üzerine
Bir Zamanlar Aybastý
Tekele Tütün Dizmek Acý Ýçmek
Suriye Lübnan Kültür Gezisi
Aybastý'da Kahvehane Kültürü
Hiçbir Þey Yeni Deðil
Aybastý'da Bir Deðil Bir Çok Deðirmen Vardý

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cem Erman Kemal Sunal'ý Anlatýyor
Harflerin Ýzinde Bir Yazar: Fatin Hazinedar
Bir Baþka Dünya: Hatay
Sarýkamýþ'tan Esarete
Sarýkamýþ'tan Esarete
Ýskenderun Caddeleri
Paris Strasbourg Gezisi
Yarýkkaya Efsanesi
Titus Timsahý
Büyük Antakya Kasesi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nevruz Uður [Þiir]
Aybastýlý Þair Ýzzet Haznedar [Þiir]
Münzevi Bir Osmanlý [Þiir]
Çukurova'nýn Ýki Yiðit Sesi: [Þiir]
[Þiir]
Þiirin Hatayý [Þiir]
Düþüyorum Tut Elimden - Selma Sayar [Öykü]
Bir Öykücümüzden Bir Öykümüz Var [Öykü]
Aybastýlý Bir Feylesof: Refik Güley [Roman]
Anýlarda Ýskenderun: Cem Erman ve Hikayet-i Zeki Müren [Deneme]


kemal düz kimdir?

edebiyat sanat, tarih, kültür ve folklora karþý ilgim var. yerel bir gazetede kültür sanat yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
engin geçtan, edip cansever, tevfik fikret v.b.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © kemal düz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.