..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam kýsa, sanat uzun, fýrsat aceleci, deney aldatýcýdýr. -Hippokrates
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Roman > 1. Bölüm > Ömer Faruk Hüsmüllü




25 Eylül 2016
Göçe Göçe - Kýzýlpýnarlýlar Dobromirka'yý Unutuyor - 39  
Ömer Faruk Hüsmüllü
Ekmek karneye baðlandý ve biz ekmek alabilmek için karnemizle birlikte yýllarca Çerkezköy'e gidip geldik. Bizim burada pazýya benzeyen, ama tadý acýmtrak lopuþka dediðimiz bir bitki vardýr. Bazen günlerce bu bitkiden aþ yapýp yemek zorunda kaldýk.


:IHE:



Dedem, iki gün sonra Kýzýlpýnar'a gideceklerini söyledi. Üzüldüm.
-Sað kalýrsak gene geliriz. Üzülme. Zaten sizin karne tatili de üç gün sonra bitecek. Siz yokken burada benim caným sýkýlýr. Söz, gene geleceðiz... Dedi.
Ama ne yazýk ki dedem sözünü tutamadý!
Dedeme sormak istediðim o kadar çok soru vardý; oysa þimdi aklýma hiçbiri gelmiyordu. Somurtarak oturuyordum. Dedem, konuþmak için bir þeyler anlatmaya baþladý.
-Kýzýlpýnar'a Dobromirka'dan gelenler yaþadýklarý müddetçe, fýrsat buldukça hep eski vatanlarýndan bahsettiler; duyduklarý özlemi böyle gidermeye çalýþtýlar. Orada da kim bilir ne kadar kötü/zor günleri olmuþtur; ama onlar bunlarý deðil hep iyi/güzel hatýralarýný hatýrlayýp anlattýlar. Onlar öldükten sonra, Dobromirka'dan bahseden çok az oldu ve zaten bir müddet sonra da unutuldu gitti. Dobromirka muhacirlerinin torunlarý, Kýzýlpýnar'da uzun yýllar çok zor günler geçirdiler. Cumhuriyetle birlikte biraz refaha kavuþur gibi oldular, Ýkinci Dünya Harbi çýktktan sonra gene zor günler baþladý. Aksilik bu ya, o yýllarda hava þartlarý da çok kötüydü. Devlet de ürettiðimiz her þeyden aldýðý vergiyi çok artýrmýþtý. Öyle ki ekin daha harman yerindeyken devlet memurlarý gelip ne kadarýný devlete vereceðimizi tespit ediyorlardý. Birçok kiþi devlet memurlarý görmeden kendi ekininden çalmak zorunda kalýyordu. Bir lokma ekmeðe muhtaç olduk. Ekmek karneye baðlandý ve biz ekmek alabilmek için karnemizle birlikte yýllarca Çerkezköy'e gidip geldik. Bizim burada pazýya benzeyen, ama tadý acýmtrak lopuþka dediðimiz bir bitki vardýr. Bazen günlerce bu bitkiden aþ yapýp yemek zorunda kaldýk. O yýllarda bizde savaþla ilgili haberleri öðrenebileceðimiz ne bir gazete ne de radyo vardý. Savaþýn ikinci yýlýnda köy kahvesine radyo geldiði haberini duyunca oraya koþtuk. Radyoyu dinleyip evine giden bir genç olayý þöyle anlatmýþ anasýna: “Valla ana, kutunun içine bir adam girmiþ. O konuþuya...”
-Dede, köyde anneye kimi “ani” kimi “aney” diyor; kimi de ana...
-Oðlum, biz birçok þeyde olduðu gibi, dilimizi de tam olarak oturtamadýk. Göçebeliðin sonucu olsa gerek. Bizde küçük kýzanlar yani çocuklar annelerine “aney” ya “ani” diye seslenirler, gençler ve yetiþkinler çoðunlukla “ana” der, Ýstanbul'da çalýþanlarýn bazýlarý da “anne” demeye baþladýlar.
-Ýstanbul'a çalýþmaya gidenlerin sayýsý çok mu köyde?
-Kýzýlpýnar'da çiftçilikten baþka yapacak iþ yoktur. O da zaten býrak para kazandýrmayý, karnýný bile doyurmaz. Bizde birçok kiþi, Kýzýlpýnar'daki zenginlerin iþlerine ya da civar köylere gündelikçi olarak gittikleri gibi, Çerkezköy'e gidip orada çeþitli iþlerde çalýþanlar da olur. Çerkezköy'de demiryollarýnda bazýlarý iþ bulabilir. Tabii esas çalýþabilecek nüfusun çoðunluðu da, Ýstanbul'a gider. Ýkinci Dünya Savaþý'nýn olduðu o yokluk yýllarýnda, iþ bulurum umuduyla neredeyse gençlerin hepsi Ýstanbul'a gitmiþti. Köyde kalanlar hep çocuklar, yaþlýlar ve kadýnlardý. Gerçi sonradan, gidenlerin çoðu döndü ya...
(Devam edecek...)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn 1. bölüm kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 35 Son Bölüm
Memleketimin Delileri - 2
Memleketimin Delileri - 1
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 33
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 34
Köpeðin Adý Badi - 80 (Son Bölüm)
Demokratik Deliler Devleti - 37 (Son Bölüm)
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 32
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 26
Göçe Göçe - Köyümüz Yok Olmuþ - 48 (Son Bölüm)

Yazarýn roman ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ücretsiz Kitap Daðýtabileceðim Ýstanbul’da Bir Mekan Arýyorum
Bir Edebiyatçý Gözüyle Maðaranýn Kamburu - Yorum: 4
Bir Felsefeci’nin Kaleminden Maðaranýn Kamburu – Yorum: 6
Maðaranýn Kamburu
Bir Romanýn Anatomisi: Maðaranýn Kamburu
Bir Aný Defteri Buldum - Roman
Ömer Seyfettin Eserlerini Nasýl Yazardý?
Maðaranýn Kamburu Romanýna Yönelik Okuyucu Yorum ve Eleþtirileri
Maðaranýn Kamburu Romanýna Yönelik Okuyucu Yorum ve Eleþtirileri - 2
Maðaranýn Kamburu Romanýna Yönelik Okuyucu Yorum ve Eleþtirileri - 3

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Siyasi Taþlama: Neþezâde - 2 [Þiir]
Siyasi Taþlama: Karamsarzâde [Þiir]
Kusurî"den Týrtýklama [Þiir]
Zam Zam Zam... [Þiir]
Týrtýklama (Kazak Abdal'dan) [Þiir]
Yoklar ve Varlar [Þiir]
Ýstanbul,sana Âþýk Bu Kul [Þiir]
Âþýk Dertli"den Týrtýklama [Þiir]
Namuslu Karaborsacý [Þiir]
Dostlarým [Þiir]


Ömer Faruk Hüsmüllü kimdir?

Uzun süre Oruç Yýldýrým adýný kullanarak çeþitli forumlara yazý yazdým. Ýddiasýz iki romaným var. Çok sayýda siyasi içerikli yazýya ve biraz da denemelere sahibim. Emekli bir felsefe öðretmeniyim. Yazmaya çalýþan her kiþiye büyük bir saygým var. Çünkü yazýlan her satýr ömürden verilen bir parçadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Az veya çok okuduðum tüm yazarlardan etkilenirim.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Faruk Hüsmüllü, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.