..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ama gene de dünya dönüyor! -Galilei
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Politika > Hakan Yozcu




28 Kasým 2016
Çeþitli Yönleriyle Prof. Dr. Erhan Arýklý  
Hakan Yozcu
Prof Erhan Arýklý, gerek siyasette, gerekse de çalýþtýðý alanda çok deneyimli biri. Araþtýran, üreten bir ilim adamý. Erhan Arýklý’nýn düþüncelerini, yaptýklarýný ve yapmak istediklerini anlayabilmek için her þeyden önce onu iyi tanýmak gerekir diye düþünüyorum:


:CBCB:

     Yeniden Doðuþ Partisi henüz kurulmuþ çiçeði burnunda bir siyasi partimiz. Genel Baþkaný da çok sevip saydýðým, aðabeyim dediðim can dostum Prof. Dr Erhan Arýklý.
     Prof Erhan Arýklý, gerek siyasette, gerekse de çalýþtýðý alanda çok deneyimli biri. Araþtýran, üreten bir ilim adamý.
     Erhan Arýklý’nýn düþüncelerini, yaptýklarýný ve yapmak istediklerini anlayabilmek için her þeyden önce onu iyi tanýmak gerekir diye düþünüyorum:
Erhan Arýklý 1962 Kars-Ardahan doðumludur. Ýlköðrenimini Kars’ta yapan Arýklý 1975 yýlýnda ailesi ile birlikte Kýbrýs’a göçmüþ ve Ortaöðrenimini Kýbrýs’ta yapmýþtýr.
1985 yýlýnda Ankara Üniversitesi Ýlahiyat fakültesini bitiren Arýklý, burada “Kýbrýs Türkü’nün Dini Yapýsý” konulu Yüksek Lisans Tezini yapmýþtýr.
Bir müddet aile þirketinde yöneticilik yapan Arýklý 1997 yýlýnda Uluslar arasý Girne Amerikan Üniversitesi Ýþletme Bölümü’nde “KKTC’de Küçük Ölçekli Ýþyerlerinin Ýþletmeleri” tezi ile ikinci Yüksek Lisansýný yapmýþtýr.
Arýklý, 1999 yýlýnda Azerbaycan Beynelhalk Üniversitesi’nde ise “Osmanlý Döneminde Azerbaycan’ýn Ýktisadi Yapýsý” konulu 3.yüksek lisans çalýþmasýný yaparak, Ýlahiyat, iþletme ve iktisat dallarýnda 3 ayrý yüksek lisansýn sahibi olmuþ ve deðiþik sahalarda ihtisas yapan bir ilim adamý özelliði kazanmýþtýr.
1991 yýlýndan itibaren KKTC’nin yurt dýþýnda tanýtýlmasý için çalýþmalar yapan Arýklý, 34 Türk Devlet ve Topluluðunda 100’ün üstünde konferans vermiþtir.
Arýklý, Türk Tarihi ve Türk Kültürü ile ilgili çalýþmalarýndan dolayý Çeçenistan Cumhurbaþkaný Cahar Dudayev tarafýndan “Üstün Hizmet Madalyasý” ile taltif edilmiþtir.
2005 yýlýnda Azerbaycan Ýlimler Akademisi Þarkiyat Enstitüsünde “17.yy’da Osmanlý Hakimiyetinde Azerbaycan” konulu doktora çalýþmasýný baþarý ile tamamlamýþtýr. Bu çalýþma, Azerbaycan Tarihinin karanlýk bir dönemini aydýnlatmasý açýsýndan oldukça önemli bulunmuþ ve Azerbaycan Ýlimler Akademisi tarafýndan “17.yy Osmanlý Hakimiyetinde Azerbaycan ve Erdebil” ismi ile kitaplaþtýrýlmýþ, daha sonra da Farsçaya tercüme edilmiþtir.
Arýklý’nýn bir diðer araþtýrma sahasý Kafkasya üzerinedir. Arýklý, Kafkas Halklarý üzerine yaptýðý çalýþmalarý “Kafkas” isimli kitabý ile somutlaþtýrmýþtýr.
Arýklý, 2005 KKTC Dýþiþleri Bakanýnýn özel temsilcisi sýfatý ile Azerbaycan’da görevlendirilmiþ ve KKTC’den Azerbaycan’a doðrudan uçuþlarýn gerçekleþmesini organize etmiþtir. Daha sonra çalýþmalarýný Orta Asya’ya kaydýran Arýklý, Dýþiþleri Bakanlýðý tarafýndan KKTC’nin Orta Asya Temsilciliði görevine atanmýþtýr. Burada görev yaparken ilmi çalýþmalarýna da devam eden Arýklý, “Yaþayan Türk Halklarý ve Tarihleri” ve “Türk Halklarý Kültür Tarihi” isimli iki kitap daha yayýnlamýþtýr.

Arýklý’nýn Temsilcilik yaptýðý süre içerisinde Kýrgýzistan’da yaptýðý çalýþmalar neticesinde Kýrgýzistan, KKTC’nin Türkiye’den sonra en iyi iliþkileri sahip olduðu ülke haline gelmiþtir.
Kýrgýzistan’daki resmi görevinin bitimini müteakip Kýrgýzistan Devlet Arabayev Üniversitesi’nde Profesör kadrosuna atanan Arýklý, burada Türkoloji Bölümünü kurmuþ ve Teoloji Fakültesi’nde de dersler vermiþtir.
Halen KKTC’de yeni kurulan YENÝDEN DOÐUÞ PARTÝSÝ Genel Baþkanlýðý görevini yürüten Arýklý, evli ve 3 çocuk babasýdýr.
     Bütün bu özelliklerine baktýkça Sayýn Arýklý’nýn YDP Genel Baþkanlýðý’na getirilmesinin “Bir tesadüf sonucu olduðunu” söylemek safdillikten baþka bir þey deðildir.
     Prof Arýklý, çalýþmalarýyla, azmiyle, çabalarýyla, deneyim ve birikimleriyle hak ederek bu göreve getirilmiþtir. Sayýn Arýklý’nýn Kýbrýs Türk siyasetine demokratik açýdan çok þey katacaðýna inanýyoruz. Ve onun bu göreve getirilmesini Kýbrýs Türk Siyaseti için büyük bir kazanç olarak görüyoruz.
     Nitekim Prof Arýklý, geçtiðimiz gün Ýstanbul’da Bulgaristan Türkleri Derneði ve Ural Eðitim Kültür ve Stratejik Araþtýrmalar Derneðinin düzenlediði, "Kýbrýs Müzakerelerinde Son Durum" konferansýna katýldý. Burada çok etkili bir konuþma yaptý.
Kýbrýs'ta müzakerelerin kesildiðini, bu noktada görüþmelerin koptuðunu ve emperyal çýkarlarý olan devletlerin hemen devreye girdiklerini ifade eden Arýklý, þöyle konuþtu:
"Þu an Amerika ve Ýngiltere Full Time devrede. Heyetlerinin biri gidiyor, biri geliyor. Akýncý'yý ve Anastasiadis'i tekrar bir araya getirmeye çalýþýyorlar. Onlarýn hedefi þu; Kýbrýs'ýn etrafýnda muazzam bir petrol ve gaz var. Bu petrol ve gazý, Amerika ve Ýngiliz þirketleri birlikte çýkarmak için hazýrlýk yapýyorlar. Onun dýþýnda Ýsrail gazý var. Bu Ýsrail gazýnýn bir an evvel Kýbrýs üzerinden Türkiye ve Avrupa'ya gitmesi lazým. Dolayýsýyla adada bir an evvel bir çözüm olmalý. Çözüm olmalý ki Ýsrail gazý bir an evvel Türkiye'ye ve Avrupa'ya ulaþsýn. Avrupa'nýn da sýkýntýsý var. Biliyorsunuz Ukrayna krizi dolayýsýyla Rusya ile aralarý çok kötü. Rusya'nýn tekelinden kurtulmak istiyorlar. Bunun için alternatif gaza ihtiyaçlarý var. Ýsrail gazýna þiddetle ihtiyaçlarý var. Dolayýsýyla emperyal güçler bir an evvel adada bir çözüm istiyorlar."
Türkiye'nin kendisine yeni bir ufuk, yeni bir liman aradýðýný dile getiren Arýklý, "Þanghay Beþlisi bu noktada Türkiye için iyi ve ciddi bir alternatif. AB'nin karþýsýna Þanghay Beþlisi konulabilir. Ýþte bu noktada Türkiye hem kendi geleceði için hem de Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti için karar vermesi gerekiyor. Yani Türkiye, Avrupa Birliði'ne girmeyecekse ve bir anlaþmadan sonra Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti ortadan kalkacaksa ve Kýbrýs bütünüyle Güney gibi Avrupa Birliði'ne girecekse sizler Kýbrýs'a gelirken Schengen vizesiyle mi geleceksiniz? Türkiye artýk Kýbrýs'tan tamamen elini, ayaðýný çekmek durumunda kalýr. Onun için Türkiye önümüzdeki süreçte sadece kendi kaderini deðil, Kýbrýs'ýn kaderini de belirleyecek bir dönemece girdi" diye konuþtu.
Kendisine çalýþmalarýnda baþarýlar diliyoruz…




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
"Gün Olur Asra Bedel" Üzerine Bir Ýnceleme
Yozcularýn Kökeni ve Çangaza Köyü
Bir Þiir Emekçisi: Ýhsan Tevfik Kýrca
yaþar Kemal’in Ölüm Yýldönümü Münasebetiyle
Öykü Tiyatro ve Sanat Üzerine
"48 Saat" Üzerine
Çakýrcalý Efe Üzerine
Benim Gözümden "Tutunamayanlar"
Âþýk Osman Akçay Ýle Tanýþtýk
Kayacý Vadisi (Doktorun Yeri)

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.