..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevgi dünyadaki yaþam ýrmaðýdýr. -Henry Ward Beecher
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Tarihsel Olaylar > Cemal Zöngür




24 Mart 2017
Sayýn Baþbakan Binali Yýldýrým, Alevi Kültürünü Ne Kadar Tanýmýþtýr?  
Her Toplum kendisine bir Kurban Seçerek Egemenlik Kuracaðýna Ýnanýr.

Cemal Zöngür


Artýk dünya alemde biliyor ve görüyor ki, Aleviklerin Cem Evin’de Semah dönerek yapmýþ olduklarý ibadetin, Ýslam’la veya Ýslam’ýn herhengi bir Mezhep ve Tarikatýyla uzaktan yakýndan en ufak bir ortak yaný bulunmamaktadýr.


:BJBC:


     Alevilerin yüzde doksan dokuzu Alevilik inanç, ibadet ve kültür deðerlerinin nasýl ve nereden çýktýðýný? Dünyadaki hangi din ve kültürlerle ortak özellik taþýdýðýný bilmeden yaþadýklarý halde, Baþbakan Aleviliði ne kadar öðrenmiþtir.?
Eðer Sayýn Baþbakan Gerçek Aleviliði öðrenmiþ ise, bunu bir dosya ya da kitap þeklinde kamuoyu ile paylaþmalýdýr.
Yok bugüne kadar resmi ideolojinin yaratmaya çalýþtýðý Þiilik ve Bektaþilik þeklindeki oluþumu, Alevilik olarak biliyorsa bu hiçbir zaman Alevilik olmamýþtýr. Çünkü Gerçek Alevilik hâlâ Anayasal olarak yasaklý durumdadýr.
Yüzyýllardýr mevcut olan bu durum görülmeden, bir kiþinin Alevi kültürüyle içiçe büyüdüm, Alevilerle bir sorun yokmuþ gibi göstermesi, kültürsüzlük deðilse daha derin nedenlerin varlýðýna iþaret etmektedir.
Artýk dünya alemde biliyor ve görüyor ki, Aleviklerin Cem Evin’de Semah dönerek yapmýþ olduklarý ibadetin, Ýslam’la veya Ýslam’ýn herhengi bir Mezhep ve Tarikatýyla uzaktan yakýndan en ufak bir ortak yaný bulunmamaktadýr.
Ýslam ile Alevilik arasýnda bu kadar büyük bir uçurum olduðu halde, Alevilerin kendilerine Müslümaným deyip Müslümanlýðýn dýþýnda ibadet edip farklý kültürle yaþamalarýnýn nedeni, devlet tarafýndan Aleviliðin yasaklanýp kötü ve sapkýnlýk olarak göstermesinden kaynaklanmýþtýr.
Devletin üst ve alt kademelerdeki tüm temsilcileri, Aleviliðin anayasal olarak yasak olduðunu bildikleri halde, zaman zaman çýkarlarý gereði Aleviliðe normal bakýyormuþ gibi yapmalarý, samimiyetsizlik, ciddiyetsizlik ve alçaklýktan baþka bir þey deðildir.
Ancak tüm bu olumsuzluklara reðmen Baþbakan vb. gibiler eðer gerçekten Alevilerle içiçe yaþamýþlarsa, bu içiçeliðin hangi devlet hukukuna ya da hangi deðerlere göre gerçekleþtiðini tüm insanlarla paylaþmalýdýrlar.
Çünkü Türkiye baþta olmak üzere Müslüman Þii ve Sünni devletler var oldukloarý günden bu zamana kadar, resmi olarak Aleviliði sürekli aþaðýlayýp yasak etmiþlerdir. Peki! o halde nasýl bir içiçelik
yaþanmaktadýr.
Özellikle Türkiye’de devlet politikasýnýn ulaþmadýðý ya da daha zayýf yürtüldüðü kýrsal alanlarda, Alevilik ve Ýslam’a inanan köylüler ya da içiçe yaþayan halklar, kendi doðal insanlýk hukuklarýndan gelen ilkelere göre birbirlerine tölerans tanýyarak çoðu zaman barýþ içerisinde yaþamýþlardýr.
Bu süreler içerisinde bazen Aleviler Ýslamlaþýrken bazen de Ýslam olanlar Aleviliðe daha yakýn bir sempati beslemiþlerdir. Ancak bu durumda þu noktayý unutmamak gerekir.
Ýstisnalarýn dýþýnda Alevilerle içiçe yaþayan Ýslam kesiminin büyük bir çoðunluðu, iþi ve geleceði açýsýndan devletle iliþkiye geçtiði andan itibaren, ya Alevilere düþmanlaþtýrýlmýþlardýr veya Alevilerle olan tüm iliþkilerini kesmek zorunda kalmaktadýrlar. Halbuki devletin burnunu sokmadýðý tüm alanlarda, Aleviler ile Müslümanlar daha barýþcýl ve kardeþce yaþamýþlardýr.
Aleviliði ve Alevileri daha yakýndan tanýyan insanlarda, Aleviliðe karþý doðal bir sempati geliþtiði için, buna tahammül edemeyen devlet, kullandýðý resmi ve gayri remi ajan ve provakatöleri aracýlýðýyla elinden gelen her türlü çirkin oyunlarý sergilemiþtir. Çünkü Anayasa ve yasalar bunu emretmektedir.
Ýfade etmeye çalýþtýðýmýz gibi, devletin resmi ve gayri resmi inkârcý ve imhacý tüm siyasi politikalarý yüzünden, Alevilerde büyük bir korku (Fobi) psikolojisi oluþmuþtur.
Aleviler bu korku nedeniyle canlarýný kurtarmak adýyla, Ýslamiyet’in en derin çatlak noktasý olan Mezhepçilik þeklinde ortaya çýkan Þii Ýslamcýlýðý kullanarak, Þiiliðin Halifesi olan Hz. Ali ve Ehlibeyte sadece sözde sahiplenmekle kendilerini koruyacaklarýný düþünmüþlerdir.
Gerçek bir kültür ve dini bilgilendirmenin olmadýðýi bu tür devlet yapýlarýnda, Aleviler gibi her insan devletten yararlanabilmek ya da bir takým dýþlanmýþlýklardan kurtulmak amacýyla, her zaman devletin resmi olarak sahiplendiði Ýslam’a yakýnlýk göstermeye çalýþýrlar. Alevilerdeki devlete karþý bu yakýnlaþmayý, Müslüman halkýn büyük çoðunluðu Alevilerin Ýslam olduklarýndan kaynaklandýðýný düþünmektedirler.
Ýþte Bþabakan Binali Yýldýrým’da ya bilmeden veya bilinçli olarak Aleviliði Müslümanlýk þeklinde çarpýtýp, Alevi kültürüyle içiçe yaþadýðýný ifade etmesi asla gerçekci deðildir. Bir Baþbakan olarak hâlâ Aleviliðin neden yasak olduðunu sorgulamayýp açýktan Aleviliðin sorunlarýný ifade edemiyorsa, Türkiye toplumu sürüleþtirilmiþ demektir.
Bu yüzden Türkiyeli her Müslüman ve de her Alevinin, tüm devlet görevlilerini gerçekci ve samimi olmaya davet etmelidirler. Bu yapýlmadýðý sürece Alevilik baþta olmak üzere tüm toplumsal kültür sorunlarý, aradan yüzyýllar da geçse yeniden kendisini en radikal biçimde dayatacaktýr.
Unutmayalým ki, gerçekci siyasi çözümler, halklar ve kültürler arasýndaki kardeþlik ve barýþý yüceltirken; inkâr ve baskýlar ise savaþ ve çatýþmalarý büyütmektedir.


Cemal Zöngür
































.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Siz tanýtýn
Gönderen: Bay Nida / , Türkiye
27 Mart 2018
Aleviler Müslüman mý yoksa Hz Aliye mi tapýyorlar




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Toplum Hak Ettiði Þekilde Yönetilir
Deprem Öldürmez Zihniyet Öldürür
Halka Götürülen Her Oylama Demokratik Midir?
Atatürk'ün Din ve Alevilere Bakýþý
Akp'li "Evetçiler" ile Chp'li Hayýrcýlarýn Halka Açýklayamadýklarý Sýrlarý..!
Anayasa Deðiþikliðinin Yarattýðý Umutlar ve Uçurumlarý..!
Türkiye Halkýna Tek Soru; Demokrasiden Ne Anlýyorsunuz?
Fetö, Deaþ ve Kenan Evren Kardeþliðinin Tarihçesi
Katar'la Ne Yapýlmak Ýsteniyor?
Türkiye'nin Suriye ve Fýrat Kalkaný Politikasý Ýflas mý Etti?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (1) [Deneme]
Lider mi Toplumu Þekillendirir; Toplum Mu Lideri? [Deneme]
Hz. Ali ve Ehlibeyt Alevi Midir? [Deneme]
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (3) [Deneme]
Tbmm'de Yedi Maddelik Anayasa Deðiþikliði Neyi Çözer? [Deneme]
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (2) [Deneme]
Alevilerin Kapýlarýna Saldýranlarýn Açýk Kimliði [Deneme]
"Türkleri Yeniden Tanýmak" Araþtýrma Kitabýmý Yazma Nedenim : [Deneme]
Ýþte Türkiye'nin Yaþam Kalitesi ve Mutluluk Karnesi..! [Deneme]
Ýslamiyet Yeniliðe Açýk Bir Din Midir? [Deneme]


Cemal Zöngür kimdir?

Ben Cemal Zöngür, Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunuyum. Sosyoloji, Tarih ve Siyaset üzerine araþtýrmalar yapmaktayým. Yayýnlanmýþ bir kitabýmýn dýþýnda çeþitli gazetelerde yüzden fazla makalelerimde yayýnlanmýþtýr. Ve iki kitap dosyam yayýna hazýr durumdadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Tam baðýmsýz Tarih ve Siyaset üzerine yazan her Yazar


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Cemal Zöngür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.