..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Anlamak beðenmenin baþlangýcýdýr. -Spinoza
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Unutulamayan Dönemler > Osman AKTAÞ




14 Aðustos 2017
Maðdurluk Bilançosu - 2  
Maðdur ABD (USA)

Osman AKTAÞ


Dünya genelinde maðdur eden, ama hep maðdur olmuþ durumunda olan iyilikseverliðiyle Asya ve Afrika’nýn gözdesi olan bir ülke ABD… Bu ülke kurulurken yok ettikleri bir yerli halk vardý; Kýzýlderililer…


:AIID:
Dünya genelinde maðdur eden, ama hep maðdur olmuþ durumunda olan iyilikseverliðiyle Asya ve Afrika’nýn gözdesi olan bir ülke ABD… Bu ülke kurulurken yok ettikleri bir yerli halk vardý; Kýzýlderililer… Yýllarca kovboy filmlerinde kýrmýzý ceketliler (Ýngiliz kraliyet ordusu), mavi ceketliler (Kuzey ordusu), gri ceketliler (Güney ordusu) üzerinden yaptýklarý filmlerde çoluk çocuk demeden öldüren kafa derisi yüzen Kýzýlderililerle yapýlan savaþlar anlatýldý. Haklý gerekçelerle ve mecbur kaldýklarý için Kýzýlderilileri öldürdükleri iþlendi hep. Peki, bütün bunlar doðru muydu? Hayýr. Ama maðdur olan Amerika’yý istila eden beyazlar olarak bilinen bu mahlûkatlardý. Hangimiz inanmadýk ve kovboylarýn yaþadýklarýna üzülmedik?

Amerikan masumluðunun biz simgesi olan özgürlük heykelin Tanrý Teâlâ can verseydi acaba dünya insanýna neler anlatýrdý dersiniz?

Zenci kölelerin Amerikan ekonomisine verdikleri zarar ve kalkýnma hamlelerini yiyip içtikleriyle tüketmeleri engellemeleri de bu ülke için ayrý bir maðdurluk…

Vietnam’a yardýma giden Amerikalýlarýn yaþadýklarý acýlar, Kore için verdikleri insanlýk örneði mücadeleler, Afgan halkýna götürülen demokrasi, Irak halkýný Saddam’ýn zulmünden kurtarmak, Arap Baharý adý verilen Çad’dan Yemene diktatör rejimden Arap halkýný kurtarmak, Suriye’yi Esat denilen canavardan kurtarmak baþlý baþýna bir insana hizmet örneði deðil mi?

Bir önemli ABD maðduriyeti de, Küba… ABD ne yapýyorsa þu küçücük devlete laf anlatamýyor. Elini çekmek zorunda kalýyor. Emperyalist bir ülkenin maðduriyetine destan yazdýracak bir direniþ bu. Küba ve Ernesto Che Guavera… Bütün dünyaya inanan bir insanýn ve küçücük bir devletin neler yapabileceðini gösteren örnek… En güzel emperyalist maðduriyeti…

Ne büyük bir vefakârlýk örneði verilirken, yaþanan ne büyük bir cefakârlýk… Bu büyük duyarlýk karþýsýnda insanýn gözlerinin dolmamasý olasý deðil.

Hatta Marshall Planý çerçevesinde ABD’ye sunulan rapor, Kongre’de ele alýndý ve 3 Nisan 1948 tarihinde yardýmýn finansmanýnýn saðlanmasý için “Ekonomik Ýþbirliði Kanunu” kabul edildi. Amerika Birleþik Devletleri’nin Türkiye’yi Marshall Planý’na dâhil etme kararýndan sonra, söz konusu yardýmdan yararlanabilmek için 4 Temmuz 1948 tarihinde ABD ile “Ekonomik Ýþbirliði Anlaþmasý” imzalandý. Söz konusu dönemde Türkiye'de cumhurbaþkanlýðý görevini Ýsmet Ýnönü, baþbakanlýk görevini ise Hasan Saka yürütüyordu.

Marshall yardýmýyla verilenler 1950’li yýllarýn baþýndan 1960 darbesine kadar Türkiye’nin burnundan fitil fitil getirildi. En büyük kayýp da hiç tanýmadýðýmýz Korelilerle yaptýðýmýz savaþ oldu. Bunun gerekçesini de NATO denilen SSCB’ye karþý kurulan bir Amerikan saldýrý grubu dâhilindeki ülkelerdi.

Kýbrýs çýkarmasý sýrasýnda verdiði silahlara ambargo uygulayýp kullandýrmamasý da cabasý…
Bütün bunlara karþýn biz ise 19668-69 yýllarýnda tayyarelerden “Amerika’ya düþman olmak vatan hainliðidir” bildirilerini dönemin Genel Kurmay Baþkanlýðý imzasýyla halka attýk.

Ve nadide güzellikte bizlere birçok imkânlar sunan Ülkeyi hoþnut etmek için üç Amerikan düþmanýný asmaktan çekinmedik.

Umulur ki bu güzel ülkenin acýlarý biraz olsun hafiflemiþtir.

14 Aðustos 17
Gölcük



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn unutulamayan dönemler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Günortasýndaki Karanlýk
Kanlý Temmuz
17 Eylül ve Ülke Kaderini Deðiþtiren Ýdamlar
Hrant Dink'i Anarken
Eylüllenmek
Oy Madýmak
30 Aðustos Zafer Bayramý
Bir Ülke Ki, Hýrlý Hýrsýz Karýþmýþ
Maðdurluk Bilançosu - 10
"Nerede Bir Can Ölse Oralýdýr Yüreðim"

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Millet Olmak Ýçin Toplumsal Deðerler
Çaðýn Ütopyasý
Her Yusuf Düþüne Bir Kenan Ülkesi
Sosyal Medyada ve Tanýtým Panolarýnda Dilencilik
Ýki Katilin Dayanýþmasý
Eðitim Bakanýyla Sanal Bakýþma
Fýsýltý Ormanýnda Kýble Tespiti
Politik Arenada Kör Dövüþü
Sosyal Medyada Uzay Sempozyumu
Bu Vatan

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Veda Partisinde Veda Hutbesi [Þiir]
Düþ Geçiti [Þiir]
Saat Gökyüzüne Yaklaþýyor [Öykü]
Efsun [Öykü]
Sevgi Ya da Aþk Algýsý [Deneme]
Doðanýn Çýlgýn Yaratýðý ve Aþk [Deneme]
Aþkýn Tarifi [Deneme]
"Korkma Sönmez... "" Þairi [Deneme]
Bugün 23 Nisan [Deneme]
Eros'a Rekabet [Deneme]


Osman AKTAÞ kimdir?

1965 Erzurum doðdu. Gazi üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, TDE bölümünden mezun oldu. Sýrasýyla Van, Bartýn, Antalya,Bursa, Ankara, Bodrum'da öðretmen olarak görev yaptý. Halen Kocaeli'bde görev yapmakta. yaklaþýk 40 yýldýr þiir,öykü ve eleþtiri yazýlarý yazmakta. Eserleri: 1. ayArsýz; Uludað Yayýnlarý 2007 (Þiirler) 2. bermudayý tek geçmek; Cinius Yayýnlarý 2016 (Þiirler) 3. AsiMilat(ör); Cinius Yayýnlarý 2017 (Politik Denemeler) 4. (D)OKU(N)MUÞTUK; Cinius Yayýnlarý (Kitap Eleþtirileri) 5. cennet cazgýrlarý; Cinius Yayýnlarý 2017(Þiirler) 6. çorak düþler ülkesi; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 7. Yaðmur Yankýlarý; Artus Yayýnlarý 2018 (Öyküler) 8. Sessiz Çýðlýk; Cinius Yayýnlarý 2018(Kitap Eleþtirileri) 9. dar vakitte aþk; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 10. Âþýk Hüseyin Fizâhî; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 11. Þuaraya Elhan Olmak; Cinius Yayýnlarý 2019 (Þairler Üzerine Denemeler) 12. ναυάγιο αγάπης (enkaz-ý aþk): Cinius Yayýnlarý 2019 (Þiirler)


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Osman AKTAÞ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.