..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Matematiðe, yalnýzca yaratýcý bir sanat olduðu sürece ilgi duyarým. -Godfrey Hardy
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > YUSUF ALPASLAN ÖZDEMÝR




7 Haziran 2018
Tanklar Kabeye Dayanmadan  
YUSUF ALPASLAN ÖZDEMÝR
Deneyimli gazeteci Ýbrahim Karagül'ün günümüzü farklý yorumlayan ve ileriye dönük tescilli öngörülerinin bir arada olduðu kitabýn kritiði


:ADJJ:
Etrafýmýzdan sýkça duyduðumuz sözlerden biri de; ‘ Siyasetle ilgilenmek vakit kaybýndan baþka bir þey deðildir, çünkü müdahale þansýmýz yoktur, canýmýzýn sýkýlmasýndan baþka elimize bir þey geçmez, halkýn alýnan kararlarda ve memlekete hizmet etme noktasýnda katký þansý yoktur, bu seçtiðimiz muktedirlere býrakýlmýþtýr.’ Gerçekten böyle mi acaba?
Bunu düþünürken ve istiþare ederken Ýbrahim Karagül’ün ‘ Tanklar Kabeye Dayanmadan’ isimli Ketebe Yayýnlarýndan çýkan kitabý geçti elime ve bir solukta okudum. Gayet akýcý bir üslupta yazýlan, dikkat çekici saptama ve vurgularýyla aslýnda varolan fakat pek de aklýmýza getirmediðimiz senaryolarý ve siyaset manzaralarýný özümsedim.
Son dönemde yaþanan senaryolarýn aslýnda nelere hizmet ettiðini, olaylarýn altýnda yatan niyetleri ve gelinebilecek sonuçlarý ürpererek okudum Karagül’ün kaleminden. Kitaptaki yazýlar 2006 yýlýndan baþlayarak günümüze dek Karagül’ün aðýrlýðý gazete yazýlarýndan oluþuyor. Irak, Ýran, Arap baharý, Ýngiltere’nin geri plnda kalarak yapýp ettikleri olaylar öncesinde yazar tarafýndan kaleme alýndýðý ve bu öngörülerin tamamý gerçekleþtiði için kitaptaki fikirlere duyduðumuz güveni ziyadesiyle arttýrýyor doðrusu.
‘Tanklar Kabeye Dayanmadan’ýn bir baþka özelliði o çok sevdiðimiz ve bizi her defasýnda, þaþýrtan, ters köþe yapan, yazarla beraber bir tahmin savaþýna girdiðimiz polisiye romanlardaki kurgusu idi. Ortadoðu’yu karýþtýran ülkelerden Ýran’ýn rolünü aktaran ifadelerin geldiði noktalar hislerimizin yanlýþlýðýný, beyin jimnastiðimizin de yöntem deðiþtirmesi gerektiðini salýk veriyor adeta.
Olaylarýn kilit noktasý ve can damarý 15 Temmuz ve ardýndan gelen referanduma dair kurulan tuzaklar, halkýn seçimi ve yaklaþýmýyla tüm hesaplarý boþa çýkarmasý neden siyasetle ilgili olmamýz gerektiðinin de müthiþ bir cevabý oldu benim için. Halk 15 Temmuz sürecinde de daha önceki darbelerde olduðu gibi pasif bir tutum takýnsaydý, seçimlerde ve tercihlerinde belli bir kesimin yanlýþ yönlendirme tuzaklarýna düþseydi kitapta anlatýlan kötü niyetlerin tümünün gerçekleþtiðini ve ülkemizin týpký bir Suriye, Irak gibi durumlara düþeceðini görüyor ve tüm ruhumuzda hissediyoruz. Kitabýn bende býraktýðý en büyük çýkarýmlardan biri de siyasi konuþma ve eylemlerde altta yatan nedenleri daha bir dikkatli yorumlamak gerektiði, kullandýðýmýz oylarýn bilinçsizce olduðunda sonuçlarýnýn ne derece yakýcý ve hazin olduðunu görmek oldu. Siyaseti doðru tahlil etmediðimizde birilerinin oyuncaðý olacaðýmýzý, bize söylenen her þeye kanacaðýmýzý, bireysel özgürlüðümüzü kaybetme yanýnda ülkemizi de kaybedeceðimizi de ürpererek tüm benliðimle hissettim.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Memet Fuat

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Türkiye'nin Zihin Tarihi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
‘gerçekler Romanda, Hakikatse Kur’an - I Kerimdedir’ [Roman]
Roman Okumalarý [Roman]
Kim Haklý, Kim Haksýz! [Deneme]
Kendini Geliþtirmek [Deneme]
Mevlana’yý Doðru Anlamak [Ýnceleme]
Yüzyýl Önce Yüzyýl Sonra [Ýnceleme]


YUSUF ALPASLAN ÖZDEMÝR kimdir?

Edebiyat eleþtirisinin edebiyatýmýzýn hem yazar hem de okuyucu baðlamýnda önemsenmesinin büyük nimetler getireceðine inanýyorum kültür hayatýmýza ve bunu merkeze alarak yazmak istiyorum

Etkilendiði Yazarlar:
Memet Fuat, Mehmet Kaplan, Enis Batur


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © YUSUF ALPASLAN ÖZDEMÝR, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.