..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þiir, duygularýn dilidir. -W. Winter
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýliþkiler > osman tatlý




20 Temmuz 2018
Aþk Yolculuðu  
osman tatlý
Sessiz gelen aþk, yumurtlayan tavuk gibi ortalýðý ayaða kaldýrýr. Aþk zayýf karakterde kendi havasýný atmasýný sever. Alay eder. Uykusuz býrakýr. Gündüzü ve geceyi alt üst eder. Aþký heyecan dalgasýyla kiþinin dünyaya bakýþýný ve yaþam biçimini parçalar. Atom etkisi yapar. Aþk hiçbir zaman geldiði gibi durmaz. Zamanla sýradanlaþýr. Heyecaný kaybolur. Etkisi azalýr. Bütün bunlar gitme sinyalidir. Her benliðin yaþamasý gerektiði için herkesi ziyaret eder. Bizi de herkesi ziyaret ettiði gibi ziyaret etmiþtir. Ama geride býraktýklarý önemlidir. geliþi ve gidiþi doðal bir süreçtir. Aþktan nereye ne kaldýðý aþktan ne anladýðýmýzdýr. Üzücü olan ise aþkýn gidiþiyle geride normal hayata dönüþümüzdür.


:AAGA:
Aþk Yolculuðu Ve Ben Olmaya Dair
Ben’in olgunlaþmasý duygularýn tanýnmasýndan geçmekteydi. Ama aþk istendiði, arzu edildiði, hayali kurulduðu zaman kalpteki köþküne oturmazdý. Aþkýn huyudur, bireyi hazýrlýksýz yakalamak. En zayýf anýnýzda, aþktan umudunu kestiðiniz zamanda ve duygularýnýzýn, arzularýnýzýn birbirine karýþtýðý vakit aþk harekete geçer. Aþk öyle göz kýrpmayý sevmez. Aþk kendini tanýtmaz da. Kapýdan doðrudan içeri girer. Ýster taný, ister tanýma; ister kabullen, ister kabullenme aþkýn hiç umurunda deðildir. Aþk gelir kalpte oturur, önce kalbi ele geçirir, sonra duygularýný kontrolüne alýr. Ardýnda akýlla darbe indirir. Ýhtilal yapmak aþka göre deðildir. Aþk arzusu var olan sistemi yýkmaktýr. Kökten bir deðiþiklik ister. Aþk kendini kimse ile paylaþmak istemez. Ondandýr aþk gözleri kör eder ki kiþi ne yaptýðýný bilemezsin. Kiþi aþkla kendinden kopar. Kiþi deliye döner. Ne hissettiðini, ne düþündüðünü bilemez. Aþk tek derdi arzuladýðýný elde etmektir. Aþk arzuladýðýný elde ettikten sonrasý için plan yapmaz. Aþk anlýk dertler peþinde koþar…
Aþk benlikte derin bir keþif yolculuðuna adým atar ama kiþi bunu bilmez. Aþkta buna kolay kolay izin vermez. Aþkýn görünmeyen yüzü duygularý olgunlaþtýrmak ve duygularýn tanýnmasýný saðlamak, akýl ve duygular arasýnda dengenin kurulmasýný öðretmek, geçici arzularýn gerçek yüzünü göstermektir. Ama herkes bu derinliði göremez. Aþkýn benliðe kazandýrdýklarýný ancak Simurg yolcularý algýlayabilir. Aþk herkesi yanýltmayý sever. Aþk kendi sýrrýný kimseye açmaz. Sessizce seyreder ve sýrrý çözebilecek olaný bekler.
Sessiz gelen aþk, yumurtlayan tavuk gibi ortalýðý ayaða kaldýrýr. Aþk zayýf karakterde kendi havasýný atmasýný sever. Alay eder. Uykusuz býrakýr. Gündüzü ve geceyi alt üst eder. Aþký heyecan dalgasýyla kiþinin dünyaya bakýþýný ve yaþam biçimini parçalar. Atom etkisi yapar.
Aþk hiçbir zaman geldiði gibi durmaz. Zamanla sýradanlaþýr. Heyecaný kaybolur. Etkisi azalýr. Bütün bunlar gitme sinyalidir. Her benliðin yaþamasý gerektiði için herkesi ziyaret eder. Bizi de herkesi ziyaret ettiði gibi ziyaret etmiþtir. Ama geride býraktýklarý önemlidir. geliþi ve gidiþi doðal bir süreçtir. Aþktan nereye ne kaldýðý aþktan ne anladýðýmýzdýr. Üzücü olan ise aþkýn gidiþiyle geride normal hayata dönüþümüzdür.
Simurg adayý ve yolcusu aþktan aldýðý ise farklýdýr. Ben aþký bir arzudan ibaret saymaz. Ben’e göre aþk kendini tanýmasý için bir araçtýr, amaç deðildir. Araç amaca dönüþtüðünde benliðe zarar verir. Ruhu esi alýr. Araç olan aþk duygularýný tanýnmasýný saðlar. Heyecaný ve acýyý beraber yaþamayý öðrenir. Karþý cinsin etkilerini fark eder. Derinden hisseder. Karþý cinsin gücünü ve önemini keþif eder. Karþý cins Ben’in bir parçasýdýr. Karþý cins olmadýðýnda Ben yarým demektir. Bu eksiklik huzursuzluk verir. Eksiklik duygusu Ben’e acý verir. Acýyý dindirmek içinde aþký bilmek gerekir. Aþký bilmemek Ben’i yarým kalmýþlýk bir yaþamla karþý karþýya getirir. Aþkýn eksikliði var oluþta gedik demektir. Bu gedik kapanmadýðý sürece hayatýn tadýna varýlamaz. Ben için hayatta boþluklara yer yoktur. Aþkta bu boþluklardan birini tamamlar. Yoksa bu boþluðu geçici arzular ve þehvet doldurmaya kalkar. Þehvet Kaf Daðýna giden yolculukta Ben’i yolunda alýkoymaktan baþka bir þey deðildir. Arzular geçicidir ama sonu gelmezler. Yemek yeme ihtiyacýnýn sonun gelmemesi gibidir. Her þey gerekli ama kontrol altýnda tutulmalýdýr. Sýnýrsýzlýk ruha iþkencedir. Ruh aslýnda var olmayanla yaþamak zorunda kaldým mý ruh bataklýða dönüþür. Özünü kaybeder. Özünü kaybeden ruh vahþileþir ve tatmin olmaz azgýn bir boðaya gibi etrafa saldýrýr.
Aþk kendini bulmadýr. Duygularý canlandýrmadýr. Ölü topraða can veren yaðmur gibidir aþk. Ben de hayatýn yükü altýnda ezilen ve mekanik duygularý canlandýrmak için aþka özlem duyar ve aþký kendine bu anlayýþla misafir eder.
Aþk tutku deðildir. Ama arzularýnýn esiri olanlar için aþk tutkudur. Tutku ise yýkým getirir. Etrafta aþk adýna yapýlan çirkinlikler bunun göstergesidir. Aþk naiftir, þiddet barýndýrmaz. Aþký þiddetle görenler arzularýna ve þehvetlerine düþkün olanlardýr. Aþk masumiyete giden yoldur. Çünkü aþk karþý cinsi anlamanýn yoludur. Hissetmektir. Özdeþim kurmaktýr.
Aþk yolun sonu deðildir, yolun baþýdýr. Aþk sevgiye giden sonsuzluk yolun kapýsýný açmak için vardýr. Bilenler için sevgi sonsuzluða giden yolda ruhu besleyen kaynak sudur. Aþk olmadan sevgi olmaz. Aþk sevginin anahtarýdýr. Aþký bilmeyen sevgiyi hiç bilmez. Aþk yokuþ aþaðýya Ben’i indirir, sevgi ise düz yoldur. Düzlüðü sizi yanýltmasýn çukuru, bataklýðý, çamuru çoktur. Her þey sevgiyi kirletmek için sýraya girer düzlükte.
Her þey hayata ve var oluþa anlam katmak için bizimle temasa geçer. Hiçbir þey nedensiz bizimle iletiþime geçmez. Aþkta bütünün bir parçasý olarak kendi yerini almak ve kendisine ait boþluðu doldurmak için bizimle temasa geçer. Yeter ki bütünün içindeki yerine doðru dürüst yerleþtirebilelim.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýliþkiler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Aþkýn Kölesi Olmak
Evlilik Ýçin Sevgi Yeterli Midir?
Tanýmak Üzerine
Annelerin Gölgesindeki Babalar
Ayrýlýðýn Hikmeti
Erkeðin Kadýndan Özerklik Talebi

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yazar Kimliði
Aþk ve Cinsellik Ayrý Þeylerdir
Yazar Konularý Nereden Alýr
Ýslamda Kadýna Kýrbaç
Yazarlýk Yolunda Ara Söz
Ýnsandaki Kaygý Örnekleri
Yalnýzlýk Sözleri III
Soðuk Bayram
Birey Olabilme
Ýyi Kitap Kötü Kitap

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yalnýzlýk Sözleri I [Öykü]
Hayalim Yazar Olmak [Roman]
Hayalim Yazarlýk [Roman]
Okuyorum Ama Yazamýyorum? [Roman]
Edebiyat Fakültesinde Dergi Çýkarmak [Eleþtiri]
Ýklimler / Film Eleþtirisi [Eleþtiri]
120 / Film Eleþtirisi [Eleþtiri]
Üç Maymun / Film Eleþtirisi [Eleþtiri]
Neþeli Hayat [Eleþtiri]
The Ýmam"ýn Savaþý Kiminle [Eleþtiri]


osman tatlý kimdir?

okuyucu ile beraber yolculuk yapmak


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © osman tatlý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.