..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Küle deðil, ateþe üflemelidir." -Divanü Lügat-it Türk, Savlar
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Söyleþi > Hande Hamdiye Aðýrman




7 Ekim 2018
Milli Bütünlüðümüzle Varýz  
01 Adana Ýl Kültür ve Turizm Müdürü Sayýn Sabri TARÝ Ýle Röportaj

Hande Hamdiye Aðýrman


Milli Bütünlüðümüzle Varýz! 01 Adana Ýl Kültür ve Turizm Müdür Sabri TARÝ Ýle Röportaj


:IHD:
Geçmiþte dünyanýn birçok deðiþik kýtalarýnda hala bulunmakta olan devlet kurumlarýmýzýn izleri üzerine yapýlan arkeolojik kazýlarda elde edilen buluntular, tarihimizin saðlam kaynaklarýný oluþturmaktadýr. Coðrafi konumu ise; insan yaþamý için en elveriþli olan orta kuþakta yer almýþ ve Yedi coðrafi bölgelerimizin temel ayrýntýlarýna inilirse, her kýtasý kendi içinde bölümlere ayrýlan farklý özelliklerinin sayýsý yüze kadar çýkmaktadýr. Zira geçmiþimiz bu denli saðlam bir kültüre sahip ve topraklarýmýz, tarihin en eski dönemlerinden beri büyük medeniyetlerin kurulmasýna zemin hazýrlamasý, dünden bugüne dünya arkeologlarýn ve çoðu ülkelerin ilgisini çekmektedir.
Özetleyecek olursak; ülkemiz, tarihi ve coðrafi konumuyla dünya çapýnda altýn deðerinde birer yapboz parçalarýný oluþturan bir bütündür.
Buna istinaden, bu ve bundan sonraki haftalarda plaka sýralamasýna göre tüm illerimizin ileri gelen yetkilileriyle yapmakta olduðum röportajlarýmýn yaný sýra kendi yorumlarýmla da bizi biz yapan ortak deðerlerimizi bir nevi de olsa sizinle paylaþmýþ olacaðým.
01 Adana: Doðuya veya batýya giderken her türlü yolumuzun kesiþtiði yer…
Týpký beyaz altýný gibi bembeyaz pamuk tarlalarý karþýlýyor bizi.
Bugün ülkemizin ekonomisine ihracat ile büyük katký saðlayan, tekstil ve yað sanayisinin hammaddesi olan pamuk, dünya üretim sýralamasýnda altýncý sýradayýz ve büyük bir kýsmý Çukurova bölgesinde yetiþmekte.
Adana doðumlu, Romanlarý, oyun yazarlýðý ve edebi kiþiliðiyle toplumumuzda büyük yeri olan önlü yazar Orhan Kemal’in romanýna da adýný verdiði gibi “Bereketli Topraklar Üzerinde”
Evet, ilimiz gerek topraðýyla gerekse Hitit döneminden günümüze kadar birçok medeniyetlerden geçmesiyle; geleneksel yiyecek ile içecekleri, kendine has dil edebiyatý ve bize milli zenginliðimizi yansýtan geleneksel el sanatlarýyla da çok zengin.

Teknolojiye merak sardýðýmýz bu dönemde, dünya çapýnda öncelik yapmýþ atalarýmýzýn yoktan ürettikleri sayýsýz fikir, yapý ve ürünlerine de merak sarmak, ayný zamanda bu günkü teknolojiyle gün yüzüne çýkarmak bize çok þey katar. Küçük bir örnekle tanýmlamýþ olursak, “Güdük” pamuklu hýrkasý; has pamuktan yapýlan bu hýrka, günümüzün þartlarýnda, bay-bayanýn da giyebileceði has tarzýyla imal edilirse ne güzel olur? Ýþ adamlarý veya devletimiz tarafýndan üretilip lüks maðazalarda ilk alýcýsý biz, sonra bir bakarýz dünyada bir moda ve küçük bir atölyeden baþlayýp büyük imalat fabrikasýnýn haline gelmesi imkansýz deðil. Böylelikle ülkemiz kendi öz deðeriyle gündeme gelebileceði gibi çiftçilerimize de büyük katkýsý olur.
Ýlk haftamýzda, Adana Ýl Kültür ve Turizm Müdürü Sn Sabri TARÝ bizi aydýnlatacak.

Adana denilince aklýmýza ne gelmeli?
-Adana denilince insanlarýn aklýna öncelikle lezzetli yemekler, misafirperver insanlar, doðal güzellikler ve tarihte iz býrakmýþ yapýlar gelmelidir. Adana kebap, þalgam, bici bici, Taþköprü, Büyük Saat, Varda Köprüsü bunlardan sadece birkaçýdýr.
Adana ismi nerden gelmektedir?
-Ýsmi hala deðiþmeden kullanýlmakta olan en eski kent Adana’dýr. Boðazköy metinleri olarak bilinen ve M.Ö. 1650 yýllarýna tarihlendirilen bir Hitit tabletinde, Ada¬na civarýndan Uru Adania olarak bahsedilmektedir. Yani kentin ismi 3665 yaþýnda ve halen bu tablette ya¬zýldýðý biçimde kullanýlýyor.
Kültürel faaliyetler nelerdir?
-Adana kültürel etkinlikler konusunda büyük potansiyele sahip bir ilimiz olup yýl içinde onlarca festival ve fuara ev sahipliði yapmaktadýr. Bunlardan en çok öne çýkanlar Nisan ayýnýn ilk haftasýnda kutlanan Uluslararasý Portakal Çiçeði Karnavalý, Eylül ayýnda düzenlenen Uluslararasý Altýn Koza Film Festivali, Mart-Nisan aylarýnda düzenlenen Sabancý Uluslararasý Tiyatro Festivali’dir. Ayrýca bu sene 6-8 Ekim tarihlerinde Adana Lezzet Festivali gerçekleþtirilecektir. Þimdiden yoðun ilgi gören ve katýlýmýn oldukça fazla olmasýnýn beklendiði bu Festival’in Adana’ya sosyal ve kültürel canlýlýk getireceði öngörülmektedir. Adana’nýn ilçelerinde de birçok festival düzenlenmektedir. Saimbeyli’de Kiraz Festivali, Karataþ’ta Karpuz Festivali, Kýzýldað Yayla Þenlikleri, Karacaoðlan Kültür ve Sanat Etkinlikleri bunlara örnek gösterilebilir. Bu sene Adana’ya yeni bir festival daha kazandýrdýk. 6-8 Ekim tarihlerinde düzenlenecek olan Adana Lezzet Festivali, ilimizi bir lezzet kenti olarak markalaþtýrma hedefine yönelik büyük bir adým niteliðindedir. Bu festivali diðerlerinden ayýran özellik, gastronomi çatýsý altýnda tarihi, kültürü, turizmi birleþtirmesi ve ziyaretçilere farklý deneyimler sunmasýdýr. Bu festival ile Adana’da ilk kez hasat etkinlikleri yapýlacaktýr. Adana’nýn tarýmdaki gözbebeði ürünleri olan narenciye ve pamuk hasadý etkinlikleri ile ziyaretçiler Adana kültürünü ve yaþamýný daha yakýnda tanýyabilecekler. Yemek yapým atölyeleri, ünlü þeflerden gastro þovlar, sokaklarda lezzet etkinlikleri, seminerler ve kültür gezileri festival programýnda yer alan faaliyetlerden yalnýzca birkaçýdýr. Her sene geleneksel olarak düzenlemeyi planladýðýmýz Adana Lezzet Festivali, katýlanlarýn mutlaka bir daha katýlmak isteyeceði bir etkinlik olacaktýr. Þimdiden festivale çok yoðun talep var, otellerin doluluk oraný %100’e yakýn. Festivalin Adana turizmine, ekonomisine, tanýtýmýna büyük katma deðer saðlayacaðýna inanýyoruz.

Adana’mýzý diðer illerden ayýran özellik nedir?
-Adana, birçok kültürü ve deðeri içinde barýndýran, birçok medeniyete ev sahipliði yapmýþ bir kenttir. Ýklimi, tarýma elveriþli arazileri, bereketli topraklarý, sanayi olanaklarý, tarihi ve turistik alanlarý, denizi ve doðal güzellikleriyle bir þehirde bulunabilecek her þeye sahiptir. Bunlarýn yanýnda, mutfak kültürünün zenginliði Adana’yý diðer illerden ayýran en önemli özelliðidir. Adana, ülkemizde insanlarýn sadece yemek yemek için ziyaret ettiði nadir illerdendir. Ayrýca Adana içinden nehir geçen nadir þehirlerdendir. Seyhan Nehri, þehre yalnýzca güzel manzaralar sunmakla kalmýyor, ayný zamanda su sporlarý ile ilgilenenler için de büyük potansiyele sahip bir alan oluþturuyor. Mavi bayraklý plajlara sahip Yumurtalýk ve Karataþ ilçeleri deniz turizminin yaný sýra, Akyatan ve Aðyatan lagünleri ile ziyaretçilere eþsiz doðal güzelliklere tanýk olma imkaný tanýyor. Bu lagünler, birçok kuþ türüne ev sahipliði yapmakta ve flora ve faunasýyla yaban hayat gözlemcileri ve doðaseverler için alternatif destinasyonlar yaratmaktadýr.


Tarihi ve turistik yerler nerelerdir?
-Adana merkezde yer alan tarihi ve turistik yerler; Taþköprü, Büyük Saat, Ulu Camii, Kýz Lisesi, Ramazanoðlu Konaðý, Kazancýlar Çarþýsý, Atatürk Evi, Sabancý Merkez Camii ve Merkez Park, Tarihi Tepebað Evleri, Yað Camii, Yeni Adana Müzesi, Bebekli Kilise’dir.
Ceyhan ilçesinde Sirkeli ve Tatarlý Höyük, Yýlankale; Karaisalý ilçesinde, Varda Köprüsü, Kapýkaya Kanyonu, Yerköprü Mesire Alaný; Karataþ ilçesinde, Magarsus Antik Kenti, Akyatan Gölü ve Kuþ Cenneti, Karataþ Sahili; Kozan ilçesinde, Anavarza Antik Kenti, Arýkan Konaðý, Daðýlcak Mesire Alaný; Yüreðir ilçesinde Misis Köprüsü; Saimbeyli ilçesinde, Saimbeyli Þelalesi; Tufanbeyli ilçesinde, Þar Örenyeri; Yumurtalýk ilçesinde Aigeai Antik Kenti, Marko Polo Ýskelesi, Yumurtalýk Sahili, Süleyman Kule; Feke ilçesinde Feke Kalesi gezip görülebilecek tarihi ve turistik yerlerdir.
Bizi aydýnlattýðý için Sn müdürümüze çok teþekkür ederim
Son olarak içimden gelerek yazmýþ olduðum þiirle bitireceðiz

Adana
Adana’da neler mi var?
Uzak görüntüsüyle doruklarý sýralar,
Bir kendine özgü Güdük pamuklu hýrkalar,
Bir de Çukurova geleneði farklýk katar,
Bereketli toprak kendine yeter de artar.

Burada bahçeler çeþit çeþit meyve kokar,
Akdeniz ikliminde modern tarým aðaçlar,
Ortayý bulmuþ Ýstanbul-Baðdat demir yollar,
Yurdun dört tarafýna kolay ulaþým saðlar.

Soðanlý’da kolay geçilmez ki bakýr daðlar,
Acýman yaylasýnda þifa verir acý sular,
Seyhan Irmaðý, Toros Daðý, Yukarý Ovalar,
Her köþesini yaþamak için bu çabalar.

Seni anlatmak kolay deðil ki hayli yorar,
Yeni geliþmekte bir çocuktan ne farkým var?
Daha köprü baþýndayken akýlda sorular,
Dersin bir þehre nasýl sýðar ki tüm bunlar?
Hande Hamdiye AGÝRMAN
Önce Vatan Gazetesi



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn söyleþi kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bu Bölgemizin Dünyaca Ünlü Olduðunu Bilmezdim
Afyonkarahisar Ýl Kültür ve Turizm Müdürü Sayýn Mehmet Tanýr ile Röportaj.
Dünya Ýnsanlýðýnýn Özlem Duyduðu Bir Yaþam Merkezi ve Kültür Kentidir

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Ülkenin Düzeni Sadece Baþ Yöneticileriyle Saðlanamaz [Deneme]
Türkiye’mizin Geleceðini Geçmiþiyle Yön Verelim [Deneme]
Emeklilikle Görevi Bitmeyen Arif Amca [Eleþtiri]
Ülkemizin Bilinçli Bireyleri [Eleþtiri]


Hande Hamdiye Aðýrman kimdir?

yok

Etkilendiði Yazarlar:
Evliya Çelebi, James Cook


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hande Hamdiye Aðýrman, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.