..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Anka kuþu gibi yalnýzlýðý adet edin! Öyle hareket et ki, adýn daima dillerde dolaþsýn ama seni görmek olanaksýz olsun." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Ýnternet ve Gerçek Dünya > Erdað Duru




21 Nisan 2020
Facebook Neden Bana 30 Gün Tart Cezasý Verdi?  
Galatasaray Lisesi’nden çok deðerli öðretmenlerim Tahir Alangu, Msg. Pierre Dubois ve Charles Zémor’un anýlarýna sunumlanmýþtýr.

Erdað Duru


Ýlk tart cezamý Galatasaray Lisesi’nde 1967 yýlýnda almýþtým. Yemekhanede tabak kýrdýðým için. Yemekhaneci numaramý aldý ve Müdür’e iletti. Okul malýna zarar vermek ve edepsizlik gerekçesiyle bir hafta okuldan uzaklaþtýrýldým. Bu ikincisi ise 30 günlük bir tart. Facebook’tan 30 gün boyunca neden tart edildiðimi merak ediyorsanýz bu yazýyý lütfen okuyun. Bu vesileyle üstü örtülü ve görmezden gelinen bir çok gerçeðe de ulaþmýþ olacaksýnýz.


:ACJB:
ÝLK TART
Ýlk tart cezamý Galatasaray Lisesi’nde 1967 yýlýnda almýþtým. Yemekhanede tabak kýrdýðým için. Çünkü neredeyse her gün çýkan buz gibi yapýþ yapýþ makarna, kayýþ gibi pýrasa ve içinde üç tane pýtrak tane yüzen üzüm hoþafýný protesto etmek için çatallarýmýzla masaya vuruyorduk. Benim çatal tabaða denk gelince tabak kýrýldý. Yemekhaneci numaramý aldý ve Müdür’e iletti. Okul malýna zarar vermek ve edepsizlik gerekçesiyle bir hafta okuldan uzaklaþtýrýldým. Bu ikincisi ise 30 günlük bir tart. Facebook’tan 30 gün boyunca neden tart edildiðimi merak ediyorsanýz bu yazýyý lütfen okuyun. Bu vesileyle üstü örtülü ve görmezden gelinen bir çok gerçeðe de ulaþmýþ olacaksýnýz.

THE INTERCEPT & ASSOCIATED PRESS
Baðýmsýz medya kanallarýndan The Intercept’in editörü Gleen Greenwald ’ýn (1) 12 Þubat 2016 günü Associated Press ’ten aktardýðý habere göre Ýsrail hükümeti Facebook'u kendi siyasal çýkarlarý için kullanmakta, eleþtirel yazý ve yorumlarý sansürlemeye, gerektiðinde hesaplarý kapatmaya zorlamaktadýr. (2)

Yine 30 Aralýk 2017 tarihli “Facebook ABD ve Ýsrail hükümetlerinin talimatlarýyla hesaplarý kapattýðýný duyuruyor” baþlýklý yazýsýyla Greenwald hangi içeriðin sansürlenmesi gerektiðinin belirlenmesinde Facebook’un ABD ve Ýsrail ile doðrudan iþbirliði yaptýðýna dikkat çekmiþti. (3)

FACEBOOK & ÝSRAÝL ÝÞBÝRLÝÐÝ
Zaman yaklaþýyordu. Ýsrail’in daha ýrkçý, aþýrý sað, etnik-dinsel bir devlete dönüþme sürecinin dünya kamuoyundan olabildiðince gizlemesi gerekiyordu. O nedenle Facebook ve sosyal medyada “mýntýka temizliði” yapýlacak, Ýsrail ve Siyonizm’i eleþtiren “sakýncalý” kiþiler bir þekilde ayýklanacaktý. Nitekim söz konusu iþbirliði haberinin yayýmlanmasýndan 7 ay sonra Ýsrail Apartheid (4) için ilk “yasal” adýmý atýyordu.

19 Temmuz 2018 tarihinde Ýsrail Meclisi Knesset, ülkeyi sadece "Yahudilere ait özel bir yurt” olarak tanýmlayan bir yasa tasarýsýný “Temel Yasa” adýyla kabul ediyordu. Ýsrail’in Anayasasý olarak tanýmlanan bu 11 maddelik Temel Yasa, “Ýsrail, Yahudi Halkýnýn Milli-Devleti ” baþlýðýyla yürürlüðe girdi. Yasanýn ilk maddesi özetle þu þekilde:

A- Ýsrail devletinin üzerinde kurulduðu Ýsrail topraðý, Yahudilerin tarihsel yurdudur.
B- Ýsrail Yahudilerin milli yurdudur; bu yurtta Yahudiler kendi doðal, kültürel, dinsel ve tarihsel kaderini belirleme hakkýný yerine getirir.
C- Ýsrail’in kendi milli kaderini belirleme hakký sadece Yahudilere aittir.

Yasada “Ýsrail topraðýnýn Yahudilerin milli yurdu” olarak tanýmlanmasýyla etnisite, din ve ýrk ön plana çýkartýlýyor. Yani Ýsrail vatandaþý olmak artýk yeterli deðil. Önemli olan Yahudi ýrkýndan gelmek! Yasanýn 10.cu maddesinde “Yahudiler” ve “Yahudi olmayanlar” (Jews and Non-Jews) ayrýmýnýnýn yapýlmasý Apartheid’a açýk bir kanýt oluþturuyor. Nazilerin “Nürnberg Yasalarý” ný andýran bu “Temel Yasa” insanlýðýn en utanç verici, yüz kýzartýcý yasalarýndan biridir.

Yasa ayrýca "birleþik ve bütün Kudüs” ün baþkent olduðunu belirtiyor; iþgal altýnda bulundurulan topraklarda BM kararlarýna aykýrý olarak yeni Yahudi yerleþimlerinin yapýmýna devam edilmesini " milli çýkar" olarak tanýmlýyor.
Ülkesinin iþgalci, ýrkçý, Apartheid bir devlet olduðuna vurgu yapan Haaretz (5) gazetesinin yazarý Gideon Levi 7 Nisan 2019’daki seçimlerle ilgili þöyle yazmýþtý:

“Böylesine bir çoðunlukla Ýsrail’i resmen bir Apartheid devleti ilan etmek mümkün olacak. Ayrýmcýlýða verilen bu destek ve iþgalin sürdürülmesi göz önüne alýndýðýnda hiçbir þey þu yalýn gerçeði çürütemez: Neredeyse tüm Ýsrailliler Apartheid’ýn sürmesini istiyor.

Salý günkü sonuçlar ne olursa olsun, iþgalcinin ülkesi iþgalcinin ülkesi olarak kalacaktýr. Aþýrý sað, Batý Þeria'nýn ilhak edilmesini istiyor. Böyle bir adým oy toplamada avantaj saðlayacak, ancak, sonunda Ýsrail’in demokrasi maskesini parçalayacak, hem yurtiçi hem de yurtdýþýnda tepkiler yaratacaktýr.

Ancak, Filistinlilerin kovulmasýný veya yok edilmesini veya Tapýnak Daðý’na (Haremi Þerif) Üçüncü Tapýnaðýn inþasýný, oradaki camilerin (Mescidi Aksa, Kubbetüs Sahra) yýkýlmasýný savunan veya hayal eden faþist sað kanat için hiçbir vicdan sahibi oy kullanamaz. Netanyahu’nun ýlýmlý olduðu iddia edilen Likud partisi, yalnýzca mevcut durumu, yani ilan edilmemiþ Apartheid’ý sürdürmek istiyor.” (6)

“YAHUDÝ MÝLLÝ DEVLET YASASI” VE “NÜRNBERG YASALARI”
Sanýrým burada Nürnberg Yasalarýndan söz etmenin tam sýrasýdýr. 15 Eylül 1935'te Nürnberg'deki toplantýda Naziler dünyayý korkunç bir sona sürükleyecek etnik-ýrkçý ve þoven yasalarýn yürürlüðe konmasýna karar veriyorlardý.

Max Müller, Arthur de Gobineau, Gustaf Kossinna, Houston Stewart Chamberlain, Georges Vacher de Lapouge, Herbert Spencer, Ernst Haeckel gibi teorisyenlerin ileri sürdüðü “Ari ýrk” kuramýndan esinlenen Naziler bu görüþü Alman Meclisine taþýdýlar ve onaylatarak resmi yasa haline getirdiler.
Ýnsanlýðýn üstün ve aþaðý ýrklardan oluþtuðunu savunan bu kurama göre Aryanlar beyaz tenli, mavi gözlü Kafkas ýrkýndan geliyordu. Hint-Avrupa ýrklarý Aryan (7) ýrk kabul ediliyor, diðer ýrklardan fiziksel, zihinsel, kültür ve uygarlýk açýsýndan üstün sayýlýyordu. Romalýlar, Yunanlýlar, Cermenler, Anglo-Saksonlar, Slavlar, Keltler, Baltýklar Aryan’dý.

Nürnberg Yasalarý Ari ýrktan olan Almanlarýn, alt ýrklar olarak belirlenen Yahudiler, Siyah Afrikalýlar, Çingeneler ile evlenmesini, iliþkide bulunmasýný, alýþveriþ yapmasýný yasaklýyordu.

YASAYA TEPKÝLER
Ýsrail’deki Apartheid’ýn yasalaþmasýna yapýlan itirazlarýn hepsini buraya almaya olanak yok. Ama bazýlarýný aktarýyorum: Yasayý protesto eden Ýsrailli sanatçý Rotem Sela “Araplar ve Yahudiler kardeþtir” dediði için Netanyahu tarafýndan tehdit edilmiþtir. Netanyahu “ Ýsrail tüm vatandaþlarýn devleti deðildir. Meclisten geçirdiðimiz Yahudi Milli Devlet Yasasýna göre, Ýsrail sadece Yahudilerin milli devletidir" diyerek Sela’yý susturmuþtur.

Ýsrailli aktör Tzaçi Halevi’nin Arap artist Lusi Ahariþ ile 2018 yýlýnda evlenmesi de Ýsrail’de büyük sorun yaratmýþtý. Lusi “bir Yahudi’yi baþtan çýkartmak” ile suçlanmýþtý! Ýsrail Ýçiþleri Bakaný evliliði sert bir þekilde eleþtirmiþ, Yahudi ile Arap arasýndaki evliliklerin asimilasyon ve bunun sonucunda Yahudi ýrkýnýn tamamen tükenmesine neden olacaðýný iddia etmiþti.

Sol kanat barýþ aktivistlerinden Ýsrailli yazar Davit Grosman 25 Nisan 2018 tarihli Fransýz L’OBS dergisindeki yazýsýnda bu tehlikeli gidiþata dikkat çekiyordu:

“51 yýldýr baþka bir halký iþgal altýnda tutuyoruz. Ýçinizde iki tür insanlýk algýsý olduðuna inanmaya baþlamadan bir baþka ulusu iþgal edemez ve baský altýnda tutamazsýnýz: Üstün insanlar ve aþaðý insanlar ! Bu görüþ her þeyi kirletiyor. Büyük çoðunluk, baskýn olan bu görüþü benimsiyor: Doðru olduðu için deðil, baskýn olduðu için ! Biz kendimiz iþgali yasallaþtýrýyoruz. (…) Þundan eminim ki Filistinlerle çatýþmanýn sürmesi bizi daha hayvani yaratýklar haline getiriyor. Hayvani, ýrkçý, acýmasýz oluyoruz.” (8)

GEREKÇELER, BAHANELER
Ýþte, sanýrým, bu nedenlerden dolayýdýr ki 2016 yýlýndan beri Facebook benim ve baþka birçok kiþinin sesini kýsmak için giriþimlerde bulundu, bulunuyor. Ancak, hemen þunu belirteyim: ABD ve Ýsrail’in politikalarýný eleþtirdiðim için hiçbir zaman bana açýkça ve doðrudan bir uyarý gelmedi. Çünkü o zaman foyalarý ortaya çýkacaktý. Fakat ne yaptýlar? Hedef saptýrmak için her zaman baþka bahaneler, yan gerekçeler ileri sürdüler. Ben tüm bu bahaneleri reddettim. Her seferinde bir yanlýþlýk (!) olduðunu söyleyip özür dilediler.

Ben önemli ve popüler biri deðilim ama görünen o ki Trump, Macron, Netanyahu, Putin ve Merkel gibi liderler ile kapitalizm, emperyalizm, feodalite tortusu Avrupa krallýklarý ve hanedanlýklar, ýrkçýlýk, yabancý düþmanlýðý, Apartheid, Siyonizm, Evanjelizm, Ýslamcýlýk gibi siyasal yapý ve ideolojileri eleþtirdiðim yazý ve paylaþýmlarýmdan Facebook’un rahatsýz olduðu açýk. (9)

En son 23 Mart 2020’de BBC’nin koronavirüsle ilgili bir araþtýrmasýný paylaþtýðým için yeni bir uyarý daha geldi. Güya bu paylaþým “Facebook Topluluk Standartlarý” na aykýrýymýþ. Oysa, ayný haberi BBC zaten kendi Facebook sayfasýnda yayýnlamýþtý! Bunu Facebook’a bildirip itiraz edince yine bir yanlýþlýk (!) oldu deyip özür dilediler. Elbet bu da bir bahaneydi.

KURT ÝLE KUZU
Fakat benimle ilgili rahatsýzlýklarý sürüyordu. Ezop’un “Kurt ile Kuzu” masalýndaki gibi illa bir bahane, bir gerekçe bulmak zorundaydýlar. Nitekim aradýlar, taradýlar, sonunda 2019 yýlýnda paylaþtýðým, Goebbels’in “Önemli olan halký inandýracak, uykuya geçirecek yalanlar söyleyebilmektir. Halký her zaman ateþleyin, soðumasýna, düþünmesine asla izin vermeyin” sözlerini gerekçe gösterdiler. 30 gün boyunca yorum ve paylaþým yapamayacaðýmý 25 Mart 2020’de bildirdiler. (10)

Oysa benim amacým, Goebbels’i övmek deðil, tam tersi, Nazizm, Faþizm gibi rejimlerin taktiklerini, nefret söylemlerini kýnamak, bunlarýn ne kadar tehlikeli olduðuna ve günümüzde hala bu bayat taktikleri uygulayan hükümetlerin varlýðýna dikkat çekmekti.

Ama, Facebook bunu sanki ben “tehlikeli kiþilerin veya kuruluþlarýn sembollerine, övgü veya destek” veriyormuþum gibi göstermeye çalýþtý. Peki bir senedir aklýnýz neredeydi? Neden bir sene sonra bu paylaþýmý gündeme taþýdýnýz?

Hitler, Mussolini, Çavuþesku, Franco gibi diktatörlere karþý yaptýðým paylaþýmlarý görmüyorlar mý? Bakýn 18 Nisan 2014 günü Facebook sayfama Hitler’in arabada giderken coþku içinde halkla el ele tutuþtuðunu gösteren bir resmini koymuþtum. O resme yaptýðým yorum ise þöyleydi: “Hitler'i coþkuyla iktidara taþýyan Alman halký masum deðildi, en az Hitler kadar suçluydular...Þimdi ayný benzer durum Türkiye için geçerlidir: Fýrsatýný bulsalar Atatürk'ün Batý’dan alýp topluma kazandýrdýðý tüm kültürel, etik ve sanatsal deðerleri yok edeceklerdir!”

Galatasaray Lisesi, Fransýz Filolojisi ve Facebook’tan tüm arkadaþlar benim özgür düþünceli biri olduðumu, her zaman ýrkçý, fanatik ve faþist ideolojilere karþý çýktýðýmý çok iyi bilirler. Bunu Facebook’un da çok iyi bildiðinden en ufak bir kuþkum yok. O halde beni bu þekilde suçlamaya ne hakla cüret edersiniz ? Aslýnda böylesine çirkin bir iftira ve imada bulunduðu için Facebook hakkýnda suç duyurusunda bulunmam gerekirdi!

PARADOKSAL FIRILDAK
Hal böyleyken, öte yandan bir de bakýyoruz ki Atatürk düþmaný, Antisemit, gerici ve dinci çevreler Facebook’ta cirit atýyor: Üye olmuþlar, sayfalar açmýþlar, gruplar kurmuþlar, vur patlasýn çal oynasýn tam gaz gidiyorlar, maþallah, maþallah! Facebook bunlarýn antisemit hakaretler yapmalarýna, abuk sabuk çaðdýþý hezeyanlarýný paylaþmalarýna izin veriyor, onlara hiç ses çýkarmýyor.

Ýyi de birader bu nasýl olabilir? Bu tuhaf paradoks nasýl açýklanabilir? Yoksa Facebook’un gözünde ben onlardan daha mý tehlikeliyim? Eðer bana 30 gün ceza veriliyor, fakat onlara dokunulmuyorsa bu iþte bir fýrýldak yok mu?

Elbette var. Hem de ne fýrýldak! Bu fýrýldaðýn açýklamasý aslýnda çok basit: Nasýl ki Müslüman Kardeþler Örgütü’nü Ýngiltere; nasýl ki Hamas’ý Ýsrail; nasýl ki El Kaide, Taliban, IÞÝD, PKK gibi terör örgütlerini ABD oluþturmuþ, örgütlemiþ, desteklemiþ ve finanse etmiþse, Türkiye’deki tarikatçý ve dinci yapýlanmalarý da ABD ve Ýsrail oluþturmuþ, örgütlemiþ, desteklemiþ ve finanse etmiþtir. (11)

Bu emperyalizmin tarihsel ve en eski stratejilerinden biridir. Bu strateji sosyal demokrat gazeteci Uður Mumcu ile sosyalist ekonomist Prof. Yalçýn Küçük’ün yazýlarýnda, yapýtlarýnda sýkça anlatýlmýþ, açýða çýkarýlmýþtýr. Yalçýn Küçük’ün “Türkiye’deki Ýsrail, Ýsrail’den daha güçlüdür” söylemi iþte bu çarpýcý gerçeðe iþaret eder. (12) Buradan çýkan önemli bir sonuç da Evanjelizm, Siyonizm ve Ýslamizm’in dayanýþma ve iþbirliði içinde olduðudur.
Bundan dolayý, Ýsrail’in gözetimi altýnda bulunan fanatik ve Antisemit gruplara Facebook’ta izin verilir. Zira Ýsrail’in Antisemitizmi canlý tutmasý, ateþlemesi, soðutmamasý, bu kozu kullanmasý, Holokost’u da sýkça gündeme taþýyarak sürekli maðduru oynamasý, iþgal, yayýlma, ilhak, etnik temizlik politikalarýný, yasadýþý yerleþimleri, savaþ suçlarýný, ýrkçý Apartheid rejimini maskelemek için bu tür malzemeye gereksinimi vardýr. (13)

Ýsrail’in en çekindiði þey aydýn ve entelektüellerden yani Türk entelijentsiyasýndan yapýlan ve yapýlacak bilimsel ve akademik eleþtirilerdir. Üstelik bu eleþtiriler Ýsrail’in muhalif yazarlarýna, Anti-Siyonist Ýsrailli bilim insanlarýna, medyasýna veya uluslararasý saygýn haber kanallarýna dayanýyorsa, bu Ýsrail rejimi için çok daha büyük bir sorun oluþturur. (14) Çünkü o zaman eleþtiriler Türk kamuoyu ve Facebook’taki entelektüel çevre tarafýndan ciddiye alýnmaya baþlanacak ve Ýsrail’in iþi zorlaþacaktýr.

ÖZGÜR DÜÞÜNMENÝN BEDELÝ
Facebook’un benim ve benim gibi özgür düþünen kiþilerle uðraþmasýndaki temel neden budur. Zira eðer örneðin ben Fransa’da yaþýyor olsaydým, böylesine tayyareden bir bahaneyle 30 gün ceza verilmesine Eyfel Kulesi havada takla atarak kýçýyla gülerdi. Ama Fransa gülemezdi! Zira Fransa’da Macron’un baþa oturmasýyla öylesine utanç verici ve akýl almaz geliþmeler yaþandý ki: Ýsrail’i eleþtirmek ve Siyonizm karþýtlýðý (Anti-Siyonizm) Macron tarafýndan “Antisemitizm ’in modern bir biçimi” olarak görüldü.
Çeþitli ülkelerde ve Ýsrail’de yaþayan sol görüþlü, Anti-Siyonist Yahudi entelektüel ve akademisyenlerin itirazlarýna, protestolarýna ve Macron’a uyarý mektubu göndermelerine raðmen bu konuda yasa çýkarýldý! Yani artýk Fransa’da Ýsrail ve Siyonizm’i eleþtirmek Antisemitizm suçu kapsamýnda deðerlendiriliyor! Siyonistler Fransa’yý teslim almýþ durumda ve onlar hem Fransa, hem de Türkiye’de tahmin edemeyeceðiniz kadar güçlü.

TOTALÝTER VE NÝHÝLÝST BÝR DÜNYA KAPIMIZDA
Tüm bu olan bitenlerden þu sonuca varýyorum:
Þu an metamorfoza uðramýþ, mütasyon geçirmiþ, mutant bir Siyonizm türü olan Neo-Siyonizm tehdidi ile karþý karþýyayýz. Ýsrail’de iktidardaki Neo-Siyonistler aþýrý ýrkçý Apartheid yasalarýyla; yabancý düþmanlýðýyla; ultra-ortodoks þeriatçý partileriyle; Tevrat masallarýna dayanan “seçilmiþ halk” hezeyanlarýyla; üçüncü tapýnaðý Kudüs’e inþa etmenin mesihsel coþkusu içinde körkütük sarhoþ olmuþ durumdadýrlar. Bu yeni ideoloji eskisinden çok daha tehlikeli, azgýn, acýmasýz ve cüretkârdýr. Zira arkasýnda, Trump’ý iktidara taþýyan Evanjelistler ile ABD gibi dev bir emperyalist-kapitalist gücün koþulsuz desteði vardýr.

Musa Þeriatý, Tevrat ve Talmud’u eleþtirdiði için Spinoza’yý Yahudilikten aforoz eden, öldürmeye çalýþan; Karl Marx’ý antisemit olmakla suçlayan; tarihçi Prof. Ýlan Pappe’yi Ýsrail’deki üniversiteden atan ve ülkesinden kovan bu gözü dönmüþ zihniyet bugün Ýsrail’de iktidardadýr.

Bu zihniyet – benliðini bu yola adayanlar dýþýnda - kendinden baþka hiç kimseye, hiçbir ulusa, hiçbir devlete, hiçbir dine, hiçbir deðere en küçük bir saygý duymamaktadýr. Zira, onlarýn hepsi goyim, kafir ve tanrýsal lanet altýndadýr, zamaný geldiðinde yok edileceklerdir. Bu zihniyet ABD ve Fransa’da iktidarý ve medyayý büyük ölçüde ele geçirmiþ ve tüm dünyaya meydan okumaktadýr. Emperyalizm, Siyonizm, Evanjelizm ve Ýslamizm dayanýþmasýndan oluþan bu zihniyet COVÝD-19u da fýrsat bilerek egemenliðini güçlendirmek peþindedir ve asýl büyük tehlike budur.

NE YAPMALI?
Esas düþman sonunda yüzünü göstermiþtir. Onlar sadece Filistin halkýnýn deðil, tüm dünya halklarýnýn düþmanýdýr. Ben bu olguya kendi çapýmda dikkat çektim. Arý kovanýna çomak soktum. Bunlar elbette ki arý deðil: Çiyanlar, akrepler, engerekler, hamam böcekleri, dünyanýn en tehlikeli canileri.
21.ci yüzyýlýn baþýndan bu yana, günümüz dünyasý eskisinden daha beter hale gelmiþ olup insan hayatý, özel yaþam, bireysel özgürlük, insan haklarý, özgür düþünce, ifade özgürlüðü, sanat, mizah, eleþtiri, hümanizm, barýþ, laiklik emperyalist, ýrkçý, dinci ve mesihsel ideolojilerin büyük bir tehdit ve kuþatmasý altýndadýr.

COVID-19’u fýrsat bilen dünya egemenleri gereksiz gördükleri devlet ve uluslarý yýkýma uðratacak, insanlarý tamamen sindirecek totaliter ve nihilist bir dünya düzenine dönmenin hazýrlýðý içinde kollarý sývamýþlardýr. Ýletiþim özgürlüðünün yaný sýra Facebook, Twitter, Youtube, Instagram, Whatsapp gibi að saðlayýcý sosyal medya kuruluþlarý da ayný tehdit ve kuþatma altýndadýr.
Bu baðlamda, Facebook’u kendi durumunu ivedilikle gözden geçirmeye, sapkýn ideolojilere ve bu kuþatmaya karþý direnmeye davet ediyorum. Bireysel özgürlük ve insan haklarý savunucusu mu, yoksa karanlýk nihilist rejimlerin perde arkasýndaki iþbirlikçisi ve avukatý mý olacaktýr? Nasýl ki Twitter Çin hükümetinin baskýlarý sonucunda prensip kararý alarak Çin Halk Cumhuriyeti’nden ayrýldýysa, tüm að saðlayýcýlar zor ve baský uygulayan devletlerden ayrýlarak onlarý kendi yalnýzlýk ve karanlýklarýyla baþbaþa býrakmalýdýrlar. Ne yazýk ki Facebook’un böyle bir prensip kararý alabileceðini hiç sanmýyorum.

Bir yeryüzü yurttaþý olarak özgür düþünen dünya aydýnlarýnýn birleþerek dünya barýþýný, insan mutluluðunu ve insanlýðýn geleceðini tehlikeye atan her çeþit dinci, ýrkçý, ayýrýmcý ideolojilere karþý direneceðini, er veya geç, dur diyeceðini umut etmek istiyorum.

KAYNAKÇA VE DÝPNOTLAR
1) Glenn Edward Greenwald (doðum 1967) Amerikalý avukat, yazar ve gazeteci. Edward Snowden’in ABD ve Ýngiltere’nin dünyayý denetlemesiyle ilgili gizli belgelerini The Guardian gazetesinden yayýmladý.

2) Kaynak: https://theintercept.com/2016/09/12/facebook-is-collaborating-with-the-israeli-government-to-determine-what-should-be-censored/)

3) Kaynak: https://theintercept.com/2017/12/30/facebook-says-it-is-deleting-accounts-at-the-direction-of-the-u-s-and-israeli-governments/
4) Apartheid ýrk ayýrýmcýlýðý ve yabancý düþmanlýðý anlamýna gelir. Nazi Almanya’sý ve Güney Afrika Cumhuriyeti Apartheid devletlerdi.

5) Haaretz Ýsrail’in en saygýn, muhalif ve sol kanat gazetelerinden biridir. Türkiye’deki Cumhuriyet gazetesi gibi.

6) Haaretz, Gideon Levi, “Apartheid’a oy verin” 7.4.2019 – Parantez içindeki açýklamalar bana aittir)

7) Aryan Sanskritçede soylu, saygýdeðer, onurlu anlamýna gelir.

8) L’OBS dergisi, sayý 2789, 25.4.2018, s: 22-43

9) Nasýl ki Ýslamizm (Ýslamcýlýk, dincilik) “siyasal Ýslam”, Siyonizm “siyasal Yahudilik” ise, Evanjelizm de “siyasal Hristiyanlýktýr”. Tüm Türklerin birleþip tek bir devlet kurmasýný savunan Pan-Türkizm veya Turancýlýk gibi Siyonizm de tüm Yahudilerin birleþip tek bir devlet kurmasýný savunan ýrkçý, gerici, sömürgeci, aþýrý sað milliyetçi bir görüþtür. 10 Kasým 1975 tarihinde Birleþmiþ Milletler Genel Kurulu Siyonizm’in “ýrkçýlýk ve ýrksal ayrýmcýlýk” olduðunu 3379 sayýlý kararýyla kabul etmiþti. Bu baðlamda Siyonizm Güney Afrika Cumhuriyeti’nde uygulanan ýrkçý Apartheid ve sömürgecilik rejimi ile bir tutulmuþtu. BM Genel Kurulu`nun bu kabulu uluslararasý kuruluþlarýn hazýrlamýþ olduðu rapor, bildiri ve ayrýmcýlýða karþý düzenlenen toplantýlarda alýnmýþ kararlara dayanýyordu.

Söz konusu rapor, bildiri ve kararlarýn tümünde Siyonizmin, belli bir ýrkýn üstünlüðünü esas alan ideolojik doktrin olduðuna dikkat çekildiði gibi dünya barýþý ve güvenliði için ciddi bir tehdit oluþturduðu vurgulanýyor, dünya ülkelerinin bu tehdide karþý ortak tavýr sergilemesi için çaðrý yapýlýyordu.

Evanjelizm veya Evanjelik Kilisesi, tutucu ve dinci Hristiyanlýk mezheplerinden biridir. Evanjelikler ( ya da Evanjelistler) Tevrat’ta söz edilen kutsal topraklarýn (bugünkü Filistin bölgesi) Tanrý tarafýndan seçilmiþ halk Yahudilere vaat edildiðine ve Mesih'in (Maþiyah) geliþiyle birlikte Ýsrail’in dünyaya egemen olacaðýna dair kehanetlere inanýrlar. Bugün Evanjelistlerin, ABD'nin ulusal politikalarýný etkileyecek güçte olduðu açýktýr. Neoconlarýn Büyük Ortadoðu Projesi, Evanjelistlerin "vaat edilmiþ topraklar" ve “Armagedon Savaþý" inançlarýyla örtüþür.

10) Facebook’tan gelen uyarý özetle þöyle: “30 gün boyunca canlý baðlanamazsýn. Bunun nedeni daha önce Topluluk Standartlarýmýza uymayan bir þey yayýnlamanýzdýr. Standartlarýmýzý takip etmeyen her þeyi mümkün olan en kýsa sürede kaldýrmak için teknoloji veya inceleme ekibi kullanýyoruz. Facebook'taki herkes için dünya genelinde ayný Topluluk Standartlarýný kullanýyoruz. Dünyanýn farklý bölgeleri, standartlar konusunda eðitilmiþ kendi inceleme ekiplerine sahiptir. Facebook'ta tehlikeli kiþilerin veya kuruluþlarýn sembollerine, övgü veya desteðine izin vermiyoruz. Tehlikeyi þu gibi tanýmlarýz: Terörist faaliyet, organize nefret, toplu veya seri cinayet, insan kaçakçýlýðý, organize þiddet veya suç faaliyeti. Yayýnýnýz tehlikeli kiþiler ve kuruluþlar hakkýndaki Topluluk Standartlarýmýza aykýrý olduðundan, baþka kimse göremez. Hatýrlatma olarak, 30 gün boyunca yazý yayýnlayamayacak veya yorum yapamayacaksýnýz. Gönderdiðiniz bir þey gelecekte standartlarýmýza uymuyorsa, yayýnlama veya yorum yapma olanaðýnýz kýsýtlanabilir. Ýnsanlarý kendilerini ifade etmeye ve birbirleriyle herkese saygýlý bir þekilde baðlantý kurmaya teþvik eden Topluluk Standartlarýmýz var.”
11) Günümüzde koyu dindar, Antisemit ve Ýsrail'in karþýtý görünen bir çok siyasetçi ve iþ adamý aslýnda Mossad ajaný olup Ýsrail'in emrinde ve denetiminde çalýþmaktadýr

12) Emperyalizmin bir diðer stratejisi de sürekli yalan üretmektir: Tarihçi Doç. Sezai Balcý ile Prof. Mustafa Balcýoðlu tarafýndan Baþbakanlýk Osmanlý Arþivi’ndeki belgelerin gün yüzüne çýkartýlmasýyla hazýrlanan “Rothschildler ve Osmanlý Ýmparatorluðu” adlý araþtýrma Erguvani Yayýnevince 2017 yýlýnda yayýmlandý. Eser Rothschild Ailesi ile Osmanlý ailesi arasýndaki gizli iliþkileri ve o devirde Osmanlý’ya ait Filistin topraklarýnýn alýnan borç karþýlýðýnda satýldýðýný açýða çýkartýyor. Bu gerçeði kamufle etmek için de “Filistinliler Yahudilere toprak sattý” yalaný ortaya atýlýyor. Türkiye’de yaþayan herkes bu tarihsel yalaný yutuyor. O gün topraklarý satan zihniyet bugün Cumhuriyet döneminde inþa edilmiþ fabrikalarý özelleþtirme gerekçesiyle satýyor.

13) Türkiye’deki sol, ilerici çevre ve medyada Ýsrail’i eleþtiren tek bir satýr bulamazsýnýz. Buna izin verilmez. Anýmsayýn: Ecevit “Ýsrail soykýrým yapýyor” demiþ, ama sonra lobilerden üç kere özür dilemek zorunda kalmýþtý. Zaten öylesine müthiþ bir psikolojik baský vardýr ki antisemit damgasýný yeme korkusuyla Türk entelijentsiyasýndan hiç kimse Ýsrail’i eleþtirmeye cesaret edemez. Siyonizm ve Ýsrail’i hiç çekinmeden eleþtiren Uður Mumcu, Yalçýn Küçük, Roni Margulies gibi anti-siyonist yazarlar da zaman içinde bir þekilde pasifize edilmiþlerdir. Uður Mumcu (1942 – 1993) Cumhuriyet gazetesinin ünlü araþtýrmacý yazarý. Arabasýna muhtemelen Mossad tarafýndan yerleþtirilen bir bombayla yaþamýný yitirdi. Ailesi suikastýn Türkiye derin devletince düzenlendiðini ileri sürdü. Yalçýn Küçük ( doðum 1938) sosyalist düþünür ve ekonomist. Ergenekon kumpasýnda 682 gün tutuklu kaldý. 2013’te 22 yýl hapsa mahkum oldu. Mahkumiyeti ertelendi. Roni Margulies (doðum 1955) þair ve yazar Devrimci Sosyalist Ýþçi Partisi üyesi. Londra’da yaþýyor.

14) Londra Ýnsan Bilimleri Enstitüsü Direktörü Slavoj Zizek Antisemitizm suçlamasýnýn Ýsrail’e yönelik haklý eleþtirileri karalamak amacýyla sýklýkla baþvurulan bir yöntem olduðunu, bunun artýk herkese yöneltilir hale geldiðini belirtiyor ve ekliyor: “Holokost’un bundan daha itici ve alaycý bir manipülasyonu düþünülebilir mi? Birinin çýkýp, Holokost kurbanlarýna asýl saygýsýzlýk edenin, siyasal hedeflerini meþrulaþtýrmak için bunu bir araç olarak kullanan Ýsrail devletinin ta kendisi olduðunu dile getirmesi gerekir.”
Amerikalý siyasal bilimci Prof. Norman Finkelstein’ýn Holokost’un endüstriye dönüþtüðünden söz etmesinin nedeni de budur: Zira Ýsrail’in bunu siyasal istismar, maðduru oynama ve ticari kazanç kapýsýna dönüþtürdüðü artýk iyice açýða çýkmýþ durumda.









Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýnternet ve gerçek dünya kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sanal Ýnternet Hapishanesi: Facebook

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Avrupa'nýn Baðrýnda Yýrtýk Dondan Fýrlayan Neo - Siyonist Bir Ülke: Fransa
Eskiþehir Büyükþehir Belediyesi Senfoni Orkestrasýna Neden Bilet Bulunamýyor?
Eyfel Kulesi Havada Takla Atarak Kýçýyla Gülerdi!
Ýsrail Nereye? (1. Bölüm)
Apartheid - Siyonist Irkçýlýðýn Avdeti
Ermeni Apostolik Kilisesi Karanlýk Geçmiþiyle Yüzleþmelidir (4. Bölüm)
Endlösung: 65 Yaþ Üstünden Kurtulmak!
Ýsrail Nereye? (2. Bölüm)
Ermeni Apostolik Kilisesi Karanlýk Geçmiþiyle Yüzleþmelidir (1. Bölüm)
Ermeni Apostolik Kilisesi Karanlýk Geçmiþiyle Yüzleþmelidir (2. Bölüm)

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Elsa'nýn Gözleri [Þiir]
Osmanlý Saray Edebiyatý Divan Þiirinde Erotizm ve Cinsellik - 1 [Ýnceleme]
Holokost Yorgunluðu [Ýnceleme]
Osmanlý Saray Edebiyatý ve Divan Þiirinde Erotizm ve Cinsellik - 2 [Ýnceleme]
Bilderberg – "Eyes Wide Shut" [Ýnceleme]
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (16. Bölüm) [Ýnceleme]
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (13. Bölüm) [Ýnceleme]
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (15. Bölüm) [Ýnceleme]
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (17. Bölüm - Son) [Ýnceleme]
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih - Ermeni Sorunsalý (6. Bölüm) [Ýnceleme]


Erdað Duru kimdir?

Galatasaray Lisesi, Ý. Ü. Edebiyat Fakültesi

Etkilendiði Yazarlar:
Kant, Russell, Montaigne, Voltaire


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Erdað Duru, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.