..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Öyle yaþamalýsýn ki ölünce mezarcý bile üzülsün. -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumbilim > Cemal Zöngür




4 Mayýs 2020
Düþündüðünü Düþünen Ýnsan Engelli mi?  
Ýnsan Bilinen Ýnsan, Esasýnda Bir Üst Hayvandýr.

Cemal Zöngür


Daha açýk örnekle ifade etmek gerekirse, süperego hücreleri ne kadar pasifleþirse, düþünce hücreleri daha fazla aktifleþir. Bu da süperego hücrelerini pasifleþtirip, düþünce hücrelerini aktifleþtirmeyi þart koþuyor. Ancak insanlýk tarihi boyunca süperego hücrelerinin sürekli aktif þekilde çalýþtýrýlmasý yüzünden, tarihin büyük bölümü hep kanla yazýlmýþtýr.


:IFI:


Makalenin baþlýðýný okuyanlar böyle bir soru olur mu? Þeklinde tepki verebilirler. Ancak konunun içeriði okunup anlaþýldýkça, hak vereceklerine inanýyorum. Çünkü düþünme yeteneðine sahip insan, türlü yalancý bahanelerle tarihler boyunca sürekli planlý þekilde insan, doða katliamýna devam etti/ediyor. Yazýnýn icadýyla daha teferruatlý düþündüðüne inanýlan insan, bu zamana kadar soyut, somut varlýklara kutsallýk, üstünlük atfederken, cinsini öldürüp varlýklarýna el koyup bilim yapmak düþünmekse, yerin dibine girsin o düþünce. Bu þekilde düþünerek hareket eden insan, düþünen engelli deðilse nedir?

Ýnsaný insan yapan/yaptýðýna inandýðýmýz düþünce yöntemleri derince deþelenmediði sürece, düþünce adýna her þey bizi engelli kýlmaya devam etmektedir. Yaklaþýk yedi bin yýl önce, Kral Tanrý ve Tek Tanrýcýlýk adýna düþünülerek yapýlan yýkýmlar, tarihteki ilk ve en büyük düþünce engelli insanýn kendisidir. Ayný mantýk doðrultusunda siyaset, para, din, bilim, sanat ve demokrasi adýna, yine katliamlarý sürdürmesi, modern insanýn da düþünce engelli olduðunu kanýtlar. Bir insan ve topluluðun düþünce engelli olmadýðýný ifade edebilmesi, sahip olduðu düþüncenin gerçek tarihinde ne adýna katliamlar yaptýðýný veya yaþadýðýný dürüstçe ortaya koyup, bunu tamamen terk etmekle mümkündür. Yaþam, düþünce tarihi objektif þekilde eleþtirilmeden kutsala, demokrasiye sýðýnýlarak yapýlan her haksýzlýk, insanýn düþünce engellini aþamadýðýný gösterir.

Kimse meþru müdafaa, öz savunma gibi þeylere sýðýnmamalý. Ýstisnalarýn dýþýnda öz savunma sürdürenlerin çoðu, maddi manevi insan, doða katliamýný sürdürmektedir. Her gün uygarlaþtýðýný iddia eden insanýn gerçekleþtirdiði yýkýmlar, canavarlýkla ancak ifade edilebilir. Kendinden geri topluluklarý medenileþtireceðim adýyla uygulananlar vahþilik ve canavarlýk deðil midir? Bir toplum medeni veya deðil, onunla iliþki kurmak istemiyorsan, çekersin sýnýrýný olur biter, ne hali varsa görsün denir. Amaç medenileþtirmek veya yardým etmek deðil, varlýklarýna el koyup ruhen ve fiziken öldürmektir.

Herkesin bildiði gibi insaný hayvandan ayýran tek özelliði, düþünce yeteneðine sahip olmasýdýr. Fakat insanýn; düþünce adýna ortaya koyduðu tüm pratikleri düþünce deðil, süperegist güdüsel yamyamlýktýr. Ýnsan bildiðimiz bu varlýk, sürekli Ego ve Süperego hücrelerini aktifleþtirip, düþünce hücrelerini pasifleþtiren büyük bir akýlsýzdýr.

Ýnsan temel hücre yapýsýnda atomik (Kuansal) deðerlere ve bunlarýn reorganizasyonlarý sonucunda, hem sayýsal hem de niteliklerine göre þekil, biçim, özellik alýp, üst dinamik hareketlerle varlýðýný gerçekleþtirir. Ýnsanýn dinamiksel üst varoluþunun çok önemli bir parçasý beyinde þekillenir. Beyin büyüklüðü ve içerisindeki milyarlaca hücrenin akýllý yapýya dönüþmesi, düþünce hücrelerinin yüksek seviyede aktifleþmesiyle mümkündür. Beyin yapýsýndaki ayrýntýlara girmeden duygu, düþünce hücrelerinin ana merkezi olan “Korteks ve Amigdalanýn” büyük bir etkiye sahip olduðunu baþtan bilmek gerekir.

Kök Beyin, Orta Beyin (Limbik) Korteks ve bunlarýn içerisinde yer alan bilinç, bilinç öncesi, bilinçaltý gibi bölgelerle birlikte, asýl her þeyi belirleyen ana kumandanýn EGO, SÜPEREGO ve ÝD hücreleridir. Yalnýz Ego ve Süperegonun, Düþünce (ÝD) hücrelerinin hepsini yöneten, yönlendiren bir gücü olduðu asla akýldan çýkarýlmamalý. Doðru düzgün eðitilmemiþ veya bir þeyi sorgulamayan insanda, süperegonun etkisi her zaman daha büyüktür. Ýnsan bu üç beyinsel mekanizmaya göre istek, güdü, hesaplý hesapsýz edimlere sahip olur. Ýnsanda düþünce yeteneði mevcut olduðu halde, doðru eðitim, yeterli kültürle donatýlmadýðý sürece, ego ve süperego karþýsýnda güdük, zayýf ve etkisiz kalmaktadýr. Ego ve süperego ise hiçbir eðitime gerek olmadan, sürekli yüksek seviyede hareket eden özelliðe sahip olduðunu her insanýn bilmelidir.

Daha açýk örnekle ifade etmek gerekirse, süperego hücreleri ne kadar pasifleþirse, düþünce hücreleri daha fazla aktifleþir. Bu da süperego hücrelerini pasifleþtirip, düþünce hücrelerini aktifleþtirmeyi þart koþuyor. Ancak insanlýk tarihi boyunca süperego hücrelerinin sürekli aktif þekilde çalýþtýrýlmasý yüzünden, tarihin büyük bölümü hep kanla yazýlmýþtýr.

Ve insan süperego hücrelerinin her zaman aktif olduðunun bilincindedir. Bunu frenleyip normal seviyede hareket etmesini saðlamak yerine, sözde mütevazilik, hümanizm, demokrasi ve tanrýdan korku gibi yalancý masallarla, sürekli katliamlar yapan canavarlýðý büyütmüþtür. Bazý filozof ve entelektüellerin dýþýnda süperegonun zayýflatýlmasýyla ilgili, gerçekçi bilimsel hiçbir çalýþma, çaba bulunmuyor. Dünyadaki tüm devlet vb. oluþumlar, süperegoyu büyütmek için ellerinden gelen her türlü çirkinliði yapmýþtýr/yapýyorlar. Ýnsanlar bu anormalliði görüp bir an evvel yüksek egoizmden vazgeçmelidir. Ne yazýk ki, süperegoya karþý en ufak bir çaba içerisinde olmayý kimse göze almýyor. Sebebiyse, hem süperegoyu frenlemek zahmetli ve büyük bir eðitim, kültür iþi olmasý, hem de kiþi egosunu zayýflattýðýnda hiçleþeceðine inanmaktadýr.

Dünyada bugüne kadar yaþanmýþ ve yaþanmaya devam eden her türlü savaþ, çatýþma, kavga, huzursuzluk, açlýk, sýnýrsýzlýk, birbirinden üstünlük gibi düþünce engeli, sekiz milyar insanýn %99'un da mevcuttur. Her toplumda sanat, edebiyat, ev, iþ, fabrika, bilim, teknik, din vb. adýna ne yapýlmýþsa, kendi içinde ve uluslararasý birbirini öldürerek gerçekleþtirmekte. Madem yüksek bilim ve teknolojiye raðmen insanlar aç, savaþlardan ölmeye devam ediyorsa, yerin dibine girsin o teknik de bilim de. Býrakalým insan kendi haline doðal þekilde açlýktan ölecekse ölsün, bu daha normal ve doðaldýr.

Ýnsandaki mevcut düþünce anlayýþýnýn insan için büyük bir engellilik olduðunu, Yunanlý filozoflar 2500 yýl önce ifade etmiþlerdir. Bundan doðru ders çýkarmayýp, sürekli katliamlarý yükselterek yaþayan modern insanýn, ilkel insandan daha derin düþünce engelli olduðunu gösteriyor.

Bugüne kadar insanlarýn direkt ve dolaylý her türlü ölmesi/öldürülmesi hiçbir düþüncenin umurunda olmamýþtýr. Ve her türlü beyanatlar sadece timsah gözyaþý. O zaman býrakýn bu teknoloji vb. bilimsel icatlarý geliþtirmeyi insanlar, hayvanlar gibi doðada ne bulursa yeyip yaþasýnlar. Sýrf aðaç kabuðu yiyerek yaþasa bile, günümüzdekinden daha mutlu olacaktýr. En azýndan midesi aç olsa gözü toktur. Böylece hem anormal þekilde çoðalýp dünya ve çevreye yük olmaz, hem de birbirini planlayarak öldürmemiþ olur.

Kendi cinsini ve doðayý katledip, arkasýndan düþünerek bilim ve sanat yaptýðýný ileri süren insanýn gerçek adý, tarih ve kültür literatürüne “Üst Hayvan” olarak yazmalýdýrlar. Çünkü tarihler boyunca her toplum yaptýklarý katliam ve yýkýmlarýn adýný ahlak, din, adalet, felsefe, namus, bilim, sanat, edebiyat, demokrasi olarak gösterilmesi, esasýnda “Üst Hayvanlýkla” doðru ifadesini buluyor. Bütün bunlar düþündüðünü sanan insanýn ya gerçekten insandan baþka bir varlýk olduðu, veya düþünen en büyük engelli insancýktýr. Büyük küçük her toplulumun yaptýðý haksýzlýklar ve uyguladýðý katliamlar, düþünen insan olarak asla ifade edilemez, edilmemelidir de.


Cemal Zöngür



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumbilim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Alevilik Ýle Sosyalizm Arasýndaki Düþünsel Fark ve Bütünleþme Sorunu
Kapitalist Düzende, Komünist Yaþam Mümkün Mü?
Ana Tanrýçalar, Hz. Ýbrahim'in Tek Tanrý Masalýna Nasýl Ýnandýlar?
Avrupa'daki Türklerin Yaþamý ve Dünyaya Bakýþlarý
Türkiye'nin Yaþam Kalitesi ve Mutluluk Tablosu
Siyasal Düþüncelerin Ýnsanlýðý Getirdiði Nokta!
Sosyalist Devlet Baþkanlarý ve Politikalarýnýn Analizi
Hayvan Ýle Ýnsanýn Birbirinden Ayrýlýþý - 3 -
Ýnsan Ýle Hayvanýn Birbirinden Ayrýlýþý - 2 -
Ýnsanda Tapýnmanýn Oluþumu

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýsrail - Filistin Düþmanlýðýnýn Tarihçesi
Her Þeye Muktedir Tanrý ve Kapitalizm Ölüm Döþeðinde
Türkiye Solunun Sorgu ve Özeleþtiri Kültürü Üzerine
Türkler Þamanist mi Kalsaydý?
Halktan Para Dilenerek Büyük Devlet Olmanýn Hafifliði
Coronanýn Hatýrlattýklarý, Dünyanýn Geleceði
Türkiye Siyasetini Týkayan Etkenker (Araþtýrma Yazýsý)
Alevilik; Ýslam Dýþý Din Deðilse Pozitif Felsefe Midir?
Þii Fars ve Araplara Neden Alevi Denilmektedir?
Kudüs, Dinler Savaþý ve Haklý Olan Kim?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (1) [Deneme]
Lider mi Toplumu Þekillendirir; Toplum Mu Lideri? [Deneme]
Hz. Ali ve Ehlibeyt Alevi Midir? [Deneme]
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (3) [Deneme]
Tbmm'de Yedi Maddelik Anayasa Deðiþikliði Neyi Çözer? [Deneme]
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (2) [Deneme]
Alevilerin Kapýlarýna Saldýranlarýn Açýk Kimliði [Deneme]
"Türkleri Yeniden Tanýmak" Araþtýrma Kitabýmý Yazma Nedenim : [Deneme]
Ýþte Türkiye'nin Yaþam Kalitesi ve Mutluluk Karnesi..! [Deneme]
Ýslamiyet Yeniliðe Açýk Bir Din Midir? [Deneme]


Cemal Zöngür kimdir?

Ben Cemal Zöngür, Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunuyum. Sosyoloji, Tarih ve Siyaset üzerine araþtýrmalar yapmaktayým. Yayýnlanmýþ bir kitabýmýn dýþýnda çeþitli gazetelerde yüzden fazla makalelerimde yayýnlanmýþtýr. Ve iki kitap dosyam yayýna hazýr durumdadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Tam baðýmsýz Tarih ve Siyaset üzerine yazan her Yazar


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Cemal Zöngür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.