..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yalnýzca hava, ýþýk ve arkadaþýn varsa hiç üzülme. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Dünya > Salih Zeki Çavdaroðlu




1 Haziran 2020
‘ 2020 Yýlýnda Abd Yýkýlacak!.. ’ Kehaneti Gerçekleþiyor Mu?..  
Salih Zeki Çavdaroðlu
Corona günlerinde Amerika' da yaþanan Protetesto Olaylarý


:HJC:
2020 Mart’ ýnda dünyayý etkisine alan CORONA virüs vak’ asýndan, en çok etkilenen ülkelerin baþýnda ABD geliyordu. Öyle ki, bu gün 1,9 milyon kiþiye ulaþan vak’ a ve yaklaþýk 107 bin kiþilik ölü sayýsýnýn ülkede belirli sarsýntýlara sebep olmasý da kaçýnýlmazdý.

Zaten önemli oranda yoksul ve iþsiz sayýsý ile fokur fokur kaynayan Amerikan sosyal yapýsý, bu salgýn ile beraber iþsizlik, yoksulluk ve sefâleti daha da artýrmasý kaçýnýlmaz bi durum olacaktý.
Baþta, New York, Washington, Chicago ve Manhattan gib önemli merkezlerinde birden on binlerce kiþi sokaða dökülerek protestolara baþladýlar.

Önceki hafta, ülkenin, Minnesota eyaletine baðlý Minneapolis kentinde polis, hükümeti hedef alan protesto olaylarý esnasýnda , George Floyd adlý siyahi bir Amerikalý’ nýn boðazýna diziyle basýp edip boðarak öldürmesinden sonra, ülkedeki gerilim âdeta had safhaya ulaþtý. Bu gün itibariyle de, polis ile göstericiler arasýndaki mücadele, kesintisiz olarak sürüyor.

Geçtiðimiz yýl Hak’ kýn rahmetine kavuþan Tarihçi Kadir Mýsýroðlu , 2002 senesinde yazdýðý FÝLÝSTÝN’ ÝN DRAMI VE DÜÞÜNDÜRDÜKLERÝ isimli kitapta; Amerika’ nýn yýkýlýþ sürecini anlatýyor ve konuyu aynen þu cümle ile noktalýyordu :
“Amerika' nýn 2020' de yýkýlma vetiresi baþlayacaktýr.”

You Tube kanalýna bu baþlýk ile girildiðinde; bizzat Üstâd’ ýn videolarýndan, kendi görüntü ve sesi ile bunun hikâye edildiðini görüyoruz.
Hatta kendisine o yýllarda, bu “kehaneti “ hangi belirtilere dayanarak yaptýðýný soranlara da ; “ Bu bir kehânet deðil, bu bir parlak akýl analizi” manasýna gelecek cümle ile cevap veriyordu.

Bilindiði gibi, Hz. Âdem’den bu yana, insanlýk tarihi içinde gerek þahsi ve gerekse kurum olarak zulüm üreten her obje’ nin bir zeval sürecine girmesi kaçýnýlmaz olmuþtur.

Nice Nemrutlar, Firavunlar, Führerler, Duçeler; Þefler, devletleri ile birlikte, adevirlerini dramatik bir son ile kapatarak, dünya hayatý ile vedalaþmýþlardýr.
Bu günkü Amerika’ ya baktýðýmýzda , tarihî bütünlük içinde, onun siyasî ve hegemonik yapýsý ve faaliyetleri olarak, kendisine en fazla benzerlik taþýdýðý devletin Roma Ýmparatorluðu olduðunu görüyoruz.

M.Ö. 27 yýlýnda kurulup, çeþitli idârî þekillerle, en çok bilinen ismiyle Bizans olacak olan Roma Ýmparatorluðu, M.S. 15. yüzyýl ortalarýnda, Fatih’ in Ýstanbul’ u fethi ile varlýðý sona erecek olan bu zâlim devlet, aynen, Birinci Dünya Savaþý sonrasýndan günümüze, bir asýrdan fazla bir zamandýr , Dünyanýn baþ belâsý olacak ABD gibi, o dönemlerde özellikle mazlum milletlere göz açtýrmayan bir emperyal güç idi.

ABD’ nin bu günkü devlet yapýsý, felsefesi ve uygulamalarýna baktýðýmýzda, sanki o devir Roma’ sýna, modernist makyaj yapýlarak hayata geçirilmiþ bir þekilde, günümüzdeki devamý olarak görebiliyoruz.
ABD’ de de, aynen Roma Devletinde olduðu gibi, hükümranlýðýnýn her safhasýnda, Dünyanýn hemen hemen her bölgesindeki insanlarýn korkulu rüyasý olacaktý.

Resmen kuruluþu, 1776 senesine dayanan ABD, daha devletleþme durumuna gelmeden, Avrupalý göçmen yerleþimcilerin, o topraklarýn yerlisi olan Kýzýlderililere karþý, yaptýklarý katliamlarýn ilki, 1539 yýlýnda Ýspanyollarca yapýlýr. Bu tarihten 1911 yýlýna kadar, 65 kadar toplu katliam yapýldýðý, sonuçta, toplamda 70 milyon kýzýlderilinin öldürüldüðünden söz edilmektedir.

Kendi sýnýrlarý içinde, bu temizliði yapan ABD, özellikle 1. Dünya Savaþý döneminde ülke olarak savaþ dýþýnda kalmasý, bu süre içerisinde de teknoloji ile sanayide önemli adýmlar atmasýný saðlayacak, 1920’ lere gelindiðinde ise, dünya liderliðini bir anlamda, o zamanki ünvaný ile Britanya Ýmparatorluðu olan, Ýngiltere’ den devralacak ve yine o zamanki emperyal bir güç olan SSCB ile birlikte 1990’ lara kadar rekabet içinde, dünyanýn hemen her bölgesine müdahalelerde bulunacaklar, bunun sonrasýnda da, o bölge insanlarýna karþý, sonu gelmez zulüm hareketlerini baþlatacaklardý.

ABD, çeþitli bahanelerle girdiði, baþta Vietnam, Japonya, Kuzey Kore, Afganistan, Irak ve Suriye olmak üzere, bir çok ülkede milyonlarca mazlum ve sivili öldürecek, özellikle 1947’ de Filistin topraklarýnda kurdurduðu, Ýsrail’ e, verdiði siyasî, nakdî ve silah desteðiyle, Arap topraklarýnda o günden bu yana rahat huzur býrakmayacaktý.

Özellikle 1989’ da, SSCB’ nin daðýlmasýyla birlikte, yeryüzünün en büyük egemen gücü olan ABD, son yýllarda Çin’ in ekonomide ve sanayideki geliþmesiyle birlikte, bayaðý bir düþüþ gösterse de, para birimi olan dolarýn sâyesinde bulunduðu siyâsi anlamdaki liderliðini korumakta idi.
Ancak, bu gün yaþadýðý sosyal ve iktisadi çalkantýlara bir çare bulamazsa, halefi egemen güçler gibi, dönemini kapatacak ve yerini bir baþka despot devletin inisiyatifine býrakarak, bu gün zaten 50 eyalet devletininin birliðinden meydana gelmiþ konfederatif bir birlik devlet görüntüsü veren kurum, o kadar, belki de daha parçalý, küçük devletçiklere bölünerek daðýlacaktýr.

“Zulm ile abâd olanýn, âhiri ber bad olur” ilâhî tecellisi elbet bir gün ABD için de iþleyecektir…


Salih Zeki Çavdaroðlu
01 Haziran 2020

https://ferahnak.wordpress.com/2020/06/01/2002-yilinda-abd-yikilacak-kehaneti-gerceklesiyor-mu/



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mukaddes Kitabýmýz’daki Âyetler ile Tarihî Veriler Iþýðýnda: Türkiye’de Yahudicilik Hareketleri
Cumhuriyet' Ýn Radikal 'Ýnkilâplarý '' Sürecinde Tarihi Musikimiz de Payýný Almýþtý
Necip Fâzýl" da "Peygamber" Aþký….
2. Adam Ýsmet Ýnönü' Nün Müzik ile Ýliþkisi
Endülüs Ýslam Devleti Medeniyeti Ýçinde Elbette Musýki de Vardý
Bir ‘uç Beyi’ : Münir Nureddin Bey
Osmanlý Düþmanlýðý Cumhuriyet Hükümetine Osmanlý Arþiv Belgelerini Dahi Hurda Kaðýt Deðerinden Sattýrmýþtý
Yazýlýþýnýn 600. Yýlýnda Süleyman Çelebi" Nin "" Mevlîd" Ý
1930’ Lu Yýllarda Musýkimize Yönelik Tasfiye ve Ayar Sonrasý Aralanan Kapý Ýle Tanýþýp Dost Olduðumuz Arap Musýkisi ve Arap Filmleri Maceramýz
Ezan Bundan Tam 70 Sene Önce Tekrar ‘rab’ Ça Okunmaya Baþlanmýþtý.

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Vefatýnýn 67. Yýlýnda Ziya Osman Saba’ Yý Rahmetle Anýyoruz... [Þiir]
Ýki Bedene Tek Ruh [Þiir]
Adý Konulmamýþ Duygular [Þiir]
Aþk Bir Terennüm Ýse [Þiir]
Hayal Bazan Gerçeði Aþar [Þiir]
Sensizlik Beyitleri [Þiir]
Yaðmuru Beklerken [Þiir]
Her Þey Geçmiþte Kaldý [Þiir]
Vesvese [Þiir]
"" Mâzi Kalbimde Yaradýr "" [Þiir]


Salih Zeki Çavdaroðlu kimdir?

Otuz yýldan fazla bir süredir Geleneksel Türk Musýkisi eðitimi aldým. Üsküdar Musýki Cemiyeti' nde 20 yýl korist - solist olarak görev yaptým. Bu güz Türk Musýkisi üzerine makaleler yazýyorum. (bkz. www. musikidergisi. com)

Etkilendiði Yazarlar:
N.Fazýl , C.Meriç, B.Ayvazoðlu,


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Salih Zeki Çavdaroðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.