..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özgür insan, denizi daima seveceksin. -Baudelaire
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Erdað Duru




17 Aðustos 2020
Avrupa'nýn Baðrýnda Yýrtýk Dondan Fýrlayan Neo - Siyonist Bir Ülke: Fransa  
Erdað Duru
"Ýsrail hükümetinin çabalarýnýn Fransa’da siyasal destek bulmasý kaygý vericidir. Fransa Meclisini Antisemitizm ve her türlü ýrkçýlýkla mücadele etmeye, ancak Ýsrail’in iþgal ve ilhak etme programýna karþý çýkmaya davet ediyoruz.” (Ýsrail ve deðiþik ülkelerden 127 Yahudi akademisyenin tasarý yasalaþmadan önce Macron'a gönderdikleri mektuptan bir bölüm.)


:ABHB:
4 Aralýk 2019’da Macron’un giriþimiyle Siyonizm’e karþý çýkmak Antisemitizm ile eþ deðer bir suç olarak Fransýz meclisinde kabul edildi. Bu utanç verici yasaya bir çok aydýn ve akademisyen dünya çapýnda tepki gösterdi, Macron’a uyarý mektubu bile yazdýlar. Ýsrail ve deðiþik ülkelerden 127 Yahudi akademisyenin tasarý yasalaþmadan önce Macron'a gönderdikleri mektup özetle þöyle:

“Yahudi tarihi konusunda uzman olan biz Yahudi akademisyenler bu yasaya karþýyýz. Antisemitizm ve ýrkçýlýðýn bütün türlerini birer tehdit olarak görüyoruz. Ancak, bu yasa tasarýsý Siyonizm karþýtlýðýný Antisemitizm ile eþ deðer saymaktadýr.

Netanyahu kendi politikasýna karþý olan her hareketi ve her sözü antisemit olarak tanýmlamakta, Anti-Siyonizm ile Antisemitizmin iliþkilendirmesini savunmaktadýr. Antisemitizm Ýsrail hükümetini savunmak için bir bahane olarak kullanýlýyor. Oysa, Siyonizm, Filistinliler için topraklarýna el koymak, göçe zorlamak, iþgal ve yapýsal eþitsizlikleri simgeliyor. Holokost kurbaný birçok insan anti-Siyonist’ti.

Ýsrail hükümetinin çabalarýnýn Fransa’da siyasal destek bulmasý kaygý vericidir. Fransa Meclisini Antisemitizm ve her türlü ýrkçýlýkla mücadele etmeye, ancak Ýsrail’in iþgal ve ilhak etme programýna karþý çýkmaya davet ediyoruz.”

Öte yandan, bir devletin politikasýný eleþtirmenin Antisemitizm anlamýna gelemeyeceðini belirten akademisyenler tasarýdaki ‘Ýsrail’i eleþtirmek, Yahudilerden oluþan bir toplumu eleþtirmektir, bu da Yahudilere karþý iþlenen bir nefret suçudur’ tümcesini de çok sakýncalý bulduklarýný, zira ülke nüfusunun % 20’sinin Müslüman ve Hristiyan Ýsrail yurtaaþlarýndan oluþtuðuna dikkat çektiler.

Fransýz parlamentosunun Anti-Siyonizmin Antisemitizm olduðuna karar vermesi 1789 Devrimi ve Cumhuriyet adýna büyük bir utanç ve kaygý verici bir geriye gidiþtir. Neden? Zira Siyonizm, Neo-Siyonizm veya Apartheid gibi doktrinler, Nazizm, Turancýlýk, Kürtçülük, Pan-Türkizm gibi siyasal-ýrkçý doktrinlerdir. Salt belli bir ýrký veya etnik grubun egemenliðini savunurlar.

Oysa, Anti-Nazizm Nazizm karþýtlýðý, Anti-Siyonizm de Siyonizm karþýtlýðýdýr. Anti-Nazizm, Almanlara karþý bir nefret suçu deðildir. Ayný þekilde Anti-Siyonizm de Yahudilere karþý bir nefret suçu deðildir. O halde ne zamandan beri ýrkçý bir siyasal öðretiye karþý çýkmak bir nefret suçu ya da ýrkçýlýk olarak kabul ediliyor ?

Ayrýca, Antisemitizm, Ýslamofobi veya Zenofobi siyasal doktrinler deðil, birey, toplum veya topluluklara karþý yönelik odaksal düþmanlýðý, önyargýyý, ayrýmcýlýðý veya nefret suçlarýný tanýmlamak için kullanýlan sosyolojik terimlerdir. Bir doktrin ile bir terimi mukayese etmek mantýklý mýdýr? Bu nedenle, Anti-Siyonizmin Antisemitizm olduðunu iddia etmek mantýk ve akýl dýþýdýr.

Bu baðlamda, Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesi, 11 Haziran 2020'de bir markette Ýsrail ürünlerini boykot etmek isteyen Fransýzlara ceza kestiði için Fransa'yý ifade özgürlüðünü ihlal etmekten suçlu buldu. Neden? Zira bu bir sosyal protesto eylemiydi! Nefret suçu deðildi !

Görünen o ki Macron’un baþa oturmasýyla Fransa artýk gün be gün prestijini kaybediyor ve artýk bir "pays de droit de l'homme" deðil. Geçmiþteki sömürgeci, emperyalist ve her boka maydanoz olma sendromu sonunda yeniden nüks etti ve aslýna geri döndü.

Fransa ABD’den sonra Netanyahu’nun Neo-Siyonist ýrkçý Apartheid rejiminin en büyük karnaval destekçisi oldu. Bu karnavala Arap ülkelerinin büyük bir bölümü de katýlmýþ bulunuyor. Beyrut'ta 4 Aðustos'ta 170'ten fazla kiþinin ölümüne, 6.000'den fazla kiþinin yaralanmasýna neden olan yýkýcý patlamanýn ardýndan, Macron'un Lübnan'a yaptýðý acil ziyaret kanlý karnavalýn bitmediðini gösteriyor: Fransa, Lübnan'ýn mandater koruyucusu olmaya soyunuyor. Tüm bu iðrençlikler bana II. Dünya Savaþý öncesini ve sonrasýný hatýrlatýyor.
























Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýsrail Nereye? (1. Bölüm)
Apartheid - Siyonist Irkçýlýðýn Avdeti
Ýsrail Nereye? (2. Bölüm)
Fransa’nýn Büyük Hayal Kýrýklýðý: Macron

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sanal Ýnternet Hapishanesi: Facebook
Facebook Neden Bana 30 Gün Tart Cezasý Verdi?
Eskiþehir Büyükþehir Belediyesi Senfoni Orkestrasýna Neden Bilet Bulunamýyor?
Eyfel Kulesi Havada Takla Atarak Kýçýyla Gülerdi!
Ermeni Apostolik Kilisesi Karanlýk Geçmiþiyle Yüzleþmelidir (4. Bölüm)
Endlösung: 65 Yaþ Üstünden Kurtulmak!
Ermeni Apostolik Kilisesi Karanlýk Geçmiþiyle Yüzleþmelidir (1. Bölüm)
Ermeni Apostolik Kilisesi Karanlýk Geçmiþiyle Yüzleþmelidir (2. Bölüm)
Ermeni Apostolik Kilisesi Karanlýk Geçmiþiyle Yüzleþmelidir (3. Bölüm)

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Elsa'nýn Gözleri [Þiir]
Osmanlý Saray Edebiyatý Divan Þiirinde Erotizm ve Cinsellik - 1 [Ýnceleme]
Holokost Yorgunluðu [Ýnceleme]
Osmanlý Saray Edebiyatý ve Divan Þiirinde Erotizm ve Cinsellik - 2 [Ýnceleme]
Bilderberg – "Eyes Wide Shut" [Ýnceleme]
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (16. Bölüm) [Ýnceleme]
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (13. Bölüm) [Ýnceleme]
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (15. Bölüm) [Ýnceleme]
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (17. Bölüm - Son) [Ýnceleme]
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih - Ermeni Sorunsalý (6. Bölüm) [Ýnceleme]


Erdað Duru kimdir?

Galatasaray Lisesi, Ý. Ü. Edebiyat Fakültesi

Etkilendiði Yazarlar:
Kant, Russell, Montaigne, Voltaire


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Erdað Duru, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.