..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan melek olsaydý dünya cennet olurdu. -Tevfik Fikret
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Çocuk Yetiþtirme > Hamdiye Hatipoðlu




29 Eylül 2020
Ne Kadar Dürüst ve Ne Kadar Deðerliyiz...  
Çocuk baktý annesine derin ve anlamlý ama annesi baþýný çevirdi. Bedeni orada deðil gibi ruhsuz..

Hamdiye Hatipoðlu


Herþeyi bilen 'kutsal anne'. Vah ki vah. O yüzden ya çocuklarýn hali ortada. Kutsal anneden kutsanmýþ çocuklar. Çocuklarýnýz sizin çocuklarýnýz deðil, Onlar kendi yolunu izleyen Hayat’ýn oðullarý ve kýzlarý.


:ACHF:
Annelik, doðurganlýðýn bize sunduðu en muhteþem bir sýradanlýðýdýr aslýnda. Doðada tüm canlýlara baktýðýmda ayný insan gibi farklý üreme þekilleri bile olsa, çoðalmakta. Muhteþem renklerde bitki ve hayvanlar evrene uyumluluk içerisinde. Uyumsuz ve çevreyi kirleten insanýn ne çok onlara ihtiyacý var aslýnda. Ne varki düþünen tek canlý (homo sapiens) olmamýza raðmen pek az düþünüyoruz. Çocuk dünyaya getirdiðinizde sahiplenme içgüdüsüyle onun tüm duygularýný ele geçirmek, sahibi "biz" gibi görmek gafletindeyiz. Ne var ki onlara ne kadar dürüst'üz bunu bir düþünelim. Ne kadar yalancýyýz, bizden bir parça taþýyan çocuklarýmýza¿ Kendi egosu yüzünden kendi gibi 'olamayan' anneler ve babalar var. Otorite kuramama ya da söz geçirememe korkusuyla çocuklarýyla bir türlü rahat iletiþim kuramayan. Onunda ötesinde hep emir kipi ve kuralcý yaklaþýmlar. Örneðin Ali kitap okumayý seven bir çocuk ve hayal dünyasýnda da karýnca ve sineklerin arkadaþý. Bu onun hayali arkadaþlarý ve o onlarla çok mutlu. Yarattýðý bu hayali arkadaþlarý arada evdekilerle de paylaþýyor. Kardeþi Hakanýn dýþýndakiler Ali'nin bu hayaliyle dalga geçiyor ve bazen þakalaþýyorlar bile onun taklidini yaparak. Ali bu durumdan rahatsýz kendini onlara karþý yabancýlaþmýþ hissediyor. Bu olaylar ileriki dönemde, düþüncelerini paylaþmamaya ve kendi içinde bu hayali yaþamaya sebep oluyor. Anti sosyal kiþilik bozukluðuna sebep olma yolunda. Anne'nin tutumu çok deðiþken bu arada. Onu dinliyor gibi yapýp kendi düþündüðünü uygulatmaya çalýþýyor. Tutarsýz ebeveyn yaklaþýmý. Ali'nin hayali arkadaþlarý olma sebebinin arkasýnda yatan nedenini ve oðlunun acýnasý durumunu hissedemiyor. Hisleri kuvvetliydi hani kadýnýn. (6. His kavramý 🙃🤤) Neden bunu çocuklarý üzerinde uygulamýyor. Onlarý kaybetme korkusu taþýmadýðý için mi?
Ya da ne olursa olsun ben doðurdum herþeyi ben bilirim havalarýndan mý?
Ýyi bir gözlemci olsa bir pedegogla görüþüp eþiyle birlikte kendilerini eðitebilirdi. Çocuklarýný Kendi egolarý için yetiþtirmek yerine onlarý olduðu gibi kabul eden, tüm canlýlara saygý gösteren ve sevgi bilinciyle ruhlarýný besleyen bir ebeveyn olma yolunda çabalarlardý.

Çocuða karþý dürüst olmak, onun varlýðýna saygý göstermeyi ve onun yanýnda nasýlsa, o yokken de ayný davranmayý gerektirir. Çocuðun arkasýndan onu eleþtirmek, nasýlsa duymaz diye düþünüp yan odada onun özelini farklý biçimde bir baþkasýyla konuþmak onda müthiþ güvensizlik oluþturur.
Baþýmdan geçen bir olayý anlatmak istiyorum. Belki size faydasý olur farklýlýk oluþturursunuz.

Watsap ta olan grubumuzda çocuklara yapýlmasý gerekli 9 maddelik bir paylaþým yapmýþtým. Deðerli hoca Yanki Yazgan tarafýnda Ýstagram da paylaþýlan bir yazýydý bu.
~ilk maddesi : böyle yaptýðýnda memnun oluyorum
~ikinci : beni çok mutlu ediyorsun
~üçüncü: seninle gurur duyuyorum
~dördüncü : sen özelsin
~beþinci: sýklýkla seni seviyorum deyin
~altýncý: sana güveniyorum deyin ( dürüst olma temelini saðlar)
~yedinci: sana inanýyorum (önemli olduklarý öðretir)
~sekizinci: senin varlýðýna þükrediyorum
~dokuzuncu : bunu yapacaðýna inanýyorum (asla vazgeçmemeleri için)

Bu paylaþýmýma hepsini yaptýðýný özellikle odalarý toplama konusunda ilk maddeyi daha çok yaptýðýný yazmýþtý grubumuzdan olan bir yakýným.
Benim de bu çok hoþuma gitti onun kýzýnada yolladým bu gönderiyi. Nasýl olsa annesi kendinden emin bir þekilde tüm bunlarý yaptýðýný yazmýþtý. Hiç beklediðim yanýt gelmedi. Ve ben ne diyeceðimi bilemedim. Beni þaþýrtan; " bir kaçýný yapýyor hepsini deðil ama sorun deðil" demesiydi birazda espiri ekledi tabi. Bende annesinin o maddeleri ve özellikle odalarýný toplama konusunda ilk maddeyi daha çok yaptýðýný yazdýðýný söyledim.
Birden iþler deðiþti ve dediki annem fazla abartýyor daðýnýk herkeste olabilir, falan filan...bu onlarýn özeliydi ve ben baþka bir konuya atladým ve okulunu sorarak sohbete devam ettik.
Herþey normal ve güzeldi vedalaþýp iyi temennilerde bulundum.
Sonraki gün sabah annesi bana mesaj atmýþ, onun yazdýðý cümleyi kýzýyla nasýl paylaþýrmýþým. Ben psikologmuþum mu vs..
Çok garip geldi bu söz ve çok bayaðý. Beni hem çok üzdü hem deðer verdiðin birinin seni tanýyamamýþ olmasýndan kaynaklý bir hayal kýrýklýlýðý.
Sonra birsürü þey yazdým tabi durabilirmiyim :)) ama nafile algýlayamadý.
Söylediði sözün sadece þakadan ibaret olduðunu (onun tabiriyle) söylediðinde daha da þaþýrdým. Oysa ben ciddi bir yazý paylaþmýþtým. Belki de öyle söylemek zorunda kaldý. Bilemiyorum ne olursa olsun insan söylediklerinin arkasýnda durmalý. Gizli bir platform deðil sonuçta benim düþüncelerimi bile paylaþabilmeliler, ilave kelimeler kullanmadan tabiki..
Ben aslýnda ne kadar kendimize ve baþkalarýna dürüstüz, yalana baþvuruyormuyuz korktuðumuzda bunu görmek istedim belki bu yaptýðým davranýþta. Annesinin söylediði sözün karþýlýðýný kýzýndan almak güzel olacaktý. Onay almak gibi anlýyor musunuz.? Anne Yanki Hocanýn paylaþtýðý o güzel sözleri kýzýna söylemiþ ve hissettirmiþ olmalýydý. Bunun sonucuyla kendinden emin ve mutlu. Bu istediðim biþeydi, beni de mutlu edecekti. Ama farklý bir sonuç ve algý oluþtu.

Bu aslýnda, olaylara nasýl bakabildiðinizle alakalý bir durum. Dediðim gibi farklý bir deneyim oldu. Benim için üzücüde olsa öðretiydi. Bu yüzden kendim olduðum ve kýzýmla iletiþim kurabiliyor ve anlaþýlabilir olduðum için evrene ve yaradana teþekkür ettim. Bu idrak þuuruna varabilmek müthiþ haz veriyor. Dediðim gibi yinede içim biraz kýrýk. Beni yalnýþ anlayan yakýnýma. Olan oldu ama olmasaydý bu þekilde..

Ben, çocuk geliþiminde; ebeveynlerin kendilerini geliþtirmelerinden ve özeleþtiri yapabilmelerinden yanayým.
Bu yakýn zamanda yaþadýðým olayda anne kýz ilþkisinde biraz kopukluk olduðunu fark ettim. Yada güven problemi. Yoksa neden yazdýklarýnýn paylaþýlmasýndan rahatsýzlýk duysun ki? Demek ki kýzýna ayrý bana ayrý konuþuyor. Bu tutarsýzlýðý ortaya çýktýðý için böyle davrandý belkide. Onun için annelik otorite gereði hatasýný hiç göstermemeli bu sebepten hiç sorgulanmamalý.. Dokunulmazlýk gibi sanki deðil mi¿
Böyle anneler eskiden ve günümüzde de var. Geleneksel din anlayýþýndan da yardým alarak süslü sözlere münhasýr bir deryada yüzdürülen.
Herþeyi bilen 'kutsal anne'. Vah ki vah. O yüzden ya çocuklarýn hali ortada. Kutsal anneden kutsanmýþ çocuklar. Þu an okuduðum bir kitapta, anne kendi annesinin ona yaptýðý yalnýþ davranýþlarýnýn aynýsýný kendi çocuklarýna yapabiliyormuþ, farkýnda olmadan. Kalýplaþmýþ düþünce ve davranýþlar, genetik geçiþler gibi. Kendini eðitme ve geliþtirme yine homo sapiens olan bizlerin elinde. Ýste ve olsun metodu diyorum ben buna. Sen nasýl olmak istiyorsan o sundur. Bu hayat annenin yada halanýn veya amcanýn deðil. Bu senin tek ve çok özel hayatýn, bunun mimarisi de sensin. Ýçinde; sevgi, nefret, mutluluk, þikayet , önyargý, gelenek, para, mal, dürüstlük ve sayamadýðým tüm sýfatlar. Bunlarýn hangileriyle haþýrneþir olmak, dünyaya getirdiðin çocuklarý hangi duyguyla besleyeceðinin kararý sana ait.
Bu seçimine göre hayatýn bu potansiyeli iyi ya da kötü etkilenir. Sonucundan memnun deðilsen, seçimini yalnýþ sýfattan yapmýþsýn demekki.
Sýfatlar zamirler ünvanlar...Bunlarýn arasýna sýkýþmýþ insanlýk. Aþaðýlýk kompleksi yaþayan bunun acýsýný baþka insanlardan çýkartmaya çalýþan bir grupta var. Onlar ne kadar dürüstler kendilerine? Hep bir ispat etme durumu bir hazýmsýzlýk..
Yani bu dünya olgusu içinde bilim bile herzaman deðiþtiðine göre neden insan at gözlüklerini çýkarmýyor. Eðitim sadece okulda gibi düþünülüp okula çok anlam yüklüyorlar mesela. Yüksek lisans bitiren bir adam kendi mesleðinin dýþýnda kitap okumuyor farklý düþünceleri bilmiyor ve orda sadece öðrendiði bilgilerle tartýþma yapýyor. Oysa okuduðu yýllar çok geride kaldý ve pek çok þey deðiþiyor. Yeni fikirler var. Bunu öðrenmek istemediði gibi duyduðunda da sinirleniyor. Reddediþ onu bu sorumluluktan kurtaracak ve iyi hissettirecek çünkü. Ýþte bu kýsýr döngü okulun dýþýnda kendini eðitme potansiyeliyle ancak varolur. Yaþayarak, gözlemleyerek ve araþtýrarak öðrenme metodu. Bunu yapabilen insan benim gözümde kutsallýk arzediyor. Anne iþte bu olguda deðiþime ayak uyduruyor çocuklarýyla büyüyorsa iyi bir modeldir. Mükemmel anne olmak yerine sevgi dolu bir anne..
Pandemi yaþadýðýmýz kovitli günlerin verdiði tuhaflýklar var. Ýnsanlarýn cahil gariplikleri daha çok gözüme batýyor. Bazen onlarla ayný evrende yaþamak istemiyorum. Uzay benim için iyi olabilir belki 😊Yýlllar sonra bu yazýyý okuyan insanlarda 2020 nin anýlarýný hatýrlarlar. Virüs savaþlarý..

Yazýmýn sonuna gelmiþken tüm karþýmýza çýkan deneyimler bize bir öðretidir diye düþünüyorum; Ýyi veya kötü, canýmýzý acýtsa da Ýþte.
Her insan yavrusu kýymetlidir. Onun geleceði iyi geçen çocukluðudur aslýnda. Yýllar önce yazdýðým "çocuk eðitmek mi, beslemek mi ? yazým geldi aklýma. (Okumanýzý tavsiye ederim) orda iki olgunun ne kadar farklý olduðunu yazmýþtým.

Çocuklarý anlamak çok kolay aslýnda. Onlara karþý sadece samimi olmak ve annenin kusursuz olamayacaðýný onlarýn da hatalarý olabileceðini ifade edin. Bazen sadece sarýlmak ister ya insan. Sorgulamadan sadece onun kucaðýnda olmak inanýlmaz güven verir . Ýþte bu, hayata devam et vazgeçme demektir.
En güzel enerji bu olsa gerek.
Halil Cibran'ýn sevdiðim dizeleriyle yazýmý bitiriyorum.
Sevgi ve müzik dolu günler dileðiyle, saðlýcakla kalýnýz..🌱

Çocuklarýnýz sizin çocuklarýnýz deðil,
Onlar kendi yolunu izleyen Hayat’ýn oðullarý ve kýzlarý.
Sizin aracýlýðýnýzla geldiler ama sizden gelmediler
Ve sizinle birlikte olsalar da sizin deðiller.
Onlara sevginizi verebilirsiniz, düþüncelerinizi deðil.


Hamdiye Hatipoðlu
Bursa_29.Eylül.2020



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn çocuk yetiþtirme kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Çocuðunun Kötülüðünü Kim Ýster

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Akraba mý / Akbaba Mý!
Din Dersi Temizliði
Pastanýn Bütünü
Ýzedebiyat Ayrýcalýðý
Kadýn Olmak mý Olmamak Mý...
Babalar Duymasýn!
Biz Olmadýktan Sonra
farkýndalýk
kendimizle kaldýk...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sonsuzluk [Þiir]
Bugün [Þiir]
12 Nisan'a Dair [Þiir]
Aþk Döküldü Dudaklarýndan [Þiir]
Dünyaya Gelme Bedeli [Þiir]
Sessizlik [Þiir]
Her Vuruþta Rüzgârýn Dansýný Hissederdim [Þiir]
Son Bakýþ [Þiir]
Kördüðüm [Þiir]
Kurtaralým Dünyayý [Þiir]


Hamdiye Hatipoðlu kimdir?

. . . . bir varýz bir yokuz gibi. . .


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hamdiye Hatipoðlu , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.