Gene gel gel gel. / Ne olursan ol. / ... / Umutsuzluk kapýsý deðil bu kapý. / Nasýlsan öyle gel. -Mevlânâ |
|
||||||||||
|
Bu gün toplumlarýn büyük bölümü obez olma yolunda hýzla ilerliyor, bu ilerlemesini de kimseler durduramýyor... Dengesiz beslenme adeta bulaþýcý bir hastalýk gibi toplumlarý sarýp sarmalýyor... Beslenme dengesiz olunca haliyle insanýnda dengesi bozuluyor... Kilo aldýðýnýz zaman kafaya takmayýn diyeceðim, siz de bana mutlaka ''Nasýl takmayayým kilo da veremiyorum.'' diyeceksiniz... Ekmek yemeyi minimuma indireceksiniz bir kere... Ha ekmek yemiyorum günde bir simit ile idare ediyorum diyorsanýz, çok yanlýþ yapýyorsunuz, simit ekmekten daha kalorili bir besindir diyeyim size... Spor mutlaka yapýn düzenli olarak. Düzensiz yapýyorsanýz düzenliye doðru kayýn mutlaka... Masa tenisi oynayýn biliyorsanýz, yürüyün, hafif hafif koþun. Ama spor yapýp da eve gedikten sonra iki börek üç dilim baklava gömüyorsanýz midenize, fýþ fýþ kayýkçý durumlarý yani boþa kürek çekmiþsiniz demektir... Zaman zaman da tatlýlar ile tuzlular ile dertleþebilirsiniz. Baklavaya ya da kazandibine ''Bak kardeþim zaten rejimdeyim seni de yemek istemiyorum gözümün içine bakýp da göm beni midene göm ya da al beni dudaklarýnýn arasýna gibi düþünceler salmayýn bana doðru.'' diyebilirsiniz. Ancak bunu o meþhur kazandibinin veya baklavanýn anlama þansý nedir, bir de onu dikkate almak gerekir... Kimi zamanda kilolarýnýz ile barýþýn derler, sakýn inanmayýn, kilolar ile barýþýlmaz. Onlar bizim ezeli düþmanýmýzdýr... Kilolar çeker gider vücudumuzdan o zaman biz vücudumuz ile barýþýrýz ve hayat ile de barýþýk yaþarýz... Ýrade ne önemli olgudur kilo problemi olanlarda... Sýk sýk içinizden tekrarlayýn ''Baklava yemeyeceðim çikolata yemeyeceðim, çayý þekersiz içeceðim.'' diye... Hatta bunlarý büyük büyük kaðýtlara yazýp duvarlarýnýza da yapýþtýrabilirsiniz, hiç fena olmaz... Bazen kilolarýnýza sövebilirsiniz. Ulan ben sizin kilo gibi gelmiþinizi geçmiþinizi, gelmemiþinizi diye, onlar bunu duyar mý, duymaz duymaya da siz kendinizi rahatlatýrsýnýz hepsi o kadar. Çok uzun söverseniz ter basar bir iki gram kilo verebilirsiniz... Zaman zamanda aynanýn karþýsýna geçip kendi kendinize telkin yapmakta fayda vardýr ''Kilo vereceðim kilo vereceðim zayýflayacaðým ben.'' diye söylenin durun. Hatta aynaya dönüp Pamuk Prenses masalýnda ki gibi ''Ayna ayna söyle bana benden daha çok kilo vermeye istekli insan var mý bu dünyada?'' diye de ayna ile konuþabilirsiniz. Ayna tabi ki sizin ile muhatap olmayacaktýr. Ne diyeyim baþka ben size, bende ki de ne akýllar ama?
ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.
|
|
| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk | Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi | |
Book Cover Zone
Premade Book Covers
ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim
Yapým, 2024 | © Ahmet Zeytinci, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr. Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz. |