..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Iþýk verirseniz, karanlýk kendiliðinden yitecektir. -Erasmus
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > Alp Þahin




25 Ocak 2021
Din, Vatanseverlik ve Korsanlýk  
Alp Þahin
Anlamadan, sorgulamadan öyle her gördüðünüze inanýp hemen yorum yapmayýn… Ýlla yapacaksanýz da unutmayýn… Taa ilk ahitlerden geliyor insanýn karakteri…


:HCD:
Eski zamanlarda, daha ilk ahitlere yakýn, kurulan acý ama gerçek bir cümle vardýr… Sen haklýsýn ya Musa ama bizim karnýmýzý Firavun doyuruyor. O kadar doðrudur ki… Bir peygamber; iyiyi, güzeli ve doðruyu gösterebilir. Peki ya sonrasý ne olacaktýr? Nasýl geçinilecektir? Peygamberin yanýnda olunca hep tok olunabilecek midir? Düþündürücü…

Geçmiþte almýþ olduðun öðretileri þöyle bir düþündüðün zaman insanoðlunun önceliði; önce beli, sonra mevkii, en sonunda da dini olmuþtur. Bakma sen öyle saðda solda ritüeller ile poz kasýp kendini iyi – güzel – dindar sananlara… Bu kadar dindarlar ise neden Ali bendendir, ben de Ali’denim, kendi yerime ancak ben veya Ali eda edebilir diyenin yerine Muaviye ve onun egemenliðini tercih etmiþtir? Bu konu niye o kadar da yüz üstüne çýkartýlmamýþtýr?

Devam edelim… Duyuyoruz türlü türlü toplumlarda… Adalet yerden yere vuruluyor, bana ne deniliyor. Görüyoruz… Helal süt emmiþler hapse týkýlýyor, ters gitmeselermiþ deniliyor… Ýki yazý yazýp, biraz þaka yapanlarýn çat kapýsý çalýyor… Bu insanlarýn yaþadýklarý olmamýþ gibi davranýlýyor. Bunca adaletsizliðe ‘inananlardan’ zerre kadar ses çýkmýyor ama ekmek alamaz hale gelince bakýyorsun, halkýn kanallarýnda aðlýyor. Niye? Fatih Sultan Mehmed; adaleti öldürdüðün gün devlet ölür diyordu. Sanýrým ekmek alýnamaz hale gelince de devletler pekala ölebiliyor.

Buradan nereye geliyorum… Korsanlara… Zamanýnda Ýspanya ve Ýngiltere deniz savaþlarý ve yeni koloniler kurmak adýna birbirlerini yemekle meþguller… Matbaa falan kabul edilmiþ tabi. Hani… Neyse… Privateering yani ‘’Yasal korsanlýk’’ adýyla bazý denizciler; Ýspanyol tarafýndaysa Ýngilizleri, Ýngiliz tarafýndaysa Ýspanyol gemilerini ele geçirebiliyor… Dedim ya… Yasal korsanlýk… Bir nevi mercenary yani paralý askerlik hesabý ama denizde olaný.

Bu savaþlar böyle sürerken bu ‘yasal’ korsanlar güçlenmeye baþlýyor. Kontratlarý beðenmez, canlarýný öne sürdükleri için çekilemez ve pahalý hale geliyor… Öyle þehit olursunuz falan umurlarýnda olmuyor… Zamanýnda birbirlerine karþý bu insanlarý ‘’yasal’’ adla düþman hatlara sürükleyenler; daha sonra onlarý korsan, isyankar ve suçlu ilan ediyor.

Bunun üstüne de korsanlar Nassau adasýný merkezleri baz alýp kendilerince Korsanlar Cumhuriyeti ilan edip tüm imparatorluklara karþý savaþ açýyor. Ne kadar baba korsanlara sahip olsalar, ne kadar zeki hamleler yapsalar da haliyle koca iki ülkeye yeniliyorlar falan filan.

Demem o ki önce karþýndakini anla, sorgula ve niye neden yaptýðýný ya da yapabileceðini düþün… Mesela düþün þimdi… Gerçek bir dindarýn peþinden koþmasý gereken ritüeller midir yoksa gerçekler mi? Gerçek bir vatanseverin sesini çýkarmasý gereken þey adalet midir yoksa aç kaldýðýnda mýzmýzlanmasý mý? Yoksa… Günümüzde korsan olduðunu düþün… Binlerce zengin geminin geçtiði yerden nasýl bir gemiyi kaçýrmak istersin? Az biraz konteyner olaný mý? Yoksa daha karlýsýný mý?

Yani… O yüzden anlamadan, sorgulamadan öyle her gördüðünüze inanýp hemen yorum yapmayýn… Ýlla yapacaksanýz da unutmayýn… Taa ilk ahitlerden geliyor insanýn karakteri…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yüzleþme kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ahu Gözlü
Sonra?
Kýlýçdaroðlu Kafasý
Kaybetmeden Deðeri Bilinmiyor Deðerlinin
Raký Bardaðý ve Ben
Kibir
Adalet ve Inanc

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Uðruna Nefes Alýp Verdiðim
Evlilik Kurumu
Kadersel Realite
Gece Gündüz
Azmi Karamahmutoðlu
Zebur
Erdemlik
Amin Diyelim
Ýyi Biri
Derya

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Öngörü [Þiir]
Müslüman [Þiir]
Seçim [Þiir]
Üç Ýlahi Din [Þiir]
Vatan [Þiir]
Sümükdaroðlu [Þiir]
Dedekuþ [Þiir]
Yansýma [Þiir]
Oysa Yozlasir Herkes [Öykü]
Karmaya Daha Var [Öykü]


Alp Þahin kimdir?

Deneme ve elestiri agirlikli yazmayi seviyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Machiavelli, Nietzsche


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Alp Þahin, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.