..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kötü bir barýþ, iyi bir savaþtan daha iyidir. -Puþkin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Dinler, Ýnançlar ve Ateizm > Alp Þahin




29 Mayýs 2021
Hollywood Þeytaný  
Alp Þahin
Öncelikli olarak yazacaklarým inceden Lucifer dizisi spoilerý içerecek, o yüzden 5. Sezonun yeni bölümlerini bitirmeyenler izlemesin. Dýrdýr etmeyeceklerse pekala okuyabilirler.


:ICE:
Öncelikli olarak yazacaklarým inceden Lucifer dizisi spoilerý içerecek, o yüzden 5. Sezonun yeni bölümlerini bitirmeyenler izlemesin. Dýrdýr etmeyeceklerse pekala okuyabilirler.

Dizi kabaca þeytanýn dizisi olarak geçiyor. Þeytan; bar sahibi, karizmatik, kendisine göre ‘haksýz yere’ cehenneme sürgün edilmiþ ama aslýnda kalbi çok temiz melek gibi gösterilmiþtir. En önemlisi de aþký bulduktan sonra insanlara bakýþý deðiþmiþtir. Dizinin konusu biraz da buraya kayýyor. Aþýk olduðu detektifle cinayetleri çözüyor, bu cinayetlerle de kendi hayatýnda olup bitenleri ara ara baðdaþtýrýyor. Bu sayede de kendini bulmaya, affetmeye, daha iyi biri olmaya çalýþýyor. Ýnsanlar da þeytana sempati duyuyor.

Gerçek þeytan ise cinlerden olup melek deðildir. Kehf Suresi 50. Ayet sanki bugünleri görmüþçesine açýkça der ki ‘’ Adem’e secde edin demiþtik; Ýblis’ten baþka hepsi secde ettiler. O cinlerdendi, Rabbinin emrinden dýþarý çýktý. Þimdi siz, beni býrakýp da onu ve onu izleyenleri mi dost ediniyorsunuz? Oysa onlar sizin düþmanýnýzdýr. ‘’

Aslýnda insanlar daha yaratýlmadan önce þeytanýn Allah sevgisi o kadar yüksekti ki diðer meleklerin de ilgisini çekmiþti. Ne zaman ki Yaratan biz çamurdan yaratýlanlara ibadet edilecek dedi, ak koyun kara koyun o zaman belli oldu. Aðzýndan Allah aþkýný düþürmeyen þeytan, hem ateþten yaratýldýðý hem de bizlerin onun kadar Allah’ý sevemeyeceðini düþündüðü için biz insanlara secde etmemiþtir. Ayrýca bununla ilgili Sad süresi 76. ayet açýkça belirtir ki ‘’Dedi ki: ‘Ben ondan daha hayýrlýyým; Sen beni ateþten yarattýn, onu ise çamurdan yarattýn.’ ‘’ Aslýnda bize küçüklüðümüzde öðretildiði gibi Þeytan, direkt olarak Allah’a baþkaldýrmýyor. Allah’ýn ibadet edin dediði biz çamurdan yaratýlanlara boyun eðmek istemediði için baþkaldýrýyor. Bu yüzden de biz faniler yaþamlarýmýzda iyi ya da kötü kararlar verecek, Ahiret Günü’nde de kimimiz çamurdan yaratýlmasýna dahi Allah yolundan çýkmadýðýný gösterecek, kimimiz ise Þeytan’ýn dediði gibi Allah’ý sevmeye layýk olmadýðýný gösterecek.

Dizide canýmý sýkan þey; son peygamberinin üstüne farklý anlamlar eklenmesin diye resmini dahi çizdirmeyen bir ümmete, Yaratan’ý insan biçimine koydurup tatlý tatlý servis ettiler. Ýnanabiliyor musunuz? Resmen þarkýda ki gibi ‘’What if God was one of us?’’ kanlý ve canlý olarak karþýmýzý çýktý. Bruce Almighty filminde de kanlý canlý olarak yaratan vardý fakat o biraz daha komedi bazýnda olduðu için ve de bu kadar dini göndermeler içermediði için problem deðildi. (En azýndan bana göre)

Þimdi en öldürücü kýsma geliyoruz. Dizide Yaratan, ara ara güçlerini kaybediyor ve emekli olmaya karar veriyor. Bilin bakalým yerine kim aday olmak istiyor? Þeytan.

Tabi ki Þeytan’ýn, Yaratan’ýn yerine geçmesi pek kolay deðil. Diðer meleklerden onay almasý lazým ve kardeþi olan Michael ile savaþmasý gerek. Gün sonunda Þeytan dizide zaten ‘’melek’’ olarak gösterildiði ve de artýk çok farklý biri olup geliþtiði için savaþý kazanýyor. Tüm melekler þeytana secde ediyor.

Hollywood Þeytan’ýn iþi derlerdi. Ýþte tek gözler, illuminati simgeleri gösterirlerdi. Ne alaka derdim. Sanýyorum gerçekten öyle. Çünkü böylesine bir son yenilir yutulur bir son deðil.

Bana sorarsanýz nasýl bitebilirdi? Hiç Yaratan’ý resmetmeyeceklerdi, þeytan artýk iyi biri olabildiði için baþ melek olarak atanacak ve yeni süreçte farklý bir görevi olacaktý. Böylelikle en azýndan Yaratan’ýn þeytan dahi olsa, hak ederse ikinci þansý alabileceðini göstermek, kendi hayatlarýmýz için de mesaj niteliði taþýyor olacaktý… Ama… Olmadý.

Özetle bu final bana göre tüm ilahi dinlere inananlar için can sýkýcý bir durum olmalýydý. Nitekim kimsenin pek umurunda olmadý, olmayacak da. Öyle bir devire geldik ki altý üstü dizi deyip açýk düþün diyecekler ama dizide þeytaný, yaratanýn yerine koydular. Daha ne yapacaklardý ki?



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn dinler, Ýnançlar ve ateizm kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Al-ilah

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýsrail ve Hamas
Ýnsanýmsý Yaþam Formlarý
Ýþine Gelirse
Ehl-i Beyt Tadýnda
Kötüler ve Ýyiler
Vargas ve Fazlasý
Liderlik
Buruk 30 Aðustos
Sensizlik
31 Mart 2024 Yerel Seçim Sonuçlarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Vatan [Þiir]
Seçim [Þiir]
Öngörü [Þiir]
Üç Ýlahi Din [Þiir]
Müslüman [Þiir]
Sümükdaroðlu [Þiir]
Dedekuþ [Þiir]
Yansýma [Þiir]
Oysa Yozlasir Herkes [Öykü]
Karmaya Daha Var [Öykü]


Alp Þahin kimdir?

Deneme ve elestiri agirlikli yazmayi seviyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Machiavelli, Nietzsche


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Alp Þahin, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.