..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Aþýk olmayan âdem / Benzer yemiþsiz aðaca. -Yunus Emre
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > serdar adem iþler




26 Temmuz 2021
Düðün Konvoylarýna Düzenleme  
serdar adem iþler
Ýlkel adetleri terk etmeliyiz.


:EGD:
Düðün Konvoylarýna Düzenleme
     
     Yirmi birinci yüzyýldayýz, ne zaman uygarlaþacaðýz? Ne zaman aydýn bir toplum olacaðýz. Amacýndan saptýrýlmýþ askere uðurlama törenleri, çýðýrýndan çýkarýlmýþ düðün konvoylarý yakýþmýyor yaþadýðýmýz çaða. Yakýþmýyor. Vatan vazifesi zorunlu milli hassasiyetimizdir. Reklama ne gerek var? Ayrýca askere sadece siz gitmiyorsunuz. Düðünler milli geleneðimizdir. Abartmaya ne gerek var? Ayrýca memlekette evlenen tek kiþi siz deðilsiniz.
     Bu tür davullu zurnalý törenler kýrsal nüfusun çoðunlukta olduðu Orta Çað’dan kalma, ivedilikle terk edilmesi gereken adetlerimizden biridir. Teknolojinin geliþmediði, mesleki uzmanlaþmanýn olmadýðý, hayatýn derin sessizlik ve sükunete gömüldüðü, zamanýn dört köþe tekerler üzerinde aktýðý çaðlarda birer eðlence ve yardýmlaþma etkinliði olarak uygulanmaya baþlayan bu geleneðin artýk terk edilmesi gerekiyor. Düðün törenleri resmi muamelenin olmadýðý çaðlarda evlenen kiþilerin içinde yaþadýðý toplum tarafýndan öðrenilmesi amacýyla uygulanan bir gelenekti. Günümüzde böyle bir uygulamaya gerek kalmadý. Uzmanlaþmýþ devlet yapýsý ve resmiyete dökülen iliþkiler böyle bir muameleye ihtiyaç býrakmamaktadýr. Kabul edelim artýk.
     Ayrýca özellikle düðün törenleri katýlýmcýlarý da en azýndan düðün sahipleri kadar ekonomik yönden sarsmaktadýr. Evli çiftler sidik yarýþtýracaðým diye büyük borçlar altýna girmekte. Bu da aile yuvasýný daha ilk günden itibaren ekonomik sýkýntýlarýn yýkýcý rüzgarlarýna maruz býrakmakta. Paramýz mý çok aklýmýz mý az anlamakta zorluk çekiyorum.
     Bir de meselenin yaygara gargara boyutu var. Çevreyi zorla ve uzun süre yüksek volümlü çingene müziðinin manyetik etkisine maruz býrakmak aah almaktan baþka bir þeye yaramaz. Bir iki düðün salonu kar edecek diye kimseyi rahatsýz etmeye hakkýnýz yok. Bu arada þehir merkezlerindeki düðün salonlarýnýn þehir dýþýnda uygun görülen yerlere taþýnmasýnda fayda olduðunu düþünüyorum. Bu böyle olmaz. Düðün adý altýnda kulak týrmalayan cýzýrtýlarý zorla dinletmek kul hakký ve insan hakký ihlalidir. Ýnsanlarýn yaþlýsý olabilir, hastasý olabilir, ders çalýþaný olabilir, mesaiden dönüp dinlenmek zorunda olaný olabilir. Bunlarý rahatsýz etmek hangi vicdana sýðar, hangi akla uyar?
     Laftan sözden anlayacaðýnýzý sanmýyorum. Kul hakký, kamu huzuru gibi etik deðerleri hesaba katacaðýnýzý sanmýyorum. Onun için sizin adýnýza resmi otoriteden gerekli tedbirleri almasýný istiyor ve bekliyorum.
     Bu böyle olmaz, olamaz. Olmamalý…
     Askere gitme törenlerinde maganda kurþunlarýna kurban giden, düðün konvoylarýnda da trafik kazalarýna kurban gidenlere raðmen ilkel insanlar tarafýndan bu tür çaðýn gerisindeki etkinliklerde ýsrar edilmesini doðru bulmuyorum. Genellikle aydýn insan tipinden uzak kiþi ve kiþilerce ýsrar ve inatla devam ettirilen bu ilkel gelenek ve uygulamalarýn yasa zoruyla sýký kurallara baðlanmasý gerektiðini düþünüyorum.
     



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yüzleþme kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sel Zararý Devletin Sorunu Deðil
Düðün Konvoylarýna Düzenleme
Þeytan Olmasa Ne Yapardýk
Göreceli Doðru ve Yanlýþlar
Neden
Kahpelik Yarýþýnda Abd ve Pyd
Dualar Felaketimiz Olabilir mi?
Arap Yavþaklar

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Reza Aþký Sarraf Sevgisi
Zamlardan Hoþlanýyorum
Mülakat Sýnavlarýnýn Yarattýðý Çöküntü
Sandýklar Neden Geç Açýlýyor?
Ýsrail Tekke ve Zaviyelere Güveniyor
Hazreti Ömer Aday Olsa
Poþet Tepkileri Çok Komik
Benim Beka Sorunum Pahallýlýk!
Ýsteyen Cehenneme Girmeyebilir
Öðretmen Performans Deðerlendirme Sistemi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Düðün Konvoylarýna Düzenleme [Þiir]
Üniversite Ýstiyoruz [Öykü]
Bizim Mahalle [Öykü]
Ýftira [Öykü]
Nereden Tanýþýyoruz [Öykü]
Ýndirim [Öykü]
Ebemizi Arayýnýz [Öykü]
Bizim Mahalle [Öykü]
Ben Kendimi Bizzat Vurdum [Öykü]
Kendini Arayan Kadýn 1 [Roman]


serdar adem iþler kimdir?

SADECE TEFEKKÜR EDÝYORUM. AYRICA DÜÞÜNCEYÝ YASAKLAYAN BÜTÜN ÝDEOLOJÝLERE HAYRET EDÝYORUM. ÖZGÜRLÜKTEN BAÞKA BÝR BEKLENTÝM VE AMACIM YOK.

Etkilendiði Yazarlar:
AZÝZ NESÝN TARIK BUÐRA YAÞAR NURÝ ÖZTÜRK TURAN DURSUN


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © serdar adem iþler, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.