..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýste, sana verilecektir; Ara, bulacaksýndýr; Çal ve kapý sana açýlacaktýr -Ýncil
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Tarihsel Olaylar > Osman AKTAÞ




29 Aðustos 2021
Akif'e Dönüþmek mi Akif'i Dönüþtürmek mi  
Osman AKTAÞ
"Âkif'in Mýsýr dönüþü hasta yataðýnda verdiði mülakatlarý saðlýklý bulmak ne kadar doðru? Mýsýr'a kaçýþ gerekçesi belli. Kelleyi zor kurtardý. Oradayken de takip altýndaydý. Böyleyken, memleketinde ölebilmek için ülkeye zorlukla dönebiliyor. Bütün saðlýk sistemi çökmüþ birisinin bir gazetede gündeme getirilen sözleri kime ne kazanç veya deðer saðlar?" diyor biri. Kimin söylediðinin önemi yok. Bu bir zihniyet meselesi...


:EGH:
"Âkif'in Mýsýr dönüþü hasta yataðýnda verdiði mülakatlarý saðlýklý bulmak ne kadar doðru? Mýsýr'a kaçýþ gerekçesi belli. Kelleyi zor kurtardý. Oradayken de takip altýndaydý. Böyleyken, memleketinde ölebilmek için ülkeye zorlukla dönebiliyor. Bütün saðlýk sistemi çökmüþ birisinin bir gazetede gündeme getirilen sözleri kime ne kazanç veya deðer saðlar?" diyor biri. Kimin söylediðinin önemi yok. Bu bir zihniyet meselesi...

Kur'an Allah'ýn vahyiydi. Ýndi, ama bunu bir adam çýkýp, Allah bana þunlarý söyledi, ben de size söylüyorum demeye benziyor. Zihniyetin neye yönelikse, o doðrultuda nefsini tatmin edici kararlar alýyorsun. Akif'i Abdülhamid'i eleþtirdiði için saðlýðýnda görüþlerini benimsemeyen varlýklar, hastalýðýnda mý görüþlerini benimseyecekler...

Kafasýnda hata yaratmak olan birisinin bulamayacaðý þey yoktur. Zaten dert de hata bulmak deðil, hata yaratmak... Maksat kendi nefsini tatmin ya da birileriyle görüþ birliði saðlamak. Bu suni bir felsefi tartýþma yaratmaktan baþka bir þey deðildir.

Cumhuriyet düþmaný bir zihniyet ancak Teðmen Kubilaylarý katlettirir. "Vurun Kahpeye" adlý romandaki "Aliye" gibi vatanseverleri öldürtür. "Ýngilizler ve Yunanlar bize Ankara'dakilerden daha fazla dosttur" diyen vaizleri sevindirir ve þýmartýr.

Eminim Akif, kendi düþünceleri üzerinden yapýlan bu cumhuriyet düþmanlýðý tartýþmalarýný duysaydý, ona hastalýðýndan daha çok bu düþünceler acý verirdi.

Bakýn ben daha ileri benzer bir fitneyi aktarayým. Peygamber efendimiz hastalýðý sýrasýmda yakýnýnda Hz. Ömer var ve ona fýsýltýyla bir þeyler söylüyor. Sonra diðerleri Ömer'e peygamberin ne söylediðini soruyorlar. Ömer de, mealen "Hasta kiþinin söyledikleri tutarlý deðildir" diyerek konuyu kapatýyor.

Ne peygamber hasta yataðýnda saçmalamýþ, ne de Akif hasta yataðýnda saçmalýyor. Bir röportaj ya da mülakat verecek kadar aklý baþýnda olan biri hasta bile olsa, bu hasta beyinlerden daha saðlýklý düþündüðünden eminim.

Bu zihniyet mensuplarý Akif'in akýl saðlýðý yerine kendi akýl saðlýklarýný gözden geçirmeliler.

Benim derdim tartýþmak filan deðil. Benim derdim bir gerçeði vurgulamak. Âþýk Veysel zaten bu tür kiþilere gerekli cevabý veriyor.

"Ýnan sana deðil kastým
Cahille sohbeti kestim"

Cevat hocam, bu saçma sapan düþüncelere itibar etmeyeceðine kaniyim. Sanýrým, Akif hakkýnda yozlaþmýþ iftiralara bir örnek vermiþsin. Ama ahuya et, aslana ot yediremezsiniz. Onlar içlerindeki karanlýk manzarayý seyretmeye devam edecekler.

Kaan Emiroðlu "Cevat Akkanat⁩ mülakat deðil, özel bir mektup. (Mithat Cemal Kuntay'a yazdýðý) Ancak mülakat olsaydý dahi, Âkif ülkesine dönmek için olsa bile kiþiliðinden taviz verecek biri deðil. Ýnanmadýðý hiçbir þeyi söyletemeyecekleri cinsten bir aydýn. Ayrýca mektup gazetede deðil, Muhittin Nalbantoðlu'nun kitabýnda yayýmlanýyor. Bence Afganistan'ýn içler acýsý hâlini gören insanlar için tam da bu mektubu paylaþma vakti. Habertürk spikeri Mehmet Âkif Ersoy Afganistan'daki durumu gördükten sonra cumhuriyeti olmayan insanlarýn ne hâle düþtüðünü en yakýn yerden görüp dile getirdi . Ýstiklal Marþý Þairi Mehmet Âkif de benzer bir tecrübeyi Mýsýr'da yaþadý. Bu paylaþýmý yapmanýn bundan daha iyi bir zamaný olamazdý." diye gerektiði gibi açýklayýp, örneklendiriyor.

Ýþi sarpa sardýrmanýn anlamý yok. Osmanlý ne kadar temizdi ve Osmanlý subayý olarak yetiþen Mustafa Kemal de peygamber deðildi. O da sonuçta bir Osmanlý... Mustafa Kemal Atatürk'ü eleþtirenler, önce Osmanlýlarýn tarih boyunca yaþantýlarýný duygusallýktan kurtulmuþ olarak eleþtirmeli, sonra Mustafa Kemal Atatürk'e yönelmeliler.

Sütçü Ýmam Ali Hoca "Her kim ki Mustafa Kemal Paþa ve Kuva-yý Milliye aleyhinde fetva verip düþmanlýk yapar, bilin ki onlarýn damarlarýnda kâfir kaný akar" diyor.

Akif'in kelle kurtarmak için Mýsýr'a gittiði de yok. Akif düþünceleri yüzü den asýlacaðýný bilseydi, asýlýr, yine de gitmezdi. Onun gidiþi bir gönül kýrýklýðý ve duygusallýktan ibaretti.

29 Aðustos 21
Gölcük



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn tarihsel olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Eylül Cinayetleri ve Çanakçýlar
Maðdurluk Bilançosu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Millet Olmak Ýçin Toplumsal Deðerler
Çaðýn Ütopyasý
Her Yusuf Düþüne Bir Kenan Ülkesi
Sosyal Medyada ve Tanýtým Panolarýnda Dilencilik
Ýki Katilin Dayanýþmasý
Eðitim Bakanýyla Sanal Bakýþma
Fýsýltý Ormanýnda Kýble Tespiti
Politik Arenada Kör Dövüþü
Sosyal Medyada Uzay Sempozyumu
Bu Vatan

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Veda Partisinde Veda Hutbesi [Þiir]
Düþ Geçiti [Þiir]
Saat Gökyüzüne Yaklaþýyor [Öykü]
Efsun [Öykü]
Sevgi Ya da Aþk Algýsý [Deneme]
Doðanýn Çýlgýn Yaratýðý ve Aþk [Deneme]
Aþkýn Tarifi [Deneme]
"Korkma Sönmez... "" Þairi [Deneme]
Bugün 23 Nisan [Deneme]
Eros'a Rekabet [Deneme]


Osman AKTAÞ kimdir?

1965 Erzurum doðdu. Gazi üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, TDE bölümünden mezun oldu. Sýrasýyla Van, Bartýn, Antalya,Bursa, Ankara, Bodrum'da öðretmen olarak görev yaptý. Halen Kocaeli'bde görev yapmakta. yaklaþýk 40 yýldýr þiir,öykü ve eleþtiri yazýlarý yazmakta. Eserleri: 1. ayArsýz; Uludað Yayýnlarý 2007 (Þiirler) 2. bermudayý tek geçmek; Cinius Yayýnlarý 2016 (Þiirler) 3. AsiMilat(ör); Cinius Yayýnlarý 2017 (Politik Denemeler) 4. (D)OKU(N)MUÞTUK; Cinius Yayýnlarý (Kitap Eleþtirileri) 5. cennet cazgýrlarý; Cinius Yayýnlarý 2017(Þiirler) 6. çorak düþler ülkesi; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 7. Yaðmur Yankýlarý; Artus Yayýnlarý 2018 (Öyküler) 8. Sessiz Çýðlýk; Cinius Yayýnlarý 2018(Kitap Eleþtirileri) 9. dar vakitte aþk; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 10. Âþýk Hüseyin Fizâhî; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 11. Þuaraya Elhan Olmak; Cinius Yayýnlarý 2019 (Þairler Üzerine Denemeler) 12. ναυάγιο αγάπης (enkaz-ý aþk): Cinius Yayýnlarý 2019 (Þiirler)


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Osman AKTAÞ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.