..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam kýsa, sanat uzun, fýrsat aceleci, deney aldatýcýdýr. -Hippokrates
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




10 Ekim 2021
Kurucu Ýnþanýn Temelindeki Kolektifi Oluþumlar 11  
Bayram Kaya
Demek ki kolektif güç kiþisi stresi önleyen hem bir alan ve hem de bir depo enerjilidir. Köleci sistemle paranýn kâr yapmayý, kazanmayý, ticaret, yapmayý, faiz almayý, enflasyona uðramayý vs. ön görmesi hem kiþisi stresin kaynaklarýndan birisidir. Bunlar ayný zamanda soygun enstrümanlarý olmakla, kiþinin soyguna uðrama stresidir.


:CHG:
Yine kolektif alanýn kiþisi saðlamalara garanti veren çevrimi de kolektif alanlý bir kolektif güçtü. Bu akýþlý düzene göre yapýlan çevrimler kolektif bilinçle, kolektif aklý ortaya koyuyordu.

Kolektif süreç, kiþinin dýþýnda olan; kiþiler giriþmeli düzenlemelerle yalýtýma bir alandýr. Kolektif süreç yalýtýma alanýn üreten iliþkilerinden doðan kullaným-tüketim baðýntýlý takaslarýný; kendi sosyal iliþkilerinin izin verdiði kadar düzenleþimler ile birlikte alaný dýþ dünyaya açacaktý.

Kolektif süreç te yine kiþinin dýþýnda ve kiþinin temel düzlemine doðru kiþilerin bencilliðine atýf yapan geri baðlaným süreci; kolektif özgönderge içindeki kiþisi özegöndergeyle, kiþiden baþlar.

Kolektif alan içinde iþlerge kuvvetten doðan; iþleyim kuvvetler takasýyla, kuvvetler arasý enerji dönüþümü geri baðlanýma atfen kolektif bir özgönderge vardýr. Ýkinci bir durumla kolektif özgöndergenin eylemli öznesi olan kiþiler arasý kiþisi öze, özgönderge vardýr.

Kiþisi özgönderge; kiþisi yönelme, kiþisi korunum yasalarýndan hareketle kiþinin içinden, kiþinin dýþýna doðru; çevreden saðlama yapacak bir enerji karþýlamasýna hazýr oluþla çakýlý, gömülü, kolektif alan içindeki mahfuz lüktür (saklý olmasýdýr).

Kiþisi öz, kolektif alan içinde kolektif özün direnciyle biçim alýr. Ýster doðal çevre, ister kolektif çevre olsun; çevrenin kiþisi saðlamalara karþý bir baský ve direnci var olmakla çevre kiþiye zorluklar gösterir. Kiþinin bu zorluklar karþýsýnda saðlama yapamama endiþesi kiþinin stresini, kaygýlarýný, en çok enerji harcama kontrolsüzlüðünü oluþtururlar.

Hayat ve kolektif alan kiþisine en çok enerji harcatan durumdan, kaostan, stresten kaçýnmayý ön görür. Ters yandan stres en az enerji harcar durumu oluþan baðlanýmlaysa stres kaygýlarý kiþinin hayatta kalmasýnýn aktif bir baðýþýklamasýdýr da.

Kiþiden dýþa doðru yapýlan yönelmeler çevreye doðru saðlasan bir eðim olurken; kolektif düzenleþim sonuç olarak kolektif çevreden kiþiye doðru eðimdir. Kolektif alan önce kolektif özgöndergeli sonra da kiþisi saðlamalara özgöndergeli dir (özgöndergeliydi).

Doðadaki çevreden kiþiye özgöndergeli oluþ yoktur. Doðadan seçme ayýklama yapmakla içimizde yalýtýlan düzenleþimler doða içinde zaten var olmakla; doða bize öz gönderiliymiþ gibi bir yanýlsama yaptýrýr.

Oysa doðadaki hiç bir þey bize göre deðildir. Doðadan yaptýðýmýz giriþici giriþtirici yalýtmalar nedenle biz doðaya göreyiz. Ve biz doðaya göre geri baðlanýmlayýz. Doða kendi baþlangýç koþullarýna, yani hayatýn olmadýðý baþlangýç koþullarýna ve makro durumla makro baþlangýç koþullarýna özgöndergeliydi.

Hayat ta kendi çevresine göre yaptýðý adaptasyonlarla vardýr. Bu adaptasyonlar nedenle kiþi bu adaptasyonlara uygun tepkiyi veren olgularý özel baðýntý içinde iliþkiler. Çevre kiþiye etki ve eðim alanýdýr. Bu nedenle kiþi çevreye yönelimledir. Etkiye karþý içimizde en uygun olan iliþkileniþleri seçme ayýklama yapmaktan damýtýlan karþýlýk cevaplar da özel baðýntýlý hayatýn çevreye tepkisidirler.

Hayat çevredendir. Hayat en az çevre iliþkilerinden yalýtýmla; çevreye tepki veren özel öznel baðýntýlý, genelce seçme ayýklamalarý ile oluþur. Hayat sizin dýþýnýzda türe göre özel bir efekt (etki) iken sizin dýþýnýzda çok genel durumlarla türlere özelliktir. Hayati düzenleþimler; kiþiden ve kiþisi bilinçten baðýmsýzdýr.

Tür kiþilerin sosyolojik biyolojik bir kolektif yaptýraný ve kolektif organizeni etkisiyle düzenleyenidir. Örneðin, hayat oksijenli ortam da ve kimi türler üzerinde sitokrom c oksidaz enzimi olanlarý seçer. Sitokrom C enzimi olmayanlar ölmekle tür içinde çoðalýp neslini sürdüren birey olamamakla kendi kendisine seçilimdir.

Oksijenli ortamda da olsa hayat kimi türler üzerinde baþka yol araçlarýyla türü devam ettirerek tek seçeneðe mahkûm olmamakla hayatýn birçok yol üzerinde sürekliliðini garanti eder. Kiþinin dýþýndaki hayat, tür içinde hayatta kalacak ve türü sürdürecek kiþileri ortaya koyan güçtür.

Yalýtým içine alýnan bir olum lama, olumsuzlaþmalarýyla birlikte yansýr. Ayý þekilde bir olumsuzlaþma da olum lamasýný birlikte götürür. Hayat kiþiyi hayatta tutmaya programlý deðildir. Hayatýn genel durumu, birikimli çeþitlilik içinde olan kiþileri ayakta tutar. Stres hayat iledir. Stres hayatýn, kiþiyi tetikte olmaya hazýr oluþla kiþiyi ayakta tutmasýnýn bir öngörüsüdür. Ayný zamanda da stres hayat için bir enerji maliyetidir.

Stres ve kaygýlar kolektif baðlaným enerjisi üzerinde kolektif alana aktarýlmakla, artýk yiyecek bulamama gibi bir stres, ayý tehdidine karþý doðacak bir stres ve kaygý kolektif alan ile kolektif bir güvenceye dönüþür. Kiþinin kolektif kaygý ve kolektif stresten pay almasýna dönüþen bir ortaklaþmayla kiþinin yarýn endiþesi yoktur (minimumdur).

Herkese ne olursa bana da o olur demenin geri baðlaným atfý budur. Bu nedenle kolektif alanýn strese dayalý ruh hastasý en az durumla ve patolojiktir. Oysa köleci sistem içinde kolektif güvencede yoksun kalan kiþilerin yarýn endiþesi yýðýnlarýn kaygý ve stresleri nedenle köleci sistem ruh hastalýðýný ve teslimiyeti azdýran, körükleyen bir ortamdýr.

12



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 3
Kendisini Kopyalama 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 4
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Bildin mi? II [Þiir]
Asuman [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.