..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dengeli bir rejimde yemeðin yeri çok önemli. -Fran Lebowitz
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Þairler > Yûþa Irmak




13 Ekim 2021
Aramýzdaki Þeyler  
Yûþa Irmak
Hüzün ve kederle, tahin ile pekmez gibi ayrýlmaz bir ikili olduk, çýktýk… Böyle düþünceli, kederli anlarda insan, sýðýnacak bir liman bulamayýnca, kitaplýðýna, kitaplarýna sýðýnýyor… Dün gece ben de tam da böyle hüzün sellerinde kulaç atarken kitaplýðýmdaki “Dokuz Öykü” kitabýna sarýlarak rahatlamaya çalýþtým..


:FIB:
Hüzün ve kederle, tahin ile pekmez gibi ayrýlmaz bir ikili olduk, çýktýk… Böyle düþünceli, kederli anlarda insan, sýðýnacak bir liman bulamayýnca, kitaplýðýna, kitaplarýna sýðýnýyor… Dün gece ben de tam da böyle hüzün sellerinde kulaç atarken kitaplýðýmdaki “Dokuz Öykü” kitabýna sarýlarak rahatlamaya çalýþtým..

Bundan takribi kýrk yýl önce J. D. Salinger’ýn bir röportajýnda söyledikleri ve fikirleri beni ziyadesiyle mutlu etti. Çünkü onunla ayný fikirdeydik. Ýnanýyorum ki anlaþýlmak, anlaþýlýyor olabilmek bu deni dünyada en yüce duygulardan biri. Öyle bir þey ki bu hani doðru olaný yaptýðýnýzda büyükler bu davranýþýnýzý onaylamasý sonucu bir sevinç ve mutluluk yaþarsýnýz ya iþte öyle bir þey.. Salinger’in söz konusu eseri bu sebeple insana hüzünlü bahtiyarlýklar yaþatýyor gerçekten. Onun özellikle yazarlýða ve edebiyata dair söylediði çoðu fikre gönülden katýlýyor, eyvallah abiciðim deyip hemen uyum saðlýyorum.

1980’li yýllarýn yaz aylarýnda Baton Rouge Advocate muhabiri Betty Eppes Salinger ile yaptýðý ayaküstü bir röportajýnda Salinger’e; “Neden kitaplarýnýzý imzalamaktan nefret ediyorsunuz?” diye bir soruyu yöneltmiþ. Bana göre de bir yazarýn kendi kitabýný imzalamasý, birçok açýdan “nefret edilecek” bir durum gibi gelir ve bu iþleri hele hele bir seremoniye dönüþtüren yazarlarý hiç anlayamam doðrusu.. Salinger de: “Ýmza vermeye inanmýyorum. Anlamsýz bir hareket. Kimse için adýný yazarak imza atma. Aktör ve artistlerin imza vermeleri kabul edilebilir, çünkü onlarýn verebileceði tek þey yüzleri ve isimleri. Fakat yazarlarda durum farklý. Onlarýn verdikleri þey eserleri. Dolayýsýyla imza vermek bunun yanýnda çok ucuz kalýyor. Sakýn bunu yapma! Kendine saygýsý olan hiçbir yazar, bunu asla yapmamalý.” (çev: Ece Þetvan) demiþ…

Sizce de doðru deðil mi söyledikleri? Bence çoðunuz Salinger'a biraz düþündükten sonra hak vereceksinizdir.. Çünkü, yazarlarýn eserleri baþlý baþýna bir imzadýr. Yani bir yazar eserinde, ruh ýstýrabýný, gönül kýpýrtýlarýný, elinin sýcaklýðýný, gözlerinin yaþýný, hüznünü velhasýl kelam bir nevi imzasýný; kelime kelime, harf harf ve sesler halinde atan kiþidir. Hal böyleyken, kalkýp o eserin iç kapaðýna, bir tarih atýlmýþ, bir çift kelam yazýlmýþ veya bir çiziktirme yapýlmýþ çok da önemli bir mevzu deðildir. Salinger de bu sebeple "aktörlere ve artistlere göre imza iþi" diyor. Madem öyle bugünden sonra “aktör” ve “artist”liðe özenmiþ, kendilerini öyle konumlandýrmýþ yurdum yazar, þairlerimizi hoþ görelim ne çýkar... Zira, hem yazar/þair hem de aktör ve artist olabilmek, herkesin harcý deðildir çünkü. Öyle giyinip kuþanmalar, öyle göz süzüp gerdan kýrmalar, bin türlü insanýn kahrýný çekmeler ve kiþisel geliþim kitaplarýndan çýkmýþ bir proje gibi acayip yaþanmýþlýklar gerektirir nede olsa... Ama tek derdi edebiyat olan bir yazar için bu iþler zulümden baþka bir þey deðildir...

Bendeniz yazarla, okur, okurla da yazar arasýndaki iliþkinin mahrem bir yaný olduðuna inanmýþýmdýr hep. Adý her ne olursa olsun, (hadi biz buna “aramýzdaki þeyler” deyiverelim.) bu iliþki bir kitabýn kapaðý açýlýnca baþlar ve okunan metnin zihni, bedeni kuþattýðý tüm vakitler boyunca sürer. Bir romaný, öyküyü ya da þiiri okurken yaþadýðý hazzýn dýþýnda, onlarýn yazarý, okura hangi saadeti vaat edebilir? Ya da okur, elmas hükmündeki o metinleri, yazarýnýn bahþedeceði bir cam kýrýklarýyla sizce deðiþtirebilir mi? Ýmza günleri, söyleþiler, okur-yazar buluþmalarý hatta röportaj vermeler, okurla yazar arasýnda var olduðunu bildiðimiz o þeylerin tüm gizemini, büyüsünü yok etmekten baþka hiç bir þeye yaramaz…

Ben, “aramýzdaki þeyler”i çok düþünürüm, ona saygý duyar içimde küçük bir çocuk gibi büyütür, beslerim. Bu yüzden “o þeyler”den inþa edilmiþ yapýdan bir tane yapýnýn bile çökmesini, yýkýlmasýný istemem. Ýþte bu yüzden, hakiki dostlarýmýn çoðu bugünün deðil, geçmiþin yazarlarýdýr. Düþünüyorum da þimdi bu eski yazar dostlarým, bugün yaþýyor olsalar bile onlara kitaplarýný alýp imzalatmayý düþünür müyüm?
Hayýr! Asla düþünemem! Þayet kütüphanemdeki; “Katip Bartleby”, Hermann Melville’den, “Malte Laurids Brigge’nin Notlarý” Rilke’den imzalý olsaydý, onlarý tekrar okuduðumda alacaðým hazzý arttýrýr mýydý?
Hiç sanmýyorum!…

O zaman, “aramýzdaki þeyler”in anlamý, bir imzaya ihtiyaç duymayacaktýr. Çaðýmýzýn çoðu okuru, maalesef “pop kültürü”nün etkisi altýnda kalmýþ. Yazarlarý da bir çeþit “star” gibi görüyor. Temiz kalpli okurlar, bu iþlerin böyle olduðunu sanýp, bir yazar gördü mü hemen eline bir kitap alýp yazarýn imza atmasý için adeta kendini paralýyor… Bunu yapanlarý gördükçe ne yazara, ne de okura zerre kadar muhabbet duyamýyorum…

Son olarak Salinger ustanýn meþhur sözü ile bu denemeyi bitirmek istiyorum. Ne diyordu abimiz; “Ýmza vermeye inanmýyorum… Sakýn bunu yapma! Kendine saygýsý olan hiçbir yazar, bunu asla yapmamalý.”

Kalýn saðlýcakla…

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: bence de
Gönderen: Yeter Özhal / , Türkiye
11 Haziran 2022
Denemenizi keyifle okudum. Yaþýnýzý bilmiyorum ama üslubunuzdan ve kullandýðýnýz kelimelerden kýrklý yaþlarda olabileceðinizi tahmin ettim. Bir yazarýn eserine imza atmamasý konusunda ben de sizinle ayný düþüncedeyim. Teknolojinin ilerlediði bir dönemde buna ihtiyacýn olduðunu da sanmýyorum. Belki okurlarýyla söyleþi yapabilir, sohbet edebilir, okurla kitabýndaki karakterler ya da kurguyla ilgili kritikler vs yapabilir ama yazarýn kendi kitabýna imza çakýp, üstüne "Sevgili bilmem ne, keyifli okumalar" diye yazmasýna pek bir anlam veremiyordum. Demek ki benim gibi düþünenler de varmýþ :) Sevindim açýkçasý. Selamlar, saygýlar.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve þairler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Çýðlýk
"Babil’de Ölüm, Ýstanbul’da Aþk"
Dilaver Cebeci
"Anlamý Yok Tüm Sözlerin"
Ýlla da Ben… Ben!..
Tanpýnar’ýn Þark ve Garp Çýkmazý Üzerine…
Bizi Birleþtirenler
"Suya Kanat" Ummana Karýþan Þiirler
Deneme Ustasý Evliya Çelebi
Verem Edebiyatý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýstanbul’u Düþünmek
Benjamin Button'un Tuhaf Hikayesi'nin Düþündürdükleri
"Bu Dünya Ýþi Oyundur Oyun"
Üç Elma, Üç Yýldýrým
Ýki Burçlu Bir Kale: Zaman!
Sözcükler Ýçindeki Evren
Kendini Anlatma Þekli
Yabancý Gözüyle Türkler
Çýlbýr (Yoðurtlu Yumurta)
"Güzel"in Anadilini Konuþursak Ne Olur?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sakin Bir Acý [Þiir]
Geldim [Þiir]
Sözün Çiçeði [Þiir]
Gözbebeði Turþusu [Þiir]
Bir Hicran Naðmesi [Þiir]
Sevgiliye Hasretle [Þiir]
Geceye Kâside [Þiir]
Benimle Ölür Müsün? [Þiir]
Beste-i Nigar [Þiir]
Bilemezsiniz [Þiir]


Yûþa Irmak kimdir?

Felsefe ve edebiyat aþýðý! Yayýncý, gazeteci ve kitapsever. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yûþa Irmak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.